| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
OBLIKOVANJE JEDRA IN OHIŠJA MERILNE NAPRAVE
Andrej Cupar, 2008, undergraduate thesis

Abstract: V diplomi je po konceptu ''geštaltovskega'' oblikovanja od ''znotraj navzven'' razvita merilna naprava višjega cenovnega razreda. Pri tem velja vodilo, da oblika sledi funkciji. Estetsko je instrument oblikovan v smislu minimalizma. Značilne linije merilne naprave nakazujejo širino in višino instrumenta ali ga zakrožijo in omehčajo robove. Uporabljena je inovativna zgradba jedra in ohišja. Jedro je pri tem funkcionalna celota. Predstavljene so faze razvoja, evolucijske stopnje v tehničnem ter oblikovnem smislu. Pri razvoju so upoštevani mnogi tehnični dejavniki, ki so ključnega pomena za merilni instrument, saj tečejo skozenj tokovi do 1000 voltov, ki so lahko življenjsko nevarni.
Keywords: dizajn, oblikovanje od znotraj navzven, merilna naprava, jedro, ohišje
Published: 18.03.2021; Views: 159; Downloads: 36
.pdf Full text (2,20 MB)

2.
Analiza ustreznosti nadzora procesa izdelave prirobnice
Peter Vajdič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela je bila analiza ustreznosti nadzora procesa izdelave prirobnice. Namen diplomskega dela je bilo primerjati merjenje s klasičnimi merilnimi instrumenti in trikoordinatno merilno napravo ter ugotoviti, do kako velikih odstopanj prihaja med samim merjenjem. Praktični del naloge smo opravili v podjetju, kjer smo med izdelavo in po končni izdelavi merili s klasičnimi merilnimi postopki, ter v laboratoriju za tehnološke meritve na Fakulteti za strojništvo v Mariboru, kjer smo meritve opravili na trikoordinatni merilni napravi. Ugotovili smo, da lahko v manjših proizvodnjah, kjer nimamo pretirano zahtevnih obdelovancev, z manjšimi koraki, kot so: večkratna samokontrola delavca, skrb za čistočo, primerno rokovanje z merilnim orodjem, redni nadzor kontrolorja, veliko pripomoremo k boljši kakovosti merjenja ter posledično zmanjšamo reklamacije. Za zahtevnejše proizvodnje pa veljajo še dodatne izboljšave, kot so: izboljšana točnost merilnih postopkov s kakovostnejšim merilnim orodjem, različne namenske merilne naprave ter trikoordinatne merilne naprave.
Keywords: prirobnica, nadzor izdelovalnega procesa, merjenje dimenzij, trikoordinatna merilna naprava
Published: 25.01.2021; Views: 180; Downloads: 23
.pdf Full text (1,26 MB)

3.
Konstrukcija testne naprave magnetnega sprožnika
David Resner, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Zaščita pred električno preobremenitvijo je dandanes zelo pomembna, saj električno energijo srečamo skoraj v vsakem aspektu našega življenja. Inštalacijski odklopnik porabnike ščiti pred preobremenitvijo in kratkimi stiki, funkcijo proženja pa zagotavlja kombinirani magnetni sprožnik. Ta združuje funkciji termičnega in magnetnega proženja ter zagotavlja ustrezno prekinitev tokokroga. V diplomski nalogi bom predstavil postopek snovanja merilne naprave, ki bo preverjala ustrezno delovanje magnetnega dela sprožnika. Ker trenutno testiranje sprožnikov pomeni njihovo montažo in testiranje znotraj stikal, bomo s pridobitvijo take naprave iz procesa validacije delovanja magnetnega dela sprožnika izločili vrsto nepotrebnih operacij. S pomočjo naprave se bomo lahko osredotočili zgolj na sprožnik in odpravili ostale vplive.
Keywords: Magnetni sprožnik, elektromagnetna sila, merilna naprava, CAD, Creo
Published: 15.09.2020; Views: 122; Downloads: 32
.pdf Full text (2,12 MB)

4.
NAPRAVA ZA AVTOMATIZIRANO KONTROLO PUŠ
Benjamin Jovanovič, 2015, master's thesis

Abstract: V serijski proizvodnji za avtomobilsko industrijo so glede kakovosti izdelkov visoki standardi. Zato je potrebna 100 % kontrola vseh kosov preden pridejo do kupca. Če se pregledujejo ročno, s pomočjo mehanskih šablon, je to zamudno in počasno delo. Zato je bila za kontrolo enega takega kosa, natančneje puše za podvozje avtomobila, izdelana merilna naprava za avtomatizirano kontrolo. Zasnovana je bila tako, da se polovico meritev opravlja s pomočjo spletne kamere, ki izvaja vizualno kontrolo dimenzij. Program in uporabniški vmesnik smo izdelali v LabViewu. Drugo polovico meritev opravljajo merilna tipala, ki jih krmili PLK S7 1212c. Program je bil spisan v TIA Portal programskem okolju.
Keywords: spletna kamera, vizualna kontrola dimenzij, merilna naprava, puša
Published: 30.10.2015; Views: 760; Downloads: 81
.pdf Full text (9,81 MB)

5.
Zagotavljanje ustrezne kakovosti meritev pri nadzoru proizvodnega procesa sestavnega dela kompresorja
Tilen Vraničar, 2012, master's thesis

Abstract: V prvi polovici predstavljenega magistrskega dela sta opisani teorija pogreškov ter merilna negotovost, druga pa najprej vsebuje opis obdelave cilindra na bloku kompresorja in način merjenja obravnavanih dimenzij oziroma oblik, čemur sledijo eksperimentalne meritve s pripadajočimi rezultati. Cilj magistrske naloge je, da z izvedbo eksperimentalnih meritev dokaže sprejemljivost postopka merjenja premera cilindra in merjenja valjnosti cilindra. Po predhodno določenem protokolu so se eksperimentalne meritve premera cilindra izvedle na pnevmatskem merilnem stroju Stotz, meritve valjnosti pa na merilnem stroju Hommel. Statistična obdelava podatkov je pokazala na slabo ponovljivost meritve kalibracijskih obročev naprave Stotz. Po teoriji je bila izračunana tudi skupna merilna negotovost meritve premera cilindra, izračun pa je pokazal, da s trenutnim načinom merjenja ne moremo z veliko verjetnostjo zagotavljati točnosti meritev. Sprejemljivost postopka meritve valjnosti je bila dokazana s primerjalnimi meritvami, in sicer smo valjnost istega cilindra izmerili na dveh različnih koordinatnih merilnih strojih Zeiss ter na obravnavanem merilnem stroju Hommel. Po primerjavi podatkov, dobljenih iz meritev, smo ugotovili, da je postopek meritve valjnosti na stroju Hommel sprejemljiv.
Keywords: merilna negotovost, standardni odmik, merilni pogrešek, meritev, premer, valjnost, krožnost, toleranca, pnevmatska merilna naprava
Published: 29.06.2012; Views: 1613; Downloads: 214
.pdf Full text (5,84 MB)

6.
Kalibracija merilne naprave ULM 2000 : SOP 17
Bojan Ačko, Andrej Godina, 2003, treatise, preliminary study, study

Keywords: tehnološke meritve, kalibracija naprav, merilna naprava, akreditacija postopkov
Published: 01.06.2012; Views: 794; Downloads: 18
URL Link to full text

7.
Integracija laserskega interferometra in koordinatne merilne naprave v merilni sistem za merjenje dimenzij
Tadej Tasič, 2010, dissertation

Abstract: Merjenje dimenzij se je v Laboratoriju za tehnološke meritve do nedavnega izvajalo na univerzalnemu merilniku dolžin Zeiss 01-660C, kateri ima velike prispevke k merilni negotovosti, le teh pa ni mogoče zmanjšati. Zato smo se odločili, da preučimo možnost izdelave kalibracijskega postopka na trikoordinatni merilni napravi (KMN) z absolutno sledljivostjo na primarni etalon preko laserskega interferometra (LI). Pri metodah raziskovanja smo integrirali KMN in LI v en merilni sistem, izdelali postopek merjenja, preizkusili ponovljivost na integriranem merilnem sistemu, določili vplivne parametre na meritev, eksperimentalno določili koeficient za merjenje notranjih in koeficient za merjenje zunanjih dimenzij, ocenili skupno merilno negotovost in potrdili ovrednoteno merilno negotovost na različnih umerjenih etalonih. Za merjence npr dolžine 100 mm smo napram prejšnjem postopku meritve zmanjšali merilno negotovost za 77%, za merjence dolžine 1000 mm pa kar za 82%. Razvili smo matematični model meritve in izvedli celovito analizo merilne negotovosti za integriran sistem LI in KMN. S postopkom nameravamo sodelovati v mednarodnih interkomparacijah, kot osnovnemu orodju za potrditev znanstvenih tez v meroslovju, in tako potrditvi ovrednoteno merilno negotovost.
Keywords: merjenje dimenzij, koordinatna merilna naprava, laserski interferometer, notranje dimenzije, zunanje dimenzije, integriran sistem, merilna negotovost.
Published: 29.06.2010; Views: 3654; Downloads: 433
.pdf Full text (1,75 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica