| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Psihološka priprava pripadnikov slovenske vojske za udeležbo na mednarodnih operacijah in misijah
Klemen Špec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Mednarodne operacije in misije (MOM) predstavljajo čedalje pogostejše aktivnosti v katere se vključujejo mednarodne organizacije, ki želijo skrbeti za red in mir na mednarodnih kriznih žariščih in posledično uresničiti svoje strateške cilje in zagotoviti varnost svojih članic. To pa pomeni tudi, da morajo članice pri tem prispevati pripadnike svojih oboroženih sil, s tem pa so posredno povezane tudi njihove družine. Slovenska vojska na mednarodnih operacijah in misijah deluje že od leta 1997, pozneje, ko je postala članica več mednarodnih organizacij, pa so se njene obveznosti in prispevki k mednarodni varnosti in miru še povečali. Sodelovanje vojakov na MOM pa predstavlja tako za pripadnike, kot tudi za njihove družine, svojevrstne izzive in stres. Pripadniki morajo z novimi oblikami delovanja vojske obvladati in se usposabljati v veliko veščinah, poleg tega pa s kompleksnostjo sodelovanja vojaka na MOM to predstavlja še dodatne psihološke in ne le vojaške izzive; če želi vojak dobro opravljati svoje naloge mora biti pripravljen tako fizično, vojaško, kot tudi psihično. Ker so tako pripadniki SV, kot tudi njihove družine človeška bitja v katerih potekajo psihični procesi, je pomembno, da se pozornost posveča tudi psihološkim vidikom in pripravam in oskrbi v povezavi z MOM. Za optimalno delovanje pripadnikov na MOM je ključna njihova psihična pripravljenost, ter tudi psihična pripravljenost in oskrba njihovih družin, saj tudi skrb za njihovo dobrobit vpliva na življenje in delo pripadnika. V diplomskem delu je predstavljen širši vidik MOM, vojaška psihologija in njena zgodovina ter ureditev psihološke dejavnosti v SV. Podrobneje so predstavljeni tudi stres in čustveni procesi, ki se dogajajo v pripadniku v povezavi z MOM in z njegovimi bližnjimi in potek psihološke priprave in oskrbe pripadnikov Slovenske vojske pred, med in po prihodu z MOM, ter njihovih družin v teh fazah MOM. Ugotovljeno je, da so osnovne psihološke priprave poveljujočih in vojakov enake, a je poveljujočim na njihovo željo zagotovljeno svetovanje psihologa SV, za boljše vodenje, klimo v enoti in psihološko pripravljenost enote za odhod na MOM. Ugotovljeno je tudi, da se v SV namenjajo dovolj intenzivne in poglobljene psihološke priprave tudi članom družine v zvezi z napotitvijo njihovega člana na MOM, in da je vojakom na MOM zagotovljena zadostna psihološka podpora v obliki svetovanja. Smiselna bi bila uporaba sredstev za avdio in video komunikacije za vzpostavitev podpornih skupin za družine vojakov, ki so na MOM in psihološko svetovanje vojakom, ki so na MOM.
Keywords: diplomske naloge, psihološke priprave, mednarodne operacije in misije, vojaška psihologija, Slovenska vojska
Published: 06.07.2021; Views: 57; Downloads: 23
.pdf Full text (1,24 MB)

2.
Nacionalne omejitve pri delovanju oboroženih sil
Maj Fritz, Sabina Zgaga, 2013, published scientific conference contribution abstract

Keywords: oborožene sile, mednarodne operacije, misije, kazenska odgovornost
Published: 10.07.2015; Views: 721; Downloads: 45
URL Link to full text

3.
4.
5.
LOGISTIČNA PODPORA HELIKOPTERSKE ENOTE SLOVENSKE VOJSKE V MEDNARODNIH OPERACIJAH IN MISIJAH
Vojko Ilec, 2011, master's thesis

Abstract: Slovenska vojska s helikopterji sodeluje v mednarodnih operacijah in misijah od leta 1997. Pri svojem delovanju so se logistično naslanjali v glavnem na vodilne države na območju delovanja. Vzdrževalnih del na helikopterjih na območju delovanja niso izvajali. Logistična podpora helikopterske enote je v veliki meri specifična v primerjavi z logistično podporo delovanja večine ostalih enot. Predvsem ima pomembno vlogo vzdrževanje helikopterjev, pri katerih je potrebno izvajati tako imenovane intervalne preglede, torej preglede po več opravljenih urah letenja ali po določenem času. V nalogi smo analizirali možne načine in oblike logistične podpore delovanja helikopterske enote v mednarodnih operacijah in misijah in sicer za tri predvidene scenarije: popolnoma samostojno delovanje, delovanje v okviru ene članice NATO, ki je uporabnica enakega tipa helikopterjev, vzdrževanje in oskrbo z nadomestnimi deli zagotavlja podjetje, ki je proizvedlo naš tip helikopterja. Pri tem smo se osredotočili predvsem na področje vzdrževanja. Na koncu smo podali zaključke analize.
Keywords: logistična podpora, mednarodne operacije in misije, helikopterska enota, vzdrževanje helikopterjev.
Published: 16.10.2011; Views: 1928; Downloads: 150
.pdf Full text (1,10 MB)

6.
RAZVOJ KADROV ZA NAMEN SODELOVANJA V MEDNARODNIH OPERACIJAH IN MISIJAH V SLOVENSKI VOJSKI
Matej Žibert, 2011, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja problematiko razvoja kadrov za namen sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah v Slovenski vojski. Zagotavljanje in razvoj ustreznega kadra za mednarodne operacije in misije je v današnem času za Slovensko vojsko zelo pomembna naloga. Pripadniki Slovenske vojske morajo biti na mednarodne operacije in misije pripravljeni in usposobljeni, če želijo kvalitetno opravljati naloge in poslanstva. Od kvalitete kadrov je odvisen uspeh katere koli organizacije v domačem okolju kakor tudi v globalnem svetu. Od kvalitete kadra je odvisen tudi uspeh Slovenske vojske v okviru izvajanja nalog, ki jih je Republika Slovenija in z njo Slovenska vojska sprejela in jih sprejema od vstopa Republike Slovenije v NATO. Med te naloge se šteje tudi sodelovanje Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah. V magistrski nalogi so prikazane metode razvoja kadrov v Slovenski vojski za namen sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah. Za zaključek pa je s pomočjo usmerjenega intervjuja prikazano mnenje pripadnikov Slovenske vojske, ki so sodelovali na mednarodnih operacijah in misijah, o razvoju kadrov.
Keywords: razvoj kadrov, mednarodne operacije in misije, Slovenska vojska
Published: 16.10.2011; Views: 1804; Downloads: 193
.pdf Full text (846,34 KB)

7.
Optimalna izraba logističnih zmogljivosti 670. poveljniško-logističnega bataljona : magistrsko delo
Jernej Peternelj, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Slovenska vojska od leta 1997 aktivno sodeluje v mednarodnih operacijah in misijah (MOM). Z leti se je obseg delovanja SV na MOM povečeval, zato je bil leta 2004 ustanovljen 670. poveljniško-logistični bataljon (v nadaljevanju 670. POVLOGB). Formacijsko-organizacijska struktura 670. POVLOGB je bila ob njegovi ustanovitvi oblikovana skladno s predvidevanji o izvajanju logistične podpore v MOM. V letu 2006 je bila na podlagi študije Projekt Oskrba nabavljena specialna logistična oprema za izvajanje logistične podpore enot SV v MOM. V nalogi smo poskušali ugotoviti, ali je trenutna organizacijsko-formacijska struktura 670. POVLOGB še vedno primerna za njegovo delovanje. Z metodo reinženiringa in ob upoštevanju izvajanja logističnega procesa smo poskušali oblikovati prenovljeno organizacijsko-formacijsko strukturo 670. POVLOGB. Obenem smo analizirali izrabo ključnih specialnih logističnih sredstev 670. POVLOGB ter poskušali ugotoviti raven izrabe logističnih sredstev. Na koncu smo oblikovali nekaj predlogov za boljšo izrabo ključne logistične opreme.
Keywords: 670. poveljniško-logistični bataljon, mednarodne operacije, misije, izraba logističnih zmogljivosti, logistični proces, reinženiring organizacije
Published: 03.09.2010; Views: 2577; Downloads: 264
.pdf Full text (1,49 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica