| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razumevanje vedenja generacije Z za potrebe marketinga
Tjaša Trol, 2020, master's thesis

Abstract: Vsako generacijo povezujejo pomembni skupni zgodovinski in družbeni dogodki ter skupna izkustva teh dogodkov, ki vplivajo na oblikovanje miselnosti, vrednot, pričakovanj in načina življenja posamezne generacije. Generacija v družbenem kontekstu zato predstavlja homogeno skupino, ki jo lahko uporabimo kot učinkovito orodje za segmentiranje trga. V literaturi se omenja šest različnih generacij, od najstarejše generacije pred gospodarsko krizo, do današnje generacije Z, ki je še v procesu oblikovanja. V nalogi smo preučili edinstvene potrebe in vedenja posameznikov znotraj najmlajše generacije Z ter na podlagi ugotovljenih značilnosti predlagali smernice za ustrezno oblikovanje aktivnosti marketinškega spleta. Ugotovitve smo pridobili na podlagi tujih raziskav, v večji meri izvedenih v ZDA. Ker slednje postavljajo trende, katerim sledijo zahodne države, menimo, da je ugotovitve naloge mogoče aplicirati na Evropske družbe. Ugotovili smo, da je generacija Z izobražena, inteligentna, visoko tehnološka osveščena, cenovno zavedna in ceni pristnost. Vse njene značilnosti, postavljene v trenutno globalno in informacijsko okolje, so oblikovale zahtevne potrošnike s preudarno presojo, s svetovnim spletom kot primarnim okoljem za komuniciranje ter prodajo. Nadalje je generacija razvila svojstven sistem pravil uporabe družbenih medijev, katerega upoštevanje je ključno za uspešnost podjetja ali blagovne znamke. Opredeljena vedenja in značilnosti generacije Z, skupaj s smernicami za izdelek, ceno, prostor in distribucijo, bo marketinškim strokovnjakom omogočilo lažjo izgradnjo odnosa z močno bazo odjemalcev.
Keywords: Generacije, generacija Z, generacijska segmentacija, generacijska teorija, marketing, marketinške aktivnosti.
Published: 19.08.2020; Views: 225; Downloads: 61
.pdf Full text (1,35 MB)

2.
»Marketinška naravnanost med slovenskimi glasbeniki«
Mario Čižić, 2018, master's thesis

Abstract: Glasba že od nekdaj predstavlja velik del našega vsakdana, saj jo uživamo zavestno kot tudi podzavestno. Magistrsko delo v prvem in drugem delu opisuje marketinško naravnanost kot enega temeljnih konceptov marketinga in strukturo ter delovanje glasbene industrije. Kot vsaka druga panoga je v preteklosti tudi glasbena industrija doživela velike transformacije, ki so bile v veliki večini posledica globalizacije in bliskovitega tehnološkega razvoja. V Sloveniji glasbeno industrijo zaradi njenih specifik (predvsem majhnosti) težko primerjamo z največjimi svetovnimi trgi, a kljub temu lahko potegnemo vzporednice z vsaj elementarnimi strukturnimi zasnovami in procesi. Marketinška naravnanost je v razvitejših in večjih glasbenih trgih močno prisotna, mi pa smo problem omejili na področje Slovenije, saj nas zanima stopnja marketinške naravnanosti slovenskih glasbenikov. Podatke smo znotraj raziskave pridobivali s pomočjo anketnega vprašalnika, in sicer smo nagovarjali slovenske glasbenike, tako solo izvajalce, kot tudi glasbene skupine. Stopnjo marketinške naravnanosti smo merili s pomočjo prirejene Narver-Slaterjeve lestvice, kjer smo od treh podkonstruktov (naravnanost na odjemalce, naravnanost na konkurente in medfunkcijska povezanost) uporabili dva, in sicer naravnanost na odjemalce (poslušalce) in naravnanost na konkurente. Zbrane podatke smo statistično obdelali in prišli do zanimivih ugotovitev, namreč od štirih hipotez, smo dve potrdili in dve ovrgli. Ugotovili smo, da ima naravnanost na poslušalce pri slovenskih glasbenikih večjo težo kot naravnanost na konkurente. Ko govorimo o splošni marketinški naravnanosti lahko ugotovimo, da so najbolj marketinško naravnani glasbeniki, ki izvajajo narodnozabavno glasbo, sledijo jim pop izvajalci in izvajalci elektronske glasbe, najmanj marketinško naravnani pa so rock glasbeniki. Pri primerjavi solo izvajalcev in glasbenih skupin ni bilo izmerjenih razlik v stopnji marketinške naravnanosti, prav tako pa tudi na podlagi dobljenih rezultatov ne moremo govoriti o pozitivnem vplivu marketinške naravnanosti glasbenikov na njihovo uspešnost. Koncept marketinške naravnanosti je v Sloveniji na področju glasbene industrije relativno neraziskan, zato izsledki naše raziskave predstavljajo dobre temelje za nadaljnje raziskave. Vsak dan lahko spremljamo aktivnosti slovenskih glasbenikov, ki so povezane z marketingom, saj se tudi oni zavedajo, da na konkurenčnem trgu marketinška naravnanost predstavlja eno večjih dolgoročnih prednosti. Predvidevamo, da bo tudi v prihodnje opaziti rast stopnje marketinške naravnanosti, saj je to trend, ki prihaja k nam z razvitejših trgov z določenim časovnim zamikom.
Keywords: Marketinška naravnanost, glasbeniki, slovenska glasbena industrija, naravnanost na poslušalce, naravnanost na konkurente, marketing, marketinške aktivnosti v glasbeni industriji, marketinška naravnanost kot konkurenčna prednost.
Published: 17.01.2019; Views: 597; Downloads: 55
.pdf Full text (3,17 MB)

3.
Analiza spletnega marketinga v spletni trgovini bogomolka
Tara Sel, 2018, master's thesis

Abstract: Z marketingom se soočamo praktično vsak dan tako v poslovnem kot tudi v zasebnem življenju. Marketing je ključ do uspeha podjetja in ne zajema samo oglaševanja, temveč tudi cel spekter drugih pomembnih aktivnosti, kot so odnosi z javnostjo, promocije ter pospeševanje prodaje. Brez ustreznega marketinga lahko podjetje ponuja izjemne izdelke ali storitve, a z njimi ne bo želo uspeha, saj ljudje sploh ne bodo vedeli zanje. V magistrskem delu smo se osredotočili na najnovejšo vejo v marketingu – spletni marketing in z njim povezane aktivnosti, ki predstavljajo ključno orodje za doseganje konkurenčnosti. Spletni marketing postaja vedno bolj priljubljen zaradi tega, ker omogoča vzpostavitev in ohranjanje odnosov z odjemalci ter osebno komunikacijo, vse to pa z majhnimi stroški. Magistrsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. Teoretični del je nadalje razdeljen na tri glavna poglavja. V prvem poglavju smo na kratko opredelili nekaj različnih opredelitev marketinga ter opisali glavne lastnosti marketinško naravnanega podjetja. V drugem poglavju sledita opredelitev marketinškega komuniciranja ter navedba njegovih ciljev, procesov in aktivnosti. V tretjem poglavju smo se osredotočili na spletni marketing, njegov pomen, prednosti in slabosti ter vrste spletnega marketinga. V praktičnem delu smo analizirali spletni marketing spletne trgovine Bogomolka, ki smo jo najprej na kratko predstavili. Temu sledi opis spletne strani z vidika najpomembnejših elementov, ki jih mora dobra spletna stran vsebovati. Potem smo se osredotočili na različne oblike oglaševanja, družbena omrežja in druge spletne marketinške aktivnosti, ki se jih podjetje poslužuje. Na koncu smo pripravili predloge za izboljšave ter preverili hipoteze, ki smo si jih uvodoma zastavili.
Keywords: spletni marketing, marketinške aktivnosti, marketinško komuniciranje, digitalni marketing, spletno oglaševanje
Published: 10.05.2018; Views: 917; Downloads: 209
.pdf Full text (2,93 MB)

4.
POSPEŠEVANJE PRODAJE GLOBALNO PREPOZNAVNE BLAGOVNE ZNAMKE
Sara Weingerl, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomski seminar obravnava temo pospeševanja prodaje globalno prepoznavne blagovne znamke. Seminar je razdeljen na teoretičen in praktičen del. V prvem delu je obravnavan teoretični del, kjer so obrazloženi pojmi marketinškega komuniciranja ter neposredna povezava s pospeševanjem prodaje. Opredeljena je pomembnost pospeševanja prodaje v času konkurenčne bitke med organizacijami in posameznimi blagovnimi znamkami. Prav tako so opredeljene metode sodobnega komuniciranja z odjemalci. Drugi del diplomskega seminarja temelji na praktičnem primeru. Predstavljena je blagovna znamka Coca Cola, pod katero opisujemo zgodovino razvoja podjetja, zgodovino marketinškega komuniciranja samega podjetja, ter odzivnost odjemalcev glede na izpeljane marketinške aktivnosti podjetja. Prav tako predstavljamo strategije podjetja na področju pospeševanja prodaje, na primeru naključno izbranih aktivnosti in razloge za uspešnost le-teh. Blagovno znamko predstavljamo skozi krivuljo uspešnosti po dekadah iz vidika svetovno znane Interbrandove lestvice. Kot primerjavo navajamo v praktičnem primeru uspešnost slovenske blagovne znamke Pullus ter njene problematike pri pospeševanju prodaje in prodiranju na globalni trg.
Keywords: marketinško komuniciranje, pospeševanje prodaje, metode komuniciranja, marketinške aktivnosti, strategije komuniciranja, uspešnost komuniciranja
Published: 21.11.2013; Views: 1263; Downloads: 165
.pdf Full text (1,22 MB)

5.
MARKETINŠKI SPLET NOGOMETNIH KLUBOV V SLOVENIJI
Petra Babič, 2013, master's thesis

Abstract: Šport po svetu dobiva vedno večjo veljavo. Ni pomemben samo za promocijo držav, ampak združuje veselje, zabavo, povezanost ter evforijo ob navijanju. Slovenski nogomet se še razvija, ampak je na zelo dobri poti. Dvomilijonska država ima vedno več igralcev v tujini. Slovenija se je leta 2010 uvrstila na svetovno prvenstvo v JAR-u. Že dve leti zapored se je NK Maribor uvrstil v evropsko tekmovanje Liga Europa in v kvalifikacije za Ligo prvakov. Trenutno je stanje tako, da po svetu vsepovsod vlada kriza, tako je tudi v Sloveniji in s financami v nogometu. Ko se bo vzpostavilo ravnovesje, bo Slovenija lahko naredila še korak dalje. Sama se že nekaj let navdušujem nad nogometom. S svojim znanjem, pridobljenim tekom študija, sem želela raziskati, kakšen marketinški splet imajo nogometni klubi v slovenski prvi ligi. V današnjem času je konkurenca na trgu vedno večja in ostrejša. Zato ni samo pomembno, kakšen izdelek prodajamo, ampak tudi kako ga prodajamo. To je zelo pomembno tudi pri nogometnih klubih. In čeprav se ne zavedamo, je marketing zelo prisoten tudi v nogometnih klubih v vseh sferah organizacije. Zato je potrebno vedno več časa pa tudi finančnih sredstev posvetiti marketingu. Nehote smo izpostavljeni tudi oglaševanju, ki ga organizacije izvajajo z namenom vplivati na naše odjemalske navade in način življenja. Trenutno je oglaševalska dejavnost tako obsežna in vpeta v naš vsakdanjik, da je po večini sploh ne zaznamo več. Zato iz vsega tega sledi, da je najpomembnejši odjemalec, ki kupuje naš izdelek. Tudi gledalec kot odjemalec je pomemben, saj se vse te marketinške aktivnosti nanašajo nanj. Zato želimo v magistrskem delu predstaviti marketinški koncept in tržno naravnanost ter zakaj je pomembna v samem nogometnem klubu. Želeli smo raziskati, kaj je pomembno za sam marketing ter zakaj je marketing tako pomemben za organizacijo. S tržno naravnanostjo lahko organizacija dosega višjo stopnjo uspešnosti ter konkurenčno prednost. Ker je čedalje večji obseg ponudbe na trgu in je zaradi tega posledično konkurenca vedno ostrejša, imajo odjemalci večje in različne preference, trg je vedno bolj heterogen, vse to pa daje vedno večjo in pomembnejšo vlogo informacijam v zvezi z odjemalci in konkurenti. V prvem poglavju so opisani problem, namen, cilji in trditve magistrskega dela. Prav tako so omenjene predpostavke in omejitve ter uporabljene metode raziskovanja. V drugem in tretjem poglavju se bomo osredotočili na osnovne značilnosti marketinškega koncepta in tržne naravnanosti ter se posvetili pojmom v zvezi s tem. Definirali bomo, kaj sploh je marketing. V petem poglavju pa bomo definirali tudi, kdo so odjemalci, konkurenti … V četrtem poglavju bomo definirali, kaj zajemajo marketinške aktivnosti. Za nogomet je to poglavje zelo pomembno, saj morajo nogometni klubi veliko pozornosti posvečati marketinškim aktivnostim, ki zajemajo izdelek, ceno, distribucijo, marketinško komuniciranje, ljudi, izvajanje ter fizične dokaze. Šesto ter sedmo poglavje zajema marketing v športu, odzivanje odjemalcev na sestavine trženjskega spleta, nakupne navade in vedenje ter finančno stabilnost nogometnih klubov v Sloveniji. Od osmega do trinajstega poglavja bomo predstavili empirični del ter bistvo magistrske naloge. Predstavili bomo štiri slovenske klube, ki igrajo v prvi slovenski ligi. To so NK Aluminij, NK Maribor, ND Mura 05 ter NK Olimpija Ljubljana. Ta poglavja zajemajo predstavitve samih klubov in njihovih marketinških spletov. Opravili smo tudi intervjuje s pristojnimi v klubih za marketing. Razložili so, koga imajo zaposlenega za marketing, koliko pozornosti namenjajo temu področju, kaj vse v samem klubu zajemajo pod marketinški splet. Intervjuje smo primerjali ter napisali opažanja, kaj bi še lahko posamezen klub izboljšal glede marketinškega spleta ter njihove prednosti in pomanjkljivosti. Opravili smo tudi ankete. Zanimal nas je pogled navijačev na sam marketinški splet ter povezavo s klubom. Omejitve pri sestavi magistrske
Keywords: 4P in 7P, marketing v športu, marketinški splet, marketinške aktivnosti, nogomet, odjemalci, ugled, šport
Published: 06.09.2013; Views: 1116; Downloads: 199
.pdf Full text (2,60 MB)

6.
ORGANIZIRANJE SLUŽBE ZA RAZISKAVO TRŽIŠČA
Jerneja Fištravec, 2012, final seminar paper

Abstract: V diplomskem seminarju opredelimo pomen službe za raziskavo tržišča in kaj ta pomeni za podjetje. osrednji del naloge obsega način, kako organiziramo službo za raziskavo tržišča in s tem opredelimo vse postavke glede načina organiziranja. Lotimo se samega pomena raziskav, organiziranja strokovnih delavcev ter uvedbe službe za raziskavo tržišča. V nalogi predstavimo morebitni najboljši način, kako v neko organizacijo, katera še nima službe za raziskavo tržišča, vpeljat takšen oddelek in predstavimo vse prednosti in slabosti oddelka za raziskavo tržišča. na podlagi diplomskega seminarja si lahko podjetje pomaga in izkoristi uporabno vrednost naloge za lastno organiziranje službe za raziskavo tržišča.
Keywords: služba za raziskavo tržišča, raziskava tržišča, marketinško informacijski sistem, marketinške raziskave, timski pristop, organiziranje aktivnosti raziskave
Published: 02.04.2012; Views: 1408; Downloads: 80
.pdf Full text (624,17 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica