| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 220
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Ženske v Slovenski vojski
Darja Frlež, Bojana Virjent, Andrej Sotlar, 2006, published professional conference contribution

Keywords: oborožene sile, vojska, ženske, Slovenija
Published in DKUM: 29.03.2024; Views: 49; Downloads: 1
.pdf Full text (407,60 KB)

2.
Samozdravljenje nezapletenih okužb sečil pri ženskah s pomočjo zdravilnih rastlin in rastlinskih pripravkov
Katarina Gošnjak, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Okužbe sečil so ene izmed pogostejših obolenj pri predmenopavzalnih ženskah. Ločimo zapletene in nezapletene okužbe. Med nezapletene okužbe štejemo akutni cistitis in akutni pielonefritis pri predmenopavzalnih, ne nosečih ženskah. Eden izmed načinov zdravljenja nezapletenih okužb sečil je tudi zdravljenje z rastlinami in njihovimi pripravki.
Keywords: nezapletene okužbe sečil, alternativna medicina, predmenopavzalne ženske, rastline in rastlinski pripravki
Published in DKUM: 28.03.2024; Views: 170; Downloads: 81
.pdf Full text (1,43 MB)

3.
Ženske v zasebnovarnostnih službah in policiji
Tea Gorogranc, Tomaž Čas, 2006, published scientific conference contribution

Keywords: policija, zasebno varovanje, ženske, policistke, varnostnice, kariera, karierni sistem
Published in DKUM: 21.03.2024; Views: 73; Downloads: 1
.pdf Full text (365,20 KB)

4.
Vloga in pomen prostega časa vojakinj v slovenski vojski : magistrsko delo
Mateja Bračič, 2024, master's thesis

Abstract: Temeljni namen magistrskega dela je bil proučiti, kakšno vlogo in pomen imata prosti čas in njegovo preživljanje za vojakinje v Slovenski vojski. V ospredju naše raziskave je bilo raziskovanje žensk, ki so zaposlene v vojski, kako preživljajo svoj prosti čas, kdaj so se začele bolj množično vključevati in kakšne delovne naloge v povprečju pogosteje opravljajo v primerjavi z moškimi sodelavci. Raziskali smo, kako preživljajo svoj prosti čas in katere družbene vloge poleg vloge vojakinje še imajo v življenju. Predstavili smo vojaško institucijo in zgodovino vključevanja žensk vanjo. Z empirično raziskavo na vzorcu petih vojakinj iz Centra vojaških šol Maribor smo pridobili podatke s pomočjo polstrukturiranega intervjuja. Ugotovili smo, kako se kot vojakinje počutijo sprejete v Slovenski vojski, katera dela opravljajo, kako usklajujejo službene in družinske obveznosti, kaj jim pomeni prosti čas in kako ga preživljajo. Za vse udeleženke v intervjuju ima prosti čas velik pomen in ga cenijo. Preživljajo ga v krogu družine, izvajajo skupne aktivnosti in se ukvarjajo s športnimi dejavnostmi. Ugotovili smo, da se preživljanje prostega časa medi vojakinjami, ki so bile udeležene v intervjuju, razlikuje glede na njihov življenjski slog, partnersko razmerje in delovno mesto, ki ga zasedajo.
Keywords: vojakinje, vojska, prosti čas, družbena vloga, ženske
Published in DKUM: 21.03.2024; Views: 93; Downloads: 11
.pdf Full text (2,10 MB)

5.
Položaj žensk v državah islamskega sveta na primeru Kuvajta in Turčije : magistrsko delo
Tina Bobek, 2024, master's thesis

Abstract: V nalogi smo obravnavali položaj in vlogo žensk v državah islamskega sveta. Osredotočili smo se na državi Kuvajt in Turčijo. Raziskovali smo položaj in vlogo žensk v državah islamskega sveta skozi posamezna zgodovinska obdobja. Zanimalo nas je, kako se je položaj žensk v islamskem svetu spreminjal, kakšen vpliv je na to imel pojav islama in kako se položaj ter vloga žensk v državah islamskega sveta kažeta danes. Uporabili smo kvalitativni metodi raziskovanja, in sicer polstrukturiran intervju in analizo zgodovinskih virov. Vloga in položaj žensk v državah islamskega sveta sta se skozi različna zgodovinska obdobja spreminjala. V preteklih zgodovinskih obdobjih so ženske v družbi imele pomembnejše vloge in položaje kot danes, nikoli niso uživale popolne svobode. V preteklih zgodovinskih obdobjih so ženske imele bolj aktivno vlogo v družbi. V določeni meri je na te spremembe vplival islam, v kombinaciji s kulturo. Kot pereča problematika za ženske se kažeta izključenost iz javnega življenja ter političnega odločanja. Udeleženke intervjujev kot problematično izpostavljajo vključitev žensk na trg dela in povečano nasilje nad ženskami v družbi. Intervjuvanke so mnenja, da je do največjih izboljšav prišlo na področju izobrazbe za ženske in njihove participacije v politiki. Kuvajtska družba se v primerjavi s turško kaže kot bolj strpna in naprednejša za ženske. Turška družba na drugi strani kaže znake nazadovanja za ženske, predvsem na področju politične participacije in udejstvovanja v javni sferi. V obeh državah ostajajo prisotne neenakosti med spoloma v družbi.
Keywords: islam, položaj žensk, Turčija, Kuvajt, intervju, neenakost, neenakost med spoloma, kultura, religija, islamske države, islamski svet, ženske
Published in DKUM: 21.03.2024; Views: 127; Downloads: 40
.pdf Full text (2,25 MB)

6.
Poklic policistka
Tanja Škerlj, Bojana Virjent, 2005, published scientific conference contribution

Keywords: policija, policisti, poklic policist, policistke, ženske
Published in DKUM: 21.03.2024; Views: 74; Downloads: 2
.pdf Full text (213,12 KB)

7.
Obsojenke kot žrtve nasilja v zaporu
Damijana Žišt, 2003, published professional conference contribution

Keywords: zapori, nasilje, ženske, obsojenke, viktimizacija, raziskave
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 70; Downloads: 1
.pdf Full text (217,68 KB)

8.
Internments after the First World War : the case of women in the Northern Adriatic, 1918-1920
Gorazd Bajc, 2018, original scientific article

Abstract: In November 1918, at the end of World War I, the new Italian authorities arrested several persons in the territory of Venezia Giulia, Rijeka (Fiume) and some parts of Dalmatia and interned some of them in the interior of Italy. A detailed examination of many documents and lists that are kept in Roman and Trieste archives reveal that around 850 civilians were interned, including women. Internments after the First World War in the Slovenian/Croatian-Italian contact area have still not received in-depth analysis; however, even less is known about the internment of women.
Keywords: zgodovina 20. st., prva svetovna vojna, internacije, nasilje, ženske, tranzicija, Italija, zgornji Jadran
Published in DKUM: 13.03.2024; Views: 187; Downloads: 1
URL Link to full text

9.
Spolno nadlegovanje na delovnem mestu : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Aida Bajra, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan resen problem spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, kjer se lahko kadarkoli srečujejo zaposleni. Tako lahko na delovnem mestu postanemo žrtev fizičnega, spolnega in tudi psihičnega nasilja. Največkrat so žrtve nasilja predvsem mlade ženske, ki se ne zavedajo dela in vodstvene funkcije na delovnem mestu. Slabo vzdušje na delovnem mestu lahko privede do negativnih posledic, kjer lahko travmatične izkušnje povzročijo hude telesne, mentalne in psihosomatske posledice. Zanimalo nas je tudi, kateri so vzroki in dejavniki, ki vplivajo na spolno nadlegovanje, ter katere so posledice takoj po spolnem napadu in kasneje. Izvedeno je bilo nekaj raziskav o spolnemu nadlegovanju v Sloveniji, kjer je bilo ugotovljeno, da je ena izmed osmih žensk in eden izmed štirinajstih moških že doživelo spolno nadlegovanje. Med pomembnejšimi ugotovitvami je bila ta , da je vsaka tretja ženska žrtev verbalnega spolnega nadlegovanja in vsaka šesta žrtev fizičnega spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. Najpogostejši storilci so bili sodelavci, tem sledijo neposredno nadrejeni in zaposleni na vodstvenih pozicijah. Rezultati analize, kjer je sodelovalo 823 zaposlenih so pokazale, da je bilo v zadnjih šestih mesecih 10,4 % zaposlenih izpostavljenih spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu, 18, 8 % pa jih je bilo priča pri spolnemu nadlegovanju. Delodajalci se morejo zavzemati za zaposlene in jih seznaniti s podano izjavo in podpisanim Dogovorom o preprečevanju nadlegovanja in nasilja na delovnem mestu ter tekoče spremljati kvaliteto organizacije dela in načina vodenja dela. Za ugotavljanje in odpravo negativnih nadlegovanja in nasilja na delovnem mestu, delodajalec sprejme splošni akt in v soglasju z delavskimi predstavniki določi pooblaščenca za sprejem prijav nadlegovanja. Ti predstavniki se zavzemajo, da bodo trajno spodbujali sodelavce h kolegialnemu vedenju na vseh organizacijskih ravneh družbe in da bodo trajno informirali sodelavce o oblikah in posledicah nadlegovanja in nasilja na delovnem mestu. Veliko držav po svetu ima urejen sistem glede spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. V Sloveniji imajo ključno vlogo pri preprečevanju spolnega nadlegovanja sprejeti pravni akti. Ti akti so Zakon o delovnih razmerjih, Zakon o javnih uslužbencev, Zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja.
Keywords: spolno nadlegovanje, žrtve nasilja, ženske, delovna mesta, diplomske naloge
Published in DKUM: 14.11.2023; Views: 372; Downloads: 71
.pdf Full text (887,59 KB)

10.
Vpliv filmske in televizijske industrije na lepotne standarde
Mojca Kupčič, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo proučuje problematiko lepotnih standardov in vlogo žensk v filmski ter televizijski industriji. S pomočjo analize vsebin po Fiskeju smo ugotovili, da se industriji soočata s problemom pri prikazovanju ženskih likov, kjer so poudarjeni škodljivi lepotni standardi, predvsem vitkost. Izvedena anketa je potrdila vpliv filmov in televizijskih serij na oblikovanje lepotnih standardov ter nakazala, da lahko to vpliva tudi na samopodobo žensk. Večino anketirank skrbi, da se bodo zredile. Prihaja do posledic, kot je razmišljanje o dietah in lepotnih operacijah. V filmski in televizijski industriji je nujna večja raznolikost ženskih likov, predvsem vključevanje različnih telesnih tipov.
Keywords: Televizijska industrija, film, lepotni standardi, vpliv na ženske, vitkost
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 329; Downloads: 27
.pdf Full text (3,03 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica