| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
PREDNOSTI LOKACIJE MARIBORSKEGA LETALIŠČA NA PODROČJU LETALSKEGA TOVORNEGA PREVOZA
Maša Potočnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu, v poglavjih 1, 2 in 3, je glavni namen opisati tovor v letalskem prevozu, poslovne modele letalskih linij, razvrščanje letališč in politiko razvoja letališč. Analiziram dolgoletni razvoj nekaterih, z mariborskim letališčem primerljivih evropskih letališč v začetni fazi razvoja. Predstavljeno je Letališče Maribor, njegov razvoj ter potniški in tovorni promet. V nadaljevanju so prikazane še prednosti mariborskega letališča pred konkurenčnimi in okvirni izračuni, zakaj izbrati ravno to letališče. Vizija letališča je postati vstopna točka za tovorni prevoz za Centralno Evropo. Letalski tovorni prevoz bi lahko postal ena ključnih logističnih dejavnosti podravske regije. Kljub težavam, ki ovirajo njegov razvoj, je povečanje letalskega tovornega prevoza na mariborskem letališču le še vprašanje časa.
Keywords: Ključne besede: letalski tovorni prevoz, Letališče Edvarda Rusjana Maribor, letalski tovorni prevozniki, centralna in napajalna letališča, geografska lega letališč.
Published: 22.03.2010; Views: 1723; Downloads: 223
.pdf Full text (1,64 MB)

4.
Prenova procesa uvoza in prevzema letalskih pošiljk v izbranem podjetju : diplomsko delo
Matjaž Berus, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Z analizami obstoječih procesov v podjetjih pogosto prihajamo do številnih pomislekov in dognanj, da aktivnosti v obstoječih procesih ne potekajo v optimalnem zaporedju oz. smo mnenja, da se jih da spremeniti, optimizirati. Cilj sprememb v procesu je doseči pozitivne učinke v časovnem in finančnem segmentu poslovanja. Te pogosto dosegamo z reorganizacijami vpletenih sluţb znotraj podjetja ter spremembami načina poslovanja z zunanjimi gospodarskimi subjekti. Spremembe so ključne za učinkovitejše obvladovanje procesov in s tem povezano doseganje boljših poslovnih rezultatov. Globalizacija svetovnega trga, vzpostavitev elektronskega poslovanja in uporaba inteligentnih informacijskih sistemov predstavljajo povod za analizo obstoječega procesa uvoza in prevzema letalskih pošiljk v izbranem podjetju. Z analizo obstoječega stanja ţelimo ugotoviti, ali na tem področju obstaja moţnost po celoviti oz. delni prenovi procesa in ali prenova prinaša ţelene učinke, ki smo jih zapisali v prvem odstavku.
Keywords: logistični procesi, letalski promet, prevoz tovora, prevzem letalskih pošiljk, TLM
Published: 05.05.2011; Views: 1569; Downloads: 108
.pdf Full text (2,95 MB)

5.
Pravna podlaga za organizacijo mednarodnega letalskega prevoza : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Majda Bender, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Letalstvo je sodobna oblika prevoza ljudi, prtljage in tovora, ki omogoča hiter in učinkovit prevoz. Zaradi svoje oblike, tehnologije in sodobne tehnike, razvoja elektronike in računalništva, je letalstvo zahtevno pa vendarle obvladljivo in omogoča hitro premagovanje krajev in časa, kar je za razviti svet najbolj pomembno. Zaradi svoje razsežnosti in mednarodnega vpliva letalstvo posega tudi v prostor in jurisdikcijo držav, ki same letalstva nimajo in ki niso vključene v letalske povezave, bodisi s preleti, bodisi preko ljudi, ki potujejo. Čeprav je letalstvo novejša oblika prevoza, je urejeno z mednarodnimi konvencijami, notranjimi zakoni Republike Slovenije in podzakonskimi predpisi, bilateralnimi sporazumi, uredbami in tehničnimi predpisi. Mednarodno povezovanje, usklajevanje predpisov, sprejemanje enakih pravnih norm, poenotenje predpisov in tehničnih vodil za urejanje zračnega prostora in letenja so pogoj za varno in dolgoletno opravljanje te dejavnosti. V današnjem času se poleg zračnega prostora veliko posveča tudi varnosti letališč in letal kot objektov, ki so pomembni za izvajanje letalske dejavnosti.
Keywords: letalski prevoz, mednarodno pravo, zakon, konvencija
Published: 17.05.2011; Views: 1516; Downloads: 159
.pdf Full text (1,35 MB)

6.
POMEN INOVACIJ V ZRAČNEM TRANSPORTU
Anja Senčar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj zračnega potniškega prevoza je potekal hitro in zaznamovale so ga številne inovacije; nekatere izmed njih opisujem v diplomskem delu. Tehnično-tehnološke inovacije v zračnem transportu, ki sem jih prikazala, so: • tlačna kabina letala in izboljšave materialov pri gradnji letal, • črna skrinjica na letalu oz. zapisovalnik podatkov o letu, • aerodinamično oblikovane konice kril ali krilca letala, • potniški most za varnejše in hitrejše vkrcavanje na letalo, • informacijsko - komunikacijska tehnologija za učinkovitejše poslovanje letalskih družb. Pri organizacijskih inovacijah v zračnem transportu sem orisala: • uporabo žariščnih in obrobnih letališč, • način poslovanja z zunanjo oskrbo, • nizkocenovne prevoze letalskih družb. V nalogi orišem tudi nekatere pričakovane novosti na področju zračnega transporta. Letala bodo grajena iz lažjih, vendar trpežnih kompozitnih materialov, njihovi motorji bodo uporabljali biogoriva. Ustanovili bodo t. i. hibridne letalske družbe, ki bodo zadovoljevale potrebe uporabnikov v linijskem in nelinijskem transportu.
Keywords: Ključne besede: letalski potniški prevoz, zgodovina razvoja letalstva, inovacije v zračnem transportu, energetski viri in zračni transport, nizkocenovni letalski prevozi, napovedi v zračnem transportu.
Published: 15.06.2012; Views: 1458; Downloads: 119
.pdf Full text (1,04 MB)

7.
Nesreče v letalskem prometu
Matej Hartman, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu so opisani glavni vzroki, ki lahko vodijo do letalskih nesreč, obenem pa so predstavljene službe, ki skrbijo za varnost v letalskem prometu. V nadaljevanju je prikazano, kako slovenski nacionalni prevoznik Adria Airways skrbi za svojo varnost in s tem tudi varnost potnikov. Pri proučevani letalski nesreči, ki se je zgodila v Sloveniji, se je izkazalo, do česa lahko vodi neupoštevanje varnostnih predpisov. Za predhodno preprečitev nesreč morajo biti izpolnjeni in upoštevani vsi varnostni standardi, vse službe letalskega prevoza pa morajo med seboj sodelovati, si zaupati in biti usklajene. Vsako nesrečo, ki se zgodi, pa je treba temeljito analizirati in ugotoviti, kaj jo je povzročilo, saj lahko le tako pridemo do novih spoznanj in tako preprečimo naslednje podobne dogodke.
Keywords: letalski prevoz, nesreče, kontrola, predpisi.
Published: 16.04.2014; Views: 955; Downloads: 179
.pdf Full text (925,66 KB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica