| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 64
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Protiradikalizacijske strategije mednarodnih politično-varnostnih organizacij
Manca Drnovšček, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Eskalacija tako kompleksnega in dinamičnega procesa, kot je radikalizacija, ostaja resna varnostna grožnja 21. stoletja. Stopnja nevarnosti, ki jo predstavljajo potujoči radikalizirani Evropejci, konstantno niha, sploh v trenutnih razmerah, ko se države soočajo z velikim številom tako legalnih kot ilegalnih migracij. Moralna panika in islamofobija, ki ju sproža surovost terorističnih napadov po svetu, polarizacijo družbe zgolj še povečujeta. Ravno razcepljenost družbe in z njo povezana konfliktna nestrpnost pa zagotavljata idealne pogoje za kalitev ekstremizma in radikalnih ideologij. Radikalizacija je danes zakoreninjena že kar globoko v družbenih porah. Sprva tih proces, skrivajoč se pod pretvezo nedolžnosti, za seboj pušča precej razsežne posledice. Mnogim terorističnim celicam služi kot eden izmed poglavitnih mehanizmov za novačenje novih podpornikov ekstremističnih ideologij, njena večplastna narava pa predstavlja izziv številnim mednarodnim politično-varnostnim organizacijam (EU, OZN, OVSE, NATO in Svet Evrope), ki si prizadevajo za čimprejšnjo odpravo tega globalnega problema. Razumevanje terorističnih groženj današnjega in jutrišnjega časa vsekakor zahteva multidimenzionalen odziv, ki vključuje kar se da optimalne preventivne in reaktivne ukrepe. Sprejetje učinkovitih varnostnih protiradikalizacijskih strategij in kasnejša implementacija le-teh je nujna protiutež v boju z radikalizacijo.
Keywords: diplomske naloge, radikalizacija, ekstremizem, preprečevanje, protiradikalizacijske strategije, mednarodne organizacije
Published: 25.09.2020; Views: 158; Downloads: 57
.pdf Full text (864,90 KB)

2.
Kulturna diplomacija v sodobnih mednarodnih odnosih
Nastija Rajh, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V obdobju globalizacije in naraščajočega sodelovanja med pripadniki več različnih kultur so dobri mednarodni odnosi odvisni tudi od prizadevanj, ki jih vložimo v spoznavanje drugih kultur in v seznanjanje drugih z lastno kulturo. Kultura posameznih narodov je sestavljena iz vrednot, jezikovnih posebnosti, religije, običajev in navad ter številnih drugih elementov. Premagovanje medkulturnih razlik med narodi je pomembno zaradi njihovih medsebojnih odnosov. Mednarodni odnosi obsegajo gospodarsko in politično sodelovanje z drugimi državami. Kulturna diplomacija olajša razumevanje kultur drugih narodov in seznanjanje drugih narodov z našo kulturo. Za države je bistveno, da spodbujajo razvoj možnih področij kulturne diplomacije in vzpostavijo mednarodne mreže diplomatov in atašejev na tem področju, saj tako krepijo kulturne, politične, gospodarske in druge dimenzije medsebojnih odnosov. Mednarodne organizacije so pomemben dejavnik na področju mednarodnih odnosov, saj velikokrat predstavljajo pobudnike in nevtralno območje za reševanje mednarodnih problemov. V diplomskem projektu raziskujemo pomen diplomacije v sodobnih mednarodnih odnosih s poudarkom na kulturni diplomaciji. S ciljem ugotovitve dobrih praks analiziramo kulturno diplomacijo Francije in Nemčije kot vodilnih evropskih držav na tem področju. Preučujemo tudi potencial in aktivnosti Slovenije na tem področju ter izvedemo primerjalno analizo potencialov za kulturno diplomacijo Slovenije, Francije in Nemčije.
Keywords: diplomacija, kultura, kulturna diplomacija, mednarodni odnosi, mednarodne organizacije, Slovenija
Published: 09.08.2018; Views: 828; Downloads: 107
.pdf Full text (861,50 KB)

3.
Logistika v spreminjajočem družbeno-političnem okolju
Jure Hrvatin, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Logistika je bila vedno tesno povezana z dogodki v družbeno-političnem okolju. Igrala je izjemno pomembno vlogo pri oblikovanju modernih držav in mednarodne skupnosti, ki so se razvile iz številnih mednarodnih konfliktov. Z obdobjem relativnega globalnega miru po drugi svetovni vojni so vlogo oblikovalca logistike prevzela multinacionalna podjetja in mednarodne organizacije. Logistika je postala nosilec gospodarskega napredka. Današnje mednarodno trgovanje je osredotočeno na globalne trgovske tokove, uspešnost katerih je v večji meri povezana z izboljšavami na področju logistične infrastrukture in logističnih dejavnosti. Prihodnost logistike je tako tesno povezana z aktualnimi družbeno-političnimi temami, ki bodo oblikovale trgovske tokove prihodnosti. V pričujočem delu bomo spoznali razvoj logistične teorije in transportnih sredstev skozi zgodovino družbeno-političnih dogodkov. Analizirali bomo aktualne trgovske tokove in stopnjo razvoja logistike v največjih gospodarstvih na svetu. Na podlagi preteklega razvoja logistike in današnjega stanja večjih gospodarstev in logistike v njih bomo skušali predvideti logistične trende v prihodnosti.
Keywords: zgodovina logistike, mednarodna logistika, logistična teorija, mednarodne organizacije, globalni trgovski tokovi
Published: 24.05.2018; Views: 609; Downloads: 72
.pdf Full text (1,99 MB)

4.
VLOGA MEDNARODNIH ORGANIZACIJ PRI PREPREČEVANJU TRGOVINE Z LJUDMI
Petra Hroval, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Vloga mednarodnih organizacij pri preprečevanju trgovine z ljudmi obravnava problematiko trgovine z ljudmi in »vlogo«, ki so jo imele mednarodne organizacije pri pravni ureditvi tega globalnega problema. V diplomskem delu so predstavljeni vsi najpomembnejši mednarodnopravni dokumenti, ki so nastali v okviru predstavljenih mednarodnih organizacij in se neposredno ali posredno nanašajo na obravnavano tematiko. Trgovina z ljudmi pomeni novodobno obliko suženjstva in hudo obliko kaznivega dejanja. Žrtvam trgovine z ljudmi so v samem procesu (trgovina z ljudmi je proces z namenom izkoriščanja) kršene človekove pravice. V diplomskem delu so prav tako predstavljeni nadzorni mehanizmi, ki sta jih razvili mednarodni organizaciji za nadzor držav nad izvajanjem sprejetih mednarodnih obveznosti in predstavljena je možnost pravnega varstva v primeru kršitev. Diplomsko delo sem zaključila s predstavitvijo Mednarodne organizacije dela.
Keywords: mednarodne organizacije, trgovina z ljudmi, človekove pravice, prisilno delo, diskriminacija, otrokove pravice
Published: 18.11.2016; Views: 574; Downloads: 72
.pdf Full text (667,96 KB)

5.
MEDNARODNA ODGOVORNOST DRŽAV IN ORGANIZACIJ
Bojana Blazhevska, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Mednarodno pravo je pomemben del strukture naše mednarodne družbe. Svojo pomembnost dolguje učinkovitosti ter sposobnosti se odzivati na spremembe. Z diplomskim delom smo prišli do zaključka, da je bila KMP tista, katera se je med prvimi začela zavzemati za razvoj mednarodnega prava in njegovo kodifikacijo. V diplomskem delu smo zajeli tudi pojem oziroma temo mednarodne odgovornosti ter smo ob tem ugotovili, da države niso edini subjekti mednarodnega prava, čeprav so primarni subjekti. Države imajo, kot primarni subjekti najobsežnejši rang pravic, vendar ne smemo pozabiti, da pravice pomenijo tudi odgovornost. Zraven držav so naštete še MO, posamezniki ter drugi subjekti, kateri za razliko od držav svoje pravice pridobivajo preko določenih inštitutov, izvedeno. Kot je navedeno v diplomskem delu obstajata dva osnovna načina pripisovanja ravnanja državi. Po prvem načinu se odgovornost pripiše na podlagi institucionalne povezave in velja za ravnanje osebe, skupine oseb ter se razširja na ravnanje oseb, ki formalnopravno niso organi, vendar izvršujejo državna pooblastila. Razlog za to obravnavo se opira na stališče, da država mora nadzorovati svoje organe, ker je njihova samostojnost le navidezna. Drugi način temelji na nadzoru ali vplivu, ki ga država vrši in se dejanski nadzor mora dokazovati za vsako ravnanje individualno. Če pogledamo v istem poglavju bomo ugotovili, da za MO veljajo precej drugačna pravila. Da bi lahko pripisali odgovornost MO mora biti sporno ravnanje izvedeno s strani njenega agenta, organa ter mora biti povezano z izvrševanjem uradnih funkcij. Ob koncu diplomskega dela lahko zaključimo, da se pravice držav in MO, čeprav so podobne, precej razlikujejo in to predvsem zaradi načina pridobitev pravic. Države svoje pravice pridobijo originarno in kot take imajo večji rang pravic, dokler MO svoje pravice pridobivajo derivativno preko inštrumentov prava. Posledica manjšega ranga pravic je manjši obseg odgovornosti, ki sledi MO-am, kjer za države kot primarne subjekte velja nasprotno in imajo s tem znatno večji obseg odgovornosti.
Keywords: Mednarodno pravo, Komisija za mednarodnega prava, Generalna Skupščina, kodifikacija, mednarodna odgovornost, države, mednarodne organizacije, pripisljivost.
Published: 22.04.2016; Views: 1141; Downloads: 161
.pdf Full text (169,95 KB)

6.
OBVEZNOSTI DELODAJALCA PRI IZVAJANJU NOČNEGA IN VEČIZMENSKEGA DELA
Rada Ljubičić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Nočno delo je zelo posebna oblika dela, ker posega na zdravstveno področje človeka ter njegovo socialno in družinsko življenje. Opravljanje izmenskega in nočnega dela na zaposlenem pušča psihične, fizične in socialne posledice. Delo poteka v manj ugodnem delovnem času in okolju, kar predstavlja resen dejavnik tveganja za nastanek številnih bolezni. Pri nočnem delu se je treba boriti proti naravnemu biološkemu ritmu, ne nazadnje pa moramo po koncu nočne izmene iti domov in poskušati zaspati, čeprav nam biološka ura, dnevna svetloba in družba govorijo, da je to čas budnosti in aktivnosti. Človeški organizem se namreč zelo težko prilagodi delu ponoči, izčrpa pa ga tudi pomanjkanje spanca. Dejstvo je, da opravljanje neizogibnega dela v izmenah povzroča kronično utrujenost, poruši naravni ritem spanja, lahko povzroči debelost, depresijo in celo raka. Zaradi vsega navedenega in zmanjšane kvalitete življenja nočnemu delavcu pripadajo nekatere ugodnosti in pravice, s katerimi ga zakon varuje in istočasno delodajalcu nalaga določene obveznosti. Pri tem so obveznosti delodajalca določene z mednarodnopravnimi viri ter notranjo pravno zakonodajo. Zato je najbolj pomembno, da se delodajalec zaveda, da je delavec, ki opravlja delo v dnevnem času, produktivnejši, manj podvržen stresu in poškodbam in da je zato nujno potrebno spoštovanje zakonodaje, ki varuje in pomaga izmenskim delavcem.
Keywords: nočno delo, obveznost delodajalca, konvencije mednarodne organizacije dela (MOD), zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1), cirkadiani ritmi, utrujenosti, spanje
Published: 08.10.2014; Views: 1147; Downloads: 602
.pdf Full text (671,99 KB)

7.
MERILA UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI POSLOVANJA JAVNIH BOLNIŠNIC V NJIHOVIH LETNIH POROČILIH: PRIMER IZBRANIH SLOVENSKIH IN TUJIH BOLNIŠNIC
Mojca Kralj, 2013, master's thesis

Abstract: Vsaka država ima drugačno ureditev zdravstvenega varstva. Javne bolnišnice, ki se financirajo preko sistema zdravstvenega varstva, težijo k zagotavljanju učinkovitosti, uspešnosti in kakovosti poslovanja. Z namenom spremljanja učinkovitosti, uspešnosti in kakovosti slovensko Ministrstvo za zdravje in mednarodne organizacije zahtevajo oziroma priporočajo veliko meril (kazalnikov) za spremljanje poslovanja javnih bolnišnic. Javne bolnišnice poročajo v svojih letnih poročilih in poročilih o kakovosti o kazalnikih poslovanja in o zdravstvenih kazalnikih izrabe virov, učinkovitosti in kakovosti. V magistrski nalogi smo najprej predstavili tri temeljne modele sistemov zdravstvenega varstva po svetu, in sicer Bischmarckov model, Beveridgeov model in tržni model ter spoznali izvajanje in financiranje zdravstvene dejavnosti v izbranih državah. Nato smo se osredotočili na pojme učinkovitosti, uspešnosti in kakovosti poslovanja bolnišnic ter na njihovo povezanost. V nadaljevanju našega dela smo se osredotočili na primerjavo priporočenih kazalnikov Ministrstva za zdravje, OECD, WHO in AHRQ. Ugotavljali smo, kateri kazalniki so zastopani samo v eni, dveh, treh ali štirih proučevanih organizacijah. Sledila je primerjava kazalnikov poslovanja in zdravstvenih kazalnikov, o katerih poročajo v svojih poročilih bolnišnice iz 9 držav: Slovenije, Nemčije, Švice, Velike Britanije, Irske, ZDA, Kanade, Avstralije in Singapurja. Na podlagi primerjave smo ugotavljali, katere bolnišnice bolj celovito poročajo o teh kazalnikih oz. imajo prakso tovrstnega poročanja bolj razvito.
Keywords: sistemi zdravstvenega varstva, učinkovitost, uspešnost, kakovost, mednarodne organizacije, kazalniki, bolnišnice
Published: 22.08.2013; Views: 2256; Downloads: 478
.pdf Full text (762,15 KB)

8.
PRENEHANJE DELOVNEGA RAZMERJA S STRANI DELODAJALCA IN DELAVCA TER MEDNARODNI VIDIK
Barbara Fras, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstaviti institut prenehanja delovnega razmerja s strani delodajalca in delavca po nacionalni ureditvi ter mednarodnem vidiku in primerjava z Republiko Hrvaško, Republiko Avstrijo in Zvezno republiko Nemčijo. Prenehanje pogodbe o zaposlitvi je zelo pomembna tema delovnega prava, saj vpliva na pravice in obveznosti pogodbenih strank. Po eni strani delavec izgubi vir za preživljanje sebe in svoje družine, po drugi strani pa delodajalec izgubi delovno silo, kar vpliva na njegovo poslovanje. V diplomskem delu sem predstavila prenehanje delovnega razmerja, postopke in pravice pogodbenih strank. Dotaknila sem se tudi posebnega varstva pred odpovedjo. Posledice gospodarske krize so pustile pečat prav na področju zaposlovanja. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila ugotovljena 8,2-odstotna stopnja brezposelnosti za 2. četrtletje (od aprila do junija) 2012. Na podlagi teh ugotovitev opazimo, kako veliko vlogo ima zaposlitev, ki daje delavcu in družini varstvo, stabilnost in vir za preživljanje. Zato je pomembno, da se zavedamo pravic na podlagi delovnega razmerja in da ostanemo aktivni na delovnem področju. Izguba zaposlitve lahko vodi do večjih težav; bistvenega pomena je, da se posameznik zaveda posledic in na podlagi pravic, ki mu pripadajo, pravilno ukrepa. Za potrebe tega diplomskega dela je bistven pravni akt Zakon o delovnih razmerjih, ki je nastal v luči mednarodnih dokumentov, ki zavezujejo Republiko Slovenijo. Tako je prenehanje pogodbe o zaposlitvi urejeno v skladu z Mednarodnim paktom o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah, (spremenjeno) Evropsko socialno listino, Konvencijo MOD št. 158 o prenehanju delovnega razmerja na pobudo delodajalca in istoimenskim Priporočilom 166 ter nekaterimi konvencijami, ki zagotavljajo varstvo posameznim kategorijam delavcev. Največji poudarek bo predvsem na odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca. Zaradi potrebe po večji fleksibilnosti pri zaposlovanju in želje po zmanjšanju segmentacije na trgu dela pa je predvidena tudi sprememba Zakona o delovnih razmerjih. Podan je predlog, ki ga bom predstavila in poskušala prikazati določene spremembe, saj se nanaša v veliki meri prav na temo prenehanja delovnega razmerja.
Keywords: delovno razmerje, prenehanje pogodbe o zaposlitvi, Zakon o delovnih razmerjih, konvencije Mednarodne organizacije dela, varstvo pred odpovedjo.
Published: 27.02.2013; Views: 2744; Downloads: 456
.pdf Full text (847,52 KB)

9.
Primerjalna analiza zračnega prometa Slovenije in Avstrije
Sanja Ivankovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo prikazali delovanje zračnega sistema v Sloveniji in Avstriji ter njuno skupno pravno podlago kakor tudi mednarodno sodelovanje. Z analizo smo želeli ugotoviti bistvene razlike v delovanju zračnega prometa v potniških in tovornih storitvah, kot sta uvoz in izvoz, ter dejavnike, ki so vplivali na njihovo višino povpraševanja. Pri Sloveniji smo se osredotočili na Letališče Ljubljana in prevoznika Adrio Airways pri Avstriji pa na Letališče Gradec in prevoznika Austrian Airlines. Za oboje smo analizirali uspešnost poslovanja in njuno posodabljanje v analiziranem obdobju ter razlike v ceni njunih storitev. Opredelili smo tudi sodelovanje letališč z drugimi prevozniki in družbi, ki skrbita za dosledno varnost v posamezni državi. Odločilne podatke za obdobje med 2005 in 2010 smo zbrali iz statističnih uradov, ki smo jih tabelarno predstavili, jih analizirali in obrazložili pomembne dejavnike, ki so vplivali na končne podatke.
Keywords: Ključne besede: zračni prometni sistem, zračna infrastruktura, mednarodne organizacije, potniški promet, tovorni promet, carinski postopek
Published: 03.11.2012; Views: 1172; Downloads: 124
.pdf Full text (879,06 KB)

10.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica