| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Konkurenčna in vrednostna analiza pri razvoju novega koša za smeti
Enej Jakop, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času se na trgu vsako podjetje srečuje z pojmom konkurenca. Vsako posamezno podjetje potrebuje strateško politiko s katero pridobi določen položaj na trgu. V diplomskem delu je prikazana konkurenčna analiza za podjetje, ki želi plasirati na trg nov izdelek, in sicer moderniziran koš za smeti. Za njegov uspeh pa ni ključna samo analiza trga, temveč tudi njegov proces razvoja, ki temelji na funkcijah managementa vrednosti.
Keywords: raziskava trga, konkurenca, koš za smeti, management vrednosti
Published: 29.01.2020; Views: 363; Downloads: 60
.pdf Full text (1,65 MB)

2.
TEHNIKE VREDNOSTNE ANALIZE V MANAGEMENTU VREDNOSTI
Ines Paradiž, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena in opisana uporaba vrednostne analize pri obravnavanju managementa vrednosti novega izdelka. Uporaba tehnik vrednostne analize temelji na optimizaciji izdelka. Osnovno vodilo pri delu z vrednostno analizo je obdržati čim večjo kakovost s čim nižjimi stroški. V nalogi so predstavljeni koraki poteka pri delu ter uporaba primernih metod na vsakem izmed teh. Metode, uporabljene pri delu so: brainstorming, metoda 635, izbirna lista za vrednotenje idej, vzročno - posledični diagram, Pareto diagram, benchmarking, FMEA metoda, SWOT analiza, SWOT matrika, FAST diagram, funkcijsko – stroškovna matrika, QFD in Combinex metoda. V nalogi je vsaka izmed metod predstavljena s praktičnim primerom, v zaključku pa podane smernice koristnosti uporabe.
Keywords: management vrednosti, vrednostna analiza, ustvarjalne metode, vrednotenje idej
Published: 29.09.2016; Views: 1387; Downloads: 112
.pdf Full text (1,77 MB)

3.
Vloga metodologije managementa vrednosti v projektu razvoja inovativnega kuhinjskega aparata
Domen Pušnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bomo obravnavali vlogo metodologije managmenta v projektu razvoja novega izdelka, opisali proces izvajanja le-te in opredelili povezavo vključevanja metodologije v celoten življenjski cikel projekta.
Keywords: management vrednosti, vrednostna analiza, razvoj izdelkov, product development project, PIP
Published: 14.12.2015; Views: 764; Downloads: 26
.pdf Full text (2,76 MB)

4.
5.
USMERJANJE RAZVOJA ŠTUDENTSKE ORGANIZACIJE UNIVERZE V MARIBORU
Katja Černčič, 2014, master's thesis

Abstract: Usmerjanje razvoja organizacij je zelo zahtevna in odgovorna naloga. V magistrski nalogi je poudarek na usmerjanju razvoja na ravni strateškega managementa. Vodilni zaposleni na tej ravni si pri zbiranju informacij, odločanju in ukrepanju, pomagajo z metodami za preučevanje zunanjega in notranjega okolja in metodami za presojo celovite organizacije ter oblikovanje strategij. V teoretičnem delu naloge je predstavljen MER model integralnega managementa, ki je izhodišče za obravnavani management v nadaljevanju. Natančneje je predstavljena vloga strateškega managementa in planiranje ustanovitve in razvoja na tej ravni. Proučene so izbrane metode planiranja na ravni strateškega managementa, to so tiste metode, ki služijo kot pripomoček managementu pri sprejemanju odločitev glede nadaljnjega razvoja organizacije. Ker se strateško planiranje v javnih in neprofitnih organizacijah razlikuje od planiranja v podjetjih, kot jih klasično razumemo, je predstavljen tudi ta vidik. V praktičnem delu naloge je predstavljena preučevana organizacija ŠOUM. Izvedene so metode: analiza verige vrednosti v namen preučevanja notranjega okolja, Porterjev model analize panoge za preučevanje zunanjega okolja in TOWS matrika za preučevanje notranjega in zunanjega okolja hkrati. Uporaba kombinacije izbranih metod omogoča preučevanje organizacije same in z vidika okolja, kar pripomore k celostnemu obravnavanju ŠOUM-a in podajanju predloga temeljne strategije. Na primeru ŠOUM smo ugotovili, da se izvedene metode lahko tudi uporabijo za preučevanje javnih in neprofitnih organizacij. Rezultati vseh treh izvedenih metod so omogočili, da smo prepoznali možnosti in zmožnosti organizacije. Na podlagi tega smo podali predlog temeljne in poslovne strategije prihodnjega razvoja organizacije.
Keywords: strateški management, usmerjanje razvoja, ŠOUM, analiza verige vrednosti, Porterjev pristop k analizi panoge, TOWS matrika
Published: 09.10.2014; Views: 1094; Downloads: 110
.pdf Full text (2,16 MB)

6.
Projekt izdelave spletnega obrazca za sprejemanje zahtevkov strank komunalnih podjetij
Katja Pavlin, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu sta predstavljena predmeta projektni management in management vrednosti. Z znanjem o metodah in tehnikah obeh predmetov obstoječi problem rešimo in projekt uspešno zaključimo. V poglavju o projektnem managementu so predstavljeni projekt, naloge projektnega managementa in koraki, ki so potrebni za izvedbo projekta. V poglavju o managementu vrednosti sta predstavljena vrednost že izdelanega projekta in funkcij ter management vrednosti skupaj z vrednostno analizo. Praktični del predstavlja obstoječe stanje komunalnih podjetij v Sloveniji, ki je prikazano z vrednostno analizo. Poleg tega so prikazani tudi obstoječe stanje komunalnega podjetja Saubermacher d.o.o., njegov problem in predlogi možnih rešitev problema. V zaključku sta prikazani izdelava in predstavitev zaključenega projekta.
Keywords: projektni management, projekt, management vrednosti, izdelava portala, komunalno podjetje Saubermacher d.o.o.
Published: 22.08.2014; Views: 1054; Downloads: 109
.pdf Full text (12,15 MB)

7.
Projekt razvoja samonosilnega stikalnega gumba pečice
David Starovasnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomske naloge je razvoj novega izdelka z metodami in tehnikami menedžmenta vrednosti. Metodologijo smo praktično uporabili v podjetju Eurel, pri izdelku »Samonosilni stikalni gumb pečice«, ki je krmilni gumb pečic in kuhalnih plošč. Izdelek je razvit na pobudo podjetja Gorenje, na voljo pa bo tudi drugim branžnim proizvajalcem. V praktičnem delu diplomske naloge sem prikazal rabo tehnik vrednostne analize v procesu razvoja novega izdelka. Najprej smo definirali funkcije izdelka, nato delne rešitve funkcij, s kombinacijo teh pa več predlogov izvedbe izdelka. Predloge smo nato ovrednotili in izbrali najboljši predlog izdelka. Nazadnje sem izdelal še stroškovno kalkulacijo, določil prodajno ceno izdelka, projektni plan in naredil pripravo za zagon izvajanja projekta razvoja izdelka v podjetju Eurel.
Keywords: Razvoj izdelka, vrednostna analiza, management vrednosti, organizacija projektov, ekonomika izdelka.
Published: 18.10.2013; Views: 1284; Downloads: 107
.pdf Full text (3,05 MB)

8.
Analiza vrednostne verige z vidika managementa vrednosti na primeru podjetja Kotis
Katja Kropec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali analizo vrednostne verige podjetja Kotis in pri tem uporabili znanja iz projektnega managementa in managementa vrednosti. Naš glavni namen je bil najti rešitev, kako bi dodali vrednost storitvi, ki jo podjetje nudi porabnikom. Raziskavo smo pričeli z analizo izbranega podjetja. Podrobneje smo analizirali vrednostno verigo podjetja in ob tem spoznavali, katera področja vrednostne verige so za porabnika njihove storitve pomembnejša. Nato smo predlagali rešitve, s katerimi bi dodali storitvi večjo vrednost. S pomočjo analize smo pridobili najustreznejšo rešitev, ki smo jo ovrednotili, in podali predlog projekta, s katerim bi rešitev realizirali. Pri raziskavi so imeli posebno vlogo: vrednostna veriga, projektni management in management vrednosti. Temelj naše naloge je bil raziskati vrednostno verigo podjetja Kotis, da bi našli njena šibka področja in jih skušali izboljšati. Projetni management nam je pomagal pri načrtovanju in izvajanju sprememb v izbranem podjetju. Znanja s tega področja smo uporabili tudi pri izdelavi predloga projekta. Management vrednosti pa nam je podal sistemsko in metodološko podporo za proučevanje in izboljševanje vrednosti storitve podjetja.
Keywords: Management vrednosti, projektni management, vrednostna veriga, funkcije, projekt.
Published: 14.02.2013; Views: 2531; Downloads: 283
.pdf Full text (2,09 MB)

9.
VREDNOSTNA ANALIZA NOSILCA SILICIJEVE REZINE
Igor Utroša, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem predstavil management vrednosti ter metodo in tehnike vrednostne analize. Vsebinski del se nanaša na dejanski projekt, s katerim podjetje želi izboljšati proizvodni proces. Predstavil sem, kako s pomočjo metode vrednostne analize obravnavamo nosilec silicijeve rezine. V praktičnem delu je prikazana aplikacija metod vrednostne analize na sistemu odpiranja in zapiranja nosilca silicijeve rezine, kjer smo analizirali in ovrednotili funkcije izdelka. Izdelali smo 4 alternativne rešitve, ki smo jih stroškovno ocenili. Na koncu smo izvedli še ekonomiko izdelka, kjer smo prikazali stroške sistema odpiranja in zapiranja ter celotnega izdelka. Prikazan je še koncept uvedbe izdelka v proizvodni proces, ki da temelje podjetju za nadaljevanje projekta.
Keywords: management vrednosti, vrednostna analiza, nosilec silicijeve rezine, ekonomika izdelka
Published: 14.08.2012; Views: 842; Downloads: 87
.pdf Full text (3,37 MB)

10.
Management vrednosti : visokošolski učbenik za predmet Management vrednosti (UN)
Brane Semolič, Iztok Palčič, 2008, reviewed university, higher education or higher vocational education textbook

Keywords: management, vrednostna veriga, analiza vrednosti, visokošolski učbeniki
Published: 05.06.2012; Views: 1399; Downloads: 132
URL Link to full text

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica