| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
OPTIČNI NADZOR KAKOVOSTNIH KARAKTERISTIK ZOBATEGA VENCA
Uroš Pečnik, 2009, specialist thesis

Abstract: V predstavljenem specialističnem delu sem v teoretičnem delu prikazal pomen toleranc oblike in lege, vrste zobniških gonil, njihove karakteristike in značilnice, postopke ugotavljanja ustreznosti zobniških gonil v proizvodnem procesu s klasičnimi in sodobnimi sofisticiranimi merilnimi sistemi ter pa kakšni so lahko vplivi poznavanja oziroma nepoznavanja karakteristik merilne opreme. Praktični problem, ki sem ga obdelal v svojem specialističnem delu, izhaja iz moje poklicne vloge v podjetju, saj se kot vodja kontrole kakovosti nenehno srečujem s problemi zagotavljanja ustreznosti meritev in merilnih sistemov. Cilj izdelave mojega specialističnega dela je bil s pomočjo ustreznih meritev in merilne opreme določiti merila oziroma kriterije za optični nadzor kakovostnih karakteristik naših izdelkov. Ta merilna oprema je bila s pomočjo domačega zunanjega izvajalca namensko razvita za potrebe našega podjetja in predstavlja konkurenčno prednost pri zagotavljanju kakovosti končnih izdelkov. V specialističnem delu sem podal praktične rešitve za vizualno in dimenzijsko optično kontrolo kakovostnih karakteristik zobatih vencev za vztrajnike. V skladu s temi zahtevami so definirane kakovostne karakteristike in kriterije sprejemljivosti. V nalogi sem se omejil na proizvodni program podjetja, v katerem sem zaposlen ter na opremo, postopke, kadre in pogoje v podjetju. Postopki izdelave so determinirani z vzpostavljeno tehnologijo, postopki kontrole, ki sem jih v sklopu naloge izdelal, pa so vezani na obstoječo merilno in kontrolno opremo, pri načrtovanju katere sem tudi sam sodeloval. Pri izdelavi specialističnega dela so bile uporabljene predvsem metode vizualnega določanja napak na izdelkih, metode dvodimenzionalne obdelave video signalov, postopki merjenja dimenzij v dveh in treh koordinatah, eksperimentalne metode v obliki analize napak na osnovi obdelave vzorcev ter standardna metoda določanja merilne negotovosti.
Keywords: optični nadzor, vizualne karakteristike, dimenzijske karakteristike, merilni pogrešek, kontrola kakovosti, zobati venec
Published: 12.03.2010; Views: 2734; Downloads: 284
.pdf Full text (3,54 MB)

4.
VPLIV OBLIKE MERILNE PROGE NA NEGOTOVOST KALIBRACIJE ČRTNEGA MERILA
Klemen Jug, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pri umerjanju črtnih meril velikih dolžin (tračna merila) z laserskim interferometrom so bistveni vplivi na merilno negotovost temperaturni raztezek merila, sprememba valovne dolžine laserskega žarka zaradi vplivov okolja, izravnava laserskega žarka ter Abbejev pogrešek, ki nastopi zaradi različnih nagibov vozička vzdolž merilne poti. Abbejev pogrešek je v tem diplomskem delu določen na osnovi merjenja nagibov proge in vozička z libelo in laserskim interferometrom. Glavni rezultati diplomskega dela so podatki o odstopanjih premosti vodil in vplivi teh odstopanj na negotovost umerjanja črtnega merila. Rezultati diplomskega dela sami ne predstavljajo rešitve problema pogreškov, bodo pa koristno uporabljeni pri nadaljnjih nastavitvah proge.
Keywords: umerjanje, črtno merilo, merilni pogrešek, merilna negotovost
Published: 23.06.2010; Views: 1579; Downloads: 87
.pdf Full text (2,32 MB)

5.
Zagotavljanje ustrezne kakovosti meritev pri nadzoru proizvodnega procesa sestavnega dela kompresorja
Tilen Vraničar, 2012, master's thesis

Abstract: V prvi polovici predstavljenega magistrskega dela sta opisani teorija pogreškov ter merilna negotovost, druga pa najprej vsebuje opis obdelave cilindra na bloku kompresorja in način merjenja obravnavanih dimenzij oziroma oblik, čemur sledijo eksperimentalne meritve s pripadajočimi rezultati. Cilj magistrske naloge je, da z izvedbo eksperimentalnih meritev dokaže sprejemljivost postopka merjenja premera cilindra in merjenja valjnosti cilindra. Po predhodno določenem protokolu so se eksperimentalne meritve premera cilindra izvedle na pnevmatskem merilnem stroju Stotz, meritve valjnosti pa na merilnem stroju Hommel. Statistična obdelava podatkov je pokazala na slabo ponovljivost meritve kalibracijskih obročev naprave Stotz. Po teoriji je bila izračunana tudi skupna merilna negotovost meritve premera cilindra, izračun pa je pokazal, da s trenutnim načinom merjenja ne moremo z veliko verjetnostjo zagotavljati točnosti meritev. Sprejemljivost postopka meritve valjnosti je bila dokazana s primerjalnimi meritvami, in sicer smo valjnost istega cilindra izmerili na dveh različnih koordinatnih merilnih strojih Zeiss ter na obravnavanem merilnem stroju Hommel. Po primerjavi podatkov, dobljenih iz meritev, smo ugotovili, da je postopek meritve valjnosti na stroju Hommel sprejemljiv.
Keywords: merilna negotovost, standardni odmik, merilni pogrešek, meritev, premer, valjnost, krožnost, toleranca, pnevmatska merilna naprava
Published: 29.06.2012; Views: 1396; Downloads: 199
.pdf Full text (5,84 MB)

6.
Primerjalno umerjanje laserskih interferometrov
Aleksander Trep, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno primerjalno umerjanje laserskih interferometrov. Izdelan je bil koncept postopka in ovrednotena merilna negotovost na osnovi eksperimenta. Eksperimentalno delo je bilo izvedeno v Laboratoriju za tehnološke meritve (LTM) na Fakulteti za strojništvo v Mariboru z namenom kasnejše izdelave dokumentacije za umerjanje laserskih interferometrov. Eksperimenti so bili izvedeni s pomočjo referenčnega laserskega interferometra, ki ga imamo v laboratoriju, ter z dvema industrijskima testnima laserskima interferometroma. Ugotovljeno je bilo, da v laboratoriju dosegamo ustrezne pogoje za izvedbo meritev, potrebno pa je biti pazljiv pri sami postavitvi laserjev, saj orientacija laserjev povzroča ključne pogreške pri umerjanju. Prav tako je potrebno izbrati pravilno metodo primerjave, saj lahko tudi ta bistveno vpliva na rezultat umerjanja.
Keywords: laserska interferometrija, primerjalno umerjanje, merilni pogrešek, merilna negotovost
Published: 13.03.2019; Views: 270; Downloads: 36
.pdf Full text (2,91 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica