SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
VODENJE ELEKTRIČNEGA KOLESA TIPA PEDELEC PO NAVORU
Domen Pihler, 2016, master's thesis

Abstract: V okviru magistrske naloge smo izdelali dva unikatna načina merjenja navora kolesarjev, ki uporabljata meritev navora prek meritve navora v gonilu z uporabo merilnih lističev oz. induktivnih senzorjev. Raziskali smo tudi obstoječe rešitve na trgu in opisali njihove prednosti in slabosti. Podali smo pregled literature in razdelali pogon električnega kolesa po principu pedelec. Namen raziskovanja je bil razviti merilnik navora kolesarja, ki je izveden brez torzijskega cilindra in je dovolj robusten, poceni in natančen za uporabo vodenja kolesa tipa pedelec po navoru. Pred izdelavo prototipov smo te simulirali v modelirnem programskem orodju Solidworks z uporabo metode končnih elementov. Cilj naloge – razviti novi način merjenja navora, ki ga proizvaja uporabnik na pedala kolesa – smo uspešno izvedli. Potrditev smo podali v obliki analize ter simulacijskih in eksperimentalnih rezultatov.
Keywords: Električno kolo, pedelec, merjenje navora, induktivni senzorji, piezzo merilni lističi, vodenje po navoru, 3D-modeliranje, metoda končnih elementov
Published: 02.06.2016; Views: 722; Downloads: 0

5.
Tehniške meritve
Aleš Hribernik, 2017, higher education textbook

Abstract: V gradivu so opisane osnovne metode merjenja pomembnejših fizikalnih veličin na področju strojništva. V uvodnem poglavju je podana obravnava posplošenega merilnega sistema, definirani so njegovi funkcionalni elementi in opisani načini delovanja ter postopki merjenja. Prikazan je tudi vpliv interferenčnih in modifikatorskih vhodnih veličin na rezultate merjenja, poleg tega so podane metode za zmanjšanje tega vpliva. Karakteristike merilnih inštrumentov so opisane v drugem poglavju. Začenjajo ga statične karakteristike, ki so v večjem delu posvečene pogreškom in merilni negotovosti. V nadaljevanju pa so opisane dinamične karakteristike in kot primer sta predstavljena merilna sistema prvega in drugega reda. Merjenje temperature je obravnavano v tretjem poglavju. Uvodoma sta predstavljeni termodinamična in mednarodna temperaturna lestvica. Sledi opis postopkov merjenja temperature, ki ga začenjajo klasične in nato še električne metode kontaktnega merjenja temperature, zaključuje pa ga brezkontaktno merjenje s sevalnimi termometri. V četrtem poglavju je obravnavano merjenje pomika z analognimi električnimi merilnimi sistemi ter z optičnimi digitalnimi merilniki. Merjenje hitrosti in pospeška v petem poglavju je omejeno na merjenje vibracij in vrtilne frekvence. Prikazano je delovanje mehanskih, električnih, optičnih in digitalnih elektronskih merilnih sistemov. V šestem poglavju je predstavljeno merjenje deformacij z merilnimi trakovi. Prikazane so najpogostejše električne vezave merilnih trakov in obravnavani so osnovni eno- in dvoosni obremenitveni primeri. Analizirani so vzroki za nastanek pogreškov, razloženi pa so tudi postopki za njihovo zmanjšanje. Merjenje tlaka v sedmem poglavju je razdeljeno na merjenje statičnih tlakov z različnimi kapljevinskimi manometri in mehanskimi merilniki z elastičnimi pretvorniki, merjenje nizkodinamičnih tlakov z električnimi manometri ter visokodinamičnih tlakov s piezoelektričnimi senzorji. V osmem poglavju so predstavljeni postopki merjenja pretoka tekočin z dušilnimi elementi, volumetričnimi merilniki in različnimi električnimi merilniki. Prikazane so tudi osnovne metode za merjenje hitrosti tekočine z ultrazvočnimi in laserskimi metodami.
Keywords: merilne metode, merilni sistemi, senzorji, strojništvo, fizikalne veličine
Published: 31.03.2017; Views: 453; Downloads: 59
URL Full text (0,00 KB)
This document has many files! More...

6.
Hitri merilni sistemi na osnovi Fabry-Perotovih interferometrov
Andraž Javernik, 2018, doctoral dissertation

Abstract: Sistemi za spektralno razločevanje optičnovlakenskih senzorjev so dandanes kljub hitremu razvoju optičnih senzorjev še vedno dokaj kompleksni in posledično dragi, kar preprečuje uvajanje optičnih vlakenskih senzorjev v širši spekter industrijskih in drugih aplikacij. V okviru doktorske disertacije smo raziskali in izdelali merilni sistem, s katerim lahko spektralno razločujemo optičnovlakenske senzorje, ki temeljijo na Fabry-Perotovem interferometru. Merilni sistem, ki je predmet doktorske disertacije, je bil izdelan izključno iz majhnega števila cenenih telekomunikacijskih elektro-optičnih komponent. Za nastavljiv laserski vir smo tako uporabili lasersko diodo DFB, ki smo jo vzbujali s tokovnimi sunki višjih amplitud. Pravilna oblika tokovnega sunka skozi lasersko diodo DFB, selektivno in časovno linearno segreje aktivno področje, kar povzroči linearen zamik valovne dolžine izsevanega optičnega spektra za okoli 11 nm. Pri tokovnem vzbujanju laserske diode DFB se tako generira valovno-dolžinsko zamaknjen optični sunek, s katerim razločimo dolžino Fabry-Perotovega interferometra tako, da opazujemo odbito svetlobno valovanje t.i. interferenčni vzorec, ki ima značilno kosinusno obliko. Z uporabo tehnike merjenja faze v kosinusni spektralni karakteristiki Fabry-Perotovega interferometra lahko razločimo informacijo o merjeni veličini. S predlaganim merilnim sistemom lahko zaznavamo spremembo optične poti preko zaznavanja spremembe faze v spektru Fabry-Perotovega interferometra s frekvenco vzorčenja 40 kHz in ločljivostjo zaznavanja optične poti 2,7 nm. Če uporabimo digitalno filtriranje zajetih merilnih vrednosti, pri čemer zmanjšamo pasovno širino merilnega sistema na 1 Hz, lahko zaznavamo spremembe optične poti v Fabry-Perotovem interferometru z ločljivostjo 46 pm (npr. polmer atoma vodika znaša rB = 53 pm). Zaradi naslavljanja Fabry-Perotovih senzorjev s kratkimi optičnimi sunki lahko spektralno razločujemo tudi več Fabry-Perotovih optičnih senzorjev z različnimi ali enakimi nazivnimi dolžinami. Predstavljen merilni sistem za spektralno razločevanje Fabry-Perotovih senzorjev omogoča zasnovo stroškovno ugodnega senzorskega sistema, s katerim lahko z visoko ločljivostjo izvajamo statično ali dinamično meritev poljubne fizikalne veličine. V okviru disertacije so z uporabo predlaganega sistema za razločevanje Fabry-Perotovih interferometrov prikazane visoko-ločljive meritve raztezkov, tlakov, temperature, lomnega količnika in jakosti električnega polja. V ta namen smo uskladili nekatere obstoječe senzorje s predlaganim sistemom za razločevanje oz. uporabili nove rešitve za zaznavanje električne poljske jakosti.
Keywords: optična vlakna, merilni sistemi, temperaturna kompenzacija, laserske diode DFB, generatorji tokovnih sunkov, visokoločljive meritve, senzorji električnega polja, tlačni senzorji, senzorji lomnega količnika, senzorji raztezka, temperaturni senzorji
Published: 22.08.2018; Views: 132; Downloads: 50
.pdf Full text (7,90 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica