| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izdelava naglavne maske pri pouku likovne umetnosti
Anja Gelt, 2018, master's thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Izdelava naglavne maske pri pouku likovne umetnosti obravnava teoretičen in praktičen del. V teoretičnem delu smo najprej predstavili lutko, lutkarstvo in vrste lutk, med katerimi smo posebno pozornost namenili naglavni maski. Namen magistrske naloge je bil raziskati možnosti izdelave naglavnih mask pri pouku likovne umetnosti. Zanimal nas je postopek nastajanja naglavne maske, njene zvrsti, možnosti uporabe in njena vloga v lutkovnem gledališču ter v vzgojno-izobraževalnem procesu, še posebej pri pouku likovne umetnosti. Učenci so namreč najbolj motivirani pri dejavnostih z lutko, kjer tudi sami aktivno sodelujejo. Ob teoretskem diskurzu je bil naš cilj, da pridobljeno znanje preizkusimo z izdelavo lastne naglavne maske in tako znanje prenesemo še na učence. Večjo pozornost smo tako usmerili v praktičen del naloge, ta je izdelava naglavne maske pri pouku likovne umetnosti. Sodelovali so učenci 9. razreda Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci. Učenci so natančneje spoznali lutkarstvo in izdelavo lutk ter izdelali vsak svojo naglavno masko, ki so jo lahko uporabili kot sredstvo za različne uprizoritve.
Keywords: Lutka, lutkarstvo, naglavna maska, izdelava naglavne maske, likovna umetnost.
Published: 09.01.2019; Views: 822; Downloads: 63
.pdf Full text (6,43 MB)

2.
Lutka zmore vse
Urška Leš, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo stremi k izvajanju dejavnosti z lutkami v smislu, da bi se vzgojitelji in drugi strokovni delavci pogosteje posluževali dela z lutko v otrokovem vsakdanu. Predvsem želimo opozoriti na pozitivne učinke dela z lutko, vpliv na dnevno rutino v vzgojno-izobraževalnih institucijah in navsezadnje tudi doma, ko je otrok v stiku z družino in prijatelji. Med drugim smo se osredotočili na samega lutkarja in lutkarstvo, tekom prebiranja diplomskega dela pa bo mogoče spoznati vrste lutk in metode dela z njimi. Predstavili smo tudi, kako lutka vpliva na vzgojo, v katere vidike vzgoje posega in predvsem kdo je tisti, ki je za delo z lutkami zaslužen in tako vpliven na vzgojo otrok. Ker poznamo različne vrste kot tudi metode lutk, lahko z lutkovnimi dejavnostmi pričnemo že v jasličnem oddelku. Lutka naj otroka spremlja v njegovem vsakdanu ter ga že ob prestopu vrat igralnice lepo pozdravi in ga preko različnih aktivnosti pospremi vse do takrat, ko bo otrok odšel domov. Lutka naj to počne znova in znova, s čimer dosežemo zaupanje tako med otrokom in lutko kot med otrokom in vzgojiteljem, hkrati pa pomembno vplivamo na razvoj samopodobe, razvijanje socialnih odnosov, odpravljanje razvojnih težav otrok ter na sodelovanje med družino, vrtcem in otrokom.
Keywords: lutka, delo z lutko, vrste lutk, metode dela z lutkami, vzgoja, lutkarstvo, starši, vrtec
Published: 14.12.2018; Views: 599; Downloads: 118
.pdf Full text (845,40 KB)

3.
Zgodovina lutkarstva
Maja Korenak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Zgodovina lutkarstva smo želeli raziskati lutke in zgodovino lutkarstva. Namen diplomskega dela je bil, da s pomočjo strokovne literature naredimo pregled in izvor zgodovine lutkarstva. Osredotočili smo se tudi na različne vrste lutk in jih opisali. Zanimalo pa nas je tudi lutkarstvo na Slovenskem in pomembni slovenski lutkarji. Diplomsko delo je teoretično in pri pisanju smo uporabili deskriptivno metodo s študijem domače in tuje literature. Lutka je že od nekdaj okoli nas. Ta starodavna umetnost se pojavi že v pradavnini in je prisotna ter priljubljena še dandanes po vsem svetu. Seveda se je lutka skozi različna časovna obdobja spreminjala, ampak bila prisotna skoraj vsepovsod. V lutkovnih predstavah uživajo ljudje vseh starosti, priljubljena pa je tudi v vrtcih in šolah. Lutkarstvo poznamo kot umetniško gledališko zvrst, vzgojno-terapevtsko sredstvo in kot otroško kreativno igro. Za začetnika lutkarske dejavnosti v Sloveniji štejemo Milana Klemenčiča, ki je sestavil repertoar Slovenskega marionetnega gledališča in postavil pomembne temelje slovenskega umetniškega lutkarstva.
Keywords: lutke, lutkarstvo, zgodovina lutkarstva, izvor lutke, otrok in lutka, slovensko lutkarstvo, pomembni slovenski lutkarji.
Published: 19.03.2018; Views: 808; Downloads: 229
.pdf Full text (2,57 MB)

4.
Šablone pri izdelavi lutk v vrtcu
Sanja Romarić, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava lutke kot dobro vzgojno sredstvo v vrtcu ter načine kako se jih lahko poslužujemo. Predstavljena je njihova pomembna vloga v vrtcu in vsi cilji, ki se pri lutkovni zaposlitvi lahko izvršijo. Predstavljene so tudi vse vrste lutk in metode dela z lutko ter načini, kako se jih poslužujemo. Lutkarstvo in lutkovne zaposlitve so v vrtcu zelo dobre za otroka, saj z njimi krepimo njihov domišljijski in ustvarjalni svet. Pri lutkovni zaposlitvi pa nas lahko zanese s prave poti in lahko otrokom z napačnimi načini in z napačnim pristopom uničimo njihovo brezmejno domišljijo in ustvarjalnost. Zato smo v nadaljevanju diplomskega dela predstavili, kaj šablone so, za kaj niso dobre za otroka in kakšne so naše najpogostejše napake pri vodenju takih zaposlitev. Na koncu je še analiza ankete na dano temo, ki so jo izpolnili strokovni delavci vrtcev po Sloveniji.
Keywords: Lutke, lutkarstvo, šablone, predšolska vzgoja, ustvarjalnost, domišljija.
Published: 19.07.2017; Views: 670; Downloads: 62
.pdf Full text (2,01 MB)

5.
LJUDSKE PRVINE V LUTKARSTVU - LUTKOVNA DELAVNICA ZA OTROKE
Urška Kuplenik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Ljudske prvine v lutkarstvu – lutkovna delavnica za otroke obravnava izvedbo ustvarjalne delavnice za otroke Bajke in povesti …, kako izdelam lutko - od izbire literarnega predloge do konca delavnice - z dramatizacijo Velikanov iz Trdinovih Bajk in povesti o Gorjancih. V teoretičnem delu diplomske naloge so s pomočjo strokovne literature raziskane različne vrste lutk in lutkovnega gledališča po svetu – od prazgodovinskih prednikov lutk do danes. Na kratko je povzeta zgodovina slovenskega ljudskega lutkarstva, od prvih opisanih lutk – lilekov naprej. Vključene so še lutkam podobne pustne maske, ki so del tradicionalnih pustnih »predstav« in prstne igre, ki jih prav tako lahko prištejemo k lutkovnemu »gledališču«. Praktični del predstavlja lutkovna delavnica za otroke priprava, oblikovanje lutk na palici iz naravnih in odpadnih materialov in scene - na koncu pa še dramatizacija teksta. Program delavnice je zasnovan na ljudskih prvinah lutkarstva. Delavnica je bila prilagojena otrokom različnih starosti, njen namen pa je bil približati otrokom lutkovno umetnost in ljudsko izročilo njihovega lokalnega okolja.
Keywords: lutke, ljudsko lutkarstvo, ustvarjalna delavnica za otroke, izdelava lutk, otroška kreativnost
Published: 08.06.2016; Views: 905; Downloads: 92
.pdf Full text (3,18 MB)

6.
LUTKA KOT MOTIVACIJSKO SREDSTVO PRI PREDSTAVLJANJU LITERARNEGA BESEDILA
Tamara Kočevar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V začetku diplomske naloge so na podlagi strokovne literature opredeljeni lutka in literarne zvrsti. V nadaljevanju sta predstavljeni simbolna in gledališka igra. Podrobneje so opisani značilnosti simbolne igre, načini, kako se naj vzgojitelj vključi v igro in njegova vloga. Na splošno sta predstavljena tudi otrokov emocionalni razvoj in socializacija. Naslednje poglavje utemeljuje razloge za uporabo lutke. Opisane so njene pozitivne lastnosti, načini, kako in kdaj naj jo vzgojitelj in/ali otrok uporabljata, kakor tudi razvijanje lutkovne osebnosti. Sledi poglavje o razumevanju dramske igre, ki med drugim pojasnjuje njen namen in otrokovo potrebo po zgodbah, prisotnost odraslega v sociodramski igri ter načine dramatizacije zgodbe in ustvarjalne igre. Naloga se nadaljuje s poglavjem o komunikaciji v gledališki in lutkovni dejavnosti. Tukaj so predstavljene možnosti za individualizacijo, oblike dela in vloga posredne komunikacije z lutko pri povezovanju vzgojitelja z otrokom. Zadnje poglavje predstavlja pomen lutke v izobraževanju, magičen vpliv lutke in misli o lutkarstvu pri zelo majhnih otrocih.
Keywords: dramatizacija zgodbe, dramska igra, izobraževanje, komunikacija, lutka, lutkarstvo, sociodrama
Published: 08.10.2013; Views: 1379; Downloads: 192
.pdf Full text (1,72 MB)

7.
RAZVOJ LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA NA SLOVENSKEM
Petra Sobočan, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Razvoj lutkovnega gledališča na Slovenskem je teoretično in zajema podrobnejši zgodovinski pregled razvoja lutkovnega gledališča na Slovenskem od samih začetkov do danes. Obravnava specifične razlike med gledališčem in lutkovnim gledališčem. Predstavljen je Milan Klemenčič, ki je t. i. oče slovenskega lutkarstva in ostali začetni lutkovni ustvarjalci – lutkarji, njihovo spopadanje z mnogimi težavami, ki so jih spremljale ves čas lutkovnega razvoja. Opredeljene so različne tehnike lutk, ki se tekom razvoja lutkovnega gledališča na slovenskih tleh s pomočjo animatorjev kakovostno razvijajo in nadgrajujejo. Tako je tudi z lutkovnimi predstavami, ki otroke uvajajo v etiko in estetiko, v dobro in lepo, so njihova prva čitanka in razvedrilo hkrati. Lutkovna umetnost je prava umetnost, ki je namenjena tudi odraslim. V lutkovnem gledališče se prepletajo likovnost, glasba, dramskost, dramska igra, animacija, filmskost in lutkovna igra. Odločilen pomen za razvoj lutkovnega gledališča je bil nastanek prvega poklicnega lutkovnega gledališča. V razvojnem, materialnem, prostorskem in kulturnem smislu je lutkovno gledališče na Slovenskem doživelo največji razcvet v osemdesetih letih dvajsetega stoletja in se uspešno razvija še danes v slovenskih poklicnih, polpoklicnih, amaterskih in ljubiteljskih lutkovnih gledališčih in skupinah.
Keywords: lutkovno gledališče, lutkovne tehnike, Milan Klemenčič, razvoj, lutkovne predstave, lutkovna umetnost, slovensko lutkarstvo
Published: 10.12.2012; Views: 1659; Downloads: 453
.pdf Full text (3,81 MB)

8.
POVEZAVA GLASBE IN LUTK V LUTKOVNEM GLEDALIŠČU IN VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH USTANOVAH
Sarah Jane Robinson, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je razdeljena na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu je predstavljen zgodovinski razvoj lutkarstva v evropskem prostoru od antike do 20. stoletja, opis različnih vrst lutk, prav tako je predstavljen pomen lutk v glasbenem izobraževanju ter pomen glasbe v lutkovnem gledališču. V praktičnem delu diplomske naloge je opisan potek učnih ur pri predmetu Nauk o glasbi, pri katerem so bile v učne namene uporabljene lutke, ki prikazujejo različne note. Pri vsakem opisu poteka učne ure je dodana analiza lastnih opažanj glede vpliva uporabe lutk pri glasbenem pouku.
Keywords: Lutkarstvo, Lutkovno gledališče, Nauk o glasbi, Glasbena vzgoja
Published: 03.07.2012; Views: 1589; Downloads: 132
.pdf Full text (1,74 MB)

9.
Lutke in lutkarstvo na Slovenskem
Mateja Matjašič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Lutke so že v zgodovini gledališke dejavnosti imele in še vedno imajo pomembno vlogo. Diplomsko delo z naslovom Lutke in lutkarstvo na Slovenskem predstavlja kratek, strnjen pregled razvoja lutk in lutkovne dejavnosti na Slovenskem, pri čemer se je za razumevanje stanja na domačih tleh potrebno ozreti tudi nazaj, v zgodovino in na ozemlje izven slovenskih meja. Diplomsko delo na podlagi deskriptivne metode uvodoma opisuje in razlaga pojme, pomembne za interpretacijo posameznih elementov, ki kot celota tvorijo lutkovno predstavo (lutka, lutkarstvo, lutkovni prostor, govor na lutkovnem odru, mizanscena, besedila v lutkovnem gledališču), v nadaljevanju pa prikazuje položaj lutkarstva kot posebne gledališke zvrsti skozi različna kulturnozgodovinska obdobja. V nadaljnjih poglavjih diplomsko delo klasificira in primerja razvoj slovenske in evropske lutkovne dejavnosti nekoč in danes. Glede na bogato tradicijo, ki jo lutkarstvo ima in na skromnost literature, ki o njem priča, predstavlja diplomsko delo le kamenček v mozaiku, ki bi ga vsekakor bilo smiselno in potrebno dopolniti, da bi še naprej navduševal sedanje, pa tudi prihodnje generacije.
Keywords: lutka, lutkarstvo, lutkovno gledališče, Slovenija, Evropa
Published: 29.03.2011; Views: 4970; Downloads: 853
.pdf Full text (3,12 MB)

10.
Avignonske gospodične: Lutke po Picassovi predlogi
Maša Kolšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom »Avignonske gospodične: Lutke po Picassovi predlogi« je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela, pri čemer je praktični del vsebinsko vezan na teoretični del diplomskega dela. V obdobju kubizma je značilno, da so umetniki forme razčlenjevali na temeljna geometrijska telesa, kot so valj, stožec in krogla. Razstavljanje teles je spremljala ploskovitost in predstavljanje teles z različnih zornih kotov. Telesa so na slikah upodabljali tako, da so bile geometrijske oblike jasno vidne. Vidni so bili tudi tisti deli teles, ki jih iz gledanega zornega kota niso videli in vendar so vedeli, da so tam. Razlog, da sem se odločila za to diplomsko nalogo je v tem, da me je vedno zanimalo, kakšni bi bili ti predmeti ali figure, če bi jih iz slike upodobila nazaj v prostor. Upodobila bi jih v stilu kubizma in z vsemi lastnostmi, ki jih kubizem ima. Namen tega diplomskega dela je raziskati kubizem in lutke ter ustvariti lutke po Picassovi sliki. Vse to bom povezala s svojimi likovnimi rešitvami.
Keywords: LUTKE, LUTKARSTVO, PLOSKA LUTKA, MARIONETA, KUBIZEM, PICASSO, AVIGNONSKE GOSPODIČNE
Published: 09.03.2009; Views: 4038; Downloads: 732
.pdf Full text (2,46 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica