| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 53
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Oblikovanje paletnih skladiščnih regalov gotovih proizvodov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Medina Mujkić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali skladiščno poslovanje v izbranem podjetju. V prvem delu diplomskega dela smo obravnavali izbrano podjetje in povzeli teorijo skladiščenja. Analizirali smo namen skladiščenja, skladiščne procese ter transportno-skladiščno opremo, ki se uporablja za izvajaje procesa skladiščenja. V nadaljevanju diplomskega dela smo obravnavali obstoječe stanje skladiščnega poslovanja podjetja. Opisali smo kako v podjetju poteka postopek sprejema in uskladiščenja gotovih proizvodov v skladišče in nazadnje, kako poteka manipulacija ter odprema gotovih proizvodov. Z vzročno posledičnim diagramom smo analizirali izziv neučinkovitega procesa skladiščenja. Izpostavili smo glavni izziv manipulacije in pomanjkanje prostora za skladiščenje gotovih proizvodov. Kot predlog rešitev problema uskladiščenja gotovih proizvodov smo predlagali preoblikovanje obstoječih paletnih skladiščnih regalov za učinkovitejše uskladiščenje in uvedbo dodatne skladiščne opreme. Izvedli smo primerjavo obstoječega stanja skladišča in stanja po uvedbi rešitve. Pri določitvi regalnih oken v predlagani rešitvi smo ugotovili, da se je število paletnih mest zvišalo za 48 palet, kar je omogočilo uskladiščenje vseh gotovih proizvodov.
Keywords: logistika, skladiščenje, paletni regali, manipulacija, oblikovanje paletnih regalov
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 66; Downloads: 2
.pdf Full text (1,78 MB)

2.
Orodja za manipulacijo videoposnetkov z nevronskimi mrežami : diplomsko delo
Jure Farič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali s teoretičnim pregledom metod uporabljenih pri generiranju globoko ponarejenih medijev in prikazu delujočega primera globoko ponarejenega videoposnetka. Teoretično smo pregledali pristope za manipulacijo slik in videoposnetkov z modeli generativnih nevronskih mrež, ter izdelali delujoč in realističen primer globoko ponarejenega videoposnetka. Uporabili smo obstoječe videoposnetke z nevronskimi mrežami in primerjali rezultate manipulacije s pravimi videoposnetki. V praktičnem delu smo predstavili korake po katerih lahko izdelamo deepfake videoposnetek z orodjem DeepFaceLab.
Keywords: globoke nevronske mreže, globoko učenje, globoko ponarejeni videoposnetki, manipulacija slik, manipulacija videoposnetkov, diplomske naloge
Published in DKUM: 09.02.2023; Views: 730; Downloads: 181
.pdf Full text (1014,84 KB)

3.
Vpliv dinamičnih cen v e-poslovanju
Mihael Hojnik, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi bo obdelana tema ,ki v Sloveniji ni samoumevna in še ni bila obdelana. V tujini je pojem dinamičnih cen zelo razširjen v različnih panogah. Delovanje prirejanje in manipulacije cen lahko vidimo skoraj pri vsakodnevnih opravilih, kot je točenje goriva, nakupi preko spleta ali enostavni nakup v trgovini. V nalogi bo predstavljen pojem dinamičnih cen in opisan ,prikazane možnosti uporabe programske opreme, ki bi lahko v slovenskih trgovinah ali panogah pripomogle k boljšim poslovnim rezultatom. Razčlenjen bo algoritem ,ki je potreben za programsko opremo, ki manipulira ceno v trgovini ali panogi. Razčlenjeni bodo faktorji, ki jih je potrebno uporabiti pri analiziranju in optimizacije cen. Opisane bodo podatkovne baze, ki so potrebne za učinkovito delovanje programov za najbolj učinkovito delovanje programov. Predstavljeni bodo najbolj znani ponudniki programske opreme, ki skrbi za delovanje v tujini. Prikazane bodo dobre prakse dinamičnih cen na obstoječih primerih in panogah v podjetjih v tujini. Podjetja in panoge bodo izbrane na območju EU, saj skupno povezuje podobna zakonodaja o varstvu podatkov. Raziskovan bo pravni vidik pridobivanja in implementiranja podatkov v EU in Sloveniji glede uporabe takšne programske opreme, ter kateri podatki o strankah se lahko uporabijo in istočasno omogočajo anonimnost. Med glavnimi temami v magistrski nalogi bo raziskan pogled slovenskih strank na delovanje takšnih praks ,ter kako se bodo odzvale stranke glede na takšno delovanje cen v praksi. Analiziran bo tudi anketni vprašalnik, ter njihove odločitve. Na praktičnem primeru ,bo prikazana uvedba takšnega sistema na E-trgovini z preizkusno verzijo naključne programske opreme, ter podatkovne baza iz katere bo program določeval avtomatsko ceno . tudi omejitve, ki jih lahko ima posameznik pri implementaciji . Raziskano bo celotno področje dinamičnih cen.
Keywords: Dinamične cene, program, statistika, povpraševanja in ponudba, algoritmi, študijski primer, slovenski trg, tujina, cene, manipulacija
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 368; Downloads: 41
.pdf Full text (4,15 MB)

4.
Avtomatizacija delovnega mesta za prelaganje palet : diplomsko delo
Miha Unterlehner, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan postopek avtomatizacije delovnega mesta za prelaganje palet. Podjetje, ki je sprožilo postopek avtomatiziranja, je bilo Gorenje d. o. o. PROGRAM PSA, saj hočejo čim bolj oziroma še bolj avtomatizirati proizvodnjo pralnih strojev. Pred avtomatizacijo je delavec na tem delovnem mestu privijačil nogice aparata na njegovo ohišje in nato nanj postavil paleto. Za tem delovnim mestom se aparat obrne tako, da sedaj stoji na tej paleti in se od tukaj naprej vozi po proizvodnji na tej paleti. Podjetje je tako izdalo povpraševanje po možni avtomatizaciji tega delovnega mesta. Diplomska naloga opisuje različne faze in postopke takšnega projekta: ponudbo s problemom, koncept, vizualizacijo stroja oziroma rešitve, dokončno delovanje, izdelavo elektro in strojnega načrta. Poudarek je na inženirskih zaključnih delih, kot so elektrifikacija stroja oziroma rešitve, programiranje PLK za napravo, testiranje, integracija rešitve v obstoječo proizvodnjo in na koncu še končni prevzem rešitve.
Keywords: avtomatizacija procesa, manipulacija palet, programiranje, Siemens
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 396; Downloads: 61
.pdf Full text (4,02 MB)
This document has many files! More...

5.
Dejavniki kredibilnosti sintetične vsebine : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Domagoj Kalšan, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Sintetična vsebina krepi svojo prisotnost v digitalnem prostoru že nekaj let. Vsakodnevno raziskovalci z celega sveta odkrijejo nove načine ustvarjanja dovršene sintetične vsebine. Na različne načine želijo ustvariti popolno sintetično vsebino, ki jo uporabniki ne zmorejo ločiti od avtentične vsebine. Sintetična vsebina v svoji osnovi ni škodljiva in se odlično uporablja za popravljanje končnih izdelkov. Takšne tehnologije se že dolgo poslužuje filmska industrija, oglaševalske in tržne agencije ter drugi. Uporaba algoritmov za ustvarjanje sintetične vsebine zmanjša ceno in čas, ki sta potrebna za ustvarjanje dovršenih posnetkov. Zaradi učinkovitosti sintetične vsebine in njene lahke uporabe se je sintetična vsebina hitro začela uporabljati tudi v škodljive namene. V veliki meri je prizadela znane osebnosti in predvsem ženske, saj se je njena uporaba hitro razširila v industrijo za odrasle. Poleg uničevanja ugleda posameznikov je sintetična vsebina velikokrat uporabljena v politične namene in ustvarjanja kaosa. Zaradi povečanega števila škodljive sintetične vsebine so začele korporacije in ustanove pospešeno razvijati algoritme, ki bi bili sposobni prepoznati sintetično vsebino. Ker tudi uporabniki, ki so seznanjeni z obstojem sintetične vsebine ugibajo pri njeni prepoznavi, smo želeli ugotoviti človeško sposobnost prepoznave sintetične vsebine. Področje človeške prepoznave sintetične vsebine je premalo raziskano. Da bi ugotovili kateri dejavniki vplivajo na človeško prepoznavo sintetične vsebine smo izvedli kvazi eksperiment. Anketiranci so bili na kratko seznanjeni z sintetično vsebino in so poizkušali pravilno ugotoviti v katerih posnetkih je bila prisotna sintetična vsebina. Naše delo je le majhen korak v ugotavljanje dejavnikov kredibilnosti sintetične vsebine, z njem pa želimo povečati zanimanje za to področje.
Keywords: diplomske naloge, sintetična vsebina, manipulacija posnetkov, nevronske mreže
Published in DKUM: 03.08.2022; Views: 579; Downloads: 103
.pdf Full text (1,57 MB)

6.
Portretna fotografija kot predmet manipulacij in temelj v umetniških praksah 20. stoletja : magistrsko delo
Ines Žarki, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga z naslovom Portretna fotografija kot predmet manipulacij in temelj v umetniških praksah 20. stoletja skozi zgodovinski pregled medsebojnih vplivov portretne fotografije, razvoja fotografske tehnologije in vloge manipulacije v zgodnjih letih medija raziskuje pojavnost intermedijskih umetniških praks in umetniških intervencij v fotografiji. Naloga analizira razliko med likovno-manipulacijskimi in intermedijskimi odnosi in skladno s pojavom novih praks razlaga pojem umetniških intervencij. Nadalje analizira ustvarjalne procese pionirjev intermedijskega združevanja fotografije in drugih medijev Arnulfa Rainerja, Gerharda Richterja in Sigmarja Polkeja. Skozi njihove umetniške prakse naloga raziskuje vlogo posameznega medija, njegove izrazne (z)možnosti in doprinos k celotni podobi umetniških del. Serija del After Face Farces (Po obraznih farsah), izdelana v praktičnem delu naloge in zasnovana kot hommage Rainerjevi seriji Face Farces (Obrazne farse), obravnava Rainerjeve ustvarjalne prakse in jih prenaša v lasten umetniški izraz.
Keywords: portretna fotografija, likovna manipulacija, umetniška intervencija, intermedijska umetnost
Published in DKUM: 19.05.2022; Views: 472; Downloads: 54
.pdf Full text (17,40 MB)

7.
Predlog izboljšave notranjega transporta in manipulacije v podjetju
Primož Povše, 2015, specialist thesis

Abstract: Zaradi večletne hitre rasti prodaje in s tem povezanega širjenja obravnavanega podjetja, ki izdeluje ozobljene obroče za avtomobilsko industrijo, je bil vidik najbolj smotrne izrabe notranjega transporta nemalokrat zapostavljen in pozabljen. Zaradi določitve ustreznih in ne prevelikih medfaznih zalog, naloga skrbno proučuje in analizira posamezne faze izdelave ozobljenega obroča iz časovnega vidika. Tehnološki vidik v tej nalogi ni obravnavan in je zaradi boljše predstave le grobo opisan. V nadaljevanju so bile predstavljene in ovrednotene tri možnosti izboljšave notranjega transporta. Vse tri možnosti so podrobno opisane in pri vseh treh možnostih je upoštevana izvedba s čim manj motenj redne proizvodnje, saj si podjetje pretiranih zaostankov ne bi moglo privoščiti. Pri ocenah stroškov je preračunana tudi doba, v kateri bi se investicija povrnila. Na koncu je izvedena primerjava vseh treh možnosti glede velikosti investicije, časa povrnitve investicije ter pozitivnih in negativnih vplivov, ki bi jih posamezna rešitev imela.
Keywords: transport, notranji transport, manipulacija, ozobljeni obroč, medfazne zaloge
Published in DKUM: 18.03.2021; Views: 732; Downloads: 61
.pdf Full text (1,02 MB)

8.
Analiza procesa upravljanja s paletnimi pošiljkami v izbranem poštnem pretovornem logističnem centru
Zijada Salkanović, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Vsako podjetje, tudi Pošta Slovenije, potrebuje logistične storitve za zagotavljanje povezave med podjetjem in njegovim okoljem (dobavitelji, strankami ipd.). V interesu Pošte Slovenije je, da paletne pošiljke, kot tudi ostale pošiljke, odpravi do strank čim hitreje, kakovostno, varneje ter tudi najugodnejše predvsem s finančnega vidika. Palete nam pomagaju pri lažji manipulaciji z blagom in transportom blaga. Prevoz paletnih pošiljk naj bi bil varen in kakovosten, vendar to ni vedno tako, zaradi težav, ki se pojavljajo pri manipulaciji s paletnimi pošiljkami. Paleta je namensko izdelana lesena podloga, na katero zlagamo kosovni tovor (kartoni, vreče, zaboji ipd.) z namenom standardiziranja tovorne enote, s katerimi hitreje, varneje in stroškovno učinkoviteje opravljamo transport. Uveljavljajo se v vseh dejavnostih (proizvodnja, transport, distribucija ipd.), njihova množična uporaba pa močno vpliva na poenostavitev ter zmanjšanje stroškov v celotni logistični verigi. Namen diplomskega dela je predstaviti procese upravljanja s paletnimi pošiljkami in podati prednosti in slabosti teh procesov ter možne rešitve obstoječega stanja.
Keywords: Proces, logistika, transport, paletne pošiljke, manipulacija paletnih pošiljk
Published in DKUM: 08.01.2021; Views: 718; Downloads: 85
.pdf Full text (1,94 MB)

9.
Analiza temnih vzorcev na slovenskih spletnih straneh : diplomsko delo
Elena Osrajnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo preučili različne oblike temnih vzorcev, ki se pojavljajo na straneh slovenskih spletnih trgovin. Opisali smo kategorije in vrste vzorcev glede na kognitivne pristranskosti, ki jih izkoriščajo v potrošniku, in glede na pet temeljnih oblikovanj vzorcev. To smo storili z ročnim pregledom več kot petdeset spletnih strani, katere smo primerjali s temnimi vzorci na tujih spletnih trgovinah. Ugotovili smo, da so temni vzorci na slovenskih spletnih trgovinah v primerjavi s tujimi precej razširjeni, vendar vseh oblik vzorcev med pregledom nismo zaznali.
Keywords: temni vzorci, manipulacija, spletne trgovine, potrošniki
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 720; Downloads: 229
.pdf Full text (2,20 MB)

10.
Uporaba medijev v obveščevalne namene : tajne operacije
Ajda Potočnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Zamisel o organizaciji, ki nadzira ume in misli posameznikov in množic, jih potiska k določeni ideologiji in določenim življenjskim odločitvam, se lahko zdi kot absurdna zarota ali kot znanstvena fantastika. Vendar za nekatere zagotovo ni presenetljivo odkritje, da korporacije, organizacije in politiki lahko manipulirajo javno mnenje, da bi ustrezali določeni agendi. Poleg tega je znano, da so vladne organizacije, kot je ameriška Centralna obveščevalna agencija (angl. Central Intelligence Agency – CIA), nadzorovale in manipulirale misli civilistov. Ta teorija zarote se je pokazala za resnično v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v ZDA. Obveščevalne službe imajo že dolgo povezave z novinarji. Ta skrita dejavnost nekaterih novinarjev je dosegla svoj vrhunec v hladni vojni. Uporaba novinarstva za obveščevalne namene pa je nekoliko sporna. Takšna praksa je razlog, da mnoge v tujini delujoče novinarje sumijo vohunjenja. Podobne polemike so obkrožale tudi uporabo antropologov in arheologov kot krinko za obveščevalne operativce. Kot primer politične propagande, v kateri so mediji sodelovali z obveščevalno službo, je v diplomskem delu predstavljen Münzenbergov aparat. Willi Münzenberg je bil izredno pomemben dejavnik v politiki na začetku 20. stoletja. Kot eden od organizatorjev in ustanoviteljev Komunistične internacionale (v nadaljevanju Kominterne) in kot voditelj v zgradbi marksistično-leninistične moči zunaj Rusije je igral še posebej vplivno vlogo v zarotah, manevriranju, propagandi in tajnih političnih dejavnostih. V določenem pomenu je bil Münzenbergov aparat, prav tako kot kateri koli drugi dejavnik, zaslužen za oblikovanje političnih stališč v 30. letih prejšnjega stoletja.
Keywords: diplomske naloge, tajne operacije, medijska manipulacija, propaganda, Mockingbird, Münzenberg
Published in DKUM: 09.06.2020; Views: 850; Downloads: 111
.pdf Full text (512,86 KB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica