| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Trdnostna analiza industrijske mešalne posode : diplomsko delo
Patrik Šavli, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana trdnostna analiza industrijske mešalne posode, opravljene v programu SolidWorks. Gre za 30.000 litrsko že obstoječo posodo, za katero menimo, da bi jo bilo možno izboljšati in tako zmanjšati proizvodne stroške. Največji poudarek bomo namenili pozicioniranju nog posode, ker bi z manjšim zamikom montažnega mesta lahko olajšali sestavo posode. Obenem bomo poskušali spremeniti debelino komponent. Izboljšave bodo dale vpogled, kje bi bilo možno uvesti podobne spremembe pri drugih posodah. Po zaključenih simulacijah smo prišli do ugotovitve, da zamik nog ne bo mogoč, uspelo pa nam je znatno zmanjšati maso posode.
Keywords: Industrijska mešalna posoda, trdnostna analiza, računalniške simulacije, metoda končnih elementov
Published in DKUM: 10.09.2021; Views: 1027; Downloads: 93
.pdf Full text (2,10 MB)

2.
Vpliv geometrijskih parametrov večstopenjskega mešala na mešalno učinkovitost v laboratorijski mešalni napravi : diplomsko delo
Žiga Zupančič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava večstopenjska mešala in vpliv večstopenjskih mešal na navor, moč in Ne število. Na začetku je podano teoretično ozadje mešalnih procesov, kjer dobimo osnovni pogled na mešala, njihove naloge in tipe tokov, ki jih proizvedejo. Izbrani mešali sta bili radialno Rushtonovo mešalo in aksialno Ekato mešalo. Kasneje sledi poglavje, kjer poteka opis merilne opreme in potek meritev. Meritve se razlikujejo po različni konfiguraciji mešal in razdaljah med mešali. Na podlagi opravljenih meritev sledi analiza dobljenih rezultatov, kjer zaključke potegnemo v skladu s teoretičnem ozadjem.
Keywords: mešalo, mešalna posoda, tokovna polja, večstopenjska mešala, mešalna moč.
Published in DKUM: 24.09.2020; Views: 646; Downloads: 64
.pdf Full text (4,57 MB)

3.
Numerična analiza dvofaznega toka v kuhalni napravi s pomočjo sklopljene simulacije : diplomsko delo
Peter Somi, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava sklopljeno CFD – DEM numerično simulacijo mešanja dvofazne zmesi znotraj mešalne naprave. Mešanje je bilo simulirano v mešalni posodi s štirimi pregradami in z uporabo Rushtonovega turbinskega mešala s 6 ravnimi lopaticami. Prvi del diplomske naloge opisuje teoretične osnove obravnave večfaznih tokov, s pomočjo enačb opisuje matematično ozadje izvedenih CFD in DEM simulacij, ter na kratko povzame pomen in delovanje kontaktnih modelov v DEM simulacijah. Drugi del diplomske naloge opisuje postopek priprave sklopljene simulacije, ter interpretira dobljene rezultate in jih primerja z eksperimenti, izvedenimi v laboratoriju Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru. Primerjava je kvalitativna in temelji na opazovanju premikanja in obnašanja delcev v tekočini, pri različnih vrtilnih hitrostih mešala.
Keywords: mešanje, mešalna posoda, sklopljena CFD – DEM simulacija, večfazni tok
Published in DKUM: 20.09.2019; Views: 980; Downloads: 77
.pdf Full text (2,33 MB)

4.
Predelava mešalne posode v okviru korektivnega vzdrževanja
Samo Mlinarič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se ukvarjali z rekonstrukcijo mešalne posode. Z rekonstrukcijo smo hoteli zmanjšati število kurativnih posegov, poenostaviti preventivno vzdrževanje ter tako povečati zanesljivost in storilnost postopka. Naš problem so bili kurativni posegi zaradi odpovedi ležajev. Ugotovili smo, da odpovedi ležajev povzročajo konstrukcijske napake, napake pri montaži, nepravilno tesnjenje in s tem kontaminacija maziva ter obraba delov. S pomočjo podatkov iz frekvenčnika in s pomočjo formul smo izračunali obremenitve na ležaje. Naredili smo rekonstrukcijo vležajenja posode, izdelali smo obese za gnano gred in nastavili načrt preventivnega vzdrževanja. Probleme smo rešili tako, da smo na novo konstruirali celotno vležajenje in tesnjenje.
Keywords: vzdrževanje, preventivno vzdrževanje, korektivno vzdrževanje, kurativno vzdrževanje, rekonstrukcija, mešalna posoda
Published in DKUM: 14.09.2018; Views: 983; Downloads: 104
.pdf Full text (1,91 MB)

5.
DOLOČITEV PROCESNIH ZNAČILNOSTI AERACIJSKEGA MEŠALA
Simon Urbas, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana določitev procesnih značilnosti aeracijskega mešala in tematika mešanja kapljevina-plin. Prav tako je opisan postopek izdelave aeracijskega sistema merilne postaje za merjenje navora v primeru aeracije v mešalni posodi. V uvodnem poglavju je predstavljena problematika pri mešamnju zmesi kapljevina-plin, opis plinsko-kapljevinske mešalne posode in tematika razprševanja plina v kapljevini. V poglavju 2 je pregled stanja obravnavane tematike, ki mu sledi poglavje 3 v katerem so teoretične osnove in empirični izrazi za zasnovo ter preračun aeracijskega sistema. Kateremu sledi zasnova in preračun veličin sistema, z grafičnimi predstavitvami rezultatov dobljenih na osnovi empiričnih izrazov, v poglavju 4. V petem poglavju je opis celotne merilne proge, izdelava razpršilnih obročev in določitev obratovalnih parametrov. Zadnje poglavje zajema rezultate meritev, grafično predstavitev le-teh in tudi razlago dobljenih rezultatov.
Keywords: razprševanje plina, aeracijsko mešalo, mešanje, mešalna posoda
Published in DKUM: 13.10.2011; Views: 1995; Downloads: 266
.pdf Full text (2,41 MB)

Search done in 3.51 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica