| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Didaktične aplikacije fotografskih tehnik pri likovnovzgojnem delu in pedagoške metode za izvajanje likovnih tem brez fotokamere
Stanko Rijavec, 2009, professional article

Abstract: V opisu pedagoških metod je v razmislek ponujena fotografska likovna tehnika, ki je še vedno dostopna in ponuja številne možnosti za likovno izražanje s črto, točko ali svetlo-temno ploskvijo in omogoča bogatenje površine z različnimi sivinami. Podrobnejši opis se nanaša na tehniko z voskom, imenovano STAROGRAM, ter na tehniko z razvijalcem in fiksirjem, imenovano KEMOGRAM. Opisane so likovne, procesne in fizikalno-kemijske osnove. Predstavljene so tehnike, ki omogočajo drugačen pristop do likovnega dela. Navedeni so likovni pribor, material in kemikalije, potrebne za izvedbo teh likovnih tehnik.
Keywords: likovna vzgoja, likovna umetnost, didaktika, fotografija, starogram, kemogram, metodika, učne metode
Published: 21.09.2017; Views: 378; Downloads: 91
.pdf Full text (1,07 MB)
This document has many files! More...

2.
Posebnosti v likovni interpretaciji prostora pri učencih z lažjo motnjo v duševnem rzvoju
Mihaela Ružič, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Posebnosti v likovni interpretaciji prostora pri učencih z lažjo motnjo v duševnem razvoju v teoretičnem delu podaja razlago, kdo sploh so učenci s posebnimi potrebami s poudarkom na učencih z motnjo v duševnem razvoju in kakšne so možnosti vključevanja teh otrok v vzgojo in izobraževanje. V tem delu magistrske naloge smo predstavili tudi predmet likovne vzgoje ter preučili možnosti prilagoditev pri izvajanju tega predmeta za učence s posebnimi potrebami. Pri načrtovanju in izvajanju pouka likovne vzgoje je za dotične učence pomemben individualni program. V teoretičnem delu naloge tako navajamo vlogo in pomen ter komponente individualnega programa. V sklopu predmeta likovna vzgoja smo predstavili operativne cilje in pojme iz učnih načrtov za redne osnovne šole in za šole s prilagojenim programom. Delo temelji na raziskovanju interpretacije prostora pri učencih, zato smo podrobno predstavili, kaj je prostor v likovni umetnosti, kako ga zaznavamo ter načine prikazovanja prostora v likovnih delih pri otrocih. V empiričnem delu je predstavljen namen magistrskega dela ter rezultati raziskave, katero smo izvedli na redni osnovni šoli in na osnovni šoli s prilagojenim programom. S pomočjo raziskave smo dobili osnovne razlike v dojemanju prostora in prostorskih odnosov med učenci obeh šol. Glede na dobljene rezultate smo v sklepu podali nekaj predlogov, ki lahko učiteljem pomagajo pri načrtovanju likovnih nalog in izvedbi le teh.
Keywords: likovna didaktika, učenci s posebnimi potrebami, likovna umetnost, upodabljanje prostora
Published: 14.12.2016; Views: 1049; Downloads: 143
.pdf Full text (2,27 MB)

3.
GRAFIČNE TEHNIKE V VRTCU VELENJE
Irena Penšek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Eno izmed področij likovne vzgoje je grafika, ki je zanimiva in zabavna, a premalo uporabljena v predšolskem obdobju. Diplomska naloga predstavlja v prvem delu razvoj in vrste grafičnih tehnik, kako načrtujemo likovne dejavnosti, kakšne materiale in pripomočke uporabljamo, kako pripravimo prostor ter kaj je to projektno delo, kaj vsebuje in kako poteka. V drugem delu je predstavljen empirični del ‒ didaktični tematski sklop, ki vsebuje deset priprav likovne vzgoje za predšolske otroke stare od tri do štiri leta. Priprave vključujejo tudi evalvacijo dela, ki smo ga opravljali v Vrtcu Velenje. Za raziskovanje smo uporabili deskriptivno, analitično metodo raziskovanja ter kvalitativno pedagoško raziskavo. V raziskavi je sodelovalo devetnajst otrok iz Vrtca Velenje, enote Lučka, starih tri in štiri leta. Podatke smo zbirali dva meseca, in sicer aprila in maja. Otroke smo opazovali, jim pomagali in zapisovali naša opažanja. Vsako grafično tehniko oz. načrtovano dejavnost smo analizirali. Otrokom in vzgojiteljem oz. vzgojiteljicam smo grafiko približali in dokazali, da je lahko preprosta in zabavna. Največje veselje otrok je bilo opaziti pri odtiskovanju matric in delov telesa. V dejavnostih so uživali, ustvarjali in si s tem pridobivali izkušnje ter krepili svojo ustvarjalnost in razvijali ideje. V prihodnje bomo še intenzivneje spodbujali vzgojiteljice ter jim z lastnim zgledom prikazali grafiko kot zelo prijetno likovno področje za predšolskega otroka.
Keywords: likovna didaktika, predšolski otrok, grafika, grafične tehnike, likovno izražanje otrok, načrtovanje likovnih dejavnosti, grafični pripomočki in materiali.
Published: 30.10.2015; Views: 2270; Downloads: 319
.pdf Full text (2,80 MB)

4.
Likovni kurikul - primerjava konceptov v luči prenove učnega načrta za likovno vzgojo
Tomaž Zupančič, 2008, review article

Abstract: V prispevku je podana utemeljitev bistvenih sprememb učnega načrta za likovno vzgojo v osnovni šoli znotraj aktualne prenove. Spremembe so osvetljene z vidika sodobnih likovnopedagoških teorij. Glavni poudarek v prispevku je namenjen konceptualni primerjavi med zaprtim in odprtim likovnim kurikulom. Primerjajo se nekateri likovni kurikuli po svetu s slovenskim. Podane so bistvene razlike, prednosti in pomanjkljivosti zaprtega in odprtega kurikula. Poudarjeni so vpliv države in razkrite težnje politične kontrole znotraj zaprtega kurikula. Podani so zagovor odprtega likovnega kurikula in razlogi za njegovo uvajanje. Razložena je še smiselnost vsebinskih sprememb in strukturnih razlik znotraj učnega načrta za likovno vzgojo
Keywords: likovna pedagogika, likovna didaktika, likovni kurikul, učni načrt, postmoderni kurikul
Published: 10.07.2015; Views: 692; Downloads: 98
.pdf Full text (119,05 KB)
This document has many files! More...

5.
SLIKARSKE LIKOVNE TEHNIKE V LENDAVSKIH VRTCIH
Sandra Sobočan, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Slikarske likovne tehnike v lendavskih vrtcih obravnava slikarske likovne tehnike v teoriji in praksi.
Keywords: Predšolska vzgoja; likovna vzgoja; didaktika; likovne dejavnosti; likovna področja; slikanje; slikarske likovne tehnike; slikarski likovni materiali, orodja, pripomočki in podlage; lendavski vrtci.
Published: 07.11.2013; Views: 2605; Downloads: 680
.pdf Full text (353,72 KB)

6.
RISARSKE LIKOVNE TEHNIKE V VRTCU TONČKE ČEČEVE CELJE
Mihaela Jelenc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Risarske likovne tehnike v vrtcu Tončke Čečeve Celje obravnava risarske likovne tehnike v teoriji in praksi. V teoretičnem delu smo predstavili umetnost v Kurikulumu in na kratko opisali vsa likovna področja ter njihova izrazna sredstva. Podrobneje smo predstavili vse risarske likovne tehnike, materiale, orodja, podlage in formate, s katerimi se lahko v predšolskem obdobju ustvarjalno izražamo. Predstavili smo tudi vrtec Tončke Čečeve Celje in prikazali njegove uspehe na umetniškem področju. V empiričnem delu smo prikazali raziskavo, s katero smo želeli ugotoviti prisotnost risarskih likovnih tehnik, materialov, orodij, podlag in formatov v vrtcu Tončke Čečeve Celje. Uporabili smo deskriptivno metodo pedagoškega raziskovanja — anketni vprašalnik, ki je bil razdeljen vzgojiteljicam vrtca Tončke Čečeve Celje. Dobljene rezultate smo obdelali in potrdili ali ovrgli raziskovalne hipoteze. Raziskava je pokazala, da se med umetniškimi zvrstmi, likovne in oblikovne dejavnosti ne pojavljajo najpogosteje pri vzgojnem delu v vrtcu. Na likovnem področju je najpogosteje prisotno risanje, pri katerem vzgojiteljice uporabljajo najrazličnejše materiale, pripomočke, podlage in formate. Nekatere uporabljajo pogosteje, nekaterih, žal, nikoli.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: predšolska vzgoja, likovna vzgoja, didaktika likovne dejavnosti, likovne dejavnosti, likovni materiali, likovni pripomočki.
Published: 07.04.2010; Views: 6133; Downloads: 1242
.pdf Full text (1,36 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica