| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ženitne šege in navade v Beli krajini in na Dolenjskem skozi čas
Maja Crnobrnja, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Dilomsko delo predstavlja pomen pojmov "šege in navade", problem ženitovanja na Slovenskem v času fevdalizma, vpliv ljudskih verovanj na ženitovanje, izgled belokranjske ljudske noše, na kratko opiše kraj Semič, predstavi ženitovanjske šege in navade-vasovanje, snubljenje, zaroko, ženitovanjske osebe, vabljenje na ženitovanje, prevoz nevestine bale, slovo od samskega stanu itd. Predstavlja tudi turistično prireditev "Semiška ohcet", folklorno skupino "Semiška ohcet", pomen godcev in glasbe za življenje vaške skupnosti ter se zaključi s kratko primerjavo porok nekoč in danes.
Keywords: Ljudska verovanja, belokranjska ljudska noša, ženitne šege in navade, ohcet, delovanje folklornih skupin, godci.
Published: 22.08.2009; Views: 5356; Downloads: 643
.pdf Full text (1,68 MB)

2.
SLOVENSKA LJUDSKA ORNAMENTIKA NA ŽENSKIH TORBICAH
Urša Šimenc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: »Slovenska ljudska ornamentika na ženskih torbicah« je diplomsko delo, ki obsega najprej teoretični in nato praktični del, pri katerem realizacija praktičnega sloni na teoretičnem. Slovensko ljudsko ornamentiko so v 18. in 19. stoletju, predvsem preprostejši ljudje, uporabljali za popestritev in olepševanje stavbnega eksterierja in interierja, pa tudi za okraševanje manjših, uporabnih predmetov za vsakdanjo rabo (posode, leseni izdelki ipd.). Nenazadnje so ornamentiko uporabljali tudi za okraševanje tekstila (oblačil za praznične dni, prtov itd.), kar je poudarjeno v tej diplomski nalogi. Ornamentiko, z različno motiviko, so na površine ročno izrezljali, naslikali ali izvezli. Povod za nastanek te diplomske naloge je bilo moje razmišljanje o obuditvi in hkratni uporabi te, skoraj pozabljene, ljudske umetnosti iz naše kulturne dediščine (stilizacija ornamentov s pomočjo sodobne tehnologije ter kasnejši prenos le-te na tekstil). Kot dokaz so nastale torbice, končni likovno oblikovani izdelki.
Keywords: ORNAMENT, SLOVENSKA LJUDSKA ORNAMENTIKA, SLOVENSKA LJUDSKA UMETNOST, LJUDSKA NOŠA, POTISK NA TEKSTIL, ŽENSKA TORBICA
Published: 07.07.2009; Views: 3182; Downloads: 367
.pdf Full text (7,24 MB)

3.
PRIMERJAVA MED AKADEMSKO IN VAŠKO FOLKLORNO SKUPINO
Katja Kordelc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Ljudski ples lahko danes srečamo že skorajda povsod — na raznih prireditvah in v televizijskih oddajah, kjer folklorne skupine s svojimi nastopi popestrijo dogajanje. V nastopih prikazujejo ljudske plese, ki so del slovenske duhovne kulture in tako ohranjajo ter prikazujejo naše plesno izročilo. V diplomski nalogi sem raziskala podobnosti in razlike med Akademsko folklorno skupino Študent Maribor in vaško Folklorno skupino Oton Župančič Artiče. Obe skupini uspešno in z velikim zagonom poustvarjata slovensko plesno izročilo. Lotevata se tudi organiziranja mednarodnih folklornih festivalov. Akademska folklorna skupina je že vrsto let soorganizatorica festivala Folkart, medtem ko je vaška folklorna skupina pred nekaj leti ustanovila mednarodni folklorni festival Slofolk, ki je v posavskih krajih vsako leto prepoznavnejši. Skupini pa se srečujeta tudi s težavami. Akademska folklorna skupina ima težave predvsem s pridobivanjem finančnih sredstev, ki so povezana z gostovanji izven Evrope. Druga težava pa je v pridobivanju članov, saj jih veliko preneha z delovanjem v skupini, ko zaključijo s študijem. Vaška folklorna skupina pa ima težave z organizacijo dela in vestnostjo članov na vajah. S slednjo je mogoče povezana motivacija članov, ki je tako kot pri Akademski folklorni skupini večja pred koncerti in gostovanji, ko člani vedo, da bo selekcija med plesalci. Menim, da bi se morali člani truditi skozi vso leto, kajti skupina bo uspešna in dobro pripravljena le z vestnim delom vseh članov.
Keywords: Folklora, Akademska folklorna skupina Študent Maribor, vaška folklorna skupina Oton Župančič Artiče, ljudska glasba, ljudski plesi, ljudska noša.
Published: 23.12.2010; Views: 1293; Downloads: 223
.pdf Full text (6,97 MB)

4.
REKONSTRUKCIJA ŽENSKE BELOKRANJSKE NOŠE
Tatjana Kozar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Oblačilna kultura je del kulturne dediščine posameznega naroda. Predstavlja sredstvo, preko katere posameznik izraža svojo identiteto in preko katerih posameznik ali družbena skupina sporoča svoj položaj v družbeni skupini. Diplomsko delo z naslovom »Rekonstrukcija ženske belokranjske noše« temelji na dekompoziciji posameznih oblačilnih delov belokranjske noše ter njihovi transformaciji v sodobno in nosljivo oblačilo za širšo populacijo. Podrobno proučevanje oblačilne dediščine Bele krajine je predstavljalo izhodišče za oblikovanje kolekcije ženskih oblek, ki vsebujejo značilne konstrukcijske detajle belokranjske noše, kot tudi ornametiko belokranjskih vezenin in klekljano čipko. Rezultat diplomske naloge predstavlja pet modelov, ki odražajo lastno interpretacijo ženske belokranjske noše v sodobno in nosljivo obleko.
Keywords: narodna noša, ljudska noša, belokranjska noša, platno, vezenina, konstruiranje in modeliranje, tiskanje
Published: 07.12.2010; Views: 3829; Downloads: 292
.pdf Full text (11,39 MB)

5.
Modeliranje oblačil z elementi štajerske narodne noše
Urška Bačun, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Oblačilna kultura, je del mozaika Slovenske oblačilne kulturne dediščine. Obleka je ogledalo človeka, z njo lahko izražamo samega sebe, svoj družbeni položaj. Lahko pa tudi izrazimo svoj odnos do kulturne dediščine. Premalo tudi poznamo in obujamo ljudske običaje, mlajša populacija izgublja stik z njimi. Cilj diplomskega dela z naslovom˝ Modeliranje oblačil z elementi štajerske narodne noše˝, predstaviti Štajersko nošo in njene elemente, ter jih vpeljati v sodobno obleko. Rezultat diplomskega dela bo lastna interpretacija obleke z elementi Štajerske narodne noše.
Keywords: ljudska noša, narodna noša, štajerska kmečka noša, kostumiranje in modeliranje oblačil, modno oblačilo.
Published: 17.10.2013; Views: 989; Downloads: 257
.pdf Full text (2,49 MB)

6.
PREPOZNAVNOST PLESNEGA LJUDSKEGA IZROČILA PRI OSNOVNOŠOLCIH
Tamara Žižek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Prepoznavnost plesnega ljudskega izročila pri osnovnošolcih sestavljata teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo predstavili ples na splošno ter ljudski ples, osredotočili smo se bolj podrobno na en slovenski ljudski ples, ki se imenuje štajeriš. Predstavili smo tudi poučevanje ljudskih plesov, kaj je pomembno za vodenje folklorne skupine, opisali oblačila, ki se imenujejo narodne noše, ter na kratko predstavili nekaj izbranih šeg in navad naših prednikov. V empiričnemu delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jih pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 171 učencev 9. razredov iz naslednjih šol: OŠ Miklavž na Dravskem polju, OŠ Borcev za Severno mejo, OŠ Voličina, OŠ Pesnica in OŠ Prežihov Voranc. Želeli smo ugotoviti, koliko se otroci vključujejo v plesne dejavnosti, kakšen odnos imajo do plesa, če jih ples sploh zanima ..., ter raziskati prepoznavnost plesnega ljudskega izročila in odnos učencev do folklore ter vsega, kaj je povezano z njo. Ugotovili smo, da se učenci za folkloro ne zanimajo in dajejo prednost drugim zvrstem. Skozi raziskavo smo ugotovili, da jim prav tako nista všeč ljudska noša in ljudska glasba.
Keywords: ples, folklora, učenci, ljudska noša, ljudska glasba
Published: 04.08.2016; Views: 386; Downloads: 38
.pdf Full text (792,73 KB)

7.
Folklorna dediščina Bele krajine v predšolskem obdobju
Metka Žugelj, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena folklorna dediščina Bele krajine, kakor jo je mogoče prenesti na otroke v predšolskem obdobju. Ljudske pesmi in plesi so malce pozabljeni in zanje ni več takšnega zanimanja, kot je bilo včasih. So del kulturne dediščine, ki jo ohranjamo in negujemo. Ker gre vse v pozabo, kar se tiče ljudskega plesa, pesmi in iger, so vzgojitelji dolžni ohraniti ljudske vrednote, hkrati pa jih prenašati že na naše najmlajše. Ljudska glasbena in plesna dediščina je kulturna vrednota, ki ima globok pomen za kulturo slovenskega naroda in njegovo identiteto. Ljudska glasba ima svoje mesto v Kurikulumu za vrtce. V teoretičnem delu diplomskega dela je opredeljeno, kaj je premična kulturna dediščina in kaj je zanjo značilno, opisane so značilnosti otroške ljudske pesmi in narodne noše , ki je značilne za Belo krajino. Omenjena je tudi pesniška zbirka Ciciban, ki jo je napisal Oton Župančič. Opisano je kaj je značilno za ljudski ples povzeta je glasbena spremljava ljudskih plesov in vloga plesa. Ker gre za praktično diplomsko delo, so bile dejavnosti načrtovane in izvedene z otroki. Namen raziskave je bil približati folklorno izročilo domačega kraja otrokom v prvem starostnem obdobju ter izvedeti, kakšen je otrokov odziv. Otroke so seznanili s poezijo, povezano z Belo krajino, z narodno nošo, značilno za domači kraj in izvedli dejavnosti, ki so zajemale otroške ljudske pesmi, plese in igre. Otroci so preizkusili in celostno doživeli poezijo, plese, pesmi, igre in običaj Jurjevo.
Keywords: Bela krajina, ljudska pesem, narodna noša, ples, običaji, predšolski otrok.
Published: 08.08.2017; Views: 366; Downloads: 68
.pdf Full text (2,76 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica