| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
Regionalna povezanost Spodnjega Podravja s Hrvaško po vzpostavitvi schengenskega območja
Klavdija Murko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Svobodno prehajanje meja je eden najpomembnejših dosežkov Evropske unije. Uveljavilo se je leta 1995 na podlagi Schengenskega sporazuma in Schengenske konvencije. Schengensko območje je trenutno razširjeno na petindvajset držav članic, vključno s Slovenijo, ki je v območje prostega prehajanja oseb vstopila decembra 2007. Z vstopom Slovenije v schengensko območje je bila odpravljena mejna kontrola na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko, slovensko-hrvaška meja pa je postala zunanja meja Evropske unije. S tem je Slovenija prevzela pomembno in odgovorno vlogo varovanja zunanje meje Evropske unije za celotno schengensko območje. Območje Spodnjega Podravja meji na zunanjo mejo in sodi med slabše razvita območja v Sloveniji. Čezmejno sodelovanje Spodnjega Podravja s hrvaškimi regijami se je po vzpostavitvi državne meje leta 1991 zmanjšalo, z vstopom Slovenije v schengensko območje pa so se pričela odpirati nova vprašanja o vplivu "zaprte" schengenske meje na razvoj obmejnega območja. Ključnega pomena za nadaljnji razvoj regije je, da izkoristi ugoden geografsko-prometni položaj, ki se bo v prihodnje okrepil z izgradnjo Pyhrnske avtoceste in hitre ceste Slovenska Bistrica – Ptuj – Ormož, ter v največji meri izkoristi sredstva Evropske regionalne politike, ki se ji kot obmejnemu območju ponujajo. Vidnejši učinki schengenske meje na razvoj Spodnjega Podravja pa se bodo pokazali šele v prihodnosti.
Keywords: Evropska unija, schengenski pravni red, mejni prehodi, Spodnje Podravje, Varaždinska županija.
Published: 13.08.2009; Views: 1610; Downloads: 179
.pdf Full text (4,26 MB)

4.
Prenova procesa izstopnega tovornega prometa na mejnem prehodu Obrežje : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Logistika sistemov
Rajko Pačnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V tej diplomski nalogi se osredotočamo na potek procesa izstopnega tovornega prometa na izstopnem terminalu mednarodnega mejnega prehoda Obrežje v tako imenovanem nadzornem delu carinske službe. Sam proces se prične z vstopom tovornega vozila na območje terminala tovornega izstopa mejnega prehoda Obrežje, kjer je to vozilo vodeno s pomočjo signalizacije (tako horizontalne kot vertikalne) do delovnega mesta carinika, ki je hkrati izstopno mesto iz Republike Slovenije in iz Evropske skupnosti. Samo carinsko blago spremljajo različni dokumenti iz vse Evrope, posledica tega je, da se izvajajo različni izvozni postopki. Osnova vsega je seveda široka zakonodaja, katero morajo pooblaščene osebe strogo upoštevati ob izvajanju vseh postopkov in nalog. V jedru naloge predstavljamo sedanje izvajanje procesa izstopnega tovornega prometa, aplikacije, ki so pri tem v uporabi, iz podatkov poskušamo izluščiti tudi morebiten vzrok za nastajanje zastojev v procesu izstopa tovornih vozil, ki se pojavljajo predvsem v času povečanega prometa. Iz analize podatkov je razviden zastoj pri določenih vozilih, pri nekaterih se potrebuje več časa za ustrezno izvajanje izvoznih carinskih postopkov. V naslednjem poglavju predlagamo spremembe, ki bi večjemu delu prevoznikov omogočile bolj tekoč proces izstopa njihovih tovornih vozil na mejnem prehodu Obrežje. Spremembe naj bi uveljavili z razdelitvijo tovornih vozil na izstopnem terminalu v dve skupini, glede na njihove karakteristike, da bi se ta pravilno uvrščala, pa bi uporabili spremenjeno prometno signalizacijo. Menimo, da je to edina kratkoročna in cenovno ugodna rešitev, ki bi takoj prinesla določene rezultate, zato jo podrobneje predstavljamo v nalogi.
Keywords: carinski postopek, prenova procesa, tovorni promet, mejni prehod
Published: 28.08.2009; Views: 2020; Downloads: 175
.pdf Full text (2,99 MB)

5.
6.
POVEZAVA MED UREJENOSTJO MEJNEGA PREHODA IN PODOBO DRŽAVE V OČEH MEDNARODNIH POTNIKOV
Ksenija Pulko, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Podoba mejnega prehoda kot vstopne točke v državo in prvi stik potnika z njo vpliva na oblikovanje podobe države. V diplomskem delu smo proučevali povezavo med urejenostjo mejnega prehoda in podobo države v očeh mednarodnih potnikov. V prvem, uvodnem poglavju, smo opredelili problem, namen in cilje ter postavili osnovno trditev, ki smo jo dokazovali v diplomskem delu. Prav tako smo opredelili predpostavke in omejitve, strokovne in geografske, ter predvidene metode raziskovanja, katerim smo sledili. Drugo poglavje predstavlja teoretični del naloge, kjer smo za lažje razumevanje opredelili mejni prehod kot del cestne infrastrukture, ki bistveno vpliva na podobo države v očeh uporabnika. Podrobneje smo predstavili cestno infrastrukturo, državno mejo, mejni prehod in njegovo ureditev ter pojem podoba države. V tretjem poglavju smo opredelili sestavo Mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje in opisali tisti del infrastrukture, ki je namenjen potnikom. V nadaljevanju smo predstavili analizo, ki temelji na anketnem vprašalniku in je bila usmerjena v ugotavljanje zadovoljstva uporabnikov mejnega prehoda Gruškovje z infrastrukturo namenjeno njim. Prav tako smo ugotavljali ali potniki povezujejo podobo mejnega prehoda s podobo države v katero vstopajo. V četrtem, sklepnem poglavju smo podali končne ugotovitve in priporočila za izboljšave v infrastrukturi na mejnem prehodu, s katerimi bi potnikom olajšali potovanje in tako z dvigom njihovega zadovoljstva, posredno vplivali tudi na boljšo podobo države.
Keywords: mejni prehod, mednarodni potniki, podoba države, cestna infrastruktura
Published: 15.12.2010; Views: 1204; Downloads: 80
.pdf Full text (522,10 KB)

7.
8.
REKONSTRUKCIJA ZUNANJE RAZSVETLJAVE V TE BRESTANICA Z VIDIKA UČINKOVITE RABE ENERGIJE TER ZMANJŠANJE SVETLOBNEGA ONESNAŽEVANJA OKOLJA
Maksi Mešiček, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času je okolje zelo obremenjeno z raznimi dejavniki, ki vplivajo na onesnaževanje okolja. Eden velik dejavnik je tudi vpliv svetlobnega onesnaževanja. V ta namen je bila izdelana tudi uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja. Glede na zakonodajo in okoljsko politiko smo se tudi v Termoelektrarni Brestanica odločili, da bomo z določenimi posegi pripomogli k zmanjšanju onesnaževanja okolja, tako z vidika odpadkov kot z vidika svetlobnega onesnaževanja. Diplomsko delo vsebuje predstavitev obnove in rekonstrukcijo razsvetljave zunanjih manipulativnih in voznih površin v TE Brestanica, skladno z zahtevami Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja (Ur.l.RS, št. 81/2007). S tem posegom bomo dosegli učinkovitejšo rabo energije z zmanjšanjem porabe električne energije in posledično zmanjšali onesnaževanje okolja.
Keywords: Termoelektrarna, onesnaževanja okolja, Uredba o mejni vrednosti, svetilke
Published: 28.06.2012; Views: 1644; Downloads: 123
.pdf Full text (4,18 MB)

9.
UPORABA POSREDOVANJA ZA REŠEVANJE MEDNARODNIH KONFLIKTNIH SITUACIJ - PRIMER ARGENTINSKO-ČILSKEGA MEJNEGA SPORA
Nina Topolovec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Sredstva mirnega reševanja sporov, vsebovana v Ustanovni listini OZN, lahko na splošno razdelimo na diplomatska in pravna. Splošna načela mednarodnega prava, zapisana med drugim tudi v Ustanovni listini OZN, nalagajo državam, da rešujejo medsebojne spore na miroljuben način in da se pri tem vzdržijo grožnje s silo ali uporabe sile. Posredovanje spada med diplomatska sredstva, katerih skupna značilnost je nezavezujoča narava in da uporaba prava ni nujna podlaga za rešitev mednarodnega spora. Posredovanje je proces reševanja meddržavnih sporov, ki vključuje tretjo stran, ki poseže v sam spor in si prizadeva uskladiti nasprotujoče si interese sprtih strani ter poiskati skupno vzajemno rešitev. Gre za enega najpogosteje uporabljenih mehanizmov za reševanje mednarodnih konfliktov. Spor med Argentino in Čilom glede dela ozemlja, nad katerim sta imeli obe strani izključujoče si interese, bi lahko imel katastrofalne posledice, če se ne bi spor razrešil s posredovanjem. Državi sta za posrednika izbrali Vatikan, ki je užival visoko moralno avtoriteto v obeh državah. Sam proces se je zaključil s premirjem, ki traja še danes. Z vidika preučevanja posredovanja gre za izjemen primer, ki je vključeval veliko strategij in tehnik, ki omogočajo podrobnejše razumevanje samega procesa posredovanja.
Keywords: sredstva mirnega reševanja meddržavnih sporov, mednarodne konfliktne situacije, posredovanje, argentinsko-čilski mejni spor
Published: 17.12.2012; Views: 1236; Downloads: 77
.pdf Full text (664,36 KB)

10.
Varstvo lastninske pravice s pregledom aktualne sodne prakse
Vesna Horvat, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem v začetku opredelila posest in imetništvo. V nadaljevanju sem opisala lastninsko pravico, njeno pridobitev in varstvo. Lastninska pravica je temeljna stvarna pravica, ki učinkuje proti vsem, prav tako pa lahko lastnik vsakega izključi iz njene uporabe oz. mu prepreči poseganje vanjo. Tožbe, s katerimi jo varujemo so: lastninska, izbrisna, publicianska, negatorna ter izključitvena. K vsaki izmed njih sem dodala sodno prakso.
Keywords: posest, lastninska pravica, lastninska tožba, izbrisna tožba, publicianska tožba, negatorna tožba, izključitvena tožba, etažna lastnina, mejni spor, imisije
Published: 23.11.2015; Views: 853; Downloads: 226
.pdf Full text (767,98 KB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica