| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Pobiranje različlnih neurejenih polizdelkov iz zaboja s kolaborativnim robotom UR5e in 3D kamero : diplomsko delo
Timotej Jurgec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga prikazuje avtomatizacijo procesa pobiranja polizdelkov iz zaboja s pomočjo kamere Zivid one+ M in kolaborativnega robota UR5e. Cilj naloge je dokazati, da je z uporabo strojnega vida in s kolaborativnim robotom mogoča avtomatizacija procesa, kar lahko prispeva k povečanju produktivnosti in zmanjšanju stroškov. Obravnavani izzivi vključujejo načrtovanje delovnega okolja, izdelavo prijemal ter določanje poti robota. Predstavljen je tudi postopek delovanja kamere Zivid one+ M pri zaznavanju polizdelkov v zaboju. Rezultati eksperimentov potrjujejo učinkovitost delovanja sistema, pri čemer naloga dodatno poudarja pomembnost programskega okolja Sick PLB. Predstavljena aplikacija ima velik potencial za uporabo v sistemih avtomatizacije kosovne proizvodnje z namenom nadomeščanja delavcev na monotonih in rutinskih delovnih operacijah
Keywords: Pobiranje iz zaboja, Sick PLB, 3D kamera Zivid one+ M, lociranje izdelkov, merilna točka
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 317; Downloads: 27
.pdf Full text (2,91 MB)

2.
Primerjava natančnosti dveh različnih testnih UWB RTLS : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Enej Marinič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V podjetjih je za dvig učinkovitosti ključnega pomena sledenje materialov, polizdelkov in končnih izdelkov. Sistemi, ki omogočajo sledenje v notranjih prostorih, so sistemi za notranje sledenje RTLS (angl. Real Time Location Systems). Diplomsko delo analizira razlike v natančnosti lociranja objektov s pomočjo testnih RTLS dveh različnih proizvajalcev, dostopnih v Sloveniji. Razlike v meritvah sistemov nastajajo zaradi komponent, ki sestavljajo RTLS in zaradi prostora, v katerem se izvajajo meritve. Dejavniki, ki vplivajo na natančnost meritev, so opisani v teoretičnem delu naloge. V praktičnem delu naloge je opisana izvedba meritev, za katere sta bila uporabljena dva testna RTLS, katerih delovanje temelji na UWB (angl. Ultra Wideband) tehnologiji. Analiza podatkov z uporabo statističnih testov je pokazala, da med testnima sistemoma ni statistično značilnih razlik med izmerjenimi vrednostmi koordinat x, obstajajo pa statistično značilne razlike med izmerjenimi vrednostmi koordinat y. Odstopanja izmerjenih vrednosti od dejanskih vrednosti obeh koordinat v 20 % meritev za oba analizirana sistema niso bila v obljubljenem intervalu proizvajalcev. Populacijsko povprečje izvedenih meritev se statistično značilno razlikuje od napake, ki jo poročata proizvajalca. Pri testnih sistemih se lahko pričakujejo odstopanja od zagotovljene natančnosti implementiranega industrijskega sistema. Vzrokov za odstopanja nismo preučevali.
Keywords: meritve, natančnost, RTLS, lociranje, UWB
Published in DKUM: 03.11.2022; Views: 422; Downloads: 27
.pdf Full text (6,29 MB)

3.
Določanje lokacije mobilne naprave v zaprtih prostorih : diplomsko delo
Urh Kraner, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskali področje lociranja mobilne naprave v zaprtih prostorih. Predstavili in primerjali smo nekaj že obstoječih rešitev, prav tako pa smo razvili lastno mobilno aplikacijo, kjer smo poskušali uporabiti eno izmed rešitev za pomoč pri navigaciji znotraj Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Ugotovili smo, da je za razvoj lastne rešitve treba preučiti že obstoječe navigacijske sisteme, prav tako pa se je treba zavedati naših potreb in omejitev, ki nam pomagajo, da izberemo primerno vrsto navigacije za našo mobilno aplikacijo.
Keywords: mobilne naprave, lociranje naprav v zaprtih prostorih, GPS, navigacija
Published in DKUM: 13.11.2019; Views: 1073; Downloads: 93
.pdf Full text (1,15 MB)

4.
Lokalizacija in detekcija objektov v prostoru
Mihael Leskovar, 2017, diploma project paper

Abstract: Napredek tehnologije je povzročil širjenje lokacijskih tehnologij dostopnih širšemu krogu ljudi. GPS (globalni sistem pozicioniranja) je bil včasih dostopen le za vojsko in njene namene, v današnjem življenju pa je navigacija predvsem v prometu široko uporabna in razširjena. Najprej se je GPS pojavil kot navigacijska naprava, ki so jo namestili na vetrobransko steklo v avtu. Dandanes pa so GPS sprejemniki že vgrajeni v avte, pametne telefone in ure. Vendar pa navigacija z GPS deluje samo v odprtem prostoru, saj GPS signal ni dosegljiv v zaprtih prostorih, ker mu stene, pohištvo, streha,... predstavljajo oviro. Ker je navigacija v odprtem prostoru dobro uveljavljena in delujoča, v zaprtem prostoru pa še ne, je cilj tega projekta raziskati področje lokalizacije tarče ali vozlišča znotraj zaprtega prostora. Problem je bil, kako določiti lokacijo premičnega vozlišča. Za rešitev problema smo uporabili 3 stacionarna vozlišča, ki so vzpostavila komunikacijo s premičnim vozliščem in na podlagi časa preleta elektromagnetnega valovanja izračunala razdaljo med stacionarnimi vozlišči in premičnim vozliščem. Nato smo te razdalje preko enega izmed stacionarnih vozlišč (preko USB kabla priključeno na računalnik), s pomočjo serijske komunikacije poslali v naš Visual Studio program na računalniku. S pomočjo metode trilateracije smo izračunali koordinate premičnega vozlišča, jih zapisali v SQL tabelo ter s pomočjo spletne strani prikazali zadnjih 5 podatkov o lokaciji premičnega vozlišča na internetu.
Keywords: Spletna stran, lociranje v prostoru, premično vozlišče.
Published in DKUM: 29.01.2018; Views: 1514; Downloads: 113
.pdf Full text (2,38 MB)

5.
Programske rešitve lociranja pametnih mobilnih telefonov v primeru tatvine ali izgube : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Informacijska varnost
Simon Makarič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela se osredotočamo na programske rešitve, ki jih ponujajo mobilni operacijski sistemi za lociranje pametnega mobilnega telefona v primeru izgube ali tatvine. Vsi najpogostejši operacijski sistemi (iOS, Android, Windows 10 Mobile in BlackBerry 10) ponujajo svojo programsko rešitev. Pri vsaki rešitvi smo napisali pogoje za aktivacijo, delovanje in praktično uporabo. Naredili smo tudi primerjavo med programskimi rešitvami posameznih mobilnih operacijskih sistemov. Zaradi večje funkcionalnosti pametnih mobilnih telefonov je na njih shranjeno vse več osebnih in službenih podatkov, ki jih prenašamo s seboj. Odtujitev pametnih mobilnih telefonov je vse bolj pogosta zaradi vrednosti naprav, podatkov, prenosljivosti in funkcionalnosti, s katerimi se lahko nepridipravi okoristijo. Ker pametni mobilni telefoni vsebujejo vse več podatkov ter dostopov do podatkov, ki so lahko službene ali osebne narave in hkrati pomenijo visoko vrednost za posameznika ali organizacijo, je zavarovanje teh naprav za posameznika še bolj pomembno. K temu varovanju pripomorejo tehnične in organizacijske rešitve. K tehničnim rešitvam sodijo tudi programske rešitve za lociranje pametnega mobilnega telefona. Slednje pod določenimi pogoji pokažejo lokacijo pametnega mobilnega telefona in omogočajo oddaljen dostop do mobilne naprave. Raziskovalni del diplomskega dela obsegata raziskava in statistična analiza, s katero smo ugotavljali, koliko uporabnikov pametnih mobilnih telefonov uporablja varnostne mehanizme za zaščito podatkov na svoji napravi ter v kolikšni meri poznajo in uporabljajo programske rešitve za lociranje pametnih mobilnih telefonov v primeru izgube ali tatvine.
Keywords: mobilne naprave, mobilni telefoni, pametni telefoni, operacijski sistemi, mobilne aplikacije, lociranje, pozicioniranje, mobilna omrežja, diplomske naloge
Published in DKUM: 05.12.2016; Views: 2100; Downloads: 143
.pdf Full text (4,53 MB)

6.
TRILATERACIJA S POMOČJO SIGNALA WI-FI IN BLUETOOTH V ZAPRTIH PROSTORIH
Alen Rajšp, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Navigacija je problem, ki v zaprtih prostorih še nima dokončne rešitve. Zanimalo nas je, kako primerna sta za navigacijo Bluetooth in Wi-Fi. V okviru diplomskega dela smo tako napravili mobilno Android aplikacijo, ki s pomočjo Wi-Fi oddajnikov omogoča navigacijo v naprej predvidenem okolju. Delo obsega matematične temelje trilateracije, uporabo Wi-Fi in Bluetooth točk kot oddajnikov, izdelavo Android aplikacije in postavitev omrežja. V zaključku je bilo opravljenih več testiranj, kjer smo preverili praktičnost naše implementacije.
Keywords: mobilna Android aplikacija, Wi-Fi trilateracija, lociranje v prostoru
Published in DKUM: 22.09.2016; Views: 2619; Downloads: 244
.pdf Full text (1,63 MB)

7.
Analiza obnašanja udeležencev v prometu v primeru prometnih znakov s spremenljivo vsebino
Matjaž Kolar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo predstavili prometne znake s spremenljivo vsebino, ki lahko vsem udeležencem v prometu služijo kot pomoč ali opozorilo. Prometni znaki s spremenljivo vsebino so del spremenljive prometno informacijske signalizacije. Glavni del diplomske naloge je bila analiza obnašanja udeležencev v prometu za določen tip prometne signalizacije z spremenljivo vsebino. Zanimalo nas je, kako se udeleženci odzovejo, ko pripeljejo v križišče, kjer je postavljen ta sistem in kako ocenjujejo njegovo delovanje. S pomočjo ankete na terenu smo pridobili uporabne podatke za nadaljnjo analizo. V zadnjem delu diplomske naloge pa smo predstavili rezultate in ugotovitve. Rezultati kažejo, da vozniki v veliki meri upoštevajo prometne znake s spremenljivo vsebino, njihovo delovanje in preprečevanje nastajanja prometni nesreč pa ocenjujejo z zelo visoko oceno.
Keywords: prometna znaki s spremenljivo vsebino, znak, sistem, vozniki osebnega avtomobila, lociranje vozila, analiza, križišče, glavna prometna smer, stranska prometna smer.
Published in DKUM: 21.09.2016; Views: 1414; Downloads: 66
.pdf Full text (8,94 MB)

8.
AVTOMATSKO IDENTIFICIRANJE, KLASIFICIRANJE, TEHTANJE IN LOCIRANJE V SISTEMU ZBIRANJA KOMUNALNIH ODPADKOV
Zoran Omerzu, 2016, master's thesis

Abstract: V Sloveniji je uveljavljena praksa, da se stroški zbiranja komunalnih odpadkov obračunavajo glede na velikost posode, število oseb oziroma kvadrature objektov. Že nekaj časa s pomočjo zbiralnic in zbirnih centrov oz. centrov za predelavo odpadkov, vsaj po določenih občinah v Sloveniji, zgledno ločujemo odpadke. Iz leta v leto količina ločeno zbranih frakcij narašča. Tako lahko uporabnikom storitev zbiranja komunalnih odpadkov, z zglednim ločevanjem, ostane v njihovih posodah za mešane komunalne odpadke, zelo malo odpadkov. Nepravično do uporabnikov teh storitev je, da zaradi manjše količine ostanka odpadkov posledično ne plačujejo tudi manj smetarine. Veliko truda je bilo vloženega v vzpostavitev sistema ločenega zbiranja odpadkov na izvoru. Prav pa bi bilo še tehnologijo zbiranja komunalnih odpadkov nadgraditi s sodobnim informacijskim sistemom, ki bi olajšal poslovanje gospodarskih družb in neposredno vplival na motiviranje uporabnikov teh storitev, kar bi imelo pozitivne učinke še na ekologijo. V magistrskem delu iščemo sodobno tehnologijo, ki bi v sistemu zbiranja komunalnih odpadkov omogočala avtomatsko identifikacijo uporabnika te storitve, klasifikacijo vrste odpadka oziroma posode, tehtanje oddane količine odpadkov ter lociranje, tako samih vozil kot posod za odpadke.
Keywords: avtomatska identifikacija, dinamično tehtanje, lociranje, zbiranje komunalnih odpadkov, komunalni odpadki, sistem ravnanja z odpadki, optimizacija transportnih poti, modeliranje v prometu
Published in DKUM: 19.07.2016; Views: 1532; Downloads: 207
.pdf Full text (5,57 MB)

9.
MOBILNA APLIKACIJA ZA LOCIRANJE V PROSTORU NA OPERACIJSKEM SISTEMU ANDROID
Nejc Kete, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo preučili načine lociranja pametnih mobilnih naprav znotraj prostora. V ta namen smo implementirali sistem, sestavljen iz vstopnih točk, lokalnega strežnika, spletne in mobilne aplikacije, ki teče na operacijskem sistemu android. Zanimala nas je učinkovitost in natančnost lociranja znotraj prostora z uporabo pristopa logaritemske razdalje. Analizirali smo natančnost in robustnost sistema pri različnih jakostnih omrežnega signala, pri izpadu ene od vstopnih točk ter med gibanjem po prostoru. Prav tako smo iskali povezavo med nihanjem zaznane moči signala ter natančnostjo ocenjene lokacije. Naš algoritem temelji na umerjanju prostora z merjenjem jakosti mrežnega signala v referenčnih točkah. V prostoru v velikosti 137 m2 z vsaj 15 referenčnimi točkami, porazdeljenimi tako, da pokrijejo celoten spekter moči signala in vsaj tremi vstopnimi točkami mobilnega omrežja, je naš algoritem lokacijo določil s povprečno napako  2,5 m. V prostoru z manj referenčnimi točkami ali samo dvema vstopnima točkama je povprečna napaka zaznave lokacije narasla na  5 m ali več. Meritve so med drugim tudi pokazale, da je naš sistem manj primeren za uporabo med gibanjem uporabnika.
Keywords: lociranje v prostoru, trilateracija, Standard IEEE 802.11, brezžično omrežje, logaritemska razdalja, mobilna aplikacija, operacijski sistem android
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1488; Downloads: 137
.pdf Full text (4,25 MB)

10.
RAZVOJ SISTEMA ZA SLEDENJE VOZILOM IZ VOZNEGA PARKA PREKO SIGNALA GPS
Danijel Ostojić, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen razvoj sistema za sledenje vozilom voznega parka preko signala GPS. V uvodnem delu najprej predstavimo nekaj osnovnih informacij o postopku lociranja na Zemlji, nato opišemo razvoj sistema skozi več posameznih delov (strežnik in uporabniški del). Da bi lažje prikazali uporabo sistema, je bila razvita aplikacija za Android, ki tako deluje v povezavi z razvitim sistemom. Na koncu je predstavljen uporabniški pogled, možnosti uporabe v praksi in možne izboljšave za nadaljnje delo.
Keywords: GPS, sledenje, ogrodje CodeIgniter, geo lociranje, jQuery
Published in DKUM: 05.12.2013; Views: 1578; Downloads: 207
.pdf Full text (8,03 MB)

Search done in 4.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica