| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pravne ureditve nekrivdnih odškodninskih shem v tujih zdravstvenih sistemih
Matic Kocjančič, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja pravno analizo nekrivdnih odškodninskih shem v tujih zdravstvenih sistemih, natančneje pravnih sistemih skandinavskih držav (Švedska, Danska in Norveška) in Nove Zelandije. Jedro naloge izhaja iz teze, da je potrebna reforma slovenskega zdravstvenega sistema in z njim povezanega sistema odškodovanja za škodo nastalo zaradi zdravstvenih napak. Prav zato so v nalogi preučene možnosti drugih oblik odškodovanja, in sicer po modelu nekrivdnih odškodninskih shem iz skandinavskih držav. Ta model predstavlja noviteto na področju odškodovanja, saj vzpostavlja drugačen odškodninski režim, s katerim se odškoduje pacienta, četudi krivde zdravstvenega delavca ni mogoče ugotoviti. Z njim se lahko izognemo visokim postopkovnim stroškom, nezadovoljstvu v razmerju med zdravnikom in pacientom ter se osredotočimo na promocijo varnosti v zdravstvu. Kljub temu pa sistem ne prinaša zgolj prednosti, saj je deležen tudi določenih kritik, ki so povezane s krogom oškodovancev. Pojavlja se vprašanje glede izražanja resnične pravice in pomanjkanja učinka »strahu«, ki ga poznamo iz klasičnega pravdnega postopka. Vsled tega naloga na kratko v začetku predstavi izvirni »no fault« oziroma nekrivdni odškodninski sistem iz Nove Zelandije, potem pa se poglobi v tri področja, ki so potrebna za rešitev problema: materialne značilnosti nekrivdnih odškodninskih shem, postopkovno ureditev ter razpravo o kvalitetah in slabostih obravnavanega sistema.
Keywords: nekrivdne odškodninske sheme, nekrivdne, odškodninske, sheme, odškodninske sheme, tuji zdravstveni sistemi, tuje zdravstvo, zdravstveni sistemi, zdravstvena škoda, zdravstvena napaka, medicinska napaka, napaka v medicini, odškodovanje pacienta, škoda, pacientova škoda, napaka v zdravljenju, napaka pri zdravljenju, Nova Zelandija, skandinavski zdravstveni sistem, Švedsko zdravstvo, Dansko zdravstvo, Norveško zdravstvo, pacient, primerjalno pravna analiza zdravstvenih sistemov, primerjalno pravna, analiza zdravstvenih sistemov, uvedba nekrivdnih odškodninskih shem
Published: 25.03.2019; Views: 502; Downloads: 101
.pdf Full text (653,23 KB)

2.
PRIROJENE SRČNE NAPAKE PRI OTROKU
Špela Prislan, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Prirojene srčne napake se pojavljajo pri 0,8 % novorojenčkov. Na nastanek srčnih defektov vplivajo različni škodljivi dejavniki predvsem na začetku prve triade nosečnosti. Prirojene srčne napake vplivajo na kakovost življenja otroka ter njegove družine, zato ti potrebujejo podporo in razumevanje zdravstvenega in negovalnega tima. V empiričnem delu smo želeli ugotoviti, kakšna je vloga medicinske sestre pri obravnavi otroka s prirojenimi srčnimi napakami in koliko so starši informirani o bolezni svojega otroka. Raziskovalna metodologija: Empirični del diplomske naloge je temeljil na kvantitativni metodologiji raziskovanja. Anonimni anketni vprašalnik je vseboval 15 delno strukturiranih vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 40 staršev otrok s prirojeno srčno napako. Raziskava je bila opravljena s pomočjo Društva srčnih otrok in spletnega anketnega vprašalnika, objavljenega na MedOver in Facebook strani Prirojene srčne napake. Podatke smo analizirali in grafično ponazorili s pomočjo programa Excel. Rezultati: Rezultati raziskave kažejo na to, da ljudje medicinsko sestro v 62,5 % dojemajo kot zdravstveno vzgojiteljico in osebo, ki je v 67,5 % pripravljena prisluhniti težavam, s katerimi se srečujejo družine med otrokovo boleznijo, manj pa smo uspešne s podajanjem informacij, ki jih otrok in njegova družina potrebujejo. Analiza raziskave kaže, da 42,5 % anketiranih meni, da medicinske sestre nimamo dovolj znanja o prirojenih srčnih napakah in prav tako, ozirajoč se na analizo raziskave, po mnenju 22,5 % sodelujočih v raziskavi meni, da otroku in njegovi družini v času bolezni vendarle ne nudimo dovolj pomoči, ki bi jo potrebovali. Sklep: Zdravstvena obravnava otroka s prirojeno srčno napako je izredno zahtevna za celoten negovalni in zdravstveni tim. Medicinske sestre v slovenskem prostoru bi morale imeti več strokovnega znanja in izkušenj na področju prirojenih srčnih napak pri otrocih, saj pomanjkanje le-tega v starših vzbuja dvom v našo vlogo v obravnavi njihovih bolnih otrok. Če bomo družini in njihovemu bolnemu otroku želeli zagotoviti kakovostno zdravstveno nego, bomo morali dokazati svoje znanje in promovirati naše delo in vlogo v zdravstvenem sistemu.
Keywords: družina, otrok, prirojena srčna napaka, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja.
Published: 11.10.2013; Views: 2516; Downloads: 521
.pdf Full text (1,40 MB)

3.
ETIČNI IN KAZENSKI VIDIK STROKOVNIH NAPAK V ZDRAVSTVENI NEGI
Lidija Fošnarič, 2010, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo opisali pomen etike v zdravstveni negi, ki je osnova medicinskim sestram za etično razmišljanje in odločanje ob dilemah v vsakodnevni praksi zdravstvene nege. Poznavanje teorij etike in procesa etičnega odločanja pripomorejo k razvijanju sposobnosti, ki jih medicinska sestra potrebuje za etično ravnanje ob strokovni napaki v zdravstveni negi. Opredelili smo strokovno napako v zdravstveni negi in osnove kazenskega prava, ki se nanašajo na strokovno delo medicinskih sester. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika delno odprtega tipa. Raziskovalni vzorec je zajemal 186 članov negovalnega tima iz različnih delovnih področij splošne bolnišnice. Dobljene podatke smo predstavili s pomočjo računalniških programov Microsoft Excel in SPSS, s katerim smo izvedli statistično analizo. Uporabili smo metodo enostavne regresije. Rezultati. Raziskava je pokazala, da člani negovalnega tima delujejo etično in v skladu s Kodeksom etike medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Poznavanje kazenske odgovornosti v zdravstveni negi ni zadovoljivo. Sklep. Člani negovalnega tima morajo poznati kazensko odgovornost v svojem poklicu, zato so nujno potrebna dodatna izobraževanjih s področja kazenskega prava.
Keywords: strokovna napaka v zdravstveni negi, etika, odgovornost, kazenske sankcije, medicinska sestra
Published: 11.01.2011; Views: 6511; Downloads: 1683 
(1 vote)
.pdf Full text (3,73 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica