| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
VPENJALNE IN MERILNE PRIPRAVE ZA MERJENJE V TREH KOORDINATAH
Jože Ošlak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V Gorenje Orodjarna izdelujemo orodja za preoblikovanje pločevine za dobavitelje karoserijskih delov v avtomobilski industriji. V sklopu orodja se zahteva tudi izdelava kontrolne priprave, ki omogoča kontrolo izdelkov iz orodij pod enakimi pogoji, kot bodo nastopili pri montaži in uporabi. V diplomski nalogi je dokumentiran proces izdelave kontrolne priprave s poudarkom na meritvah. Do sedaj takega dokumenta v Gorenju Orodjarna ni bilo. Ker sem v Gorenju Orodjarna edini strokovno usposobljen na tem področju, se je pojavila potreba po dokumentiranju postopkov in metod pri procesu izdelave kontrolne priprave Vpeljal sem delitev kontrolnih priprav na vpenjalne in merilne priprave. S tem je odpravljeno nejasno opisovanje v tehnično tehnološki mapi zahtev ob pričetku projekta. Diplomska naloga na kratko prikaže proces izdelave kontrolne priprave in ga podrobno vodi skozi proces meritve. Prikazani so primeri in podana dovoljena odstopanja pri meritvi.
Keywords: vpenjalna priprava, merilna priprava, meritev, ponovljivost, tolerance
Published: 08.06.2009; Views: 2305; Downloads: 404
.pdf Full text (3,59 MB)

3.
Komcipiranje in snovanje merilne priprave ohišja avtomobilske luči
Tomislav Kovač, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem opisal postopek koncipiranja merilne priprave ohišja avtomobilske luči. V začetku naloge sta predstavljena problem in cilj naloge, ki opisuje koncipiranje in snovanje merilne priprave za testiranje geometrijskih karakteristik prednjih avtomobilskih luči. Zastavljeni so bili konkretni cilji, zahtevekvnik pa je bil sestavljen in definiran detajlno. Pri snovanju je bil poudarek na treh točkah. Prva točka je velikost avtomobilske luči, in sicer težava pri namestitvi ohišja avtomobilske luči na osnovno ploščo. Druga točka predstavlja vpenjanje avtomobilske luči na merilno pripravo, in tretja točka namestitev nosilcev merilne ure. Zasnova je sledila načelu robustnega snovanja. Merilna priprava je na koncu izdelana v ozkem tolerančnem območju in mora zagotoviti ponovljivost meritev.
Keywords: merilna priprava, avtomobilska luč, ročna vpenjala
Published: 13.04.2016; Views: 631; Downloads: 106
.pdf Full text (6,00 MB)

4.
Zasnova in izdelava merilne priprave za merjenje širine utora na pestu homokinetičnega zgloba
Florjan Podgrajšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena zasnova in izdelava merilne priprave za merjenje širine utora na pestu, ki je sestavni del homokinetičnega zgloba. Utor ima specifično obliko, zato je bilo potrebno skonstruirati takšno merilno pripravo, ki bo omogočala merjenje širine utora. Za izdelavo merilne priprave so se naročniki odločili, ker so hoteli poenostaviti meritev in jo izvajati na samem delovnem mestu. Najprej smo se lotili konceptualne zasnove merilne priprave. Določili smo okvirne omejitve, kot so velikost in postavitev merilne priprave. Glede na to, kakšne so naše tehnološke omejitve pri izdelavi posameznih delov merilne priprave, smo izdelali načrte vseh delov. Hkrati smo določili tudi tehnologijo obdelave, ki jo bomo uporabili pri izdelovanju delov. Odločili smo se, da bodo vsi ključni deli po končani grobi mehanski in termični obdelavi brušeni in površinsko zaščiteni proti koroziji. Ko so bili vsi deli merilne priprave izdelani, smo natančno sestavili vse dele. Sledilo je umerjanje in testiranje merilne priprave. Testiranje je najprej potekalo v našem podjetju kasneje pa še v podjetju naročnika.
Keywords: merjenje geometrije, nadzor procesa, merilna priprava, homokinetični zglob
Published: 28.09.2016; Views: 527; Downloads: 63
.pdf Full text (2,26 MB)

5.
Zasnova merilne priprave za preverjanje geometrijskih značilnosti tankostenskega odkovka
Tomaž Hohler, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja težijo k čim hitrejšemu in zanesljivemu merjenju izdelkov, ki je hkrati ekonomično ugodno. Zato se v določenih primerih poslužijo merilnih priprav, s katerimi omogočijo ekonomično ugodnejše meritve pri nadzoru geometrijskih značilnosti večje količine izdelkov. V ta namen smo se v podjetju Unior d.d. odločili za izdelavo zasnove merilne priprave, ki bi bila najprimernejša za merjenje tankostenskega odkovka s specifičnimi geometrijskimi zahtevami. V nalogi sem na osnovi definiranih dimenzij in toleranc določil geometrijske značilnosti kalibrov za preverjanje pozicij izvrtin in analiziral odstopanja centrov izvrtin že izdelanih izdelkov. Na osnovi izvedene analize sem skonstruiral tri variante, katere smo na podlagi lastnih ocenjevalnih kriterijev ocenili. Izbrali smo konstrukcijsko in cenovno najbolj ugodno rešitev ki je predstavljena, na koncu diplomskega dela.
Keywords: merilna priprava, odkovek, veličine in tolerance, kalibri
Published: 10.09.2018; Views: 146; Downloads: 53
.pdf Full text (1,82 MB)

6.
Zasnova merilne priprave za kontrolo geometrijskih značilnosti za držalo klimatske cevi
Maja Vršič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem se posvetila zasnovi merilne priprave za držalo klimatske cevi. Pri zasnovi merilne priprave sta bila moja cilja enostavnost in funkcionalnost, ob upoštevanju zahtev s strani naročnika. Pri zasnovi merilne priprave sem se najbolj posvetila problemu, kako dobro pritrditi držalo klimatske cevi na merilno pripravo in hkrati zagotoviti preprosto in ponovljivo merjenje. Uspelo mi je zasnovati merilno pripravo, ki je hitra in enostavna za uporabo ter predstavlja nižje stroške v primerjavi s tri-koordinatnim merilnim strojem.
Keywords: merilna priprava, geometrijske značilnosti, držalo klimatske cevi
Published: 27.08.2019; Views: 76; Downloads: 35
.pdf Full text (1,58 MB)

7.
Projektiranje in izdelava merilne priprave
Žiga Tantegel, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan postopek projektiranja oziroma vodenja projekta izdelave merilne priprave. Na začetku naloge je kratek opis in problematika naloge. Sledijo cilji in uporabljene metode. V nadaljevanju smo opisali posamezne faze vodenja projekta (povpraševanje, ponudba, naročilo, konstrukcija ipd.). Podrobneje je opisana faza konstrukcije, pri kateri smo kot konstrukterji imeli ključno vlogo. V poglavju o realizaciji in rezultatih projekta so predstavljeni zastavljeni cilji in rezultati naloge. Ob koncu naloge smo izpostavili še težave in omejitve pri delu, s katerimi smo se srečali med projektom.
Keywords: vodenje projekta, merilna priprava, avtomobilski kosi, merilni protokol
Published: 27.09.2019; Views: 41; Downloads: 9
.pdf Full text (3,47 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica