| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MANAGEMENT V TURIZMU - RAZVOJNE MOŽNOSTI OBČINE RADLJE OB DRAVI
Tomaž Ravnjak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Turizem postaja v Sloveniji vse pomembnejša gospodarska dejavnost, z vstopom v Evropsko unijo pa sta se njegova vloga in vrednost še povečali. Zaradi pogostega zamenjevanja z drugimi državami ali regijami (Slovaška, Slavonija), si Slovenija v Evropski uniji želi boljšo prepoznavnost in uveljavitev na vseh področjih; tudi na področju turizma. Uveljavitev Slovenije kot turistične dežele doma in v svetu pa med drugim pogojuje tudi celovita in kakovostna ter z razvojnimi trendi usklajena turistična ponudba, kakor tudi strateški interes države na tem področju. Turizem postaja dejavnost, ki omogoča razvoj, zaposlovanje, zaslužek in socialno varnost, predvsem če upoštevamo, da večina gospodarskih storitvenih dejavnosti sodeluje v turistični ponudbi in da ima skoraj vsak kraj v državi možnost za razvoj turizma. Za turizem je bilo do devetdesetih let značilno povpraševanje po morski obali, vodnih področjih, počitnicah v določenem času (na primer voda- poletje, sneg- zima) in počitnicah za počitek in razvedrilo. Toda turizem se je v zadnjih desetih letih prostorsko in časovno globaliziral in močno spremenil, glede na svoj namen potovanja in različne načine potrošnje. V svetovnem merilu raste v turizmu povpraševanje po storitvah wellnessa, kulturni ponudbi in aktivnemu preživljanju počitnic. Turizem predstavlja na podeželju večinoma eno izmed dopolnilnih dejavnosti, ki ustreza novejšim težnjam razvoja podeželja in ki temelji na ohranitvi kulturne identitete ter ponudbi zdravega bivanjskega okolja,okusne hrane in sprostitve. Razvoj turizma na podeželju prispeva k skladnejšemu regionalnemu razvoju in s tem odpravlja razlike v razvitosti regij. Glavni namen tega diplomskega dela je predstaviti turizem kot enega izmed dejavnikov, ki lahko doprinesejo k blagostanju posameznih slovenskih pokrajin, v mojem primeru občine Radlje ob Dravi. Pri pisanju diplomske naloge so mi bili v pomoč zaposleni na mestni občini Radlje ob Dravi in drugi občani kraja Radlje ob Dravi, ki so posredno povezani z turizmom v mestu. Pomagali so mi videti in doživeti kraj ne samo v vlogi turista, ampak tudi skozi oči prebivalcev mesta ter se seznaniti s težavami, na katere naletijo prebivalci in turisti.
Keywords: Destinacijski management, Radlje ob Dravi, razvoj turizma, podeželski turizem, doživljajski turizem, mestni turizem, turistična ponudba, dediščina, gastronomija, rekreacija in šport.
Published: 14.12.2009; Views: 3071; Downloads: 399
.pdf Full text (3,45 MB)

2.
MESTNI TURIZEM NA PTUJU
Barbara Zajc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Mestni turizem na Ptuju smo predstavili značilnosti mestnega turizma na primeru mesta Ptuj. Mesta so že od nekdaj pomembne turistične destinacije. Za turiste so privlačna zaradi pestre in raznolike ponudbe, ki jim omogoča, da lahko zadovoljijo več potreb hkrati. Mestni turizem se lahko razvije v velikih, kot tudi v manjših mestih. Prednost imajo seveda mesta, ki imajo nek turistični potencial v obliki kulturnih ali naravnih znamenitosti, kot tudi storitvene dejavnosti in dogodke, ki so zanimive za turiste, saj se lahko takrat turistična dejavnost hitreje razvije. Za sodobna mesta je značilna izrazita suburbanizacija. Posledica le-te so prazna mestna središča. Turizem je ena od možnih dejavnikov, ki vpliva na oživljanje mestnega središča. Razvoj turistične dejavnosti pa zahteva pojav novih vsebin in spremljevalnih dejavnosti, ki mesto ponovno oživijo. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo opisali osnovne značilnosti mestnega turizma, kakšni so pogoji za razvoj turizma ter kakšne posledice prinaša. Predstavljene so tudi geografske značilnosti Ptuja. S pomočjo statističnih podatkov smo analizirali turistični obisk na Ptuju v povezavi z zdraviliškim turizmom. V empiričnem delu smo med turisti izvedli raziskavo, s katero smo želeli izvedeti njihove motive in potovalne navade.
Keywords: mestni turizem, mesto Ptuj, turistična ponudba, turistična infrastruktura, turistični obisk
Published: 09.12.2014; Views: 1391; Downloads: 224
.pdf Full text (10,12 MB)

3.
Značilnosti stacionarnega turističnega obiska v Mariboru med letoma 1961 in 2011
Uroš Horvat, 2012, original scientific article

Abstract: V prispevku so prikazane glavne značilnosti stacionarnega turističnega obiska v Mariboru v zadnjih petdesetih letih. Avtor analizira podatke o turističnem obisku (število turistov, število nočitev, izvor turistov po državah, povprečna dolžina bivanja turistov, sezonskost turističnega obiska, razporeditev nočitev po vrsti prenočitvenih objektov, povprečna zasedenost turističnih ležišč) po poglavitnih obdobjih turističnega razvoja v Mariboru. Glede na relativno kratko povprečno dolžino bivanja turistov (okoli 2 dni) in druge kriterije, se Maribor uvršča med turistične kraje v širšem smislu z razvitim mestnim turizmom.
Keywords: mestni turizem, turistični obisk, nočitve, bivanje turistov, Maribor
Published: 21.12.2015; Views: 392; Downloads: 49
.pdf Full text (744,58 KB)
This document has many files! More...

4.
Vpliv projekta Evropska prestolnica kulture 2012 na turistični obisk v Mariboru
Uroš Horvat, 2013, original scientific article

Abstract: V prispevku je predstavljen vpliv mednarodnega kulturnega projekta Evropska prestolnica kulture Maribor 2012 na turistični obisk v mestu. Avtor analizira predvsem podatke o stacionarnem turističnem obisku (število turistov in nočitev, izvor turistov po državah, povprečna dolžina bivanja turistov, sezonskost turističnega obiska) v letu 2012 ter jih primerja z leti pred izvedbo projekta in letom 2013. Kjer je to mogoče, uporabi tudi primerjavo s podatki v mestu Pecs na Madžarskem, ki je nosil naziv EPK v letu 2010. Projekt EPK Maribor 2012 je bil doslej največji in najbolj prepoznavni kulturni projekt v zgodovini Slovenije. Poleg direktnega vpliva na kulturno dejavnost in njen razvoj je imel velik vpliv tudi na promocijo Maribora, partnerskih mest in Slovenije na splošno. Imel je tudi pomembne pozitivne učinke na gospodarskem področju, saj so med drugimi v Maribora v letu 2012 zabeležili okoli 19 % več turistov in okoli 17 % več nočitev kot leto prej, povečan turistični obisk pa se je obdržal tudi v letu 2013.
Keywords: turizem, mestni turizem, turistični obiski, EPK, Maribor, Slovenija
Published: 21.12.2015; Views: 433; Downloads: 65
.pdf Full text (330,45 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica