| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Mehanski in elektronski merilnik hitrosti delcev v stroju za peskanje
Aleš Hribernik, Gorazd Bombek, Ivan Markočič, 2002, original scientific article

Abstract: Osnovni problem merjenja hitrosti zrnc peska v peskalnem stroju je zelo velika abrazivnost peska in velika koncentracija prašnih delcev v zaprti testni napravi. Uporaba brezstičnih optičnih merilnih metod je zato pogosto nemogoča. Stične merilne metode so omejene na uporabo merilnikov, ki so zaščiteni z robustnimi oklepi. Kot alternativo robustnemu mehanskemu merilniku hitrosti zrnc peska smo razvili elektronski merilni sistem, ki ga odlikujeta dobra vodljivost vzdolž obeh prečnih osi curka peska in preprosta zgradba merilnega zaznavala, ki z uporabo cenenih elementov dovoljuje pogosto zamenjavo in ne potrebuje robustnega oklepa. V prispevku so predstavljeni razvoj, delovanje in uporaba mehanskega in elektronskega merilnega sistema. Prikazani so rezultati meritev in podana je primerjava obeh metod z razpravo in sklepi.
Keywords: stroji za peskanje, meritve hitrosti, hitrosti delcev, mehanski merilniki, elektronski merilniki
Published: 10.07.2015; Views: 445; Downloads: 24
URL Link to full text

5.
GEOMETRIJSKA ZAMUDA V TURBO - KROŽNIH KRIŽIŠČIH
Silvo Vodovnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: S povečevanjem prometa je nastala potreba po načrtovanju drugačnih tipov križišč, ki bi zagotovila hitrejši pretok vozil, večjo kapaciteto križišč in večjo varnost. Eno izmed takšnih križišč je tako imenovano turbo-krožno križišče s fizično ločenimi voznimi pasovi, pri katerem smo poskusili dokazali, da je ameriška metoda NCHRP 3-65, ki je namenjena krožnim križiščem, uporabna za izračun geometrijske zamude tudi v tovrstnih križiščih. V ta namen smo izvedli meritve hitrosti na posameznih presekih v okolici turbo-krožnega križišča, jih analizirali in nato uporabili za izračun geometrijske zamude. Nato smo opravili še empirične meritve časov, v katerih vozila prevozijo turbo-krožno križišče. Te čase smo primerjali z izračunano geometrijsko zamudo in na ta način potrdili hipotezo, da je ta metoda uporabna tudi za turbo-krožna križišča.
Keywords: geometrijska zamuda, turbo-krožno križišče, meritve, hitrosti
Published: 06.10.2016; Views: 363; Downloads: 33
.pdf Full text (2,17 MB)

6.
Analiza prometne varnosti s predlogi ukrepov za izboljšanje prometne varnosti v okolici osnovne šole Hoče
Doroteja Družovec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podan predlog ukrepov za izboljšanje prometne varnosti v okolici osnovne šole Hoče. Diplomsko delo obravnava področje varnosti otrok na šolskih poteh. Obravnavan je razvoj otroka z več stališč (sposobnost vključevanja, gibalni, socialni itd.), pregled področne zakonodaje ter izvedena analiza varnosti obstoječe infrastrukture. Pri tem je bil upoštevan vidik, kjer je otrok v vlogi pešca, z rešitvami za izboljšanje prometne varnosti ter s primeri iz Slovenije in tujine. Praktični primer zajema osnovno šolo Dušana Flisa v Hočah s podružnično šolo v Reki, kjer je bila opravljena analiza obstoječih šolskih poti. Za potrebe izdelave predlogov ukrepov so bile izvedene tudi skrite meritve hitrosti motornih vozil na območju OŠ Hoče ter ostale potrebne analize obstoječega stanja.
Keywords: prometna varnost, osnovna šola, Občina Hoče - Slivnica, otroci, šolske poti, meritve hitrosti
Published: 18.09.2018; Views: 189; Downloads: 54
.pdf Full text (7,11 MB)

7.
Meritve hitrosti sublimacije v laboratorijskem liofilizatorju
Žiga Račič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obravnavana hitrost sublimacije pri liofilizaciji. Sublimacijsko sušenje je postopek, ki se veliko uporablja v farmaciji, saj pri tem načinu sušenja snov ne izgubi lastnosti, ki jih je imela na začetku. Postopek je izveden z neposrednim prehodom iz trdnega v plinasto agregatno stanje, za kar pa moramo zagotoviti ustrezne pogoje, da se izognemo trojni točki vode. Med izvajanjem meritev bomo spremljali temperaturo, za katero menimo, da vpliva na hitrost sublimacije, ter njen vpliv tudi preučili. Prav tako bomo hitrost določili tako, da bomo s snemanjem in obdelavo slik določali maso snovi v viali in rezultate preverili še s tehtanjem snovi med sušenjem.
Keywords: liofilizacija, sublimacijsko sušenje, sublimacija, meritve hitrosti sublimacije, laboratorijski liofilizator
Published: 17.09.2018; Views: 208; Downloads: 41
.pdf Full text (3,99 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica