| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 41
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
2.
3.
MARKETING V KULTURI
Jasmina Skurjeni, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem najprej pojasnila pojma kultura in marketing. Marketing v kulturnih ustanovah postaja vse pomembnejši, saj je tudi v kulturni dejavnosti konkurenca in vsaka ustanova se mora boriti za svoj obstoj. Prisotnost marketinške dejavnosti sem proučila v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož in Mestnem gledališču Ptuj. Ugotovila sem, da je marketing v obeh ustanovah do neke mere prisoten. Nikjer sicer nimajo zaposlenega, ki bi bil odgovoren posebej za marketinške aktivnosti, saj v obeh za marketing skrbijo uslužbenci sami. Menim, da se marketing bolj razvija v gledališču, saj imajo moderno oblikovano in redno posodobljeno spletno stran in tudi profil na socialnem omrežju Facebook. Kot kažeta raziskava in statistika, je prav to prihodnost marketinga in našega življenja nasploh. Želela sem tudi ugotoviti, kakšno je zanimanje za kulturo med mladimi. Anketne vprašalnike sem razdelila petdesetim ptujskim srednješolcem. Po rezultatih ankete lahko sklepam, da je zanimanje za kulturo med ptujskimi srednješolci zelo slabo. Redko obiskujejo kulturne ustanove in dejavnosti, svoj prosti čas raje preživijo v lokalih, diskotekah in nakupovalnih centrih. S programom Web- hipre sem ugotavljala, kateri način oglaševanja muzeja in gledališča bi bil najprimernejši, če se osredotočimo na ciljno skupino srednješolci. Izbirala sem med različnimi alternativami in ugotovila, da je za to ciljno skupino najprimernejši način oglaševanje na Facebooku.
Keywords: marketing v kulturi, mesto Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Mestno gledališče Ptuj, večkriterijsko dločanje, program Web-HIPRE
Published: 21.06.2012; Views: 1859; Downloads: 139
.pdf Full text (9,75 MB)

4.
5.
6.
ANALIZA POGOJEV ZA IZVAJANJE GIBALNIH DEJAVNOSTI V MESTNIH IN PODEŽELSKIH VRTCIH
Zvezdana Šljivar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Analiza pogojev za izvajanje gibalnih dejavnosti v mestnih in podeželskih vrtcih je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili cilje gibalno športne vzgoje v vrtcu, izobrazbeno strukturo vzgojiteljev, vlogo permanentnega izobraževanja, normative za izvajanje gibalnih dejavnosti v vrtcih, vlogo vrtca pri razvijanju gibalnih kompetenc otrok, možnosti za izvajanje športnih dejavnosti v mestnem in podeželskem okolju in vpliv okolja bivanja na razvoj gibalnih kompetenc. V empiričnem delu smo uporabili deskriptivno in kavzalno-neeksperimentalno metodo. Z anonimno anketo, ki smo jo razdelili vzgojiteljem v različnih vrtcih, smo pridobili podatke, ki smo jih statistično obdelali. V anketi je sodelovalo 229 vzgojiteljev iz mestnega in podeželskega okolja. Od tega 150 vzgojiteljev iz mesta in 79 vzgojiteljev s podeželja. Namen raziskave je bil ugotoviti razlike med mestnimi in podeželskimi vrtci v pogojih za izvajanje gibalnih dejavnosti. Ugotovili smo, da v podeželskih vrtcih nimajo posebnega notranjega prostora za izvajanje gibalnih dejavnosti, zato večinoma uporabljajo zunanje vadbene površine; da so vzgojitelji v mestnih vrtcih z opremljenostjo športnih pripomočkov zadovoljni in je ta dobra; da se vzgojitelji podeželskih vrtcev z nižjo stopnjo izobrazbe pogosteje udeležujejo strokovnih seminarjev s področja športa kot tisti z višjo izobrazbo; da vzgojitelji mestnih vrtcev z višjim nazivom bolj pogosto oz. redno spremljajo strokovno literaturo s področja športa, kot tisti z nižjim nazivom in da se vzgojitelji z daljšo delovno dobo v večji meri vključujejo v različne športne projekte ter delujejo zunaj vrtca kot vzgojitelji s krajšo delovno dobo.
Keywords: izobrazbena struktura vzgojitelja, športne vadbene površine, gibalne kompetence otroka, permanentno izobraževanje, mestno in podeželsko okolje
Published: 09.05.2012; Views: 1648; Downloads: 313
.pdf Full text (1,02 MB)

7.
Informativni paviljon z manjšim lokalom nasproti občinske stavbe v Celju
Nuša Korošak, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je izdelana arhitekturna rešitev informativnega paviljona, v katerega so vključeni prostori manjšega lokala, mobilnih kioskov in manjši večnamenski prostor. Lokacija se nahaja nasproti občinske stavbe v starem mestnem jedru Celja. Prvi, teoretični del, na kratko opisuje zgodovino in razvoj Celja, družbenokulturne danosti mesta in Celje v današnjem času s poudarkom na problematiki mestnega jedra. V drugem, aplikativnem delu, je natančno analizirana anketa in opravljena je analiza obstoječega stanja ter okoliških objektov. Na podlagi predhodnih analiz je predstavljena arhitekturna rešitev informativnega paviljona s spremljevalnimi programi in urbanistično urejeno okolico.
Keywords: arhitektura, paviljon, mobilni kiosk, manjši lokal, staro mestno jedro, problematika mestnega jedra, Celje
Published: 14.08.2015; Views: 1485; Downloads: 231
.pdf Full text (38,92 MB)

8.
MARIBOR: MESTO SPOMINA - NOV VHOD V MESTNO POKOPALIŠČE
Maja Polše, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo predstavili koncept novega vhoda v Mestno pokopališče Pobrežje. S pomočjo teoretičnih znanj s področja zgodovine, zakona, urbanizma in etnologije smo oblikovali nov vhod v mestno pokopališče in nov prostor mrliških vež. V interakciji z urbanim prostorom nova zasnova predstavi zeleni pas, ki pokopališče predstavi kot prostor spomina, prav tako pa se naveže na okolico in tvori podaljšek Stražunskega gozda. Za rešitev prostorske stiske mrliških vež je podana najracionalnejša rešitev, ki zadosti potrebi po dostojnem slovesu pokojnika.
Keywords: pokopališče, Pobrežje, mestno, Maribor, nov, vhod
Published: 27.09.2012; Views: 1519; Downloads: 95
.pdf Full text (27,38 MB)

9.
Mladi in nasilje v urbanih okoljih : diplomsko delo univerzitetnega študija
Polona Gorkič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomskega dela je pojav nasilja med mladimi v mestnem okolju in način soočanja z njim. Nasilje je pogost pojav, s katerim se srečujemo v vsakdanjem življenju. Dejstvu, da je nasilje med mladimi prisotno, se ne smemo izogibati, ampak moramo ta problem z ustreznimi ukrepi omejiti oziroma preprečiti. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in metodološki del. V teoretičnem delu so opredeljeni temeljni pojmi, to so nasilje, ki se deli na fizično in psihično, agresivnost, mladina in obdobje mladosti oziroma adolescence. V nadaljevanju so navedene osnovne teorije treh vrst razvoja deviantnosti, biološke, psihološke in sociološke teorije. Diplomsko delo se dotika predvsem socioloških teorij, med katerimi so kot rizični dejavniki za razvoj nasilja pri mladostniku omenjeni družina, vrstniki in šola. Družinski odnosi in medvrstniški odnosi pomembno vplivajo na razvoj nasilja pri mladostniku. Predstavljeno je tudi okolje, v katerem se nasilje največ pojavlja. To sta družinsko okolje in šolsko okolje. Ko govorimo o nasilju, se mladoletnik lahko pojavi v treh različnih vlogah, kot storilec, žrtev in opazovalec. Za vsako od teh vlog poznamo več različnih tipov. Po izpostavljenosti nasilju se dečki ločujejo od deklet. Metodološki del diplomskega dela temelji na treh predpostavkah o nasilju med mladimi. Izvedena je bila raziskava o nasilju med mladimi, v katero so bili vključeni osnovnošolci in srednješolci. Raziskava je potekala v dveh slovenskih mestih, našem največjem mestu Ljubljani in srednje velikem mestu Kranj. S statističnimi analizami smo skušali preveriti postavljene predpostavke.
Keywords: mladi, nasilje, mladoletniško nasilje, mestno okolje, preprečevanje, raziskave, diplomske naloge
Published: 12.04.2013; Views: 1621; Downloads: 235
.pdf Full text (310,93 KB)

10.
VEČSTANOVANJSKA STAVBA NA VOGALU TRUBARJEVE IN SLOVENSKE ULICE V MARIBORU
Barbara Erjavec, 2013, master's thesis

Abstract: Na vogalu Trubarjeve in Slovenske ulice v Mariboru smo načrtovali večstanovanjsko stavbo tipologije vila blok 21. stoletja. Izbrana lokacija tvori zazidavo v obliki nedokončanega kareja. Načrtovana stavba zaključi kare z zgornjim volumnom, medtem ko spodnji volumen, ki predstavlja pritlični javni program, dopušča odprt vogal. Zunanja, urbanistična ureditev lokacije omogoča sproščen in atraktiven način bivanja v mestnem središču, kateremu omogočimo tudi nadstandardna stanovanja. Historičnemu centru mesta, kjer primanjkuje kvalitetnih stanovanj, damo svež pridih novega bivanjskega tipa visoke kakovosti. K temu pripomore tudi nova materialiteta zgradbe, to je prosojna kovinska mreža. Znotraj te se lahko prostori poljubno prilagajajo (večajo, manjšajo). Na ta način dobimo v mestnem središču fleksibilne prostore, kjer si stanovalci poljubno kreirajo svoj bivanjski prostor.
Keywords: Vila blok, vogal, nadstandard, mestno središče, prosojna mreža.
Published: 07.12.2012; Views: 2024; Downloads: 313
.pdf Full text (237,35 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica