| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Merilna proga s frekvenčno reguliranim elektromotorjem za črpalne sisteme
Borut Prica, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je raziskana možnost uporabe črpalnega sistema, ki mu je na pogonski strani dodan frekvenčni pretvornik. Izgrajeno je preizkuševališče z možnostjo simulacije vklopa in izklopa različnih uporabnikov. Izmerjene so bile karakteristične vrednosti sistema pri različnih vrednostih vrtilne hitrosti pogonskega stroja in pri spreminjanju velikosti potrošnika. Meritve so bile opravljene z uporabo klasičnih merilnikov tlaka in z zveznim merilnikom tlaka za potrebe dinamičnih odzivov. Merjenje pretoka je bilo izvedeno z ultrazvočnim merilnikom pretoka. Poleg statičnih karakteristik sistema so bile izvedene meritve z simulacijo spremembe vodilne veličine in vklopa oziroma izklopa potrošnikov, kot motilne veličine. Preizkušen je bil tudi sistem točkovnega nastavljanja želene veličine in s tem možnost daljinskega diskretnega krmiljenja. Naloga je pokazala, da sodobni pristopi uporabe frekvenčno reguliranih pogonov omogočajo tudi delno obnovljenim obstoječim črpalnim sistemom dogradnjo in s tem izboljšanje učinkovitosti sistema in energetskih prihrankov.
Keywords: črpalka, asinhronski elektromotor, frekvenčni pretvornik, frekvenčno krmiljen asinhronski elektromotor, meritev karakteristik, ultrazvočni merilnik pretoka, črpalni sistem, regulacija tlaka, hitrosti, pretoka in vrtilna frekvenca.
Published: 24.05.2013; Views: 1244; Downloads: 159
.pdf Full text (3,85 MB)

2.
MERITEV PARAMETROV IN IZRAČUN KARAKTERISTIK ENOFAZNEGA ASINHRONSKEGA MOTORJA ZA POGON KOMPRESORJEV
Martin Stajnko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen izračun parametrov enofaznega asinhronskega motorja, katere dobimo s pomočjo posebnih meritev. Meritve smo opravili po podobnem postopku kot je opisan za trifazne motorje po [3]. S pomočjo meritev kratkega stika glavne in pomožne faze ter prostega teka z vključeno samo glavno fazo dobimo parametre nadomestnega vezja, ki jih uporabimo v nadaljnjih izračunih. Do rezultatov smo prišli tudi s programskim orodjem emLook. Te rezultate smo primerjali ter ugotovili, da so med sabo primerljivi. Vsi izračuni in primerjave so prikazane v diplomskem delu.
Keywords: enofazni asinhronski motor, meritev parametrov, izračun karakteristik
Published: 14.10.2015; Views: 440; Downloads: 66
.pdf Full text (2,38 MB)

3.
Metode določanja karakteristik hidravličnih regulacijskih potnih ventilov
Rok Pahič, 2016, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu je zasnovana in izdelana merilna naprava za preizkušanje dinamičnih karakteristik hidravličnih regulacijskih potnih ventilov v skladu s standardom ISO 10770-1:1998. Za ustrezno regulacijo hidravličnega sistema je potrebno poznati dinamične karakteristike hidravličnih ventilov, ki se spreminjajo z obratovalnimi pogoji. Vpliv obratovalnih pogojev je mogoče ovrednotiti z ustrezno merilno napravo dinamičnih karakteristik, ki mora zagotavljati primerljivost meritev med sabo in z meritvami na drugih merilnih napravah, ki upoštevajo standardni postopek. V zaključnem delu so predstavljene karakteristike hidravličnih ventilov in standardni postopki meritev dinamičnih karakteristik hidravličnih ventilov. Opisana je zasnova merilne naprave za merjenje dinamičnih karakteristik, njena fizična izvedba, uporabljeni senzorji, ter zasnovan program Windows aplikacije in realno časovni program na programabilnem logičnem krmilniku. Nazadnje so predstavljeni rezultati praktičnega preizkusa merilne proge s testiranjem hidravličnega ventila in vpliv velikosti uporabljenega hidravličnega akumulatorja na rezultate.
Keywords: Hidravlični regulacijski ventili, dinamične karakteristike, meritev karakteristik hidravličnih ventilov
Published: 13.09.2016; Views: 671; Downloads: 122
.pdf Full text (3,71 MB)

4.
Avtomatizacija preizkuševališča hidravličnih ventilov
Klemen Pušnik, 2019, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu je zasnovana in izdelana merilna naprava za preizkušanje statičnih karakteristik hidravličnih ventilov. Izdelana je v skladu s standardom ISO 10770-1:1998. Za ustrezno regulacijo hidravličnega sistema je potrebno poznati tako statične, kot dinamične karakteristike hidravličnih ventilov. Te se tekom obratovalne dobe ventila tudi spreminjajo. Vpliv obratovalnih pogojev je mogoče ovrednotiti z ustrezno merilno napravo, ki mora zagotavljati primerljivost rezultatov meritev in primerjavo s karakteristikami dobljenimi na drugih merilnih napravah, ki upoštevajo standardni postopek. Zaključno delo se osredotoča le na merjenje statičnih karakteristik in na standardne postopke meritev statičnih karakteristik hidravličnih regulacijskih potnih ventilov. Opisana je zasnova merilne naprave za merjenje statičnih karakteristik, njena fizična izvedba, uporabljeni senzorji, ter zasnovan program Windows aplikacije in realno časovni program na programabilnem logičnem krmilniku. V zaključenem delu naloge so predstavljeni rezultati praktičnega preizkusa merilne naprave s testiranjem hidravličnega ventila.
Keywords: hidravlični ventili, potni ventili, regulacijski ventili, statične karakteristike, meritev karakteristik, avtomatizacija merilne naprave
Published: 13.02.2019; Views: 199; Downloads: 40
.pdf Full text (5,07 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica