| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Sinteza Mg1+xFe2-2xTixO4 nanodelcev z mikroemulzijsko tehniko
Rene Gole, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu smo se ukvarjali s problematiko sinteze nanodelcev, specifično s sintezo nanodelcev z ustrezno Curiejevo temperaturo (TC), ki je v idealnem primeru v območju terapevtske temperature, 41 °C – 46 °C. Za sintezo smo uporabili mikroemulzijsko tehniko, s sestavo 60:30:10 (izooktan : (CTAB+1-butanol) : vodna faza raztopljenih magnezijevih, železovih in titanovih soli) v ternarnem diagramu. Za obarjanje hidroksidov smo uporabili raztopino amoniaka. Naš cilj je bil sintetizirati nanodelce s sestavo Mg1+xFe2-2xTixO4, pri čemer smo izbrali x = 0.37. Po sintezi smo nanodelce čistili z etanolom in nato z vodo v ultrazvočni kopeli. Po posedanju delcev v centrifugi je sledila kalcinacija na zraku pri izbrani temperaturi. Sintetizirane delce smo analizirali s termoanalitskim sistemom TGA/SDTA v območju od 25 °C do 1000 °C ter jim na modificirani aparaturi določili tudi TC. Sledila je nadaljnja analiza z rentgensko praškovno difraktometrijo (RTG).
Keywords: magnetni nanodelci, mikroemulzija, magnetna hipertermija, magnezij, titan, ferit
Published: 11.09.2019; Views: 446; Downloads: 67
.pdf Full text (2,70 MB)

2.
Spremljanje vsebnosti makroelementov v mleku sesalcev domačih živali in v mlečnih napitkih rastlinskega izvora
Barbara Bernjak, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen raziskave je bil določiti vsebnost suhe snovi, pepela in pomembnejših mineralov (Ca, Mg in P) v mleku sesalcev domačih živali, kokosovem mleku in mlečnih napitkih rastlinskega izvora ter na osnovi rezultatov podati prispevek uživanja mleka k dnevnemu vnosu posameznih mineralov v organizem. Koncentracije Ca in Mg smo določili z atomsko absorpcijsko spektrometrijo, koncentracije P pa z molekulsko absorpcijsko spektrometrijo. Analizirali smo 4 vzorce iz vsake skupine živil (skupaj 24 vzorcev). Najvišjo vsebnost suhe snovi smo izmerili v kravjem surovem mleku (12,3 %) in najnižjo v sojinem napitku (5,8 %), medtem ko je bila vsebnost pepela najvišja v kozjem in homogeniziranem kravjem mleku ter kokosovem mleku. Največ Ca vsebujeta kozje in homogenizirano kravje mleko (135 mg/100 g) ter sojin napitek (44 mg/100 g). Vsebnosti Mg so bile od 1,93 mg/100 g v riževem napitku do 15,21 mg/100 g v kokosovem mleku in P od 6,14 mg/100 g v riževem napitku do 95 mg/100 g v surovem kravjem in kozjem mleku. Mg v mleku statistično značilno pozitivno korelira s Ca, v mlečnih napitkih pa s P. Odrasla moška oseba pri zaužitju 1 dcl mleka pokrije približno desetino dnevnih potreb po Ca in P.
Keywords: mleko, sojin in rižev napitek, kokosovo mleko, kalcij, magnezij, fosfor
Published: 18.10.2018; Views: 505; Downloads: 88
.pdf Full text (297,35 KB)

3.
DOLOČANJE MAGNEZIJA V NODULATORJIH FEROSILIKO MAGNEZIJ FeSiMg 25-5-1 Z ICP-OES
Staša Hamzić Gregorčič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Osnovna dejavnost podjetja TDR Ferolegure d.o.o. je proizvodnja in prodaja legur, med katere spadajo nodulatorji, cepiva in polnjene žice. V nalogi bomo izpostavili nodulatorje z besedo ferosiliko magnezij, FeSiMg. Nodulatorji so po sestavi visokokakovostne kompleksne zlitine, katerih osnovna naloga je vnos magnezija v sivo litino. FeSiMg delajo iz osnovne zlitine FeSi, ki mu dodajajo določen delež magnezija, ki je glavni element v zlitinah. Zlitine FeSiMg vsebujejo 5 do 35 % magnezija. Poleg magnezija zlitina vsebuje še naslednje osnovne elemente: Si, Al, Ca, Fe in redke zemlje, predvsem Ce, La, Pr, Nd in druge lantanide – pod skupnim imenom ''Mischmetall'' (MM). Namen diplomske naloge je certificiranje vrednosti masnega deleža magnezija v FeSiMg 25 – 5 – 1. Število 25 pomeni, da je masni delež magnezija v zlitini 25%, kar prišteva ta nodulator k skupini predlegur tipa FeSiMg z visoko vsebnostjo magnezija (5 za 5% Ca, 1 za 1% CeMM). Za zagotavljanje zanesljive vsebnosti magnezija je potreben ustrezen analizni postopek, pri katerem sta pomembna parametra ponovljivost postopka in pravilnost rezultatov. Zaradi specifičnih karakteristik magnezija se v nalogi osredotočamo na določanje magnezija v vzorcu z optično emisijsko spektrometrijo z induktivno sklopljeno plazmo, ICP–OES. Za primerjavo rezultatov smo vzorce vzporedno analizirali z že uveljavljeno metodo kot referenčno metodo, s kompleksometrično titracijo, ki pa je v nalogi ne bomo statistično obravnavali. Študirali smo tudi vpliv načina vzorčenja na analizo zlitine in s tem povezano homogenost vzorca. Obdelali smo pripravo vzorcev za analizo in ugotovili potrebne eksperimentalne pogoje za magnezij. V zlitini ima vsak element svojo določeno vlogo. Zato smo obdelali medelementne vplive, ki smo jih primerjali na podlagi rezultatov, dobljenih z analizo multielementnih vzorcev in vzorcev, pripravljenih s postopkom vakuumske filtracije, da smo izločili druge osnovne elemente kot možne interference. Kakovost FeSiMg je glede zrnatosti in kemijske sestave območij vsebnosti Si, Al, Ca, Fe, Mg in redkih zemelj prilagojena zahtevam kupca, zato mora biti v ozkem koncentracijskem območju zanesljivo nadzorovana.
Keywords: ICP OES, nodulatorji, ferosiliko magnezij, FeSiMg, kompleksometrična titracija, EDTA
Published: 10.10.2013; Views: 2080; Downloads: 50
URL Link to full text

4.
Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica