| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
LU-RAZCEP MATRIK
Anja Jurgec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomskega dela smo opisali Gaussovo eliminacijo kot algoritem za reševanje sistema lineranih enačb, s pomočjo katerega pridobimo spodnje trikotno matriko L in zgornje trikotno matriko U oziroma LU-razcep. Sledi poglavje o uporabi trikotnega razcepa LU pri reševanju linearnih enačb s primeri: če poznamo trikotni razcepv LU, lahko sistem linearnih enačb rešimo v dveh korakih; determinanta matrike A, katere LU poznamo, je enaka determinanti matrike U; reševanje matričnih enačb; izračun inverzne matrike. Zaradi nepopolnosti uporabe Gaussove eliminacije sta opisana tudi delno in kompletno pivotiranje. Ker je trikotni razcep LU zelo uporaben, so v zadnjem delu predstavljeni nujni in zadostni pogoji za obstoj le-tega v primeru poljubne matrike.
Keywords: matrike, linearne enačbe, LU-razcep, Gaussova eliminacija, pivotiranje
Published: 17.11.2009; Views: 5295; Downloads: 719
.pdf Full text (268,80 KB)

6.
ANTISIMETRIČNE MATRIKE
Gregor Ambrož, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz treh poglavij. V prvem poglavju predstavimo osnovne pojme matrik in njihove definicije. Nato podrobneje opišemo računske operacije med njimi in jih ponazorimo z zgledi. Nazadnje predstavimo tudi determinanto matrike in njene lastnosti, lastne vrednosti in Jordanovo kanonično formo matrike. V naslednjem poglavju se posvetimo simetričnim matrikam. Najprej opišemo definicijo simetrične matrike, nato spoznamo njene osnovne lastnosti. Vsako lastnost ponazorimo z zgledom. Na koncu drugega poglavja se usmerimo tudi k definitnosti in semidefinitnosti simetričnih matrik. V uvodu tretjega poglavja predstavimo antisimetrične matrike. Nadaljujemo z osnovnimi izreki, ki jih dokažemo in ponazorimo z zgledi. V tem poglavju vpeljemo tudi ostale izreke in definicije, ki so povezane z antisimetričnimi matrikami. Poglavje zaključimo s primerjavo simetričnih in antisimetričnih matrik, ki smo jih zasledili skozi celotno drugo in tretje poglavje diplomskega dela.
Keywords: Simetrične matrike, antisimetrične matrike, definitnost, semidefinitnost.
Published: 09.07.2010; Views: 2028; Downloads: 174
.pdf Full text (331,49 KB)

7.
NENEGATIVNE MATRIKE
Klavdija Križnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz štirih poglavij. Prvo poglavje je namenjeno ponovitvi osnovnih pojmov matrik. V drugem poglavju so predstavljene nenegativne matrike s poudarkom na Perron-Frobeniusovem izreku, ki opisuje lastne vrednosti in lastne vektorje kvadratnih nenegativnih matrik. Kot poseben primer nenegativnih matrik so opisane stohastične matrike. V zadnjih dveh poglavjih pa predstavimo povezavo nenegativnih matrik z M-matrikami in posplošenimi permutacijskimi matrikami.
Keywords: Nenegativne matrike, Perron-Frobeniusov izrek, stohastične matrike, M-matrike, posplošene permutacijske matrike
Published: 15.09.2011; Views: 1644; Downloads: 215
.pdf Full text (474,94 KB)

8.
9.
10.
Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica