| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
MODERNIZACIJA MALOPROMETNIH CEST V HRIBOVITEM OKOLJU: PRIMER CESTE NA SLOVENJEGRAŠKEM POHORJU
Jernej Karničnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno področje modernizacije maloprometnih cest v hribovitem okolju. Osnovna značilnost maloprometnih cest je, da po njih poteka promet manjših prometnih volumnov. Predstavljajo večino cestnega omrežja določene države, pogosto se načela njihovega načrtovanja, projektiranja, gradnje in vzdrževanja razlikujejo od načel za ceste drugih kategorij oz. lastnosti. Pojem modernizacije maloprometne ceste v tem diplomskem delu predstavlja načrtovanje in izvedbo obnove voziščne konstrukcije ter korekcijo projektno-tehničnih elementov obstoječe ceste. Predstavljen je konkretni primer modernizacije cestnega odseka na Slovenjegraškem Pohorju. Obravnavan odsek se priključuje na lokalno cesto Slovenj Gradec – Pungart. V sklopu diplomskega dela je izdelan idejni projekt modernizacije obstoječe maloprometne ceste, pri čemer so izboljšani projektno-tehnični elementi obstoječe ceste, prav tako je predvidena obnova voziščne konstrukcije. Modernizirana cesta bo voznikom zagotavljala večjo varnost in udobnost vožnje, hkrati bo obstojnejša in bo bolje kljubovala vremenskim razmeram.
Keywords: maloprometne ceste, rekonstrukcija in modernizacija maloprometnih cest, projektno-tehnični elementi maloprometnih cest, voziščne konstrukcije maloprometnih cest
Published: 24.04.2014; Views: 1096; Downloads: 116
.pdf Full text (19,93 MB)

4.
POSTOPEK REKONSTRUKCIJE LOKALNE CESTE - PRIMER LC 310031 (VOSEK-JARENINA.ŠENTILJ)
Uroš Orož, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji smo zadnjih nekaj let priča zelo slabemu programu vzdrževanja oziroma novogradnji cest, razen programu AC omrežja. Kot ugotavljamo uporabniki cest, so nekateri odseki zelo neugodni oziroma že zelo nevarni za vožnjo. K temu je v veliki meri prispevala tudi finačna kriza, ki je skoraj zavrla vse investicije v gradnjo in vzdrževanje celotne cestne infrastrukture državnih cest. V nalogi sem tako prikazal pristop k izdelavi projektne dokumentacije in sicer za rekonstrukcijo MPC v javno dobro. Kot je znano, se pri projektiranju MPC sklepajo kompromisi med razpoložljivimi sredstvi in velikostjo uporabljenih projektno-tehničnih elementov, pogosto žal na račun nižje stopnje prometne varnosti. Diplomsko nalogo sem zaključil s prikazom primera projektiranja obstoječe ceste v občini Pesnica, ki je tudi vnjihovem upravljanju. Projektna dokumentacija je bila narejena na nivoju IDZ za pridobitev projektnih pogojev in na nivoju PZI za izvedbo.
Keywords: maloprometne ceste, rekonstrukcija cest, projektna dokumentacija, gradnja cest
Published: 02.07.2014; Views: 1406; Downloads: 320
.pdf Full text (13,15 MB)

5.
PROJEKTNA DOKUMENTACIJA ZA REKONSTRUKCIJO MALOPROMETNIH CEST - PRIMER CESTE V KOPRIVNICI
Mateja Poldrugač, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se osredotoča na projektno dokumentacijo, ki je potrebna za izvedbo rekonstrukcije maloprometnih cest. V uvodnem delu je razložen pojem maloprometne ceste, pojasnjene so njihove osnovne značilnosti in lastnosti ter posebnosti, ki maloprometne ceste ločijo od drugih vrst cest. V drugem delu magistrskega dela je predstavljen in izveden primer projektne dokumentacije za rekonstrukcijo maloprometne ceste v Koprivnici. Zaradi velikih poškodb na asfaltiranem delu ceste in težko omogočenem prometu na neasfaltiranem delu ceste je namen magistrskega dela narediti projektno dokumentacijo za rekonstrukcijo (asfaltiranje) tega dela ceste. Na ta način je možno zagotoviti normalno odvijanje prometa na obravnavani prometnici.
Keywords: maloprometne ceste, projektna dokumentacija, rekonstrukcija cest, voziščna konstrukcija, poškodbe
Published: 02.11.2015; Views: 889; Downloads: 169
.pdf Full text (3,21 MB)

6.
PROMETNE ZNAČILNOSTI MALOPROMETNIH CEST
Polona Lovrec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomskega dela je področje maloprometnih cest. Manj prometne ceste običajno predstavljajo ceste izven urbanih okolij, po katerih poteka promet majhnih prometnih volumnov. V razvitih državah imajo manj prometne ceste pomembno vlogo pri pospeševanju in zagotavljanju ustreznega razvoja podeželja, zadovoljevanju potreb lokalnega gospodarstva / industrije ter vzpodbujanju gospodarskih in socialnih aktivnosti na lokalnem in regionalnem nivoju. Namen diplomske naloge je bil prikazati prometne značilnosti maloprometnih cest. Za to vrsto cest je postavljena definicija ter izoblikovani kriteriji, po katerih bomo maloprometne ceste ločili od ostalih vrst (javnih) cest. Cilj diplomskega dela je bil predstaviti predlog klasifikacije maloprometnih cest na osnovi prometnih značilnosti, s čimer bi olajšali delo - predvsem upravljavcem cest - pri njihovem upravljanju z javnimi cestami ter njihovim vzdrževanjem.
Keywords: maloprometne ceste, prometne značilnosti, projektni elementi, načrtovanje maloprometnih cest.
Published: 05.10.2016; Views: 1189; Downloads: 81
.pdf Full text (4,88 MB)

7.
Možnosti izboljšanja prometne varnosti ranljivih udeležencev v prometu na maloprometnih cestah
Anže Jerebinšek, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo s pregledom domače in tuje literature na temo ranljivih udeležencev v prometu povzeli infrastrukturne ukrepe, s katerimi se izvaja varovanje le-teh. Obravnavali smo javno dostopno literaturo na področju Slovenije, Avstrije in Nizozemske, ki smo jo medsebojno primerjali. Na podlagi pridobljenih znanj, ki smo jih pridobili v času študija in tekom izvajanja pričujoče raziskave, ter lastne inovativnosti, smo podali idejne zasnove za infrastrukturne ukrepe za varovanje ranljivih udeležencev na maloprometnih cestah. Za predlagane ukrepe smo podali pogoje, predlagali načine izvedbe ukrepov, kakor tudi preučili prednosti in slabosti njihove implementacije. Pridobljena znanja in predlagane ukrepe smo preverili na praktičnem primeru lokalne maloprometne ceste, ki povezuje naselji Laporje in Križni Vrh z okoliškimi naselji. Odsek, ki poteka tako znotraj kot zunaj naselja, smo analizirali z vidika prometne varnosti, v sklopu katere smo opravili analizo prometnih nesreč, štetje prometa, skrite meritve hitrosti, popis horizontalne in vertikalne signalizacije, popis opreme, popis cestnih priključkov in izpostavili potencialne nevarnosti. Za analiziran odsek smo predlagali infrastrukturne rešitve za varovanje ranljivih udeležencev, ki smo jih grafično predstavili. Predlagane rešitve na obravnavanem odseku smo s pomočjo anketnega vprašalnika predstavili širši javnosti in jih povprašali po njihovem mnenju. Analiza odgovorov je pokazala, da uporabnikovo občutenje varnosti izboljšajo že nizkocenovni ukrepi, kot je ločitev površin z ločilno črto oziroma s povoznim robnikom. Najvišjo občutenje varnosti pa je bilo zabeleženo v primeru ločitve površin z ločilnim otokom.
Keywords: maloprometne ceste, ranljivi udeleženci, varovanje, kolesarjenje, pešačenje
Published: 21.03.2017; Views: 627; Downloads: 116
.pdf Full text (24,00 MB)

8.
Analiza možnih rešitev rekonstrukcije maloprometne ceste - primer ceste v Šenkovcu
Adriana Novak, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava primer rekonstrukcije izbrane maloprometne ceste. Maloprometne ceste predstavljajo večino cestnega omrežja v posamezni državi; običajno potekajo zunaj naselja in so prometno malo obremenjene. Načrtovanju, planiranju in vzdrževanju maloprometnih cest je potrebno – zaradi njihovih specifičnosti – nameniti posebno pozornost. V magistrski nalogi je prikazan postopek izdelave projektne dokumentacije za načrtovanje in rekonstrukcijo maloprometnih cest. Navedeni so postopki rednega in gradbenega vzdrževanja javnih cest, ki so pomembni zaradi zagotavljanja dobrega stanja (ali izboljšave) obstoječe cestne infrastrukture. V drugem delu naloge so podane različne možne variante rekonstrukcije izbrane maloprometne ceste. Vsaka od treh variant je zasnovana glede na različna izhodišča in posledično z različnimi projektno-tehničnimi elementi. Variante so tudi stroškovno ocenjene, kar omogoča njihovo primerjavo. Cilj magistrske naloge je bil na podlagi različnih izbranih kriterijev opraviti primerjavo izbranih variant ter podati predlog optimalne variante rekonstrukcije izbrane maloprometne ceste.
Keywords: maloprometne ceste, projektna dokumentacija, vzdrževanje maloprometnih cest, rekonstrukcija maloprometnih cest
Published: 19.09.2019; Views: 292; Downloads: 86
.pdf Full text (5,70 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica