| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Konstruiranje industrijskega mešalnika za potrebe živilske industrije : diplomsko delo
Dominik Bistrović, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava predstavitev in konstruiranje industrijskega mešalnika za potrebe živilske industrije. Mešalnik je konstruiran za potrebe podjetja Linox solution d. o. o. iz Lendave in je primeren za mešanje trdih snovi. Prvi del diplomskega dela obravnava osnove mešanja, pojme segregacija in stopnja mešanja. Predstavljene so osnovne vrste in osnovni principi delovanja določenih mešal. V drugem delu diplomske naloge bil je konstruiran horizontalni industrijski mešalnik z dvema vijačnicama, narejen iz nerjavnega jekla. Opisan je način pridobitve osnovnih dimenzij in je Izdelan je 3D model.  
Keywords: : mešanje, mešalo, trde snovi, konstruiranje, živilska industrija
Published in DKUM: 14.10.2021; Views: 749; Downloads: 111
.pdf Full text (1,69 MB)

2.
Izbira mešala v izpraznilni jami izpraznilnega rezervoarja v bloku 6 teš : diplomsko delo
Žan Nerad, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je, pregled in predstavitev tehnologije za razžvepljevanje kislih komponent v bloku 6 TEŠ. V nadaljevanju se naloga ukvarja z izbiro in vgradnjo mešala v izpraznilno drenažno jamo izpraznilnega drenažnega rezervoarja. Izbrano mešalo se že uporablja v drugem sistemu in sicer v drenažni jami mokrega pralnika. Preveriti je bilo potrebno ali izbrano mešalo dosega zahteve željenih ciljev v novem sistemu. V nalogi je bil izdelan tudi načrt avtomatizacije mešala v izpraznilni drenažni jami izpraznilnega drenažnega rezervoarja.
Keywords: Naprava za razžveplevanje dimnih plinov, Moker kalciten postopek, drenažna jama izpraznilnega rezervoarja, avtomatizacija, moč za mešanje, mešalo.
Published in DKUM: 04.02.2021; Views: 813; Downloads: 32
.pdf Full text (4,19 MB)

3.
Vpliv geometrijskih parametrov večstopenjskega mešala na mešalno učinkovitost v laboratorijski mešalni napravi : diplomsko delo
Žiga Zupančič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava večstopenjska mešala in vpliv večstopenjskih mešal na navor, moč in Ne število. Na začetku je podano teoretično ozadje mešalnih procesov, kjer dobimo osnovni pogled na mešala, njihove naloge in tipe tokov, ki jih proizvedejo. Izbrani mešali sta bili radialno Rushtonovo mešalo in aksialno Ekato mešalo. Kasneje sledi poglavje, kjer poteka opis merilne opreme in potek meritev. Meritve se razlikujejo po različni konfiguraciji mešal in razdaljah med mešali. Na podlagi opravljenih meritev sledi analiza dobljenih rezultatov, kjer zaključke potegnemo v skladu s teoretičnem ozadjem.
Keywords: mešalo, mešalna posoda, tokovna polja, večstopenjska mešala, mešalna moč.
Published in DKUM: 24.09.2020; Views: 651; Downloads: 64
.pdf Full text (4,57 MB)

4.
Določitev parametrov modela razprševanja in analiza tokovnih razmer v pretvorniku s selektivno katalitično redukcijo
Matija Mlakar, 2016, master's thesis

Abstract: Pred samim procesom simuliranja razmer v pretvorniku s selektivno katalitično redukcijo je bilo potrebno pridobiti podatke iz meritev, ki so bile narejene z PDA merilnim sistemom. Meritve v magistrski nalogi niso bile izvedene temveč so bili pridobljeni samo rezultati. Pridobljene meritve so bile nato uporabljene za določevanje parametrov razprševanja v programskem paketu AVL FIRE. Cilj določevanja parametrov je bil ta, da se zagotovi prileganje rezultatov simulacije na pridobljene meritve. Po uspešni določitvi parametrov sta bili narejeni dve CFD simulaciji. Prva je v geometriji vsebovala mešalo, ki skrbi za enakomerno porazdelitev NH3 pred vstopom v katalizator. V drugi simulaciji pa je bilo mešalo odstranjeno. Medsebojna primerjava rezultatov obeh simulacij je pokazala, da prinese mešalo v SCR sistem veliko več prednosti kot slabosti.
Keywords: CFD simulacija, določitev parametrov razprševanja, selektivna katalitična redukcija, analiza tokovnih razmer, mešalo
Published in DKUM: 07.10.2016; Views: 1351; Downloads: 154
.pdf Full text (2,26 MB)

5.
Primerjava učinkovitosti razprševanja plina s turbinskimi mešali
Karmen Potočnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava razprševanje plina v kapljevini s turbinskim Rushtonovim mešalom, turbinskim mešalom s poševnimi lopaticami in poševnim disperzijskim diskom. Primerjali smo učinkovitost razprševanja, porabo moči in ostale parametre. Meritve so se izvajale na obstoječi laboratorijski napravi s pomočjo računalnika in programske opreme LabVIEW. Eksperiment je pokazal, da se učinkovitost dispergiranja plina za posamezna mešala razlikuje, prav tako potrebujejo mešala za mešanje različno moč. Najmanjšo moč za mešanje je potrebovalo turbinsko mešalo s poševnimi lopaticami, vendar ni uspelo učinkovito razpršiti plina. Kot najučinkovitejše se je izkazalo Rushtonovo mešalo, hkrati pa je to mešalo potrebovalo za mešanje največjo moč.
Keywords: mešanje, razprševanje plina, mešalo
Published in DKUM: 28.09.2016; Views: 1346; Downloads: 152
.pdf Full text (3,12 MB)

6.
Določevanje moči za mešanje nenewtonske tekočine zmesi škroba in vode
Karolina Granfol, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V praksi se pogostokrat uporablja proces mešanja za najrazličnejše vrst tekočin, ki so lahko newtonske ali nenewtonske. Pri dimenzioniranju naprav za mešanje je pomembno določevanje potrebne moči za mešanje. Za nenewtonske tekočine, kot so dilatantne tekočine, je značilno, da je potrebna moč za mešanje odvisna od števila vrtljajev in tudi od viskoznosti, ki se pod vplivom strižnih napetosti spreminja. Predmet raziskave v tem delu je določevanje moči mešala za mešanje zmesi škroba in vode po postopku Rieger Novak. Meritve so pokazale, da je za različne gostote dilatantnih zmesi potrebna različna moč mešanja. Obravnavana zmes je izkazala lastnosti dilatantnih snovi.
Keywords: mešanje, dilatantna snov, Rushtonovo mešalo, določevanje moči za mešanje, eksperimentalna analiza
Published in DKUM: 26.09.2016; Views: 2251; Downloads: 336
.pdf Full text (4,10 MB)

7.
Numerična analiza mešanja z radialno - aksialnim ABT mešalom pri razprševanju plina v kapljevino
Žiga Časar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen numerični izračun razprševanja plina v kapljevini z ABT mešalom. Predstavljeno je teoretično ozadje mešanja ter numeričnega računanja. Izvedene so bile numerične analize za različne procesne primere glede na različne vrtilne hitrosti in pretoke plina. Predstavljena je kvalitativna primerjava numeričnih rezultatov tokovnih razmer in porazdelitev posameznih faz za različne procesne primere mešanja. Kvantitativna primerjava rezultatov navora kaže na zelo dobro ujemanje z eksperimentalnimi vrednostnimi v vseh primerih različnih procesnih primerov mešanja. Glede na rezultate izvedenih simulacij, lahko zaključimo, da uporaba računalnike dinamike tekočin v praksi, predstavlja učinkovito orodje za napovedovanje tokovnih razmer dvofaznih sistemov v mešalnih posodah.
Keywords: dvofazni tok, ANSYS CFX, mešanje, dispergiranje, računalniška dinamika tekoči, ABT mešalo
Published in DKUM: 09.09.2016; Views: 1585; Downloads: 267
.pdf Full text (4,98 MB)

8.
Določanje mešalne moči pri dispergiranju plina z ABT turbinskim mešalom
Tadej Gorenšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavano dispergiranje različnih količin plina v kapljevino z uporabo treh različnih geometrij ABT mešala in določanje moči mešal. Meritve navorov pri različnih vrtljajih in pretokih plina so potekale na obstoječi napravi na Fakulteti za strojništvo. Meritve so bile izvedene pri pretokih plina 0 l/min, 6 l/min, 12 l/min in 15 l/min. Vsaka meritev je bila petkrat ponovljena. Rezultati pri manjših vrtljajih so bili zaradi napak nesmiselni, zato so obravnavani le rezultati meritev od 450 vrt/min naprej. Pri teh je bilo lepo videno, da se z večanjem pretoka plina, zmanjša navor.
Keywords: ABT mešalo, dispergiranje, mešanje, poplavljanje mešala
Published in DKUM: 06.09.2016; Views: 1267; Downloads: 155
.pdf Full text (886,31 KB)

9.
Določanje mešalne moči pri mešanju sipkih materialov z vijačnim mešalom
Marko Leskovar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Eden najpomembnejših procesov v procesni industriji je mešanje, bodisi tekočin bodisi nizko- in visoko viskoznih snovi ali pa mešanje sipkih snovi med seboj brez tekoče faze. Predvsem slednje področje je slabše raziskano, zato je le-to tudi predmet tega diplomskega dela. V našem eksperimentu se je mešanje izvajalo s pomočjo obstoječe mešalne naprave, dveh izdelanih vijačnih mešal in s pomočjo osebnega računalnika ter programske opreme LabVIEW. Meritve mešanja delcev so pokazale, da je za mešanje različnih velikosti sipkih delcev z različno velikostjo mešal potrebna tudi različna mešalna moč.
Keywords: mešanje, mešalna moč, vijačno mešalo, sipki material, eksperimentalna meritev
Published in DKUM: 08.03.2016; Views: 1315; Downloads: 167
.pdf Full text (3,19 MB)

10.
Numerična analiza obratovalnih karakteristik mešala za nevtralizacijo odpadnih vod iz pralnice perila
Eva Kocbek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava proces nevtralizacije odpadnih vod iz pralnice perila, katerih pH-vrednosti so zakonsko omejene na območje 6,5 in 9,5. V diplomskem delu je uporabljena časovno odvisna numerična simulacija, s katero so bile napovedane obratovalne karakteristike turbinskega mešala za nevtralizacijo s klorovodikovo kislino HCl. Iz dobljenih rezultatov obratovalnih karakteristik je razvidno, da smo dosegli zastavljen cilj in da lahko z uporabo numerične simulacije nadomestimo drag eksperiment ter zagotovimo pravilno delovanje sistema in s tem doseganje zakonskih smernic.
Keywords: nevtralizacija, numerična simulacija, odpadna voda, turbinsko mešalo
Published in DKUM: 11.12.2014; Views: 1814; Downloads: 250
.pdf Full text (3,09 MB)

Search done in 0.73 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica