| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Filmski turizem in turizem popularne kulture
Maja Turnšek, 2022

Abstract: Monografija kritično reflektira aktualno raziskovanje filmskega turizma. Čez analizo presekov zgodovinskih, disciplinarnih in predvsem paradigmatskih razlikovanj identificira štiri osrednja polja raziskovanja. Poenostavljeno jih lahko razdelimo glede na njihovo osrednje raziskovalno vprašanje, s tem pa tudi teoretsko podstat in raziskovalne metode vsakega izmed pristopov: (a) Kaj mediji počnejo s turisti? (b) Kaj (potencialni) turisti počnejo s filmi? (c) Kaj akterji destinacije počnejo filmom in turistom? Ter končno (d) Kako celostno zaobjeti kompleksno soodvisnost med mediji, turisti in destinacijo? Avtorica čez poglobljeno analizo vsakega izmed pristopov identificira predvsem slepe pege v aktualnem raziskovanju in teoretski imaginaciji filmskega turizma in popularne kulture. Pri tem čez celotno monografijo zagovarja tezo, da lokalne turistične skupnosti niso ne pasivne in ne brez moči vplivanja v današnjem medijatiziranem svetu. Nasprotno: gre za soodvisen odnos ustvarjanja kraja, kjer je v analizo v prvi vrsti treba vključevati družbeno konstrukcijo prostora in s tem vlogo destinacijskega managementa.
Keywords: filmski turizem, turizem popularne kulture, podoba destinacije, destinacijski management, zgodbarjenje v turizmu
Published in DKUM: 19.01.2022; Views: 422; Downloads: 95
.pdf Full text (7,90 MB)
This document has many files! More...

2.
PREDLOG RAZVOJA MANJŠE PODEŽELSKE TURISTIČNE DESTINACIJE
Sabina Šuman, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se ukvarjamo s problematiko upravljanja manjše podeželske destinacije. V okviru teoretičnih izhodišč najprej opredelimo pojme turistična destinacija, destinacijski management in podeželski turizem, nato pa opredeljene pojme dodatno razčlenimo in podrobneje predstavimo njihove razsežnosti. V praktičnem delu na podlagi teoretičnih izhodišč analiziramo kraj Zavrh, ki se nahaja v tipični podeželski štajerski občini Lenart v Slovenskih goricah. Analizo destinacije se lotimo na več načinov, od klasične analize turistične ponudbe, proučevanja trenutnega stanja in z njim povezano SWOT analizo, preko ankete, izvedene med obiskovalci Zavrha ter primerjave turistične ponudbe občine Lenart v Slovenskih goricah z občinama Goriška Brda in Bad Radkersburg. V sklepnem delu povzamemo ugotovitve in predloge za nadaljnji turistični razvoj kraja Zavrh. Ugotavljamo, da leži največji potencial za razvoj turistične destinacije v naravnih danostih, povezovanju kraja z ožjim in širšim okoljem ter oblikovanju ponudbe enodnevnih tematskih izletov.
Keywords: destinacijski management, podeželski turizem, razvoj destinacije, turistična destinacija, izletniški turizem.
Published in DKUM: 06.02.2017; Views: 1359; Downloads: 207
.pdf Full text (893,24 KB)

3.
Izzivi in trendi pri vzpostavitvi managmenta destinacije Mirnska dolina
Maja Žibert, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga z naslovom Izzivi in trendi pri vzpostavitvi managmenta destinacije Mirnska dolina v veliki meri preverja izvajanje vsebine dokumenta Strateško akcijski načrt pri vzpostavitvi destinacije Mirnska dolina na terenu. Vsebina dokumenta se dotika posameznih prioritet trajnostnega razvoja destinacije. Na terenu smo preko intervjujev s posameznimi deležniki vseh treh sektorjev, ki sestavljajo destinacijo želeli izvedeti, kako oni doživljajo prioritete razvoja. V diplomski nalogi je narejena primerjava upravljanja turistične destinacije Dolenjska s turistično destinacijo Ljubljana ter turistične destinacije Mirnska dolina z destinacijo Logarska dolina kot primera dobrih praks. Na podlagi primerjav upravljanja drugih destinacij ter pridobljenih odgovorov intervjuvancev smo prišli do ugotovitev, da ima Mirnska dolina še dosti manevrskega prostora, da vzpostavi primeren management. Najbolj smiselno in primerno v trenutni fazi razvoja je, da se loti managiranja »od spodaj navzgor« ter razmisli o skupni blagovni znamki, ki bo ponujala prepoznavnost destinacije in njenih ključnih turističnih produktov.
Keywords: Mirnska dolina, management destinacije, primerjalna analiza
Published in DKUM: 25.09.2015; Views: 1490; Downloads: 233
.pdf Full text (1,44 MB)

4.
Vpliv percepcije varnosti na odločitev za potovanje : magistrsko delo
Janja Štampfer, 2013, master's thesis

Abstract: Povezava med varnostjo in turizmom je zelo kompleksen pojav. Varnost postaja čedalje bolj pomembna dobrina posameznika, turizem pa obsega vedno večji del globalnega varnostnega prostora. Skozi čas in s pomočjo globalne razširjenosti informacij je turizem po različnih opredelitvah postal globalna ekonomska dejavnost, na globalni ravni pa se posledično pojavlja več tveganj, ki so splet različnih okoliščin (družbeno-političnih, psiholoških in drugih), spremenil pa se je tudi način odločanja za potovanje. Dejavniki ogrožanja so tako prisotni v določenem času in prostoru; v zadnjem času se izpostavljajo predvsem nestabilne družbeno politične razmere, naravne nesreče, oboroženi napadi, različni avtorji pa kot dejavnike ogrožanj navajajo tudi bolezni in epidemije, kriminaliteto, izredne (družbene) razmere, terorizem, vojne, neznano okolje, negativen odnos domačinov, kulturo in običaje, nevarne živali in rastline, prevozna sredstva. Ugotavljamo, da se posamezniki za potovanja odločajo na podlagi različnih dejavnikov, le-tem pa je skupno pomembna podlaga, na kateri posamezniki zaznajo oziroma razvijejo percepcijo varnosti, kar se povezuje tudi z razvojem t. i. »imidža« destinacije. Tako niso pomembni samo dejavniki tveganja, pač pa tudi dejavniki odločanja. Analiza zbranih podatkov je potrdila domneve večje izpostavljenosti dejavnikom tveganj in ogrožanj za ženske, ter manjšo dovzetnost za vire tveganj in ogrožanj zaposlenih na področju turizma. Kot najpogostejše tveganje se označuje izguba prtljage oz. osebnega premoženja, poleg tega pa visok faktor tveganja predstavlja tudi možnost ropa. Dejavnik, ki v povprečju najbolj vpliva na odločitev za potovanje izpraševancev, je prisotnost kriminala na določeni destinaciji. Neusklajeno delovanje organizacij tako na lokalni, državni in mednarodni ravni, na področju turizma, politike, ekonomije in drugih panog, kaže na potrebo po proaktivnem delovanju, boljšem sodelovanju ter izboljšanju informiranosti, to pa dosežemo s pomočjo kriznega managementa in sorazmerno porazdelitvijo odgovornosti in nadzora med posamezne organizacije, ob ustrezni ravni ozaveščenosti udeležencev turistične dejavnosti.
Keywords: turizem, turistične destinacije, varnost, grožnje, krizni management, magistrska dela
Published in DKUM: 23.10.2013; Views: 1629; Downloads: 294
.pdf Full text (915,48 KB)

5.
PONUDBA PODEŽELSKEGA TURIZMA V POSAVJU
Andreja Klukej, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obsega pet poglavij in opisuje podeželsko ponudbo v Posavju in jo primerja z Medžimurjem. Prvo poglavje je uvod, drugo predstavlja teoretični okvir in opisuje podeželje kot turistično destinacijo, tretje poglavje predstavi obe regiji, v četrtem poglavju pa je opisana SWOT analiza in priporočila. Peto poglavje pa je sklep.
Keywords: Management turistične destinacije, podeželski turizem, turistične kmetije, vinske kleti, medsebojno sodelovanje ponudnikov, SWOT analiza, Posavje, Medžimurje.
Published in DKUM: 25.08.2010; Views: 2806; Downloads: 524
.pdf Full text (292,32 KB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica