| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Mednarodnopravna ureditev letalskega prometa
Kaja Šmon, 2019, master's thesis

Abstract: Letalski promet je ena najmlajših transportnih panog, ki se je pojavila šele v začetku prejšnjega stoletja. Skozi zgodovino je doživljala zelo hiter razvoj, ki je danes pripeljal do tega, da je potovanje z letalom že nekaj povsem vsakdanjega. Pojav nove prometne panoge in novega načina potovanja je s seboj seveda prinesel potrebo po pravni ureditvi tega področja in tako smo skupaj z naglim razvojem letalske industrije, bili priča tudi hitremu razvoja mednarodnega letalskega prava ali pa vsaj poskusu, kako temu hitremu razvoja uspešno slediti s pravnimi pravili. Letalsko javno pravo ureja suverenost države v zračnem prostoru in njegove kršitve, zrakoplove, letalsko osebje in drugo. Njegov razvoj se je začel že leta 1910, najpomembnejša konvencija pa je Čikaška konvencija iz leta 1944, ki še danes predstavlja primaren vir letalskega prava. Letalsko zasebno pravo pa se je začelo s sprejetjem Varšavske konvencije, ki je bila v naslednjih letih večkrat spremenjena in dopolnjena. Za vse te dokumente skupaj z Varšavsko konvencijo se je uveljavil kar termin varšavski sistem. Zaradi razdrobljenosti in nepreglednosti pa je celoten varšavski sistem leta 1999 nadomestila Montrealska konvencija, ki je celotno področje uredila v enem samem mednarodnopravnem dokumentu.
Keywords: Mednarodno letalsko pravo, Čikaška konvencija, Varšavska konvencija, Montrealska konvencija, letalski promet, zračni prostor, civilni zrakoplov.
Published: 17.12.2019; Views: 524; Downloads: 88
.pdf Full text (694,07 KB)

2.
Onesnaževanje v letalskem prometu
Monika Gajski, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Letalski promet je čedalje bolj razvit, s tem pa za seboj potegne veliko dobrih, kot tudi slabih lastnosti. Letala pri svojem delovanju v zrak spustijo delce, ki povzročajo onesnaženost. S svojim hrupom povzroča nevšečnosti tako pri ljudeh, kot živalih. Imajo veliko vpliva tudi na zdravje. Za širitev letališč je potrebno veliko novega prostora, ki so bila včasih kmetijska zemljišča. Stremeti moramo k temu, da bi čimbolj obvarovali naše okolje ter zdravje.
Keywords: diplomske naloge, letalski promet, letalski hrup, klimatske spremembe, onesnaževanje, onesnaževanje zraka
Published: 30.11.2018; Views: 757; Downloads: 139
.pdf Full text (1,06 MB)

3.
Uvedba elektronskega letalskega tovornega lista
Marko Gostić, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je opisan proces odpreme letalske pošiljke ter vsa dokumentacija, ki je za odpremo potrebna. Na začetku je predstavljen problem papirnega poslovanja, ki posledično podaljša proces odpreme pošiljke, ter podjetje, v katerem smo ga raziskovali. V nadaljevanju so predstavljene teoretične osnove o prevozni pogodbi letalskega tovora, o elektronskem poslovanju in njegovi uvedbi v letalskem tovornem prometu. Predstavljeni so dokumenti, ki jih je potrebno digitalizirati ter elektronska standardna sporočila za izmenjavo podatkov med udeleženci. V obstoječem stanju bomo opisali procese in dokumente, ki jih mora špediter pripraviti za odpremo pošiljke. Ti procesi temeljijo na papirnem poslovanju, ki ga bomo analizirali in podali ugotovitve, kje prihaja do zastojev v procesu. Na podlagi analize bomo podali predlog rešitve z uvedbo elektronskega letalskega tovornega lista. V zaključku bomo predstavili rezultate uvedbe rešitve: pospešitev procesa odpreme pošiljke, znižanje stroškov poslovanja, povečanje konkurenčnosti ter zmanjšanje porabe papirja.
Keywords: papirno poslovanje, elektronsko poslovanje, letalski tovorni list, e-AWB, letalski tovorni promet, informatika
Published: 22.11.2016; Views: 852; Downloads: 67
.pdf Full text (2,73 MB)

4.
5.
DGR pošiljke v letalskem prometu
Luka Grobljar, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja s problemom prevoza nevarnega blaga v letalskem prometu. Seznanili se bomo z omejitvami letalskega prometa in natančno preučili DGR (Dangerous Goods Regulations) pošiljko. DGR je mednarodna oznaka, s katero označujemo nevarno blago. Vsako blago, ki se smatra za nevarno, najdemo na seznamu nevarnega blaga, zato bo v diplomskem delu predstavljenih devet razredov, v katere razvrščamo nevarno blago. Ukvarjali se bomo z izbiro embalaže, oznak in nalepk, ki jih potrebujemo pri pošiljanju DGR pošiljke. Podrobno bomo analizirali izjavo o prevozu nevarnega blaga in predstavili pravila za pravilno manipuliranje DGR pošiljke. Diplomsko delo preučuje specifičen primer priprave in pošiljanja DGR pošiljke v letalskem tovornem prometu, zato so opisani naslednji pomembni elementi: vloga špediterja, letalski tovorni list, skladiščni nalog in izjava za prevoz nevarnega blaga. V zadnjem delu diplomskega dela bomo predstavljeno kritično analizirali in podali rešitve za izboljšave procesa prevoza nevarnega blaga v letalskem tovornem prometu.
Keywords: letalski promet, letalski tovorni promet, nevarne snovi (DGR)
Published: 22.01.2015; Views: 1333; Downloads: 305
.pdf Full text (2,18 MB)

6.
POGODBE V MEDNARODNEM LETALSKEM PREVOZU
Jasmina Martinjak Tušek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Kljub temu, da je letalsko pravo najmlajša veja transportnega prava, je iz pravnega, gospodarskega in mednarodnega vidika ena izmed pomembnejših vej transportnega prava. Mednarodna pogodba je splet dveh ali več pravnih redov, v katerih imata stranki svoj sedež. Pomembnejši mednarodni letalski sporazumi, ki veljajo v Sloveniji so Montrealska konvencija, Konvencija o priznanju pravic na letalu, ter Rimska uredba. V mednarodnem letalskem prometu poznamo naslednje vrste pogodb: pogodba o prevozu potnikov in prtljage, pogodba o prevozu tovora, multimodalni prevoz, pogodba o posebni storitvi z letalom in pogodba o zakupu letala. V delu ugotavljam, kako mednarodne pogodbe sklepa naš letalski prevoznik Adria Airways in Adria Airways tehnika. Navedene problematike sem se lotila s pravno teoretičnega vidika oziroma s pomočjo aktualnih primerov iz prakse. Kot primer prakse navajam primer Falcona oziroma vladnega letala in prodajo državnega premoženja. Svet se nahaja v gospodarski krizi, katera vpliva tudi na sklepanje mednarodnih pogodb v letalskem prometu.
Keywords: prevozno pravo, letalsko pravo, letalski promet, mednarodna letalska pogodba, uredba, gospodarska kriza, država, stranki pogodbe, privatizacija.
Published: 22.12.2014; Views: 1827; Downloads: 212
.pdf Full text (2,25 MB)

7.
Zagotavljanje varnosti v civilnem letalstvu : diplomsko delo univerzitetnega študija
Simona Kramarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Zagotavljanje varnosti mora potekati na nacionalni in na mednarodni ravni, da je odsotnost tveganja minimalna. Ker je letalska industrija izredno mednarodna, morajo biti vzpostavljeni skupni predpisi in standardi, ki se morajo v različnih državah izvajati na enak način. Diplomsko delo preučuje predpise, ki se nanašajo na ta segment in skuša ugotoviti učinkovitost predpisov v praksi. Omenjeni predpisi so relativno učinkoviti, vendar se pojavljajo problemi glede zastarelosti zakonodaje. Probleme glede pomanjkljivosti nadzornega organa je Republika Slovenija v letu 2011 odpravila z ustanovitvijo Javne agencije za civilno letalstvo ter tako odpravila nepravilnosti, ki niso bile v skladu z evropskim pravnim redom. To je pripomoglo k večji učinkovitosti na področju nadzora letalske varnosti in s tem posledično tudi k manjšim tveganjem ogrožanja varnosti. Izhodišče dela predstavlja teoretični del, kjer je povzeta zgodovina civilnega letalstva, opredeljeni so temeljni pojmi, predstavljeni letalski predpisi in mednarodne organizacije na področju civilnega letalstva. Diplomsko delo na osnovni ravni predstavi sistem varnostnih ukrepov na letališčih, ki naj bi v svojem bistvu zagotavljal najvišji standard varnosti v vseh državah in na vseh letališčih. Teoretičnemu sledi empirični del, kjer smo poskušali s pomočjo usmerjenih intervjujev ugotoviti, kako se zagotavlja varnost na področju civilnega letalstva v Republiki Sloveniji ter morebitne pomanjkljivosti celotnega sistema. Osredotočili smo se predvsem na ustanovitev Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije in njeno nadzorno vlogo pri zagotavljanju varnosti. Zanimalo nas je, ali je njeno delovanje pripomoglo k doseganju višjih varnostnih standardov.
Keywords: letalstvo, civilno letalstvo, letalski promet, letališča, varnost, varnostni ukrepi, diplomske naloge
Published: 27.11.2013; Views: 1838; Downloads: 431
.pdf Full text (500,54 KB)

8.
Zagotavljanje varnosti v zračnem prometu : diplomsko delo univerzitetnega študija
Miha Pavlin, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Začetki civilnega letalstva segajo v leto 1929. Prva komercialna linija je bila čezatlantska proga, ki jo je uvedel grof Zeppelin. Progo so ukinili leta 1937, ko je prišlo do nesreče cepelina Hindenburg. Šele razvoj reaktivnih letal po drugi svetovni vojni je omogočil hiter prevoz potnikov in razmah komercialnega letalstva. Po vojni je sledilo obdobje miru in gospodarskega razvoja. Prav tako je sledilo obdobje razcveta letalstva. Število letal, letalskih prevoznikov in letalskih prog je eksponentno naraščalo. Zaradi vse večjega števila subjektov, vključenih v zračne operacije, se je pokazala potreba po večji urejenosti le-teh. Nastale so različne organizacije in agencije, ki so poskušale organizirati in sistemizirati zračni promet, in v obdobju zadnjih 50 let se je varnost v zračnem prostoru izboljšala. Danes, ko se frekvenca zračnega prometa meri v milijonih opravljenih kilometrov, je fascinanten podatek ta, da se je število letalskih nesreč znižalo. Strogi predpisi na področju letalstva, ki so se nenehno prilagajali in posodabljali glede na svetovne razmere, so privedli do tega, da velja letalski promet za najvarnejšo obliko transporta ljudi in tovora.
Keywords: zračni promet, letalski promet, varnost, predpisi, diplomske naloge
Published: 11.03.2013; Views: 1613; Downloads: 316
.pdf Full text (649,50 KB)

9.
Ekonomska analiza letalskega sektorja v Zdrzuženih državah Amerike
Blaž Tomc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je predstavitev in analiza letalskega sektorja v Združenih državah Amerike, ki ga bomo prikazali iz vidika letalskih prevoznikov in industrije letal in letalske opreme. Prikazali bomo, da je celoten letalski sektor ZDA, kot eden najrazvitejših letalskih sektorjev na svetu, zelo pomemben element gospodarstva ZDA in celotnega svetovnega gospodarstva. Polega razvoja letalstva, letalskih prevoznikov in letalske industrije se bomo osredotočili na ekonomsko analizo celotnega letalskega sektorja, nekoliko podrobneje pa bomo obravnavali večje letalske prevoznike in večja podjetja letalske industrije. Ugotovitve bomo podkrepili s statističnimi podatki, ki jih bomo tudi grafično prikazali in razložili, na podlagi statističnih podatkov pa bomo tudi primerjali letalski sektor ZDA z ostalimi svetovnimi letalskimi sektorji, predvsem z Evropo. Prikazali bomo tudi, kakšen vpliv na sektor so imeli določeni dogodki v preteklosti in poskusili podati nekaj napovedi na prihodnost letalskega sektorja in našteti nekaj dejavnikov, ki bodo v prihodnosti imeli največji vpliv.
Keywords: letalski potniški in tovorni promet, zračni prometni sistem, letalski prevozniki, letalska industrija
Published: 21.12.2012; Views: 1257; Downloads: 121
.pdf Full text (1,68 MB)

10.
Protiteroristični ukrepi v letalskem prometu po 11. septembru 2001 : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Aleš Srakar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Terorizem je ena zelo pogostih tem dnevnih časopisov in ostalih medijev, pa čeprav njegove korenine segajo v daljno preteklost, bomo poskusili v diplomski nalogi predstaviti le potek varnostnih ukrepov, ki so se razvijali v ZDA, Evropski uniji in R Sloveniji po letalskem napadu na WTC v New Yorku in Pentagon v Washingtonu 11. septembra 2001 in so ob enem pripomogli k večji varnosti v letalskem prometu. Po letalskem napadu so se varnostni ukrepi v ZDA bliskovito in korenito spreminjali in zaostrovali predvsem na področju letalskega prometa. Spreminjala se je tako zakonodaja, tehnični pripomočki za odkrivanje predmetov in snovi, ki bi lahko pripomogli k izvedbi terorističnih napadov, ter drugi ukrepi zoperstavljanja terorizmu. Varnostnim ukrepom ZDA je sledila tudi Evropa, saj so se teroristični napadi vrstili tudi v državah Evropske unije. Svet Evropske unije je po terorističnih napadih v Madridu leta 2004 in v Londonu leta 2005 sprejel novo Deklaracijo o terorizmu, spodbudil delo komisije in izpostavil nova področja za ukrepanje zoper terorizem, sprejete so bile številne direktive in uredbe in drugi akti, ki se zavzemajo za večjo varnost državljanov Evropske unije in premoženja. Tudi Slovenija ostro obsoja terorizem in je ena najuspešnejših držav Evropske unije, kar se tiče sprejemanja oz. implementacije aktov EU na področju boja zoper terorizem. Različni pokazatelji terorističnega ogrožanja pa kažejo, da je Slovenija za enkrat še vedno sorazmerno varna država, kar pa ne pomeni, da nam zaradi nizke nacionalno varnostne ogroženosti ni potrebno zagotavljati in izvajati tovrstnih ukrepov. Ti ukrepi se predvsem kažejo v civilnem letalskem prometu, ki v današnjem svetu predstavlja najpomembnejšo panogo v transportu oseb in tovora.
Keywords: terorizem, teroristični ukrepi, 11. september, protiteroristični ukrepi, letalski promet, letališča, varnost, diplomske naloge
Published: 03.12.2012; Views: 1196; Downloads: 191
.pdf Full text (320,06 KB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica