| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
ŠPEDITER V VLOGI MANAGERJA V MEDNARODNEM POSLOVANJU
Peter Balažic, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Špediter v vlogi managerja v mednarodnem poslovanju sem s pomočjo domačih in tujih virov raziskoval področje špedicije in managementa v širšem smislu. To temo sem si izbral, ker imamo doma podjetje in velik del naših proizvodov tudi izvažamo. Zato se velikokrat zatečemo k špediciji, ki nas velikokrat razočara, saj mnogokrat ne vemo, kje se blago med potjo nahaja, velikokrat pa tudi pride do poškodb blaga. Namen diplomskega dela je bil približati ali olajšati delo tistim podjetjem, ki so v fazi ustanovitve in še nimajo dovolj znanja, kako naj bi izdelek iz njihovih rok prišel v tuje, brez večjih stroškov in katera zanimajo predvsem razmere v mednarodnem poslovanju. V diplomskem delu sem najprej predstavil teoretična izhodišča o vlogi in pomenu mednarodne špedicije (vlogo špediterja ter managerja, osnovne špediterske storitve, prednosti, zavarovanje blaga), management mednarodnega poslovanja (primerjavo Slovenije z mednarodnim poslovanjem, vrsto sodobnih podjetij in nagibe), managerske strategije za vstop na tuje trge, management v povezavi s špediterstvom ter nazadnje vlogo managerjev. Špediter se lahko pojavlja v različnih vlogah, jaz sem navedel tri: - špediter v vlogi ustvarjalnega managerja, - špediter v vlogi managerja inovatorja, - špediter v vlogi managerja razvijalca. Za uspešno organizacijo mora špediter nastopati v vseh treh vlogah. Najprej mora raziskati področje strategije, poiskati neko novost na tem področju in nato to novost nadaljnje razvijati. Tako po postal konkurenčen in si na trgu ustvaril neko »ime«, za katero bodo vsi vedeli, da je vredno zaupanja.
Keywords: špedicija, mednarodna špedicija, managerske strategije, managament v povezavi s špediterstvom, mednarodno poslovanje, ustvarjalni manager, manager inovator in manager razvijalec.
Published: 25.08.2010; Views: 1845; Downloads: 173
.pdf Full text (744,52 KB)

7.
POMORSKI KONTEJNERSKI TRANSPORT PRI MEDNARODNI TRGOVINI MED SLOVENIJO IN KITAJSKO
Metka Balaban, 2012, master's thesis

Abstract: Skozi magistrsko nalogo smo sprva predstavili teoretičen vidik pomorskega transporta, ki je eden izmed bistvenih elementov, ki omogoča razvoj mednarodne trgovine. Sam transport in trgovina sta dobila nove razsežnosti z razvojem kontejnerjev, ki omogočajo stroškovno in prostorsko učinkovit transporta blaga, še posebej na razdaljah, kjer je tranzitni čas daljši. Velikost in prostornina kontejnerja sta izbrana glede na vrsto blaga in težo. Pri pomorskem kontejnerskem transportu je potrebno posebej poudariti ekonomski vidik tovrstnega načina transporta, kot je zmanjševanje stroškov pakiranja, povečanje varnosti pri samem prevozu, hitrejše manipuliranje, poenostavljanje administrativnih poslov in drugo. Kljub koristnim učinkom, pa se tudi pomorski kontejnerski transport ni mogel izogniti učinkom svetovne gospodarske krize. Kriza je povzročila in zabeležila padec opravljanja tovrstnega prevoza tovora, zmanjšala se je potreba po proizvodnji ladij, nekateri ladjarji so izgubili svoje ključne prevozne poti, vse to pa je posledica zmanjšanega povpraševanja po tujih proizvodih, kar pomeni manjši uvoz oziroma izvoz. Ta padec mednarodne menjave je bil zabeležen tudi v trgovinski bilanci med Slovenijo in Kitajsko v zadnjih treh letih, ki pa se počasi stabilizira. Ljudska republika Kitajska je z vstopom v Svetovno trgovinsko organizacijo leta 2001 pridobila veliko, saj ji je bilo omogočeno trgovanje z večjim delom Evropskih držav, med njimi tudi Slovenijo. Odnosi med omenjenima državama so se utrdili z nekaterimi sporazumi, ki urejajo trgovinske odnose med njima. V magistrski nalogi je osvetljen tudi problem oziroma dejstva, ki se navezujejo na analizo uvoza pošiljke iz Kitajske. Sama menjava dobrin zagotovo ne bi bila uspešna brez skrbno organizirane transportne poti. Sprva je v nalogi predstavljen teoretičen vidik izbire ustrezne poti in pravilne organizacije poti ter zavarovanja. Ključen pomen pri mednarodni menjavi pa imajo tudi pravila ICC zato so v nalogi predstavljene tiste klavzule, ki so ključnega pomena za pomorski transport. Podjetja se za brezhibno opravljen transport blaga obračajo na špediterska podjetja. Predstavljen je pomen in razvoj špedicije ter njihove naloge. Za boljšo in nazornejšo analizo primera uvoza pošiljke iz Kitajske, smo za pomoč zaprosili večje špeditersko podjetje, izpostava Koper. S svojimi izkušnjami in prakso so nam razložili kakšen je potek uvoza blaga.
Keywords: pomorski transport, kontejnerizacija, mednarodna menjava, uvoz kontejnerja, špedicija, gospodarstvo Ljudske republike Kitajske
Published: 23.08.2012; Views: 2339; Downloads: 397
.pdf Full text (3,91 MB)

8.
Organizacija transportnih storitev v podjetju Hart d.o.o.
Katja Berglez, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Organizacija transportnih storitev v podjetju Hart d.o.o. V diplomski nalogi smo se osredotočili na organizacijo transportnih storitev. V prvem delu smo podali nekaj, z našo temo diplomskega dela relevantnih, teoretičnih osnov, kjer nas je zanimala mednarodna logistika in mednarodni transport. Sledila je špediterska dejavnost, pri kateri smo opisali dejavnost špedicije, vlogo špedicije in kako mora biti le-ta organizirana. Prav tako smo podrobneje proučili opisali špedicijo in špediterja ter opisali špediterske storitve. V drugem delu naloge smo predstavili problem s katerim se srečuje podjetje Hart d.o.o., to je konkurenca. Naredili smo analizo obstoječega stanja v podjetju ter opisali njihovo poslovanje, s pomočjo kritične analize pa smo ugotavljali pomanjkljivosti podjetja v primerjavi s konkurenco. Nato smo glede na pomanjkljivosti, ki smo jih ugotovili s SWOT-analizo podali nekaj predlogov, kako izboljšati poslovanje in na tak način pridobiti tudi nekaj konkurenčnih prednosti pred ostalimi organizatorji podobnih transportnih storitev. Ključne besede: logistika, transport, mednarodna špedicija, špedicija, špediter, konkurenca. Organization of transport services in the company Hart d.o.o.
Keywords: Ključne besede: logistika, transport, mednarodna špedicija, špedicija, špediter, konkurenca.
Published: 22.10.2013; Views: 2421; Downloads: 136
.pdf Full text (607,71 KB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica