| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
ZASNOVA IN RAZVOJ MENJALNIKA MOTOKULTIVATORJA
Marko Pišek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je del projekta med Univerzo v Mariboru in podjetjem Štruc Muta - kmetijska mehanizacija d.o.o., ki se ukvarja z proizvodnjo male kmetijske mehanizacije. Cilj projekta je skonstruirati motokultivator na podlagi zahtev podjetja ter izdelava tehnične dokumentacije. Na začetku diplomskega dela so predstavljene teoretične osnove prenosnikov moči. Nadaljevanje diplomskega dela zajema zasnovo in razvoj motokultivatorja. V procesu razvoja smo poizkušali v največji meri izpolniti zahteve podjetja, katere so bile določene na podlagi analize tržišča. Prav tako si želi podjetje zagotoviti fleksibilnost na trgu, zato želijo omogočiti izbiro nekaterih komponent (motor, kolesa,…). Tekom razvoja so bili potrebni sestanki z predstavniki podjetja, saj so bila potrebna usklajevanja in potrditve predlaganih rešitev. Žal projekt še ni končan, zato sem v diplomskem delu predstavil razvoj motokultivatorja do stopnje, ki je osvojena.
Keywords: Motokultivator, prenosnik moči, menjalnik, strojni elementi, ohišje, konstruiranje.
Published: 04.03.2011; Views: 4398; Downloads: 607
.pdf Full text (11,22 MB)

3.
FIZIKALNO MODELIRANJE MENJALNIKA Z DVOJNO SKLOPKO
Nebojša Ilić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena najsodobnejša rešitev hitrega spreminjanja prestavnega razmerja, in sicer menjalnik z dvojno sklopko. Podana je zgodovina razvoja in opisane so vse različice tega tipa menjalnika. Za bolje razumevanje celotne tematike, je v diplomskem delu podrobno razloženo delovanje navadnega ročnega menjalnika, na katerem menjalnik z dvojno sklopko temelji. Podani so fizikalni principi delovanja zobniške dvojice ter torne sklopke. Opisan je celoten potek pretikanja z dvojno sklopko. V zaključku so navedene še prednosti in slabosti, ki jih vožnja s takim menjalnikom prinaša.
Keywords: transmisija, menjalnik, dvojna sklopka, prenosna gred, odgonska gred, zobniška dvojica, zobnik s poševnim ozobjem, sinhron, torna lamela
Published: 21.11.2012; Views: 1415; Downloads: 431
.pdf Full text (1,27 MB)

4.
VODENJE POGONA VOZILA ZA NAČRTOVANJE OKOLJU PRIJAZNE VOŽNJE
Matjaž Adler, 2012, master's thesis

Abstract: V sodelovanju s podjetjem Virtual Vehicle (ViF-Virtuelle Fahrzeug) iz Avstrije sem v okviru magistrske naloge dobil model vozila, kateri je bil v podjetju uporabljen za testiranje nizkih frekvenc vibracij na okvirju vozila. Model je zgrajen v Matlab/Simulinku. Ta model sem testiral, spremenil in dogradil vrsto mehanskih komponent ( avtomatični menjalnik, zavorni sistem, sistem za porabo goriva, vozne cikle in naklon cestišča). Glavni cilj v magistrski nalogi je bil, narediti regulacijo, katera bo regulirala želeno hitrost in porabo goriva. Model je bil precej kompleksen, zato je bilo potrebno pred implementacijo ustreznega regulatorja, pošteno spremenit zgradbo modela. Za zmanjšanje porabe goriva, sem manipuliral s prestavljanjem na avtomatskem menjalniku tako, da je prestavljanje izvršeno ob optimalni porabi goriva. Regulacija je izvedena na različnih standariziranih voznih ciklih ( NEUDC, EUDC, ECE15,...), regulacija bo izvedena s PI regulatorjem. V te vozne cikle pa je bil naknadno vključen tudi naklon cestišča. V prihodnosti bo možno ta model prenesti na strojno opremo, ki deluje v realnem času (MicroAutoBox), to je naprava ki jo proizvaja dSpace. Ta naprava se uporablja za realno časovne simulacije, implementiramo pa jo lahko tudi na mehanske sisteme, na primer v avtomobil.
Keywords: avtomobil, avtomatski menjalnik, Matlab/SIMULINK, PI regulacija, optimizacija
Published: 14.11.2012; Views: 1152; Downloads: 48
URL Link to full text

5.
SEKVENČNI MENJALNIK DIRKALNIKA FORMULA STUDENT
Aleksander Klemenčič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Predstavljen je postopek razvoja robotiziranega sekvenčnega menjalnika za dirkalnik Formula Student, ki mora biti usklajen z razvojem samega dirkalnika. Naloga obsega predstavitev sekvenčnega menjalnika, opis meritev in analizo zajetih podatkov na že obstoječem sistemu ter razvoj povsem novega mehanskega in elektronskega sklopa menjalnika. Podanih je nekaj dodatnih možnosti razvoja menjalnika, ki so bile tekom aktualne sezone razvoja dirkalnika izpuščene. Prav tako je opisanih nekaj najpogostejših težav, vzrokov in rešitev zanje, s katerimi se bo bodoči graditelj takega sistema srečal.
Keywords: dirkalnik Formula Student, sekvenčni menjalnik, DC elektromotor, močnostni pretvornik
Published: 06.11.2015; Views: 1079; Downloads: 116
.pdf Full text (5,66 MB)

6.
Odpadna toplotna energija v podjetju Talum d.d. in možnost njene izrabe
Živojin Jovanović, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tematika diplomskega dela je raziskava virov odpadne toplotne energije v podjetju Talum d.d. in priprava projekta, ki predstavlja možnost izrabe enega od teh virov. Najprej je zaradi lažjega razumevanja področja predstavljen sistem ogrevanja v podjetju. Sledi preučitev obstoječega katastra in njegova posodobitev. V nadaljevanju je predstavljena Poslovna Enota Rondelice in njene potrebe po ogrevanju. Sledi priprava projekta s snovanjem sistema, preračunom toplotnega menjalnika, izbiro standardnih strojnih elementov in 3D modeliranjem sklopa toplotnega menjalnika z loputo. Na koncu so povzete ugotovitve v zvezi s projektom in odpadno toploto v podjetju.
Keywords: prenos toplote, toplotni menjalnik, odpadna toplotna energija
Published: 19.09.2016; Views: 544; Downloads: 22
.pdf Full text (13,03 MB)

7.
Parametrično modeliranje avtomobilskega menjalnika
Domen Jošt, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Parametrično modeliranje je novejši način modeliranja, pri katerem s pomočjo parametrov definiramo geometrijo izdelka. Parametri so s formulami povezani v tabeli globalnih parametrov. Njihova prednost je hitro in enostavno spreminjanje izvirnega modela. Postopek je še posebej primeren za manjše serije podobnih izdelkov. V diplomski nalogi je prikazan potek parametričnega modeliranja avtomobilskega menjalnika. Diplomska naloga prikazuje uporabo lokalnih, globalnih parametrov, modeliranje sestavnih delov menjalnika in njihovo sestavo v končni model. Na koncu diplomske naloge je prikazana fleksibilnost posameznih sestavnih delov ter celotnega menjalnika.
Keywords: Parametrično modeliranje, SolidWorks, CAD, Menjalnik, Zobnik
Published: 30.10.2018; Views: 572; Downloads: 101
.pdf Full text (3,73 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica