| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Model energijskih tokov v sistemu distribuirane energetske oskrbe na osnovi metode simulacije diskretnih dogodkov : doktorska disertacija
Dušan Kragelj, 2022, doctoral dissertation

Abstract: V času, ko je racionalna poraba energije in trajnostna naravnanost njenega pridobivanja postala že vsakdanja, je eden izmed že preverjenih in razširjenih načinov pridobivanja energije v javnih ustanovah kot so šole, bolnišnice, trgovski centri in podobno tako imenovana decentralizirana ali distribuirana proizvodnja električne energije, toplote in hladu, v tujini znana pod terminom Distributed Energy Resources (v nadaljevanju DER). Kot tudi na drugih področjih življenja sta tudi pri pridobivanju energije optimizacija in napovedovanje porabe esencialnega pomena za rentabilno in okoljsko sprejemljivo delovanje. V doktorski disertaciji smo proučevali sistem sestavljen iz tri-generatorja z dodatno absorpcijsko toplotno črpalko za pretvorbo toplote v hlad in dodatnega bojlerja ter kompresorske toplotne črpalke. V takšnih sistemih se za napovedovanje v večini uporabljajo samo zgodovinski podatki o porabi, saj drugih podatkov nimamo na voljo. Zaradi tega metode, ki jih avtorji uporabljajo za modeliranje oskrbe z energijo v industrijskih sistemih, niso povsem uporabne in zato je bil nujno potreben drugačen pristop.
Keywords: distribuirana proizvodnja energije, logistični proces, simulacije diskretnih dogodkov, optimizacija in napovedovanje, trajnostno pridobivanje energije
Published in DKUM: 22.02.2023; Views: 580; Downloads: 1
.pdf Full text (3,48 MB)

2.
Vrednotenje logističnega procesa v podjetju gorenje
Tjaša Pečnik, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Z razvojem globalizacije je postala logistika pomemben del našega vsakdana. Brez nje ne bi imeli velike ponudbe izdelkov v trgovinah. Čeprav se skriva v ozadju, si brez logistike današnjega življenja ne moremo predstavljati. Tudi podjetja so se začela zavedati pomembnosti te panoge, dobra strategija logistike lahko podjetjem privarčuje veliko stroškov ter zagotavlja izdelek ob pravem času na pravem mestu in s tem zadovoljstvo kupcev. Znotraj logistike potekajo logistični procesi, ki jih je potrebno prepoznati ter oceniti za lažji potek dela. Procesi se s časom spreminjajo, saj podjetja vpeljujejo nove sisteme, ki naj bi procese optimizirali. Namen naloge je primerjava logističnega procesa pred uvedbo lokacijske spremembe in po njej.
Keywords: logistični proces, logistične aktivnosti, notranji transport, lokacija
Published in DKUM: 28.02.2019; Views: 1086; Downloads: 115
.pdf Full text (1,46 MB)

3.
Zunanje izvajanje na primeru podjetja Colligo d.o.o.
David Semenič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Čas izvajanja številnih poslovnih procesov se z razvojem sodobnih tehnologij naglo skrajšuje. Poslovne procese, ki so nam včasih lahko vzeli tudi do več tednov, smo danes zmožni opraviti že v nekaj sekundah. Govorimo o hitro spreminjajočem se poslovnem okolju. Podjetja se tega izziva problema lotevajo na različne načine. V svoje strategije vpeljujejo nove prijeme in načine poslovanja. Veliko podjetij tako uporablja zunanje izvajanje aktivnosti oziroma, kot ga v literaturi pogosto imenujejo, outsourcing. To pomeni, da podjetja predajajo nekatere svoje dejavnosti zunanjemu izvajalcu, ki jih opravi namesto njih in to stori učinkoviteje ali pa z nižjimi stroški, kot če bi te aktivnosti opravljali sami v podjetju. Lahko gre za ključne dejavnosti, takrat govorimo o strateškem zunanjem izvajanju, lahko pa tudi za tiste manj pomembne poslovne procese podjetja. Podjetja tako skrbno znižujejo stroške in hkrati povečujejo kakovost, da bi obdržala ali povečala svoje konkurenčne prednosti. Na podlagi teh spoznanj smo v prvem delu diplomskega dela opredelili pojem zunanjega izvajanja aktivnosti in opisali njegov razvoj v preteklosti vse do danes. V nadaljevanju diplomskega dela smo podrobneje opisali procese, ki pripeljejo podjetje do točke, da izbere to obliko strateškega odločanja, ter procese odločanja znotraj samega zunanjega izvajanja aktivnosti. Na koncu smo opredelili korake, ki naj bi jim podjetje sledilo za uspešno načrtovanje, implementiranje in upravljanje zunanjega izvajanja aktivnosti. Pozneje smo se v teoretičnem delu osredotočili na logistiko in na zunanje izvajanje v logistiki. V diplomskem delu smo se lotili raziskave aktivnosti in dejavnosti podjetja Colligo, d. o. o., ki temelji na principu procesa zunanjega izvajanja v odnosu z drugim podjetjem, ter vpliva, ki ga zunanje izvajanje ima na samo podjetje. Na podlagi pregleda literature smo si zastavili raziskovalno vprašanje, ki sprašuje po aktivnostih, ki jih podjetje Colligo, d. o. o. opravlja za drugo podjetje znotraj procesa zunanjega izvajanja, Podatke smo pridobili s pomočjo raziskovalne metode spraševanja, in sicer s polstrukturiranim intervjujem direktorja podjetja Colligo, d. o. o. Na raziskovalno vprašanje smo odgovorili s postavitvijo odprtega vprašanja.
Keywords: poslovni proces, zunanje izvajanje, logistika, logistični outsourcing, podjetje Colligo d.o.o.
Published in DKUM: 05.04.2018; Views: 1597; Downloads: 155
.pdf Full text (1,01 MB)

4.
ZASNOVA MONTAŽNE LINIJE ZA SESTAVO MPP-S IZ VIDIKA LOGISTIKE
Drago Toplak, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno kako razvrstitev delovnih mest in organiziranost proizvodno delovnih procesov vplivata na lažje načrtovanje proizvodnje. Od razvrstitve delovnih mest je odvisna pretočnost proizvodnje oziroma pretočni čas izdelkov ali proizvodov.
Keywords: Logistični sistem, pretočni čas, proizvodnja, delovni proces, delovno mesto
Published in DKUM: 18.11.2016; Views: 1137; Downloads: 59
.pdf Full text (1,38 MB)

5.
LOGISTIČNI PROCESI PRI UVOZU IZDELKOV IZ KITAJSKE NA PRIMERU PODJETJA CREO NOVA D.O.O.
Urban Bahčič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Mednarodno gospodarstvo je danes nujno za zadovoljevanje vseh naših potreb. Ne znamo si več predstavljati, da ne bi uvažali in izvažali. Tudi posamezniki vedno pogosteje uvažajo in tudi izvažajo, saj vsega ni možno kupiti v državi v kateri živimo. Podjetja uvažajo in izvažajo predvsem zaradi poslovnih priložnosti, zniževanja stroškov in povečevanja prihodkov in posledično tudi dobička. Za uvoz so zanimive predvsem države v katerih je delovna sila cenejša in lahko proizvode proizvedejo ceneje kot bi jih domača proizvodnja. Zadnja leta je med drugim dosti govora o Kitajski. Veliko podjetij se je odločilo, da bodo svojo proizvodnjo preselili na Kitajsko ali pa uvažali nekatere dele proizvedene na Kitajskem. Tudi naše podjetje CREO NOVA d.o.o., ki ga bomo imeli za primer uvoznika iz Kitajske v našem delu diplomskega seminarja. Ker so proizvodi, ki jih prodaja CREO NOVA d.o.o. najcenejše proizvedeni ravno na Kitajskem, so se odločili za to državo. Logistični procesi so iz tako oddaljene države zelo pomembni in tudi zelo kompleksni. V ta namen bomo v našem delu diplomskega seminarja predstavili, kako zgleda celoten logističen proces in tudi ugotovili zakaj je tako pomemben v današnjem mednarodnem gospodarstvu.
Keywords: logistični proces, uvoz, Kitajska, mednarodno gospodarstvo, transport, CREO NOVA d.o.o.
Published in DKUM: 18.03.2016; Views: 1570; Downloads: 129
.pdf Full text (525,98 KB)

6.
Prenova logističnih procesov v podjetju Pfeifer GesmbH
Boris Krampelj, 2015, master's thesis/paper

Abstract: V času velike konkurence na trgu podjetja za doseganje višje konkurenčnosti ter dobička stremijo k racionalizaciji svojega poslovanja in povezovanju med podjetji v logistično verigo. Zasledovanje stroškov podjetja je predvsem vezano na podrobno poznavanje procesov, ki se odvijajo v podjetju. Zaradi nepoznavanja lastnega poslovanja in zmožnosti določitve realnih stroškov poslovanja podjetja zmotno mislijo, da so glavni dejavniki visokih stroškov zaposleni, nizka normiranost delovnih procesov, nizka prodajna cena, ali visoke cene nabavnih surovin. Z magistrskim delom želimo prikazati pomembnost poznavanja posameznih procesov, ki se odvijajo v podjetju. Pomembno je poznati, kako so zgrajeni, kaj je potrebno za njihov začetek in zaključek, da se znotraj logističnih podsistemov podjetja odvijejo kar se da hitro in učinkovito ob čim nižjih stroških z maksimalno produktivnostjo. Predstavljeni procesi podjetja Pfeifer GesmbH tečejo v obstoječem stanju v primerjavi z vpeljanimi izboljšavami med 7,50 % in 81,64 % svojih zmogljivosti. S predvideno investicijo približno 121.000,00 EUR bi le-to lahko zvišali med 18,36 % ter 92,50 %, kar dosežemo s krajšimi časi, potmi in razbremenitvijo zaposlenih v posameznih procesih. Razbremenitev temelji na prenosu odgovornosti in izvedbo procesov na strojno in programsko opremo.
Keywords: logistika, logistični podsistemi, opravljena pot, čas, proces, podproces.
Published in DKUM: 06.01.2016; Views: 1520; Downloads: 186
.pdf Full text (4,70 MB)

7.
Izboljšanje procesa nabave v podjetju Jagros, d.o.o.
Tamara Holc, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh sklopov, teoretičnega in aplikativnega. V prvem je zapisana teoretična razlaga logističnih procesov in nabavnega procesa, ki ga razumemo kot podproces logističnih procesov. Sledi podrobna obravnava izhodišč za razumevanje nabavnega procesa, ki je ključen proces v diplomski nalogi. Področje nabavnega poslovanja je postalo eno izmed najpomembnejših področij za morebitno izboljšanje delovanja, poslovanja in konkurenčnosti podjetja. Prav tako so za uspešno poslovanje podjetja potrebni zanesljivi dobavitelji, ki zagotavljajo kakovost, potrebno količino, privlačno ceno in pravočasnost svojih izdelkov. Z zanesljivimi dobavitelji je tako mogoče organizirati poslovanje z čim manjšimi zalogami. Diplomsko delo v drugem, aplikativnem delu zajema opis podjetja Jagros, d.o.o. in nabavne procese v podjetju, kritično analizo nabavnega procesa ter predloge za prenovo nabavnega procesa. S prenovo nabavnega procesa v podjetju Jagros, d.o.o. lahko pripomoremo k bolj optimalnemu delovanju celotnega podjetja. V diplomski nalogi smo tudi predstavili predloge izboljšav, za katere menimo, da bodo pripomogli k optimalnejšemu delovanju podjetja.
Keywords: nabava, nabavni proces, logistični proces, dobavitelji, poslovalnice
Published in DKUM: 05.10.2015; Views: 2287; Downloads: 582
.pdf Full text (3,31 MB)

8.
PODATKOVNO SKLADIŠČE ZA PODPORO LOGISTIČNEMU PROCESU
Mitja Berišaj, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Predstavili smo pojem logistike in oskrbovalne verige in nato smiselno razložili, kakšen vpliv imata na logistiko poslovna inteligenca in podatkovno skladiščenje. Podrobneje je opisan pojem kakovosti podatkov, arhitekture podatkovnih skladišč ter postopek modeliranja dimenzij in tabel dejstev. Na praktičnem primeru prikažemo postopek načrtovanja in izgradnje podatkovnega skladišča za podporo logističnemu procesu. Podrobno opišemo vse faze ETL procesa za vsako dimenzijo in kreiramo OLAP kocko, ki služi kot osnova za izvajanje analiz. Odgovorimo na pet postavljenih vprašanj, predstavimo ugotovitve ter podamo mnenje o dogajanju, spremembah in morebitnih ukrepih.
Keywords: poslovna inteligenca, logistični proces, podatkovno skladišče, dimenzijsko modeliranje, ETL, OLAP, SSIS
Published in DKUM: 16.12.2014; Views: 1784; Downloads: 176
.pdf Full text (1,62 MB)

9.
PRENOVA POSLOVNIH PROCESOV LOGISTIKE V PODJETJU SALUS
Jure Peternel, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili slovensko podjetje, ki se je uspešno prilagodilo novonastalim razmeram na trgu. Kljub neugodni ekonomski situaciji in recesiji so se odločili za veliko strateško odločitev, in sicer za izgradnjo novega poslovno-logističnega centra, kar je poleg mnogih prilagoditev pomenilo tudi spremembe poslovnih procesov. Zaznali smo njihove težave pri novih poslovnih procesih v oddelku logistike in prikazali težavo na odpremi blaga, ki se pojavlja s sledenjem transportnih zabojčkov. Problem smo reševali s preučevanjem trenutnega izvajanja procesa ter predlagali dve možni rešitvi. Obe ponujata finančne prihranke, optimizacijo poslovnih procesov ter možnosti obdelave podatkov za nadaljnjo uporabo.
Keywords: poslovni proces, logistični sektor, zabojčki, črtna koda
Published in DKUM: 16.10.2014; Views: 1317; Downloads: 267
.pdf Full text (1,21 MB)

10.
Prenova skladiščnih procesov v Logističnem centru Kema Puconci d.o.o.
Marko Rogač, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo podjetje Kema Puconci, d.o.o., natančneje logistični center in procese, ki se odvijajo v njem. V podjetju Kema Puconci, d.o.o. se proizvajajo kremenovi peski in materiali za zaključna dela. Na začetku je opisano podjetje Kema in logistični center. Podrobno smo opisali procese, ki se izvajajo v samem logističnem centru in jih časovno ovrednotili ter ponazorili s procesno karto ter diagramom poteka. Sledi kritična analiza, v kateri so s pomočjo vzročno-posledičnega diagrama ugotovljeni problemi, ki so v nadaljevanju tudi opisani. V poglavju Predlogi rešitve so za ugotovljene probleme predlagane rešitve, ki so upoštevane v prirejeni procesni karti. Sledi primerjava trenutnega stanja in stanja po uvedbi predlogov rešitev ter ocena učinka izboljšave. V zaključku so podani še pogoji za uvedbo rešitev ter možnosti nadaljnjega razvoja. Predlogi izboljšav temeljijo na skrajšanju časa, saj je želja čim bolj skrajšati čas procesov, ki se odvijajo v logističnem centru.
Keywords: Kema Puconci, logistični center Kema, logistika, prenova, proces.
Published in DKUM: 16.04.2014; Views: 1872; Downloads: 310
.pdf Full text (4,22 MB)

Search done in 10.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica