| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pooblastila lovskega čuvaja : diplomsko delo
Kleopatra Gabrič, 2011, bachelor thesis/paper

Keywords: lovski čuvaji, naloge, pooblastila, pravna ureditev, diplomske naloge
Published: 16.05.2011; Views: 2776; Downloads: 510
.pdf Full text (294,45 KB)

2.
Problematika mučenja živali v Sloveniji
Katjuša Micevski, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ljudem je dano ustvarjalno potovanje skozi čas, razmišljanje in odločanje o človeštvu in živalskih ter rastlinskih vrstah. S svojimi odločitvami temeljito posegamo in določamo pravice živali, ki jih imamo, pravno gledano, še vedno za predmet. Tak odnos do živali pa žal bistveno pripomore k povečani možnosti nehumanega ravnanja z živalmi, saj velikokrat dovoljuje pravno razlago v prid osebi, ki je obtožena mučenja živali. Prav tako v Sloveniji ne obstaja služba, ki bi delovala v okviru državne uprave in bi bila namenjena izključno izvajanju nadzora na podlagi zakonodaje o zaščiti živali, kar predstavlja težave pri ljudeh, ki ne vedo, na koga naj se obrnejo, če zaznajo tako kršitev. V diplomski nalogi smo preučili zakonodajo, ki pokriva področje mučenja živali v Sloveniji in statistiko prijav mučenja živali na podlagi podatkov, pridobljenih iz letnih poročil policije in statistike Živalske policije. Na podlagi opravljene analize ugotavljamo, da je v Sloveniji več služb, ki so odgovorne za nadzorstvo nad mučenjem živali, vendar nimajo ustreznih pooblastil za dejanske spremembe. Prav tako na podlagi pregleda statističnih podatkov ugotavljamo, da se število kršitev iz leta v leto neenakomerno dviga in spušča. Naš predlog na podlagi izsledkov je, da v Sloveniji potrebujemo službo, ki bo delovala znotraj državne uprave, ki bo imela pristojnosti in pooblastila na področju zaščite živali, prav tako pa pooblastilo za nadzorstvo nad že izdanimi odločbami. Predlagamo, da Živalska policija v Sloveniji deluje znotraj Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ker omenjeno ministrstvo skrbi za področje veterine in pod okriljem tega ministrstva deluje tudi Uprava Republika Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, s katero bi morala po našem mnenju Živalska policija tesno sodelovati. Prav tako menimo, da bi morali biti člani Živalske policije močno podkovani v znanju veterinarstva. Prepričani smo tudi, da bi se stanje na področju zaščite živali izboljšalo z informiranjem in osveščanjem družbe o problematiki mučenja živali.
Keywords: živali, mučenje živali, zaščita živali, pravna ureditev, živalska policija, redarji, lovski čuvaji, zavetišča za živali, Slovenija, diplomske naloge
Published: 11.10.2016; Views: 1147; Downloads: 165
.pdf Full text (654,90 KB)

3.
Zadovoljstvo lovskih čuvajev z delom v lovski družini
Aleš Mohorčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Lovski čuvaji pomembno prispevajo k varovanju okolja. Zaupanje je temelj dobrega sodelovanja z notranjo javnostjo in formalnimi družbenimi nadzorovalci, saj pri opravljanju svojega dela potrebujejo podporo članov lovskih družin. V diplomski nalogi proučujemo odnose lovsko-čuvajske službe v lovski družini (LD) in v lovišču s posebnim namenom (LPN) z vodstvom in ostalimi člani. Diplomsko delo predstavlja pomen lovskega čuvaja za lovstvo oziroma za upravljanje z loviščem, kako se je lovsko-čuvajska služba razvijala v zgodovini ter njene značilnosti. V drugem delu je na podlagi izpolnjene ankete predstavljeno samo zadovoljstvo oziroma nezadovoljstvo lovskih čuvajev z delom in vodstvom lovske družine. Njihov odnos oziroma zadovoljstvo smo ugotavljali s spletno anketo med lovskimi čuvaji, ki imajo sklenjeno pogodbo z upravljavcem lovišča oziroma lovsko družino in loviščem s posebnim namenom. Namen je bil tudi podati nekaj predlogov, ki bi lovskim čuvajem, ostalim lovcem in inštitucijam, ki se ukvarjajo z lovom oziroma gospodarjenjem z naravo, pripomogle k razvoju na višji nivo kvalitetnega in učinkovitejšega dela. Pri tem smo ugotavljali, kakšne težave imajo lovski čuvaji pri opravljanju lovsko-čuvajske službe, kako se izobražujejo, koliko časa posvetijo delu lovskega čuvaja, kakšne so njihove funkcije, koliko časa vložijo v svoje delo in kako so zadovoljni s podporo v organih lovske družine, kako so računalniško in internetno aktivni, ugotovili smo organiziranost lovsko-čuvajske službe v lovskih družinah in splošne podatke o starosti, spolu in delovni dobi opravljanja lovsko-čuvajske službe. Ugotovili smo, da so lovski čuvaji zadovoljni z delom in vodstvom lovske družine, pri tem pa na zaupanje med lovskimi čuvaji s pogodbo in vodstvom lovske družine pomembno vplivata moralno-etično ujemanje in višja stopnja izobrazbe, s tem pa se tudi kaže povezava z zadovoljstvom lovskih čuvajev z delom v lovski družini. Potrebno bi bilo določiti minimalno stopnjo izobrazbe za opravljenje tovrstnega dela in konkretno opisati oziroma opredeliti njihova pooblastila.
Keywords: lovstvo, lovci, lovska društva, lovska zveza, lovski čuvaji, diplomske naloge
Published: 30.11.2016; Views: 687; Downloads: 98
.pdf Full text (1,49 MB)

4.
Lovsko čuvajska [!] služba - primerjava z ureditvijo v državah EU
Jan Marolt, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Lovski čuvaji imajo pomembno vlogo pri varovanju okolja in vseh prosto živečih živali, ne samo pri nas, temveč tudi v drugih državah Evropske unije. V diplomskem delu smo proučevali slovensko lovsko čuvajsko službo in lovsko čuvajske službe v državah Evropske unije in jih primerjali z njihovo ureditvijo. Diplomsko delo predstavlja pomen lovsko čuvajske službe za okolje, kako se je služba razvijala v zgodovini, njene naloge in pristojnosti, pooblastila, nadzor, s kom sodelujejo, izpit in izobraževanje, pogoje, pogodbe, izjave (prisega). Opisali smo lovsko čuvajske službe držav članic Evropske unije. Izbrali smo države Hrvaška, Velika Britanija (Anglija, Wales, Škotska in Severna Irska), Nemčija, Avstrija in Švica. Pri njih smo opisali najpomembnejše značilnosti, kot so: izobraževanje, naloge, pogoji, pogodbe, kdo, kako lahko postane lovski čuvaj. Ugotavljali smo, kakšne so razlike med slovensko lovsko čuvajsko službo in lovsko čuvajsko službo Hrvaške, Velike Britanije, Nemčije, Avstrije in Švice. Vsako državo posebej smo primerjali z našo in iskali razlike. Manjše razlike smo zapisali, vendar jih nismo tako podrobneje opisali kot velike razlike, po katerih so se lovsko čuvajske službe najbolj razlikovale. Ugotovili smo, da se lovsko čuvajske službe med seboj razlikujejo. S Hrvati nimamo ravno velikih razlik, z Britanci se razlikujemo na veliko področjih, z Nemci, Avstrijci in Švicarji pa se večinoma razlikujemo pri pooblastilih. Skupna razlika vseh pa je v organiziranosti glede dela na lovsko upravljavskih območjih in njihovega plačila ter minimalne strokovne izobrazbe lovskih čuvajev. Predlagamo, da bi določili oziroma se dogovorili o poštenem plačilu lovskih čuvajev, določili minimalno strokovno izobrazbo lovskih čuvajev in da bi razvili lovski čuvaji obveščevalno povezovalno mrežo.
Keywords: lovstvo, lovske organizacije, lovskočuvajska služba, lovski čuvaji, pooblastila, EU, Evropska unija, primerjave, diplomske naloge
Published: 22.11.2017; Views: 815; Downloads: 84
.pdf Full text (676,41 KB)

5.
Primerjava pooblastil lovskega in ribiškega čuvaja ter naravovarstvenega nadzornika
Dragan Milutinović, 2019, undergraduate thesis

Abstract: VV diplomski nalogi so najprej predstavljene in opredeljene naloge lovskega in ribiškega čuvaja ter naravovarstvenega nadzornika s poudarkom na pooblastilih, ki so jim dana in zaupana. Podrobneje smo pregledali, opisali, analizirali ter primerjali pooblastila, ki jih pri opravljanju svojih z zakonom opredeljenih nalog uporabljajo čuvajsko-nadzorniške službe pri nas. Prav tako nas zanima, kako so zakonsko urejena pooblastila lovskega čuvaja v nekaterih državah Evropske unije. Vedno večje poseganje človeka v bogastvo narave in s tem povezane dejavnosti bi lahko ogrozili obstoj in preživetje nekaterih živalskih in rastlinskih organizmov. Nadzor nad spoštovanjem predpisov izvajajo različne inšpekcijske službe, policija, lovski in ribiški čuvaji ter naravovarstveni nadzorniki, ki jim je poleg pravic in dolžnosti zakonodajalec predpisal tudi določena pooblastila. V diplomski nalogi želimo preučiti zakonodajo in pooblastila ter ugotoviti, ali imajo subjekti na področjih lovskega in ribiškega čuvaja ter naravovarstvenega nadzornika enaka ali podobna pooblastila. Ugotovili smo, da bi bilo treba zaradi nestrokovnega izrazoslovja in poenotenja pooblastil nadzorno-čuvajske službe v zakonodaji ustrezneje »konkretizirati« in spremeniti, jih po možnosti združiti v enotna pooblastila, zagotoviti praktično usposabljanje (ki ga izvaja policija), opraviti strokovno usposabljanje in preizkus znanja za vodenje in odločanje v prekrškovnem postopku ter uvesti enotne uniforme za čuvajsko-nadzorniško službo. Na osnovi analiziranja obstoječega strokovnega gradiva in spoznanja smo vse tri hipoteze potrdili.
Keywords: diplomske naloge, zakonodaja, pooblastila, naloge, lovski čuvaji, ribiški čuvaji, naravovarstveni nadzorniki
Published: 07.06.2019; Views: 317; Downloads: 32
.pdf Full text (1,05 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica