| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 504
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Obratovalne karakteristike modela vetrne turbine v cevi in v prostem toku
Klementina Cifer, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga »Obratovalne karakteristike modela vetrne turbine v cevi in v prostem toku« je zasnovana na ideji, da meritve karakteristik modelov vetrnih turbin v cevi ne dajejo verodostojnih rezultatov, ker hitrostni in tlačni profil v cevi vplivata na karakteristiko. Meritve so opravljene pod kontroliranimi pogoji v laboratoriju. Z ventilatorjem se je ustvaril veter, ki se mu je z meritvami določila hitrost ter izračunala moč. Električna moč se je določila prek meritev toka in napetosti ter vrtljajev turbine. Mehanska moč se je določila z napetostmi na merilnih trakovih ter z izkustvenimi enačbami. Rezultati so pokazali, da se modeli v prostem toku obnašajo zelo drugače kot v cevi.
Keywords: vetrne turbine, obratovalne karakteristike, izkoristki, energija vetra, meritve v cevi in v prostem toku, obnovljivi viri energije
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 18; Downloads: 2
.pdf Full text (2,43 MB)

2.
Analiza geometrijskih značilnosti sestavnega dela elektromotorja s trikoordinatno merilno napravo
Miha Kaiser, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Merjenje zahtevnih geometrij zahteva posebne naprave in znanje. V diplomski nalogi je predstavljena koordinatna merilna naprava in potek merjenja na njej. Izbrani merjenec ima geometrijske lastnosti, ki jih z uporabo preprostega merilnega orodja ne moremo zadovoljivo nadzorovati. Izbrane geometrijske lastnosti smo zato izmerili in ovrednotili z uporabo koordinatne merilne naprave. Za primerjavo in razmislek, zakaj se razlikujejo dimenzije oblik, ki so med seboj identične in bi v teoriji morale imeti iste dimenzije, smo izmerili tudi nekaj takšnih geometrijskih oblik. Prišli smo do zaključka, da merjenec ustreza podanim tolerancam.
Keywords: meritve dimenzij, nadzor proizvodnega procesa, trikoordinatna merilna tehnika, geometrijska specifikacija izdelka
Published in DKUM: 12.09.2022; Views: 37; Downloads: 8
.pdf Full text (2,40 MB)

3.
Konstruiranje nosilca za avtonomno testiranje krmilja vgradnih pečic v podjetju gorenje d.o.o. : diplomsko delo
Jan Gril, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi potrebe po avtonomnem testiranju krmilja vgradnih pečic v podjetju Gorenje d. o. o. smo se lotili konstruiranja prosto stoječe naprave za testiranje, ki bo zmožna univerzalnega prileganja, ne glede na tip naprave in tip čelne plošče. Naprava mora biti zmožna proženja tipk čelne plošče preko linearnih aktuatorjev, prav tako mora biti zmožna proženja gumbov preko radialnih stepper motorjev. Potrebno je določiti rešitev za proženje tipk na zaslonu, občutljivem na dotik. Modeliranja naprave smo se lotili v programu NX. Ob koncu modeliranja smo dobili ustrezen model ter vse potrebne načrte za sestavo naprave, ki bo zmožna prileganja na vse vrste čelnih plošč na vgradnih pečicah.
Keywords: Gorenje, vgradne pečice, kuhalni aparati, naprava, avtonomno testiranje, Hisense, nosilec, aktuator, Siemens NX, konstruiranje, stroškovna analiza, laboratorij za meritve, kontrolni panel.
Published in DKUM: 12.09.2022; Views: 34; Downloads: 0

4.
Uvedba sistema preventivnih meritev geometrijskih veličin na sušilnih valjih strojev za papir v podjetju Paloma d.d.
Aleš Ačko, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema uvedbo celovitega sistema preventivnih meritev za spremljanje stanja sušilnega valja na papirnih strojih na podjetju Paloma d.d. Zajema analizo meritev, ki jih je treba izvajati, predstavljene so pomembnosti teh meritev ter predvidena merilna oprema. Vse meritve so praktično izvedene, rezultati so analizirani in komentirani. V drugi polovici magistrskega dela je izvedena ekonomska analiza stroškov, do katerih pride pri izvajanju meritev s pomočjo zunanjih izvajalcev. Narejena je stroškovna analiza izvedbe procesa interno ter primerjava sistemov, na koncu pa so predstavljene tudi ugotovitve, katera metoda je z ekonomskega vidika bolj smiselna.
Keywords: sušilni valj, papirni stroj, meritve, analiza, preventivne meritve, stroški, zunanji izvajalci, »Make or Buy«.
Published in DKUM: 02.09.2022; Views: 78; Downloads: 0

5.
Fizikalni eksperimenti 3 : zbirka laboratorijskih vaj
Robert Repnik, Robert Hauko, 2022, higher education exercise book

Abstract: Fizikalni eksperimenti 3 – zbirka laboratorijskih vaj – so namenjeni študentom 1. stopnje študija v programih Fizika in Predmetni učitelj na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Zbirka zajema snov s področja nihanja in valovanja. Vaje se izvajajo pri predmetu Fizikalni eksperimenti 3 v letnem semestru 2. letnika. Naslovi vaj: Goriščne razdalje leč, Uklon in interferenca, Stefanov zakon, Sklopljeno nihanje, Hitrost ultrazvoka, Nihanje s trenjem, Resonanca, Stoječe valovanje, Frekvenca in hitrost zvoka, Prekinjeno nihalo, Spektrometer. Navodila so namenjena uspešni izvedbi meritev, analizi, interpretaciji in vrednotenju merskih rezultatov. Dodani so naslovi samostojnih projektov, ki so bili v okviru predmeta izvedeni v preteklih letih.
Keywords: fizika, nihanje, valovanje, laboratorijske vaje, fizikalne meritve, projekti
Published in DKUM: 12.07.2022; Views: 142; Downloads: 37
.pdf Full text (7,26 MB)
This document has many files! More...

6.
Meritve dimenzij : praktikum (navodila za vaje pri predmetu Tehniške meritve)
Lucija Črepinšek-Lipuš, 2022

Abstract: Praktikum Meritve dimenzij je študijski pripomoček za izvajanje laboratorijskih vaj pri predmetu Tehniške meritve. Vaje so namenjene spoznavanju preprostih tehnik merjenja dimenzij v proizvodnem strojništvu. Obsegajo samostojno izvajanje različnih primerov meritev s poudarkom na iskanju rešitev za doseganje čim manjših pogreškov in čim boljše merilne zanesljivosti.Publikacija je dostopna le študentom Univerze v Mariboru, Fakultete za strojništvo.
Keywords: Meritve dimenzij, proizvodne meritve, pomično merilo, vijačno merilo, merilne kladice, merilna urica, komparator, kotomer, projektor
Published in DKUM: 20.05.2022; Views: 185; Downloads: 4
URL Link to file

7.
Tehnološko modeliranje energetskih procesov : zbirka laboratorijskih vaj
Iztok Brinovar, Dalibor Igrec, 2022, higher education exercise book

Abstract: Zbirka laboratorijskih vaj je primarno namenjena študentom 1.letnika magistrskega študijskega programa na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru, in sicer kot dodatno učno gradivo pri izvajanju laboratorijskih vaj v okviru učne enote Tehnološko modeliranje energetskih procesov. Kot taka se tudi direktno vsebinsko navezuje na pripadajoče računalniške vaje. Vaje so namenjene eksperimentiranju z različnimi sistemi oz. procesi, modeliranju in vrednotenju matematičnih modelov. Študentje na takšen način izboljšajo poznavanje in razumevanje mehanizmov delovanja obravnavanih procesov ter skozi praktično delo spoznajo celoten cikličen postopek modeliranja, ki vključuje izvedbo meritev, kot tudi izdelavo in uporabo matematičnih modelov. Zbirka laboratorijskih vaj v povezavi z računalniškimi vajami in predavanji povezuje obravnavano tematiko v zaključeno celoto.
Keywords: laboratorijske vaje, meritve, modeliranje, dinamični sistemi, elektromehanski sistemi
Published in DKUM: 25.04.2022; Views: 454; Downloads: 33
.pdf Full text (3,91 MB)
This document has many files! More...

8.
Obratovanje distribucijskega omrežja s transformatorji s spremenljivo prestavo nastavljivo pod obremenitvijo : magistrsko delo
Miran Ajdnik, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana problematika obratovanja distribucijskega omrežja s transformatorji s fiksno prestavo in s transformatorji s spremenljivo prestavo v primerih, ko je v nizkonapetostno omrežje priključen znaten delež razpršenih virov. Analizirane so bile skrajne meje obratovanja ob maksimalni obremenitvi in minimalni proizvodnji razpršenih virov ter ob minimalni obremenitvi in maksimalni proizvodnji razpršenih virov, ki so še v dovoljenih mejah dviga ali padca napetosti.
Keywords: transformator s spremenljivo prestavo, transformatorska postaja, distribucijsko omrežje, meritve, izgube električne energije
Published in DKUM: 04.04.2022; Views: 343; Downloads: 54
.pdf Full text (4,18 MB)

9.
Kontrola utopnega orodja v podjetju Marovt d.o.o. : diplomsko delo
Nace Pešak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Za uspešno merjenje kovaškega orodja v industriji potrebujemo hiter in učinkovit način pridobivanja meritev. V zaključnem delu sta predstavljeni dve tehniki merjenja utopnega orodja po mehanski obdelavi, ki smo ju implementirali v podjetju Marovt, d.o.o. Merjenje orodja smo izvedli z uporabo kontaktne merilne glave in z uporabo 3D-skenerja. Zabeležene rezultate smo med seboj primerjali in predlagali možne izboljšave za učinkovito uporabo predlaganega pristopa v industrijski praksi.
Keywords: Utopno orodje, meritve, 3D-skener, kontaktna merilna glava
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 317; Downloads: 51
.pdf Full text (2,23 MB)

10.
Eksperimentalna, numerična in analitična določitev izkoristka horizontalne vetrne turbine
Andraž Roger, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu podrobneje pogledamo primerjavo med preračunom z BEM metodo, rezultati pridobljenimi s pomočjo numeričnih simulacij v programu Ansys CFX ter med rezultati meritev karakteristike koeficienta moči v odvisnosti od vrtilne hitrosti trolopatične horizontalne vetrne turbine modelske velikosti s premerom rotorja 640 mm in vetrnim profilom NREL S826, izmerjenih s pomočjo senzorja navora na posebej konstruiranem in izdelanem merilnem mestu. Osredotočili smo se na numerični del, torej na izdelavo modela za numerični preračun, kreiranje numerične mreže ter same simulacije. Kasneje pa še na pripravo in potek eksperimentalnih meritev ter vrednotenje rezultatov meritev. Rezultate bomo prikazali grafično in tabelarično ter jih primerno ovrednotili.
Keywords: Meritve, numerične simulacije, CFX, Ansys, ICEM, LDA, BEM
Published in DKUM: 03.12.2021; Views: 515; Downloads: 37
.pdf Full text (8,47 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica