| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 37
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Sodelovanje redarstev z drugimi subjekti zagotavljanja varnosti v lokalni skupnosti : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Tina Gatej, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Ena izmed primarnih nalog občin je skrb za javno varnost in red na območju občine in organizacija redarske službe. Te so v zadnjem času postale pomemben člen zagotavljanja varnosti v lokalni skupnosti. Redarji imajo z zakonom določena pooblastila, ki se nanašajo na zagotavljanje prometne varnosti, javnega reda in miru ter splošne varnosti na javnih površinah, občinskih cestah in rekreacijskih poteh. Varnost v lokalni skupnosti je široka kategorija, ki pa ni v celoti pokrita s pristojnostmi redarstev. Posledično je za učinkovito naslavljanje varnostne problematike nujno sodelovanje med različnimi subjekti, ki med drugim vključujejo policijo, gasilce, reševalne službe, varuhe-nadzornike, civilno zaščito in inšpektorate. V diplomskem delu je bila opravljena raziskava o sodelovanju redarstev z drugimi subjekti; vanjo je bilo vključenih vseh 41 redarstev. Ugotovitve kažejo, da redarstva kot najbolj nujno navajajo sodelovanje s policijo, ki predstavlja primarno institucijo zagotavljanja varnosti. Na dnevni bazi pa največ redarstev sodeluje z inšpektorati. Sodelovanje je odvisno od področja dela. Navajajo, da je na področju preprečevanja kršitev javnega reda in miru najbolj nujno sodelovanje s policijo in varnostnimi službami. Na področju cestnega prometa izpostavljajo sodelovanje s policijo. Na področju varstva okolja je v ospredju sodelovanje z inšpektoratom in čuvaj-nadzorniki, pri naravnih nesrečah pa so najpogosteje izpostavljeni civilna zaščita, gasilci, reševalci in gorski reševalci. Sodelovanje z zdravstvenimi ustanovami je najbolj poudarjeno na področju osveščanja splošne javnosti. Največjo oviro za sodelovanje predstavljata kadrovski manko in pomanjkljiva zakonska določila.
Keywords: redarstvo, varnost v lokalni skupnosti, lokalna samouprava, subjekti zagotavljanja varnosti, diplomska dela
Published in DKUM: 07.12.2023; Views: 302; Downloads: 65
.pdf Full text (2,35 MB)

2.
Vodena doživetja in vodniška služba
Mitja Gorenak, Igor Rajner, 2023, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: Turistični vodniki imajo pomembno vlogo pri promociji destinacije gostom; so poznavalci destinacije in gradijo njeno podobo v zgodbah, ki jih posredujejo gostom. Tako ni mogoče dvomiti, kako pomembno vlogo imajo v tem pogledu tudi pri razvoju in promociji zelenih destinacij. V poglavju se posvečamo najprej predstavitvi poklica turističnega vodnika skozi zgodovinsko perspektivo razvoja poklica, ukvarjamo se z ureditvijo izobraževanja in poklica v Sloveniji ter v nekaterih drugih državah. Nadalje se osredotočimo na tako imenovani storytelling ali zgodbarjenje kot proces, ki ga turistični vodnik lahko uporabi pri interpretaciji vsebine gostom. Drugi del poglavja se osredotoča na položaj lokalnega turističnega vodnika v zgodbi destinacije. Identificirani sta vloga lokalnega vodnika v promociji destinacije in potreba po znanjih s področja psihologije, ki jih mora ta imeti za kakovostno opravljanje nalog. Poglavje se zaključuje s praktičnim vpogledom v vlogo turističnega vodnika kot promotorja zelene destinacije in s tem smiselno zaokrožuje zgodbo o vlogi turističnega vodnika pri promociji zelene destinacije.
Keywords: vodnik, turistični vodnik, lokalni vodnik, doživetja, psihologija gosta
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 163; Downloads: 18
.pdf Full text (29,07 MB)
This document has many files! More...

3.
Analiza trga za izgradnjo lokalne blagovne znamke v kmetijstvu
Aleš Perko, 2021, master's thesis

Abstract: Na trgu kmetijskih izdelkov je konkurenca velika, prav tako pa je ponudba zelo široka. V Sloveniji kmetje vse več ponujajo lokalno pridelane izdelke odjemalcem ter skušajo ugoditi njihovim potrebam in željam. Zaradi težjih naravnih danosti za pridelovanje in majhnosti parcel so slovenski kmetje v težjem ekonomskem položaju v primerjavi s kmetijskimi velesilami na globalnem trgu. Slovenski kmet težko konkurira v ekonomiji obsega in kvantiteti. Priložnost za konkuriranje in izboljšanje družbeno-ekonomskega položaja kmetij je v medsebojnem povezovanju, dodani vrednosti izdelkov in kratkih prodajnih verigah. Raziskave kažejo, da je povezovanje kmetij v kolektivne blagovne znamke v lokalnih ali širših območjih ena izmed možnosti za razvoj kmetij in lokalnega območja. V magistrskem delu najprej predstavljamo teoretična izhodišča o blagovni znamki, opredelili smo izraz lokalno in lokalna blagovna znamka ter predstavili kolektivne blagovne znamke. Pregledali smo literaturo v zvezi z vedenjem odjemalcev do lokalnih blagovnih znamk, pregledali primere vedenja odjemalcev do lokalnih blagovnih znamk in samega vpliva na lokalno gospodarstvo ter okolje. Predstavili smo primere dobrih praks kolektivnih blagovnih znamk iz tujine in iz Slovenije. V nadaljevanju sledi analiza raziskave trga odjemalcev, kjer so nas zanimala stališča, nakupno vedenje in njihovo zaznavanje lokalne ponudbe kmetijskih prehrambenih izdelkov. Zanimalo nas je tudi odjemalčevo pričakovanje glede lokalno pridelanih izdelkov v prihodnje. Raziskali smo trg ponudnikov s poglobljenimi intervjuji, kjer nas je zanimala trenutna situacija na kmetijskem trgu, kakšna je ponudba na trgu in kdo so njihovi odjemalci. Ponudnike smo povprašali o mnenju glede morebitnega obstoja lokalne kolektivne blagovne znamke v kmetijstvu in pričakovanj v prihodnje. Z raziskavo smo ugotovili, da je povpraševanje odjemalcev po lokalno pridelanih izdelkih veliko, večina vprašanih tudi kupuje te izdelkete. Respondenti največ povprašujejo predvsem po osnovnih prehrambenih izdelkih, tudi za v prihodnje obstaja veliko zanimanje odjemalcev za tovrstne izdelke, kar se je potrdilo v raziskavi. Ugotovili smo, da tudi ponudniki zaznavajo vse večje povpraševanje po lokalno pridelanih izdelkih in podpirajo idejo o lokalni kolektivni blagovni znamki kmetijskih ponudnikov.
Keywords: Blagovna znamka, lokalni izdelki, kolektivne blagovne znamke, vedenje odjemalcev, lokalne kolektivne blagovne znamke, kmetijski izdelki.
Published in DKUM: 11.04.2022; Views: 713; Downloads: 130
.pdf Full text (3,22 MB)

4.
Analiza prodaje in raziskava trga lokalnih izdelkov v Kmetijsko-gozdarski zadrugi Slov. Konjice
Jerneja Kotnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem projektu želimo predstaviti analizo prodaje lokalnih izdelkov pod imenom Pohorski cekar v Kmetijsko-gozdarski zadrugi Slovenske Konjice. Prav tako bomo predstavili rezultate raziskave trga za omenjene izdelke. V sklopu analize prodaje bomo šli skozi pet različnih analiz, in sicer: analiza prodajnega asortimenta, prodajnih območij, poti, cen in stroškov prodaje. Te smo na kratko opisali in jih kasneje v praktičnem delu podkrepili z dejanskim primerom. S pomočjo ankete smo želeli raziskati trg in smo tako ugotovili želje, potrebe in navade kupcev lokalnih izdelkov Pohorski cekar. Ugotovili smo, da kupci lokalne izdelke radi kupujejo zaradi tega, ker s tem podpirajo lokalne kmete in ker so ti izdelki domači in kakovostni. Cene se jim zdijo zmerne v skladu s kakovostjo, asortiment pa dovolj velik. Kupci si želijo tudi potujočega Pohorskega cekra oz. možnost spletnega naročila lokalnih izdelkov. Pri nakupu svežega mesa so ljudem pomembni sledljivost in kakovost mesa, prav tako poreklo in ponudnik, cena pa pri tem ni tako pomembna. Kupci bi si želeli, da bi Kmetijsko-gozdarska zadruga Slov. Konjice prodajala tudi sveže meso lokalnih kmetov. Za to meso so pripravljeni plačati tudi višjo ceno.
Keywords: Pohorski cekar, lokalni izdelki, prodaja, kupci, analiza
Published in DKUM: 03.09.2021; Views: 919; Downloads: 63
.pdf Full text (2,72 MB)

5.
Agroekologija s primeri agroekoloških praks
2021

Abstract: Namen te knjige je ponazoriti, kako temeljna načela agroekologije delujejo v različnih kmetijskih okoljih in kako jih je mogoče uporabiti pri reševanju praktičnih primerov. Prvi del knjige je namenjen bolj teoretičnemu razumevanju razvoja agrekoloških pristopov, prikazu temeljnih načel in različnih agroekoloških praks na nivoju pridelovalnih sistemov in kmetijske krajine. V drugem delu knjige smo skušali izpostaviti praktične primere agroekoloških praks različnih kmetijskih okolij in disciplin. Čeprav ni bilo mogoče zajeti vseh pomembnih agroekoloških vidikov v kmetijstvu, upamo, da bo knjiga zagotovila osnovni vpogled v načela, vzorce in metodologijo za vključitev agroekologije v različne kmetijske prakse in bo ustrezen učni pripomoček za študente ali priročno branje za strokovno ali drugo širšo javnost.
Keywords: kmetistvo, agroekologija, trajnost, živinoreja, talna biota, sekvestracija ogljika, biodiverziteta, ekološko kmetijstvo, lokalni trg
Published in DKUM: 09.03.2021; Views: 1034; Downloads: 62
URL Link to file

6.
Vpliv subarahnoidnega bloka na pojav hipotenzije in bradikardije
Špela Lunežnik, 2019, master's thesis

Abstract: Uvod: Subarahnoidna anestezija je opredeljena kot enostavno anestezija z malo zapleti. Kljub prednostim, kot sta dobra analgezija in motorični blok, pa lahko subarahnoidna anestezija povzroči nekatere hemodinamske spremembe. Najpogostejša hemodinamska sprememba je hipotenzija, ki pa lahko vodi v nekatere srčne zaplete. Namen: Namen raziskave je bili ugotoviti, kakšen je vpliv subarahnoidnega bloka na pojav hipotenzije in bradikardije. Poleg tega smo želeli ugotoviti ali je pojav hipotenzije in bradikardije povezan z višino bloka ter v katerem časovnem obdobju je hipotenzija in bradikardija najbolj izrazita. Raziskovalna metodologija in metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo z metodo opazovanja. V raziskavo je bilo vključenih 100 primerov iz anestezijskih zapisnikov. Primere smo izbirali glede na vključitvene kriterije, ki zajemajo ortopedske posege in so bili opravljeni v subarahnoidni anesteziji. Rezultati: Skozi raziskavo smo ugotovili, da je najpogosteje prišlo do pojava hipotenzije in bradikardije 15 minut po subarahnoidnem bloku. Prav tako ugotavljamo, da obstaja pozitivna korelacija med višino nastalega bloka in pojavom hipotenzije (rs = 0,483; p = 0,025) ter bradikardije (rs = 0,432; p = 0,019). Ob pojavu hipotenzije in bradikardije moramo pravilno in pravočasno ukrepati z aplikacijo primernih vazopresorjev. Diskusija in zaključek: Po subarahnoidnem bloku lahko pride do pojava hipotenzije in/ali bradikardije, kar lahko vodi v motnje dihanja ali celo srčnega zastoja. Iz tega razloga imata zelo pomembno vlogo anesteziolog in anestezijska medicinska sestra, ki morata dobro sodelovati, pravočasno prepoznati znake ter ob zapletu hitro in pravilno ukrepati, kljub stresni situaciji v kateri se nahajata.
Keywords: Anestezija, subarahnoidna anestezija, lokalni anestetiki, vpliv na vitalne funkcije.
Published in DKUM: 13.01.2020; Views: 1298; Downloads: 130
.pdf Full text (1,19 MB)

7.
Lokalni komercialni radio na družbenih omrežjih : meje dopustnosti medijskega poročanja
Katja Gregorec, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu želimo predstaviti, kako pomembna so družbena omrežja, v našem primeru Instagram in Facebook za »tradicionalne medije« ter za radio. Internet in z njim povezana družbena omrežja omogočajo hitro iskanje vsebin in informacij na zahtevo, zato mlajše generacije vse raje uporabljajo nove medije. Pomemben pojem, s katerim smo se ukvarjali v magistrskem delu, je pojem konvergence, ki združuje tradicionalne in nove medije. Zanimalo nas je predvsem, kako radio predstaviti na družbenih omrežjih in privabiti tudi mlajše občinstvo. Magistrsko delo je potekalo na primeru lokalnega komercialnega radia, Radia City. Radio City ima v svojem lokalnem okolju veliko stopnjo poslušanosti, vendar na družbenih omrežjih ni tako aktiven
Keywords: lokalni, komercialni, radio, družbena omrežja, Instagram, Facebook
Published in DKUM: 22.11.2019; Views: 1312; Downloads: 180
.pdf Full text (2,27 MB)

8.
Občutek in zaznavanje varnosti v lokalni skupnosti občine Vojnik : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Ana Lucija Župnek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Že od rane mladosti smo vajeni, da nam nekdo nudi varnost ter nas brani pred nevarnostmi. V prvih letih življenja nam to varnost zagotavljata starša, kasneje se naučimo, da moramo sami poskrbeti zase, ter da obstajajo različne organizacije, ki nam jo pomagajo zagotavljati. Varnost je ena izmed človekovih največjih dobrin. Tega se premalokrat zavedamo in jo zato prevečkrat jemljemo za samoumevno. V varnem okolju se počutimo zavarovane pred nevarnostmi, ki nam dnevno pretijo s strani različnih dejavnikov. Zaradi vse večjega števila novih vrst kriminalitete nam je varnost postala nujna za nemoteno vsakodnevno življenje. Ljudje se zavedajo, da niso nikjer več stoodstotno varni, vendar jim je lažje, da na to ne mislijo ali pa ne polagajo prevelike pozornosti. Ta strah jim pomagajo zmanjšati različne varnostne institucije ter varnosti ukrepi. Zaradi občutka, da nam vsakodnevno preti nevarnost, smo ljudje postali previdnejši na vseh področjih. Zaradi takih občutkov ljudje pogosteje posegajo po varnostni zaščiti in varovanju. Napredna tehnologija, ki nam omogoča večji nadzor, nam olajša življenje na različnih področjih, hkrati pa nam povzroča tudi večji strah pred kriminaliteto. V diplomski nalogi smo se osredotočili predvsem na varnost v lokalni skupnosti, kakšno je policijsko delo v skupnosti. Razlog, zakaj smo se odločili za takšno temo, je ta, da za lokalno skupnost Vojnik še nismo zasledili analiz in podobnih raziskav s tega področja. Ni znanih podatkov s področja zagotavljanja varnosti v lokalnih skupnostih, preventivnih ukrepov s strani občine ali policije. Zanima nas tudi, kako institucije in lokalna skupnost sodelujejo med sabo in si pomagajo. Celotna diplomska naloga bo osredotočena na občino Vojnik, za katero še ni veliko raziskav in podatkov s področja zagotavljanja varnosti. V prvem delu diplomskega dela so najprej opredeljeni temeljni pojmi, ki se navezujejo na varnost, v drugem delu pa se bomo s pomočjo ankete poglobili, kako varnost dojemajo prebivalci občine. Na podlagi pridobljenih podatkov bomo lahko sklepali o varnosti v občini Vojnik, kako jo dojemajo in občutijo prebivalci, kje se po njihovem mnenju zdi, da bi varnost morali okrepiti. Sklepali bomo lahko tudi o kriminaliteti, ki je zaznana v občini.
Keywords: diplomske naloge, policijsko delo v skupnosti, varnost, lokalna skupnost, kriminaliteta, ogroženost, policijsko sodelovanje v lokalni skupnosti
Published in DKUM: 15.10.2019; Views: 846; Downloads: 129
.pdf Full text (1,27 MB)

9.
Prispevek evropskega foruma za varnost v mestih k zagotavljanju varnosti v lokalni skupnosti : magistrsko delo
Anja Završnik, 2018, master's thesis

Abstract: Ne le v Evropi, temveč po celem svetu se spopadamo z različnimi oblikami kriminalitete. Z namenom njenega preprečevanja in ozaveščanja javnosti o njej je bil ustanovljen tudi Evropski forum za varnost v mestih. Gre za edino evropsko mrežo, ki povezuje tako lokalne kot regionalne oblasti. Forum s svojimi prispevki in projekti omogoča še tesnejše sodelovanje med različnimi državami. Namen magistrskega dela je bil preučiti in pregledati članke in prispevke Evropskega foruma za varnost v mestih, katerega članica je tudi Slovenija. Z magistrsko nalogo smo želeli predstaviti področja dela omenjenega foruma. Vsako opisano področje njegovega dela je kronološko urejeno od najstarejših do novejših prispevkov. Prav tako je bil namen magistrske naloge predstaviti sodelovanje med Slovenijo in Evropskim forumom za varnost v mestih ter njegovo sodelovanje z različnimi drugimi organi in ustanovami po svetu. V magistrski nalogi smo se tudi na kratko osredotočili na področje kriminalitete v Sloveniji ter zakonsko podlago, ki ureja posamezno področje, prav tako pa smo naredili kratek pogled v prihodnost in opredelili, katerim področjem bo treba nameniti še veliko pozornosti. Magistrska naloga lahko predstavlja nekakšne smernice za razvoj nadaljnjih projektov, ki bi še dodatno pripomogli k zagotavljanju varnosti v lokalni skupnosti, zmanjševanju strahu pred kriminaliteto ter izboljšanju odnosov med prebivalstvom in pristojnimi organi oblasti.
Keywords: magistrska dela, EFUS, preprečevanje, kriminaliteta, projekti, varnost v lokalni skupnosti
Published in DKUM: 11.10.2018; Views: 959; Downloads: 91
.pdf Full text (808,79 KB)

10.
Mednarodna primerjava sistemov fiskalne decentralizacije na podlagi konceptualnega indeksa fiskalne decentralizacije (kifd) in skladnosti z evropsko listino o lokalni samoupravi (mells)
Mateja Finžgar, 2017, doctoral dissertation

Abstract: Mednarodna primerjava sistemov fiskalne decentralizacije na podlagi konceptualnega indeksa fiskalne decentralizacije (KIFD) in skladnosti z Evropsko listino o lokalni samoupravi (MELLS)
Keywords: Lokalne finance, lokalna samouprava, fiskalna decentralizacija, Evropska listina o lokalni samoupravi, mednarodna primerjava, indeks fiskalne decentralizacije.
Published in DKUM: 30.05.2018; Views: 1583; Downloads: 135
.pdf Full text (2,25 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica