| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Avtomatizirano mazanje vodil drobilnika žlindre bloka 6 v podjetju termoelektrarna šoštanj d.o.o. : diplomsko delo
Timotej Rajšter, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena rešitev problemov, ki so se pojavljali pri obratovanju drobilnika žlindre, ki se nahaja pod kotlom Bloka 6 v Termoelektrarni Šoštanj. Do problemov je prihajalo zaradi neučinkovitega načina mazanja in neustrezne zaščite površin vodil, po katerih se gibljejo drsne puše z drobilno ploščo. Zaradi tega smo se odločili sistem mazanja avtomatizirati na način, da se ročna mazalka nadomesti z avtomatsko, poleg tega pa smo na vodila namestili zaščitni meh. V programskem okolju ZWCAD smo geometrijsko modelirali komponente, ki so bile potrebne za izvedbo projekta. Izvedena je bila sestava vseh komponent v celoto ter povezava avtomatske mazalke in vodil drobilnika z dovodnimi cevmi za mazalno sredstvo.
Keywords: drobilnik, žlindra, mazanje, avtomatizacija, vodila, Termoelektrarna Šoštanj
Published in DKUM: 06.09.2021; Views: 589; Downloads: 59
.pdf Full text (4,37 MB)

2.
Vzdrževanje in centralno mazanje transportne verige v živilski industriji
Alen Petrovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se nanaša na področje centralnega mazanja verige v živilski industriji. V uvodnem delu je na kratko predstavljena predelava piščančjega mesa po transportni liniji MX1. Osrednji del prikazuje centralno mazanje, komponente mazanja ter uporabo sintetičnih olj z oznako H1. Naloga obsega tehnično rešitev mazanja v kontekstu izboljšanja mazalnega učinka in posledično tudi nižjo obrabo verige. Vsebina diplomskega dela je neposredno povezana z delom v podjetju Perutnina Ptuj d. d., v katerem sem opravljal tudi strokovno praktično usposabljanje.
Keywords: centralno mazanje, vzdrževanje, Perma ECOSY 5, mazalna enota
Published in DKUM: 05.07.2016; Views: 1243; Downloads: 145
.pdf Full text (1,46 MB)

3.
Predelava mazalnega sistema kolesnih vencev na potniškem vlaku serije MBB 116
Gregor Cvetko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Mazalni sistem je v železniškem prometu zelo važen segment. Vlaki so danes v primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi zelo zanesljiv in varen prevoznik, saj vsak potnik, ki stopi na vlak, zahteva določeno varnost. Za omogočanje varnosti je potrebno železniška vozila redno vzdrževati in servisirati. Vsako popravilo pomeni za železnico strošek, ki pa se lahko z različnimi predelavami in dodelavami hitro obrestuje. Diplomsko delo temelji na delovanju obstoječe mazalne naprave ter na predelavo delovanja predelanega sistema, ki bi moral prinesti velike nadaljne finančne prihranke in pozitivne učinke na okolico. Sistem je bilo potrebno predelati tudi zaradi okoljskega vidika, saj je mast, katera se je uporabljala za mazanje vencev zelo onesnaževala okolje in podtalnico. V uvodnem delu diplomskega dela je predstavljeno nekaj splošnega o slovenskih železnicah ter namen in cilji diplomskega dela. Po uvodnem delu sledi nazorna predstavitev starega mazalnega sistema, delov, kaj mazalni sistem sploh je in čemu služi ter težave delovanja obstoječega mazalnega sistema. V nadaljevanju je predstavljena predelava in vgradnja nove mazalne naprave ter zasnova nove mazalne naprave in njenih delov v 3-D obliki, narisanih s pomočjo programa Catia. V sklepu so navedene ugotovitve in prednosti, ki bi jih morala prinesti predelava.
Keywords: mazalni sistem, mazanje, kolesni venec, predelava, vgradnja
Published in DKUM: 28.06.2016; Views: 1339; Downloads: 162
.pdf Full text (1,56 MB)

4.
Posodobitev pomožnega vretena in konjička na brusilnem stroju Danobat RP-500
Denis Jurič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Cilj podjetja s serijsko proizvodnjo je zagotoviti nemoteno in stabilno delovanje obdelovalnih strojev, kar je ključnega pomena za doseganje dobrih proizvodnih rezultatov. To pa lahko dosežemo na takšen način, da v delovni vsakdan vključimo razmišljanje o nenehnih izboljšavah. Podjetje se mora zaradi konkurenčnosti prilagajati ter nenehno izboljševati. Eno izmed takšnih podjetij je tudi GKN Driveline Zreče. Zato se je s strani mehanskega vzdrževanja porodila ideja o posodobitvi brusilnega stroja Danobat RP-500. Glavni problem je nastanek prevelike zračnosti ter obraba krogličnih puš v konjičku in pomožnem vretenu, kar močno vpliva na končno mero ovalno brušenega obdelovanca. V nalogi bom povzel delovanje stroja in opisal, kako bo potekala obnova stroja s področja vodenja ter praktične plati. Z izdelavo tehnične dokumentacije bom posamezne nove dele standardiziral ter z ustreznim pristopom dodal dodatno mazanje na konjiček in pomožno vreteno stroja.
Keywords: Brusilni stroj Danobat RP-500, mazanje, brušenje, obnova, konjiček, pomožno vreteno, jermenica.
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1295; Downloads: 214
.pdf Full text (3,89 MB)

5.
Numerično simuliranje površinske utrujenostne razpoke na zobeh zobnikov
Gorazd Fajdiga, Jože Flašker, Srečko Glodež, Zoran Ren, 2000, original scientific article

Abstract: V tem prispevku je predstavljen dvodimenzijski računski model za simuliranje širjenja površinsko začetne utrujenostne razpoke v stičnem področju dveh zobnih bokov zobnikov. Diskretiziran model zoba zobnika je obremenjen s pravokotno obremenitvijo (Hertzov stični tlak), strižno obremenitvijo (trenje med zobnimi boki zobnikov) in dodatno stično silo, ki je posledica elastohidrodinamičnih (EHD) pogojev mazanja. Za določitev širjenja utrujenostne razpoke od začetne do kritične dolžine, ko se delček materiala odlomi od površine in povzroči nastanek jamice, je uporabljen postopek J-integrala v okviru metode končnih elementov. Primerjava računskih in eksperimentalnih rezultatov kaže, daje predstavljeni model primeren za spremljanje širjenja površinske utrujenostne razpoke pri stični obremenitvi in ga kot takega lahko uporabimo pri napovedovanju pojava jamičenja na stično obremenjenih elementih, kakor so zobniki, ležaji, kolesa itn.
Keywords: strojni elementi, zobniška gonila, lomna mehanika, utrujanje, jamičenje, mazanje, kontaktni problemi, dotikalne površine
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1403; Downloads: 62
URL Link to full text

6.
Sistematičen pristop k mazanju strojev
Josip Pintar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana problematika mazanja strojev in naprav v podjetju GKN Driveline. V uvodnem delu je na kratko predstavljeno podjetje GKN Driveline Slovenija, d. o .o. in njegov proizvodni program ter delovna sredstva, ki se uporabljajo v proizvodnji. V osrednjem delu je prikazan sistematičen pristop k vzdrževanju strojev s poudarkom na mazanju v tem podjetju. Delo je oprto na interne predpise v službi vzdrževanja v podjetju. Opisan je tudi praktičen primer mazanja na stroju EMAG FUKL 3002 V-1K 50/60. Izkazalo se je, da je sistematičen pristop k organizaciji v podjetju in k vzdrževanju strojev in naprav s poudarkom pravočasnega in kvalitetnega mazanja eden izmed ključnih dejavnikov pri doseganju dobrih poslovnih rezultatov v podjetju.
Keywords: mazanje strojev, GKN Driveline Slovenija, d.o.o., vzdrževanje, mazalni sistemi, mazalna sredstva.
Published in DKUM: 16.10.2013; Views: 2030; Downloads: 215
.pdf Full text (1,84 MB)

7.
Mazanje orodij pri vročem iztiskovanju aluminijevih zlitin
Marjan Mesarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pri vročem iztiskovanju izdelkov iz aluminija in aluminijevih zlitin je bistvena kvaliteta površine in ustrezna mikrostruktura. Velik pomen za doseganje zahtevane kvalitete ima mazanje. Mažemo lahko orodje ali material - okroglico. V okviru diplomskega dela so bile opravljene raziskave vpliva režima mazanja materiala na kvaliteto površine in mikrostrukturo iztiskancev. Ker se z mazanjem pred iztiskovanjem mazivo prenese na orodje, se na ta način mažejo tudi naslednje palice pri iztiskovanju. Z ustrezno količino maziva in frekvenco mazanja okroglic lahko zagotovimo konstantnost kvalitete površin iztisnjenih palic. To je bil tudi cilj moje diplomskega dela, v katerem sem kot mazivo uporabil keramični sprej SOGELUB MD 2000, katerega osnova je borov nitrid. Rezultati raziskav kažejo, da mazanje ugodno vpliva na kvaliteto površine iztisnjenih palic, mikrostrukturo v površinskem sloju, podaljša življensko dobo orodja in izboljša ekonomičnost proizvodnje.
Keywords: mazanje, vroče iztiskovanje, aluminijeve zlitine
Published in DKUM: 04.06.2013; Views: 2371; Downloads: 313
.pdf Full text (4,51 MB)

8.
REKONSTRUKCIJA HLADILNO MAZALNEGA SISTEMA NA OBDELOVALNEM STROJU ZA GROBO BRUŠENJE VALJEV
Marjana Stiplovšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisano obstoječe stanje hladilnega sistema na brusilnem stroju za grobo brušenje valjev. Pri obdelavi emulzija izpira odbrušen material iz obdelovanca. Tako se emulzija in odbrušen material skupaj iztekata po kanalu in je glavni problem v usedanju odbrušenega materiala, ki ga imenujemo mulj. Glavni problem je, ker se emulzija vrača nazaj na stroj in še vsebuje mulj. Glavna naloga je ločiti mulj iz emulzije. Z eksperimenti smo prišli do različnih rešitev. Obstaja rešitev z rekonstrukcijo že obstoječega sistema, ki bi temeljil na eksperimentu določavanja usebnosti usedljivih snovi Imhofovega lija, ali uvedbo novega čistilnega sistema kjer bi vključili magnetni separator in filtrirni papir.
Keywords: hlajenje in mazanje, brušenje, grobo brušenje valjev, čistilno hladilni sistem
Published in DKUM: 02.07.2010; Views: 2658; Downloads: 368
.pdf Full text (11,13 MB)

9.
Diagnostika zobniške dvojice z uporabo mehanskega modela : magistrsko delo
Matej Ozebek, 2009, master's thesis

Abstract: Zobniško dvojico s poškodbami lahko raziskujemo z raznimi eksperimentalnimi metodami in oblikujemo zbirko pravil, ki opisujejo posamezno poškodbo. Nadomestni dinamični model zobniške dvojice omogoča raziskavo dinamičnih odzivov za poljubni primer valjastih evolventnih zobnikov pri izbranih pogojih in izbrani napaki na zobniku. Prispevek vsebuje modele za opisovanje zobniških dvojic ter natančno obravnavo in popis za masni rotacijski model z upoštevanjem trenja, triboloških zakonitosti in zakonov ozobij. Poglobljeno so obravnavana in upoštevana področja dinamike masnih modelov valjastih zobniških dvojic, Hertzovega kontakta, tribologije Hertzovega kontakta in algoritmi izračunavanja rezultatov z orodjem Mathematica.
Keywords: valjaste zobniške dvojice, dinamika zobnikov, model zobniške dvojice, odziv zobnika, vibracije, Hertzov kontakt, Hertzovo EHD-mazanje, koeficient trenja
Published in DKUM: 04.01.2010; Views: 3284; Downloads: 216
.pdf Full text (1,50 MB)

10.
Študija o mazanju, poškodbah in tihem obratovanju zobniških gonil
Gojko Cesar, 1991, undergraduate thesis

Keywords: zobniška gonila, mazanje
Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 1852; Downloads: 0

Search done in 0.63 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica