| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ANALIZA VPLIVA LUNINIH MEN NA ŠTEVILO ROJSTEV V SLOVENSKIH PORODNIŠNICAH
Simona Baznik, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Teoretična izhodišča, namen. V magistrskem delu smo opisali možnosti in načine porodov v Sloveniji, delo diplomiranih babic v porodnih sobah in medicinskih sester na porodniških oddelkih. Skozi pregled literature prikažemo dokaze o delovanju in zanikanju delovanja učinkov luninih men na število porodov, pa tudi drugih človeških fizioloških dejavnikov, kot je npr. povečanje števila sprejemov na oddelke za nujno medicinsko pomoč. V magistrskem delu je ključnega pomena hipoteza, ki trdi, da polna luna vpliva na povečano število rojstev. Raziskovalna metodologija. V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo. V okviru empiričnega dela smo s pomočjo Student t-testa ter ostalih statističnih testov obdelali podatke o številu rojstev posredovanih s Statističnega urada Republike Slovenije ter anketni vprašalnik o mnenju diplomiranih babic glede vpliva luninih men na število in način porodov. Rezultati. Kljub temu da je 72 % diplomiranih babic mnenja, da polna luna vpliva na število porodov, statistični testi tega dejstva ne potrdijo. Sklep. Občutek diplomiranih babic, da se v času polne lune rodi večje število otrok kot v preostalih dneh v mesecu, kar bi imelo za posledico večji obseg dela, ni realen in ostaja dejansko le občutek.
Keywords: Lunine mene, število porodov, diplomirana babica, statistični testi.
Published: 05.05.2011; Views: 3929; Downloads: 414
.pdf Full text (779,56 KB)

2.
VPLIV DEJAVNIKOV NA OBREMENITEV KLICNEGA CENTRA
Renata Kostadinovska, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Klicni centri so oddelki, ki nudijo pomoč in svetovanje strankam po telefonu. Pomembni so, ker na ta način podjetja pridobivajo koristne informacije o željah in potrebah strank, s pomočjo katerih ohranjajo svojo konkurenčnost. Diplomska naloga obravnava delo v klicnem centru mednarodnega trgovskega podjetja. Operaterji v obravnavanem klicnem centru menijo, da v času luninih men, predvsem na polno luno sprejmejo več klicev kot ostale dni in da so ti klici daljši kot sicer. V ta namen in tudi za optimalnejše planiranje operaterjev smo opravili analizo klicev v klicnem centru, kjer smo upoštevali lunine mene in prodajne akcije trgovskega podjetja. Diplomska naloga je razdeljena na dva dela. V prvem, teoretičnem delu naloge, je obravnavana opredelitev klicnih centrov in storitev, ki jih opravlja. V nadaljevanju je opisana informacijska tehnologija, ki podpira delo v klicnem centru. Večina sodobnih klicnih centrov uporablja sisteme za upravljanje odnosov s strankami (CRM), s katerimi poveča učinkovitost odnosov s strankami. V primeru je opisan CRM sistem, ki ga uporablja obravnavano trgovsko podjetje. V drugem delu je prikazana raziskava, ki je bila izvedena na podlagi statističnih podatkov, pridobljenih iz sistema BSI CRM, ki ga uporablja obravnavano podjetje. Analizirali smo vpliv prodajnih akcij na obremenitev klicnega centra in vpliv luninih men. Z analizo variance oziroma ANOVO in Post Hoc testi smo prišlo do ugotovitev, da lunine mene v letu 2013 niso vplivale na število klicev in trajanje klicev v obravnavanem klicnem centru. Ugotovili smo, da je na število klicev statistično značilen le vpliv ponedeljkove prodajne akcije na število klicev, hkraten vpliv ponedeljkove prodajne akcije in luninih men pa ni značilen. Glede na ugotovitve raziskave ni mogoče potrditi statistično značilnih razlik med različnimi dnevi v tednu, akcijami in luninimi menami. Pri načrtovanju delovnega časa operaterjev glede na rezultate raziskave torej ni smiselno upoštevati luninih men, podobno velja za dneve akcijskih ponudb.
Keywords: klicni center, optimizacija, lunine mene, prodajna akcija
Published: 28.01.2015; Views: 1065; Downloads: 147
.pdf Full text (1,75 MB)

3.
Razvoj mobilne aplikacije “Negovalnik”
Primož Jerše, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Predmet diplomske naloge je izdelava mobilne aplikacije ''Negovalnik'' za sistem Android. Aplikacija bo upoštevala trenutna datum in čas in na podlagi astrološkega znamenja ter lunine mene izračunala, kako primeren je posamezni dan za nego/striženje las. Aplikacija bo prikazala podatke v enostavnem koledarju z mesečnim pregledom, kjer bo vsak dan označen z eno izmed štirih možnih ocen primernosti dneva − od najmanj do najbolj primernega −, ki bodo označene z enostavno, prijazno, različno obarvano ikono. Aplikacijo bom razvil za Googlovo platformo Android v programskem jeziku java z orodjem Android Studio ter algoritmom za izračun primernosti dneva za striženje, napisanim v Python kodi.
Keywords: Mobilna aplikacija, luna, lunine mene, nega las, android, java
Published: 22.11.2016; Views: 1364; Downloads: 136
.pdf Full text (1,56 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica