| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 286
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
SAP2000 : priročnik za začetno uporabo pri linearni statični analizi ravninskih linijskih konstrukcij
Denis Imamović, 2023

Abstract: Program SAP2000 je izredno zmogljivo orodje za mehanske preračune in projektiranje konstrukcij v praksi. Kot odličen se je izkazal tudi v študijske namene pri opravljanju seminarskih nalog in zaključnih del, kot tudi za kontrolo rezultatov “peš” mehanskih analiz, s katerimi se študenti seznanijo v času večletnega študija na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA) v Mariboru. S tem namenom je bil za vse študente FGPA, ki jih zanima delo v programu SAP2000, izdelan priročnik z naslovom “SAP2000: Priročnik za začetno uporabo pri linearni statični analizi ravninskih linijskih konstrukcij”. V tem delu so za najosnovnejšo mehansko -linearno statično- analizo na treh enostavnih primerih obširno in slikovito predstavljeni vsi vmesni koraki od začetnega modeliranja do končne predstavitve rezultatov. Priročnik je kot takšen namenjen za uporabnika z osnovnim znanjem mehanike brez kakršnihkoli predhodnih izkušenj v programu SAP2000.
Keywords: metoda končnih elementov, ravninske linijske konstrukcije, računalniška analiza konstrukcij, analiza statičnega odziva, modeliranje, grafična predstavitev rezultatov
Published in DKUM: 09.08.2023; Views: 107; Downloads: 28
.pdf Full text (19,63 MB)
This document has many files! More...

2.
Parametrično modeliranje mostnega žerjava : diplomsko delo
Jernej Kojzek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno parametrično modeliranje mostnega žerjava. S takšnim modeliranjem lahko s preprosto spremembo parametrov spremenimo dimenzije celotnega modela. To nam olajša delo, predvsem pri modeliranju družine istih izdelkov. Pri preračunu mostnega dvigala je bila uporabljena metoda končnih elementov. Napetosti, ki ji povzroči obremenitev, ne smejo presegati dopustnih napetosti, ki so odvisne od materiala, ki ga uporabimo.
Keywords: parametrično modeliranje, mostno dvigalo, metoda končnih elementov.
Published in DKUM: 06.07.2023; Views: 175; Downloads: 74
.pdf Full text (2,06 MB)

3.
Izračun parametrov Teslovega transformatorja : diplomsko delo
Luka Recek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je predstavljen postopek določanja parametrov Teslovega transformatorja. Za razumevanje delovanja je najprej predstavljen princip osnovnega delovanja ter postopek za določanje njegovih konstrukcijskih parametrov. Z metodo končnih elementov (MKE) je bila v programu FEMM izračunana energija elektromagnetnega in elektrostatičnega polja. Na podlagi dobljenih izračunov je bila določena lastna in medsebojna induktivnost posameznih navitij ter kapacitivnost sekundarnega navitja. Iz določenih parametrov je bila nato izvedena simulacija odziva poteka napetosti v primarnem in sekundarnem nihajnem krogu s pomočjo programskega orodja Matlab. Odziva napetosti v posameznih nihajnih krogih sta bila izračunana z matematičnim modelom.
Keywords: Teslov transformator, metoda končnih elementov (MKE), FEMM, nihajni krog
Published in DKUM: 27.06.2023; Views: 204; Downloads: 42
.pdf Full text (1,70 MB)

4.
Numerični izračun kratkostične napetosti v energetskem transformatorju : diplomsko delo
Alen Steinacher, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomskega dela smo opredelili trifazne energetske transformatorje, opisali generatorski, regulacijski in transformator s tremi navitji, opisali problematiko kratkostične napetosti ter podali analitične formule za njen izračun. V osrednjem delu naloge smo se osredotočili na modeliranje transformatorja v programskem okolju FEMM in izračun kratkostične napetosti preko magnetne energije v transformatorskem oknu. Izračuni so bili izvedeni za tri tipe transformatorjev, in sicer za generatorski transformator ali blok transformator, za dvonaviti regulacijski transformator in tronaviti regulacijski transformator. V zadnjem delu naloge smo primerjali numerično dobljene rezultate s tistimi, ki smo jih dobili preko analitične formule. Na podlagi primerjave smo zapisali sklep o ustreznosti uporabe numeričnih pristopov pri izračunu kratkostične napetosti energetskih transformatorjev.
Keywords: energetski transformator, kratkostična napetost, razsipano polje, metoda končnih elementov (MKE)
Published in DKUM: 13.01.2023; Views: 494; Downloads: 82
.pdf Full text (4,42 MB)

5.
Dvižni stol : magistrsko delo
Klemen Kokol, 2022, master's thesis

Abstract: Prikazan je razvoj dvižnega stola, ki je v pomoč predvsem mehanikom, vzdrževalcem in vsem, ki so pri svojem delu izpostavljeni neugodnim telesnim položajem. Stol omogoča prehod iz sedečega v ležeči položaj brez večjega uporabnikovega napora. Stolu smo, v skladu z metodami konstruiranja, določili ustrezne pogone in mehanizme, ki bodo učinkovito opravljali prehod iz sedečega v ležeč položaj. S pomočjo numeričnih analiz smo obravnavali kritične dele konstrukcije in tako izvedli celoten potek konstruiranja dvižnega stola od idejnih variant do funkcionalnega 3D modela dvižnega stola in pripadajoče dokumentacije.
Keywords: Dvižni stol, pripomoček, konstruiranje, mehanizem, metoda končnih elementov, parametrična računalniška analiza
Published in DKUM: 01.12.2022; Views: 415; Downloads: 115
.pdf Full text (4,27 MB)

6.
Numerična analiza stiskalne roke krivilnega stroja : magistrsko delo
Uroš Kovač, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga analizira napetosti in pomike, ki se pojavijo v stiskalni roki na hidravličnem krivilnem stroju. Geometrija stiskalne roke je modelirana v programskem paketu SolidWorks. Prav tako je numerična analiza izvedena s pomočjo SolidWorksa po metodi končnih elementov. Najprej je bila opravljena analiza že obstoječe roke, nato so bili analizirani rezultati in preučene možnosti za optimizacijo roke. Optimiralo se je po več korakih z več različnimi modeli. Na koncu je bila izmed vseh rešitev izbrana najboljša. Izbrali smo rešitev, ki ima dosti nižjo skupno maso kakor obstoječa roka. Prav tako ima enakomerneje razporejene napetosti v roki. Izdelana je bila tehniška dokumentacija in roka je bila pripravljena na prototipno izdelavo ter testiranje na krivilnem stroju.
Keywords: stiskalna roka, numerična analiza, metoda končnih elementov, optimizacija
Published in DKUM: 27.10.2022; Views: 350; Downloads: 63
.pdf Full text (3,07 MB)

7.
Načrtovanje enofaznega transformatorja s pomočjo metode končnih elementov : diplomsko delo
Primož Lovrenčič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga temelji na načrtovanju in meritvah enofaznih transformatorjev malih moči. V prvem delu so prikazani računski postopki, kjer del izračunov temelji na analitičnih formulah, del pa na numerični metodi oz. metodi končnih elementov. Glede na dobljene podatke smo izdelali transformator, v zadnjem delu pa rezultate, pridobljene z računskimi postopki, eksperimentalno validirali z meritvami v laboratoriju ter primerjali izmerjene vrednosti z izračunanimi.
Keywords: transformator, metoda končnih elementov (MKE), načrtovanje transformatorja, FEMM, meritev
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 236; Downloads: 33
.pdf Full text (1,39 MB)

8.
Konstruiranje prednjega traktorskega nakladalnika
Rok Gračnar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnovne izvedbe prednjih traktorskih nakladalcev z njihovimi prednostmi. Predstavljeni so problemi, ki so se pojavili med konstruiranjem, in njihove rešitve. V nadaljevanju so predstavljeni potek konstruiranja prednjega traktorskega nakladalca za traktor Lamborghini tip R2.66 in potrebni izračuni. Modeliranje in numerične analize so izvedene s pomočjo programa Solidworks. Predstavljeni so rezultati in splošne ugotovitve.
Keywords: prednji traktorski nakladalnik, konstruiranje, Solidworks, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 351; Downloads: 125
.pdf Full text (11,93 MB)

9.
Razvoj geometrije kovaškega orodja z uporabo računalniških simulacij za namen kovanja odkovkov iz aluminija : magistrsko delo
Jani Vehovar, 2022, master's thesis

Abstract: Zaključno delo obravnava razvoj geometrije kovaškega orodja za namen kovanja osnove blažilnika. V njem je prikazan postopek določitve robnih pogojev. Velik poudarek je na primerjavi rezultatov numerične simulacije z realnim stanjem na odkovku. Primerjava je bila izvedena s pomočjo 3D optičnega branja, makrostrukturne analize in meritve hitrosti vijačne preše.
Keywords: Kovanje, metoda končnih elementov, simulacija, kovaško orodje, aluminij, aluminijiva zlitina, vijačna preša, meritev hitrosti
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 347; Downloads: 46
.pdf Full text (3,65 MB)

10.
Zmanjšanje mase ogrodja vpenjalnega bloka s pomočjo topološke optimizacije : diplomsko delo
Sandi Ferleš, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V sodelovanju s podjetjem Ledinek Engineering d.o.o. sem izdelal diplomsko nalogo na temo že obstoječega gibajočega se ogrodja vpenjalnega bloka. Ta ima funkcijo vpetja deske z zračno blazino kot aktuatorjem. Vse skupaj je del Kontizink linije, katere produkt je čelno zlepljen les. Cilj diplomske naloge je redukcija mase ogrodja, pri čim večji togosti, tako s spremembo geometrije modela, kot izbiro ustreznega materiala s manjšo gostoto pri čemer je potrebno določiti ustrezen postopek izdelave. Doseči želimo manjše obremenitve na nosilno konstrukcijo ob gibanju ogrodja in povečati dodano vrednost na produkt. Pomagali smo si metodo končnih elementov in izvedli topološko optimizacijo, na podlagi katere smo dobili osnovo za razvoj nove oblike.
Keywords: topološka optimizacija, metoda končnih elementov, zmanjševanje mase, ogrodje, zračna blazina
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 313; Downloads: 31
.pdf Full text (2,35 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica