| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Oskrba letal z nadomestnimi deli v slovenski vojski
Renata Resnik, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Vzdrževanje materialnih sredstev (MS) je namenjeno ohranjanju zanesljivosti letal in s tem tudi zagotavljanje sposobnosti, da pri predpisanih pogojih uporabe delujejo brezhibno, s čimer se omogoči izvedbo nalog enot SV v okviru mirovnih operacij in v vojnih razmerah. Bistvene naloge s področja oskrbe je, da z načrtovanim in sistematičnim koriščenjem materialnih virov in zalog zagotovimo optimalno, pravočasno in neprekinjeno oskrbovanje poveljstva in PE 15. PVL z MS in storitvami oskrbnega razreda, ki so potrebni za delovanje. Oskrbovanje je potrebno izvajati s spoštovanjem načel pravočasnosti, preglednosti, popolnosti, točnosti, odgovornosti, usklajenosti in varnosti. Poleg tega je zelo pomembno, da se spoštujejo in dosledno izvajajo tudi zakoni, predpisi, navodila, SOP in ukazi, ki opredeljujejo področje oskrbe v slovenski vojski. Pri načrtovanem tehničnem vzdrževanju ne pride do večje problematike, saj se to izvaja v skladu z letnim ukazom za vzdrževanje. Pri tem se upoštevajo že znane potrebe tehničnega vzdrževanja, ki izhajajo iz načrtovane uporabe MS. V tem primeru ni izključno, da pri samem izvajanju vzdrževanja lahko pride do ugotovitve, da je prišlo do dodatnih možnih okvar, ki jih seveda pristojni uspešno odpravijo. Nekoliko drugače je pri vzdrževanju in popravilih na mednarodnih operacijah in misijah. Tu morajo biti enote poleg osnovnega vzdrževanja usposobljeni še za hitra popravila. V tem primeru gre za hitro in krajše popravilo na kraju, kjer so nastale poškodbe oziroma okvara. V SV se tehnično vzdrževanje velikokrat izvaja pri zunanjih izvajalcih, in sicer predvsem kadar enota za tehnično vzdrževanje nima zadostne tehnične podpore, kadra ali usposobljenosti. Tudi za ta dva načina vzdrževanja je seveda potrebno upoštevati direktivo. Kljub finančni omejitvi, mogoče kdaj slabi komunikaciji, množični papirizaciji, carinjenju in upoštevanju direktiv, smo prišli do ugotovitve, da SV uspešno izvaja oskrbovanje letal z nadomestnimi deli, ki smo ga predstavili, saj to upravljajo osebe, ki so usposobljene vsak na svojem področju.
Keywords: Slovenska vojska, vojaška logistika, vzdrževanje, logistična podpora oskrbovanje, organiziranje, materialna sredstva, nadomestni deli, zunanji izvajalci.
Published: 23.10.2020; Views: 181; Downloads: 15
.pdf Full text (1,50 MB)

2.
3.
PRILOŽNOSTI ZA IZBOLJŠANJE DELOVANJA OSKRBOVALNE VERIGE
Dejan Šega, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Danes se podjetja soočajo z zahtevnejšim poslovanjem, rastjo stroškov in obsežnejšimi oskrbovalnimi verigami, zato potrebujejo orodja in rešitve, ki omogočajo hitro odločanje ter povečanje učinkovitosti upravljanja oskrbovalne verige. Za potrebe diplomske naloge smo najprej proučevali problematiko celotne notranje oskrbovalne verige v podjetju Hidria Perles. Spremljali smo delo nabavne službe, proizvodne službe in prodajne službe znotraj podjetja. Opravili intervjuje z nabavno referentko, planerjem oskrbovalne verige, vodjo proizvodnje in skladišč ter komercialistom v podjetju Hidra Perles d.o.o. Na podlagi odgovorov pridobljenih v teh intervjujih smo opisali obstoječe stanje v podjetju in ugotovili, da je glavni problem zastarelost celovite programske rešitve Baan 5. Nato pa smo predlagali rešitve, ki bi pripomogle k boljšemu delovanju oskrbovalne verige.
Keywords: E-oskrbovalna veriga, oskrbovalna veriga, informacijska tehnologija, proizvodni procesi, materialna sredstva.
Published: 24.01.2013; Views: 1040; Downloads: 162
.pdf Full text (1,25 MB)

4.
Faze razvoja in življenjski cikel tanka M-84
Mladen Lujić, 2012, master's thesis

Abstract: V literaturi praktično ne zasledimo zbranega ter medsebojno povezanega pisnega gradiva s področja razvoja tanka M-84, njegovega življenjskega cikla, vzdrževanja in modernizacije. Cilj tega magistrskega dela pa je prav povezovanje prej navedenih področij. V prvem delu so opredeljene teoretične osnove. Sledi obdelava faz razvoja in življenjskega cikla tanka M-84 ter njegovo vzdrževanje, modernizacija in primerjava s sodobnimi tanki. Na posameznih primerih tako lahko opažamo pozitivna in negativna dejstva na področju uporabe tankov M-84 in njihove logistične podpore. Na osnovi pridobljenih ugotovitev sledi del, v katerem so opredeljene možne rešitve posameznih problemov logistične podpore tankov predvsem na področju modernizacije. Magistrsko delo dokazuje nujnost kontinuiranega in usklajenega razvoja načina uporabe tankov in logistične podpore le-teh, hkrati pa opozarja tudi na nujnost usklajenega delovanja »strateških načrtovalcev« in predvsem logistike v vojaških enotah.
Keywords: tank, vzdrževanje, modernizacija, materialna sredstva
Published: 28.10.2012; Views: 1479; Downloads: 167
.pdf Full text (2,24 MB)

5.
Uporaba RFID tehnologije pri vzdrževanju materialnih sredstev v Slovenski vojski
Samo Žabkar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj razvoja SV je doseči ustrezno odzivnost na vse potencialne grožnje, k temu pa lahko pripomore uvedba RFID tehnologije. Vzdrževanje materialnih sredstev obsega vrsto aktivnosti, ki imajo za cilj doseči čim večjo operativno razpoložljivost le teh, seveda pa s čim manjšimi stroški. Delovanje materialnih sredstev pa je možno samo takrat, ko so vsa materialna sredstva sposobna delovati v trenutku ko jih tudi dejansko potrebujemo. Da pa bi ta sredstva dejansko delovala v določenem času pa ni lahka naloga. Namen in cilj diplomske naloge je prikazati obstoječe stanje v skladiščih nadomestnih delov, vzdrževanje materialnih sredstev in analizirati prednosti, ki bi jih v te procese prinesla uvedba radio frekvenčne identifikacije.
Keywords: logistika, RFID, materialna sredstva, vzdrževanje, nadomestni deli, Slovenska vojska
Published: 16.04.2012; Views: 1677; Downloads: 125
.pdf Full text (1,67 MB)

6.
Logistični management materialnih sredstev v poljubni organizaciji : magistrsko delo
Janez Kljun, 2010, master's thesis/paper

Abstract: V času globalne krize javnost zahteva, da mora tudi negospodarski del družbe, katerega del je tudi SV, pokazati boljše rezultate. Logistika je danes prisotna na vseh področjih sodobne družbe. Ker je vojska specifična organizacija in je njeno delovanje težko vrednotiti, lahko zapišemo, da na področju same logistike v vojski lahko še ogromno naredimo in izboljšamo. Standardizacija materialnih sredstev je osnova sodobne logistike. Proizvajalec, ki zna ponuditi proizvod in ga opremiti z ustreznimi standardiziranimi protokoli (črtna koda, QR koda, logistična nalepka …), je v strateški prednosti. Logistični management materialnih sredstev v poljubni organizaciji ter mednarodnih povezavah poteka po različnih standardiziranih postopkih. Velikokrat pa se pojavi problem, kako doseči povezavo med gospodarskim in negospodarskim delom družbe. Kakšen naj bo standardiziran jezik sporazumevanja na področju materialnih sredstev? Izkušnje iz gospodarstva lahko v določeni meri prenesemo v negospodarstvo (tudi SV) in izboljšamo obstoječe sisteme. Naloga poskuša poiskati te povezave ter ponuja izvirne rešitve.
Keywords: logistični management, standardizacija, sledljivost, materialna sredstva, logistični procesi
Published: 03.09.2010; Views: 2394; Downloads: 275
.pdf Full text (2,49 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica