| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 185
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Uporaba mehke moči v mednarodnih odnosih - analiza primera Čila in Irana : magistrsko delo
Maja Nikolovska, 2020, master's thesis

Abstract: Danes se večina držav ne glede na svojo velikost, moč, vpliv in ostale atribute zaveda, da izolacija, prisilna ali prostovoljna, ni niti vrlina niti prednost. Skupno delovanje in sodelovanje sta postala oznaki nove dobe. Jedrsko orožje in razprava o neširjenju orožja ostajata še naprej med najpomembnejšimi vprašanji v mednarodnih odnosih. Za nas bo pomembno predstaviti Celostni načrt o skupnih ukrepih oziroma Iransko jedrsko pogodbo in predložiti potencialne rešitve trenutno zelo napetega in negativnega odnosa med Iranom in ZDA. Ob pregledu iranske zgodovine in najpomembnejših dogodkov pred Islamsko revolucijo leta 1979 in po njej se bomo potrudili pojasniti naravo odnosa med tema dvema državama in njegovo precej hitro spreminjajočo se smer – od zelo prijateljskega in naklonjenega k zahodnemu vplivu do skrajno neprijateljskega odnosa in politike nezaupanja Zahodu ter preprečevanja njegovega vmešavanja, ne samo v Iranu, temveč na celotnem območju. Iransko-iraška vojna in vprašanje o izraelskem jedrskem orožju nam bosta dala širšo sliko o odnosih med močnimi državami na Bližnjem vzhodu ter jasnejšo predstavo o tem, od kod izvira nezaupanje Irana do zunanjega vpliva. Na primeru Čila bomo videli popolnoma drug rezultat uporabe mehke moči. Začeli bomo z Monroejevo doktrino, s pomočjo katere bomo poiskali korenine ameriške zunanje politike do vseh držav, še posebej do držav Latinske Amerike. Teorija neoliberalizma nam bo pomagala razjasniti razvoj politike v Čilu in nam služila za razlago ključnih dogodkov v času vojaškega režima. Razlaga čilske zgodovine bo pojasnila tudi vprašanje zakaj je bil Čile 'lažji' cilj za ameriško zunanjo politiko v primerjavi z Iranom, kjer vidimo popolnoma drugačen način poskusa vpeljevanja mehke moči.
Keywords: magistrska dela, globalizacija, jedrsko orožje, mehka moč, neoliberalizem, mednarodni odnosi
Published in DKUM: 18.01.2021; Views: 913; Downloads: 101
.pdf Full text (1,14 MB)

2.
Kulturna diplomacija v sodobnih mednarodnih odnosih
Nastija Rajh, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V obdobju globalizacije in naraščajočega sodelovanja med pripadniki več različnih kultur so dobri mednarodni odnosi odvisni tudi od prizadevanj, ki jih vložimo v spoznavanje drugih kultur in v seznanjanje drugih z lastno kulturo. Kultura posameznih narodov je sestavljena iz vrednot, jezikovnih posebnosti, religije, običajev in navad ter številnih drugih elementov. Premagovanje medkulturnih razlik med narodi je pomembno zaradi njihovih medsebojnih odnosov. Mednarodni odnosi obsegajo gospodarsko in politično sodelovanje z drugimi državami. Kulturna diplomacija olajša razumevanje kultur drugih narodov in seznanjanje drugih narodov z našo kulturo. Za države je bistveno, da spodbujajo razvoj možnih področij kulturne diplomacije in vzpostavijo mednarodne mreže diplomatov in atašejev na tem področju, saj tako krepijo kulturne, politične, gospodarske in druge dimenzije medsebojnih odnosov. Mednarodne organizacije so pomemben dejavnik na področju mednarodnih odnosov, saj velikokrat predstavljajo pobudnike in nevtralno območje za reševanje mednarodnih problemov. V diplomskem projektu raziskujemo pomen diplomacije v sodobnih mednarodnih odnosih s poudarkom na kulturni diplomaciji. S ciljem ugotovitve dobrih praks analiziramo kulturno diplomacijo Francije in Nemčije kot vodilnih evropskih držav na tem področju. Preučujemo tudi potencial in aktivnosti Slovenije na tem področju ter izvedemo primerjalno analizo potencialov za kulturno diplomacijo Slovenije, Francije in Nemčije.
Keywords: diplomacija, kultura, kulturna diplomacija, mednarodni odnosi, mednarodne organizacije, Slovenija
Published in DKUM: 09.08.2018; Views: 1540; Downloads: 164
.pdf Full text (861,50 KB)

3.
4.
Makedonija i nejzinite sosedi
Dragi Stefanija, Lilijana Miodonska, 2009, original scientific article

Abstract: Makedonija med balkanskimi sosedi Danes ima Makedonija še vedno težek in nezavidljiv položaj – ne priznavajo ji imena, jezika, državotvornosti, politične integritete. Grki zavračajo ime za državo Makedonijo, makedonski jezik in makedonsko zgodovino od Aleksandra Makedonskega do danes; Srbi ne priznavajo makedonske cerkve (kot da je Makedonija poganska država); Bolgari želijo razlagati makedonščino kot bolgarsko narečje; Albanci želijo tretjino teritorialnega ozemlja (zahodne) Makedonije, kjer živi njihova manjšina, priključiti k svoji državi.
Keywords: makedonščina, Makedonija, mednarodni odnosi
Published in DKUM: 31.01.2018; Views: 1485; Downloads: 387
.pdf Full text (236,38 KB)
This document has many files! More...

5.
Komparativni vidiki učinkovitosti politik razvojne pomoči v kontekstu odnosov sever-jug na primeru skupine držav Afrike, Karibov in Pacifika
Marko Gregl, 2016, doctoral dissertation

Abstract: Doktorska disertacija preučuje specifično usmeritev mednarodne ekonomije, in sicer področje politik razvojne pomoči. Znotraj tega vsebinskega okvirja smo se osredotočili na njeno učinkovitost predvsem zaradi aktualnosti problematike kot številnih s tem povezanih globalnih izzivov. Razvojna pomoč, kot osrednja tematika disertacije, predstavlja temeljni koncept, s katerim države poskušajo razreševati razvojne razlike v svetu. Preučevanje učinkovitosti razvojne pomoči je v okviru ekonomskih znanosti zelo perspektiven koncept, predvsem zaradi dejstva, da je prepad med razvitimi državami globalnega severa in globalnega juga večji kot kadarkoli, dosedanje študije, kot tudi modeli razreševanja pa niso ponudili učinkovitih rešitev za spremembe oz. izboljšanje trenutnega stanja. Vse omenjeno smo preučevali na skupini držav Afrike, Karibov in Pacifika (AKP) iz dveh glavnih razlogov. Prvič, ker je velika večina držav v skupini dolgoletnih prejemnic razvojne pomoči, in drugič, ker omogoča dobro podlago za preučevanje, saj v njo spadajo tako najrevnejše podsaharske države, kot tudi otoške države, ki so v zadnjih letih doživele hiter gospodarski napredek. Struktura disertacije temelji tako na teoretičnem kot tudi aplikativnem delu. V prvem delu, tako predstavimo temeljne teoretične pojme iz razvojne ekonomije odnosov sever-jug, zgodovino sodelovanja držav AKP-ja z različnimi mednarodnimi akterji in teoretične opredelitve razvojne pomoči in njene učinkovitosti. Drugi del je namenjen aplikativni raziskavi učinkovitosti politik razvojne pomoči. Države skupine AKP smo tako razdelili v dve skupini. V skupino A, kjer so tiste, ki so prejele več razvojne pomoči, in skupino B, kjer so tiste, ki so prejele manj. Predpostavljali smo, da so države, ki so prejele več razvojne pomoči, naredile večji razvojni napredek. Njihov napredek smo preučevali na petih ekonomskih in socialnih razvojnih indikatorjih: BDP na prebivalca, obseg izvoza blaga in storitev, smrtnosti otrok do petega leta starosti, rast pričakovane življenjske dobe in število migracij. Na podlagi pridobljenih rezultatov za posamezno področje smo nato generalno sklepali ali so politike razvojne pomoči dosegle svoj namen, torej ali so bile učinkovite. Iz vsebinskega vidika je disertacija izvirni doprinos k ekonomski znanosti pri preučevanju problematike sedanjega sistema podeljevanja razvojne pomoči in posledično njene učinkovitosti, raziskovanja razvojne problematike v državah skupine AKP ter predlogom razreševanja sodobnih izzivov mednarodnega razvoja. Prav tako zapolnjuje vrzel pri preučevanju koncepta mednarodnega razvoja s kvalitativnimi metodami raziskovanja, saj so obstoječe raziskave izrazito kvantificirane. Ker je disertacija napisana v slovenskem jeziku je tudi prispevek k maloštevilni literaturi na tem področju in k nadaljnjem raziskovanju mednarodne razvojne problematike in s tem povezanih globalnih izzivov.
Keywords: učinkovitost razvojne pomoči, mednarodni razvoj, države Afrike, Karibov in Pacifika, odnosi sever-jug in mednarodna ekonomija
Published in DKUM: 15.06.2017; Views: 1446; Downloads: 185
.pdf Full text (3,04 MB)

6.
EKONOMSKE SANKCIJE MED DRŽAVAMI NA PRIMERU JUGOSLAVIJE (1991-1994)
Ana Benić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ekonomske sankcije so zanimiv instrument politike države ali koalicije držav, ki želi vplivati na ravnanja sankcionirane države. Sankcije so bile skozi zgodovino priljubljen instrument. Mnenja glede uspešnosti in smiselnosti izvajanja ekonomskih sankcij so raznovrstna in deljena. Namen našega diplomskega dela je bil predstaviti in približati bralcu vrste ekonomskih sankcij, razloge za njihovo uvedbo in cilje sankcionirajoče države. Podrobneje smo predstavili tudi posledice in stroške, ki nastanejo pri izvajanju ekonomskih sankcij. Velik poudarek smo namenili poglavju o učinkovitosti in uspešnosti sankcij. Ker gre za zapletene mehanizme med sankcionirajočo in sankcionirano državo, je mnenje o uspešnosti izvajanja sankcij zelo deljeno. V raziskovalnem delu diplomskega dela bralca podrobneje seznanimo z uporabo ekonomskih sankcij na primeru Jugoslavije v letih 1991 - 1994. Skozi kronološki pregled spoznamo, kakšne sankcije so Združeni narodi uvajali na omenjenem primeru. V zaključku primerjamo nekaj komentarjev različnih avtorjev glede uspešnosti sankcij na območju nekdanje SFRJ ter podamo še sklepne misli o izvajanju ekonomskih sankcij v prihodnje.
Keywords: mednarodni odnosi, sankcije, ekonomske sankcije, Jugoslavija
Published in DKUM: 28.03.2017; Views: 973; Downloads: 127
.pdf Full text (351,58 KB)

7.
Konflikt med Rusijo in Ukrajino zaradi polotoka Krim : diplomsko delo univerzitetnega študija
Erik Juvan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Za diplomsko delo sem si izbral zelo aktualno temo, in sicer konflikt med Rusijo in Ukrajino zaradi polotoka Krim. Tema je zanimiva, ker se veliko dogaja in je še vedno aktiven problem. Težav z literaturo nisem imel, saj je že na spletu ogromno podatkov. Moj prvi korak je bil nabrati ogromno virov iz različnih medijev, nato pa sem analiziral zgodovino tega območja in potek dogodkov na spornem območju. Prav tako pa sem raziskal, kako je na dogodke reagirala ena izmed največjih svetovnih organizacij, zveza NATO. Analize zgodovine območja, poteka dogodkov in reakcij zveze NATO sem se lotil na isti način. To sem storil tako, da sem sprva na spletu poiskal vire in jih nato prevedel v slovenščino, saj jih je bila velika večina napisanih v angleškem jeziku. Ko sem to storil, sem jih za lažje razumevanje spravil v pravilno kronološko zaporedje. V svojem diplomskem delu sem ugotovil veliko novega o zgodovini spornega območja, in sicer, da je bilo to območje tarča mnogih narodov že v preteklosti zaradi njegove dobre strateške lege. Ključna ugotovitev, do katere sem prišel, pa je bila ta, da so Rusi dejansko podarili Krim Ukrajini še v času Sovjetske zveze. Pri preučevanju dogodkov, ki so se začeli odvijati po prvih protestih konec novembra 2014, pa sem prišel do ugotovitve, da je želja proruskih separatistov mnogo večja kot le polotok Krim, saj so zavzeli celoten vzhodni del Ukrajine. Kar se tiče NATA in njegove udeležbe v konflikt, pa sem ugotovil, da zares iščejo diplomatske rešitve, a so se hkrati tudi pripravili na morebiten vojaški spopad. Glede na to, kaj sem prebral, predlagam, da NATO vseeno intenzivneje ukrepa pri Rusiji in njenih privržencih, saj to, kar počnejo, po mojem mnenju ni prav. Mislim, da bi morali aktivneje delovati na terenu, saj zgolj besede Rusije očitno ne ganejo preveč. Seveda pa ima vsaka zgodba dve plati, in da bi lahko lažje razumeli celotno zgodbo, bi bilo treba preučiti celoten konflikt še skozi oči Rusije.
Keywords: mednarodni odnosi, konflikti, mednarodni konflikti, Ukrajina, Krim, Rusija, diplomske naloge
Published in DKUM: 15.06.2016; Views: 2524; Downloads: 500
.pdf Full text (757,97 KB)

8.
Model strateškega upravljanja prodajnih poti v procesu globalizacije trga in razvoja trgovskih znamk
Jerneja Jager, 2015, doctoral dissertation

Abstract: Doktorska disertacija je razdeljena na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu disertacije najprej definiramo globalizacijo in internacionalizacijo, kot dva od osrednjih fenomenov sodobne mednarodne ekonomije. Sledi razlaga modelov internacionalizacije in sicer internacionalizacija s tujimi neposrednimi investicijami, mrežni pristop k internacionalizaciji in razlaga modela globalno rojenih podjetij. V tretjem poglavju razčlenjujemo temeljne značilnosti modela upravljanja blagovnih znamk proizvajalcev izdelkov in storitev. Sledi razlaga definicije in pomena blagovne znamke v snovanju strategije prodajnih poti proizvajalca, saj strategija znamke vpliva na izbiro primerne prodajne poti oziroma na intenzivnost distribucije in izgrajevanje tržne prepoznavnosti proizvajalcev izdelkov na prodajnem mestu. Strategija blagovne znamke, ki je v zadnjem času vedno bolj prisotna v oblikovanju prodajnega asortimenta na prodajni poti, je strategija trgovskih blagovnih znamk. Funkcije trgovskih blagovnih znamk za trgovsko podjetje so večja moč trgovca v distribucijskem kanalu in v celotni oskrbni verigi, centralizacija aktivnosti upravljanja in pozicioniranja prodajnega asortimenta ter razlikovalnega pozicioniranja, izgrajevanje zvestobe odjemalcev in drugo. Sprejemanje trgovskih blagovnih znamk s strani proizvajalcev je odvisno predvsem od njihovih razpoložljivih proizvodnih kapacitet, kratkoročnega prihodka, njihove strategije tržnega pozicioniranja lastnih znamk na trgu, intenzitete konkuriranja in pritiska s strani trgovcev. V četrtem poglavju smo na osnovi podrobnega pregleda literature razčlenili osnovne konceptualne in teoretične vidike upravljanja znamk na prodajni poti. Prodajno pot sestavlja skupina podjetij in posameznikov, ki opravljajo funkcije ali aktivnosti, ki omogočijo prenos izdelkov in storitev od proizvajalcev do odjemalcev in hkrati omogočajo osrednjim tržnim akterjem (proizvajalcem, distributerjem) dosegati lastne distribucijske cilje. Pomembno je poznavanje vloge in odnosov členov na prodajni poti. Teoretični del disertacije zaključujemo v sklepnem poglavju s sintezo konceptualnega modela upravljanja prodajnih poti proizvodnega podjetja na mednarodnih trgih, ki je tudi osrednji znanstveno raziskovalni prispevek doktorske disertacije. V empiričnem delu disertacije smo v okviru konceptualnega modela preverjali osem hipotez. Ugotavljamo, da je povezava strategij prodajnih poti z marketinško, tržno in finančno uspešnostjo pozitivna. Podjetja, ki gradijo na mednarodnih trgih svojo tržno pozicijo z jasno določeno strategijo prodajnih poti do končnih odjemalcev, dosegajo s takšno strategijo boljše poslovne rezultate, ki se kažejo predvsem v večji finančni, tržni in marketinški uspešnosti. Izkazalo se je tudi, da so podjetja, ki bolje obvladujejo trženje izdelkov v smislu večje izvozne tržne naravnanosti hkrati tudi tržno in finančno uspešnejša. Delež lastnih blagovnih znamk pozitivno vpliva na obe vrsti uspešnosti, tako tržno kot tudi finančno uspešnost. Marketinška uspešnost je prav tako pozitivno povezana z obema vrstama uspešnosti. Podjetja, ki imajo v prodajni strukturi večji delež lastnih blagovnih znamk, so tudi uspešnejša pri razvijanju lastnih strategij prodajnih poti. Inovativnost podjetij pozitivno vpliva na tržno in finančno uspešnost, saj sta oba regresijska koeficienta pozitivna in statistično značilna. Čeprav smo predvidevali, da so trgovske znamke grožnja za razvoj prodajne identitete proizvajalca in njegov poslovni rezultat in da obstaja negativna povezava med trgovskimi znamkami in stopnjo dobičkonosnosti prodaje izdelkov za dobavitelje, teh hipoteze nismo empirično potrdili. Prav tako na podlagi empirične analize ni moč jasno zatrditi, da obstaja pozitivna povezava med rastjo prodaje izdelkov proizvodnega podjetja in sprejemanjem trgovske znamke kot pogoja za vstop v izbrano prodajno pot.
Keywords: mednarodni trgi, strategija prodajnih poti, blagovne znamke proizvajalca, trgovske znamke, marketinška uspešnost, prodaja, finančna uspešnost, lokalni institucionalni sistem, distribucijska kultura, odnosi z odjemalci na tujih trgih
Published in DKUM: 25.01.2016; Views: 2224; Downloads: 346
.pdf Full text (5,47 MB)

9.
Mednarodno poslovanje v vrtincu novih priložnosti : avtor dr. Tone Hrastelj
Milan Jurše, 2002, review, book review, critique

Abstract: Slovenska strokovna javnost je nedavno dobila zanimivo in aktualno znastveno monografijo izpod peresa priznanega praktika in teoretika mednarodnega trženja prof.dr.Toneta Hrastelja. Po operativnih vidikih mednarodnega poslovanja (knjiga Mednarodno poslovanje iz leta 1980) je avtor že pred nekaj leti s svojim delom Podjetniški izzivi mednarodnega poslovanja (GV,1995) spretno prepletel operativno dimenzijo mednarodnega poslovanja s strateškimi vidiki mednarodnega trženja in trženjiskih strategij. S knjigo Mednarodno poslovanje v vrtincu novih priložnosti, ki je izšla pri založbi Gospodarski vestnik (GV,Ljubljana 2001, 338 str.) je avtor posegel v obravnavanje nekaterih temeljev zasnove mednarodnega trženja, vpetega v globalno tržno okolje, saj se loteva razkrivanja tančic spletanja odnosov med tržnimi subjekti v procesih menjave na globalnem trgu.
Keywords: mednarodni ekonomski odnosi, mednarodno poslovanje, recenzije, mednarodni trg
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 2074; Downloads: 71
URL Link to full text

10.
Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica