| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Varnostni pregled oseb in ročne prtljage pred vstopom v območje izhodov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana: Varnostna problematika tehnologije 3D tiskanja : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Primož Žnidaršič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo se osredotoča na varnostni vidik zlorabe tehnologije 3D tiskanja in na izziv varnostne službe na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, pri odkrivanju takšnih predmetov z načinom varnostnih postopkov, ki jih na omenjenem letališču izvajajo. Vedno bolj se namreč povečuje in je priljubljena uporaba 3D tiskalnikov v zasebne namene. Zaradi neomejenih možnosti uporabe in zaradi neštetih oblik predmetov, ki jih lahko natisnemo s 3D tiskalnikom, lahko potencialni napadalec izdela tudi predmet, ki bi predstavljal grožnjo za varnost. Kljub priljubljenosti in vedno večji vsakdanji zasebni uporabi tehnologij 3D tiskanja, je potrebno opozoriti tudi na možnosti zlorabe, oziroma opozoriti na nevarne predmete narejene s 3D tiskalnikom. Ker se v zadnjih letih v letalskem prometu posveča zelo veliko pozornosti sami varnosti potnikov, smo se v diplomskem delu osredotočili na varnostni pregled oseb in ročne prtljage pred vstopom v varovano območje z omejenim gibanjem oz. v območje izhodov. Hkrati smo se vprašali, kako lahko odkrivanje nevarnih predmetov natisnjenih s 3D tiskalnikom predstavlja težavo varnostni službi. Empirični del diplomskega dela se osredotoča na raziskovalna vprašanja, na katere smo skušali odgovoriti s pomočjo znanstvene literature, osredotoča se na intervju z vodjem varnosti in varovanja na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, ter na eksperiment, v katerem smo nož, natisnjen s 3D tiskalnikom, izpostavili pregledu z rentgensko napravo, kakršno uporabljajo na prej omenjenem letališču pri varnostnih pregledih. Rezultati so pokazali, da odkrivanje takšnih predmetov predstavlja varnostno tveganje in velik izziv za delo varnostne službe.
Keywords: diplomske naloge, 3D tiskanje, nevarni predmeti, letališča, tehnologija naprav, varnostni pregled oseb in ročne prtljage
Published in DKUM: 08.01.2020; Views: 1111; Downloads: 214
.pdf Full text (2,30 MB)

2.
Vpliv nizkocenovnih letalskih prevoznikov na ekonomske kazalnike regij severnega jadrana
Marin Kajba, 2019, master's thesis/paper

Abstract: Magistrska naloga proučuje vpliv nizkocenovnih prevoznikov na ekonomske kazalnike regij severnega jadrana. Raziskavo smo opravili na podatkih 12 letališč v Sloveniji, Hrvaški in Italiji. Raziskava je doprinos k znanosti, saj v literaturi nismo zasledili tovrstne raziskave na tem geografskem področju. Tuji avtorji navajajo, da se je s prihodom nizkocenovnih letalskih prevoznikov v odročne kraje spremenil socialno-ekonomski status v regijah. Da bi analizirali vpliv v naši okolici, smo z DEA analizo izračunali tri različne učinkovitosti izbranih letališč (učinkovitost glede števila potnikov, tehnična učinkovitost in splošna učinkovitost). Izračunani so nam pomagali v nadaljevanju, ko smo preverili, kako letališča vplivajo na svojo okolico. Poiskali smo njihove vrednosti korelacije z bruto domačim proizvodom in številom nočitev v regijah. Ugotovili smo, da je večina italijanskih letališč 100% učinkovita v vseh letih, ki smo jih analizirali, učinkovitost ostalih pa narašča skozi leta. Izstopa le domače letališče Jožeta Pučnika, ki mu splošna učinkovitost pada. Rezultati, ki so predstavljeni na koncu dela lahko letališčem pomagajo pri načrtovanju nadaljnjega dela.
Keywords: nizkocenovni letalski prevozniki, Data Envelopment Analysis (DEA), učinkovitost, letališča
Published in DKUM: 11.06.2019; Views: 1416; Downloads: 83
.pdf Full text (3,02 MB)

3.
Pametna izbira letališč na območju slovenske regije
Žiga Korent, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Mobilnost za osebne ali službene namene je gonilna sila današnje globalno povezane družbe. Potreba po premagovanju razdalje od točke A do točke B je vedno večja. Za premagovanje te potrebe uporabljamo različna sredstva, ki jih delimo na tri različne tipe: kopenska mobilna sredstva, morska mobilna sredstva in zračna mobilna sredstva. Najhitrejšo možnost premagovanja daljših razdalj nam ponujajo zračna mobilna sredstva. Najbolj dostopna izmed zračnih sredstev pa so letala. Letala so glavni izbor transportnih sredstev za premagovanje daljših razdalj. Razvoj gospodarstva je omogočil razširitev tega sredstva po celem svetu, kar omogoča skoraj neomejen dostop. Ob tako olajšanem dostopu se lahko zanemarijo ostale pomembne lastnosti sredstva, saj sama dostopnost s svojo izpostavljenostjo zasenči njihov pomen. Z izrecnim izborom najbolj dostopnih sredstev nekatere manj opazne lastnosti postanejo manj pomembne in jih ne opazimo. Določimo lahko torej, katera sredstva bomo uporabili za premagovanje daljših razdalj, vendar te uporabe še nismo optimizirali. Na podlagi narejene raziskave bomo poskušali najti najbolj optimalni let v preučenih pogojih.
Keywords: faktorji izbire, letališča, optimizacija potovanja, široka izbira
Published in DKUM: 27.02.2019; Views: 808; Downloads: 62
.pdf Full text (1,03 MB)

4.
Raziskava različnih vrst prevozov do letališč v Benetkah, na Dunaju, v Münchnu in v Trstu
Boštjan Repanšek, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Letalski promet postaja vse bolj del vsakdanjika vedno večjega števila državljanov Republike Slovenije. Večina tistih, ki potujejo z letali, je že letela z enega od bližnjih letališč v tujini. Glede na to, da je možnih izbir prevoza do teh letališč več, smo se jih odločili raziskati. Raziskovali smo prevoze iz Ljubljane do letališč v Benetkah, na Dunaju, v Münchnu in Trstu. Naš glavni problem, ki smo ga rešili, je bil poiskati najboljši možni prevoz do vsakega od teh letališč, upoštevajoč štiri različne parametre. Parametre in njihovo pomembnost smo izbrali glede na anketo, ki smo jo opravili. Ti parametri so: cena, časovna prilagodljivost, udobnost in varnost prevozov. Do končnih rezultatov smo prišli z večparametrskim odločanjem, saj smo uporabili metode tipa MAUT. Končne rezultate nam je posredoval program Hiview3. Najboljši prevoz do letališč v Benetkah in Trstu je prevoz podjetja GoOpti, najboljši prevoz do letališča na Dunaju je prevoz z vlakom, medtem ko je najboljši prevoz do letališča v Münchnu prevoz z avtobusom.
Keywords: prevozi na okoliška letališča, večparametrsko odločanje, metode MAUT, program Hiview3
Published in DKUM: 28.09.2015; Views: 1335; Downloads: 107
.pdf Full text (1,20 MB)

5.
Vpliv nizkocenovnih letalskih prevoznikov na učinkovitost letališč
Klemen Grobin, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Nizkocenovni letalski prevozniki so hitro rastoča panoga letalskega prometa, ki je na novo definirala način potovanja na želene destinacije. Raziskave na področju vpliva nizkocenovnih prevoznikov na konkurenco so zelo pogoste, na področju vpliva na učinkovitost letališča pa je opazen primanjkljaj strokovne literature. V diplomskem delu bomo s pomočjo uporabe metode DEA za izračun učinkovitosti in s pomočjo uporabe linearne regresije za določanje vplivov poizkusili odgovoriti na vprašanje o vplivu nizkocenovnih prevoznikov na učinkovitost letališč. Vzorec dvanajstih letališč bo omejen na Jadransko regijo, uporabljeni pa bodo različni modeli DEA in različna časovna obdobja za natančnejšo določitev obnašanja zaradi pojava gospodarske krize. Rezultati kažejo na močan vpliv nizkocenovnih prevoznikov na učinkovitost letališč, vpliv pa je močno odvisen od nekaterih infrastrukturnih dejavnikov na letališču.
Keywords: nizkocenovni letalski prevozniki, Data Envelopment Analysis (DEA), učinkovitost, letališča
Published in DKUM: 24.09.2015; Views: 1602; Downloads: 147
.pdf Full text (1,59 MB)

6.
Omejevanje zasebnosti na letališču
Sašo Žurga, 2012, published professional conference contribution

Keywords: letališča, varnost, potniki, zasebnost
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1371; Downloads: 93
URL Link to full text

7.
Zagotavljanje varnosti v civilnem letalstvu : diplomsko delo univerzitetnega študija
Simona Kramarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Zagotavljanje varnosti mora potekati na nacionalni in na mednarodni ravni, da je odsotnost tveganja minimalna. Ker je letalska industrija izredno mednarodna, morajo biti vzpostavljeni skupni predpisi in standardi, ki se morajo v različnih državah izvajati na enak način. Diplomsko delo preučuje predpise, ki se nanašajo na ta segment in skuša ugotoviti učinkovitost predpisov v praksi. Omenjeni predpisi so relativno učinkoviti, vendar se pojavljajo problemi glede zastarelosti zakonodaje. Probleme glede pomanjkljivosti nadzornega organa je Republika Slovenija v letu 2011 odpravila z ustanovitvijo Javne agencije za civilno letalstvo ter tako odpravila nepravilnosti, ki niso bile v skladu z evropskim pravnim redom. To je pripomoglo k večji učinkovitosti na področju nadzora letalske varnosti in s tem posledično tudi k manjšim tveganjem ogrožanja varnosti. Izhodišče dela predstavlja teoretični del, kjer je povzeta zgodovina civilnega letalstva, opredeljeni so temeljni pojmi, predstavljeni letalski predpisi in mednarodne organizacije na področju civilnega letalstva. Diplomsko delo na osnovni ravni predstavi sistem varnostnih ukrepov na letališčih, ki naj bi v svojem bistvu zagotavljal najvišji standard varnosti v vseh državah in na vseh letališčih. Teoretičnemu sledi empirični del, kjer smo poskušali s pomočjo usmerjenih intervjujev ugotoviti, kako se zagotavlja varnost na področju civilnega letalstva v Republiki Sloveniji ter morebitne pomanjkljivosti celotnega sistema. Osredotočili smo se predvsem na ustanovitev Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije in njeno nadzorno vlogo pri zagotavljanju varnosti. Zanimalo nas je, ali je njeno delovanje pripomoglo k doseganju višjih varnostnih standardov.
Keywords: letalstvo, civilno letalstvo, letalski promet, letališča, varnost, varnostni ukrepi, diplomske naloge
Published in DKUM: 27.11.2013; Views: 2543; Downloads: 554
.pdf Full text (500,54 KB)

8.
Protiteroristični ukrepi v letalskem prometu po 11. septembru 2001 : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Aleš Srakar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Terorizem je ena zelo pogostih tem dnevnih časopisov in ostalih medijev, pa čeprav njegove korenine segajo v daljno preteklost, bomo poskusili v diplomski nalogi predstaviti le potek varnostnih ukrepov, ki so se razvijali v ZDA, Evropski uniji in R Sloveniji po letalskem napadu na WTC v New Yorku in Pentagon v Washingtonu 11. septembra 2001 in so ob enem pripomogli k večji varnosti v letalskem prometu. Po letalskem napadu so se varnostni ukrepi v ZDA bliskovito in korenito spreminjali in zaostrovali predvsem na področju letalskega prometa. Spreminjala se je tako zakonodaja, tehnični pripomočki za odkrivanje predmetov in snovi, ki bi lahko pripomogli k izvedbi terorističnih napadov, ter drugi ukrepi zoperstavljanja terorizmu. Varnostnim ukrepom ZDA je sledila tudi Evropa, saj so se teroristični napadi vrstili tudi v državah Evropske unije. Svet Evropske unije je po terorističnih napadih v Madridu leta 2004 in v Londonu leta 2005 sprejel novo Deklaracijo o terorizmu, spodbudil delo komisije in izpostavil nova področja za ukrepanje zoper terorizem, sprejete so bile številne direktive in uredbe in drugi akti, ki se zavzemajo za večjo varnost državljanov Evropske unije in premoženja. Tudi Slovenija ostro obsoja terorizem in je ena najuspešnejših držav Evropske unije, kar se tiče sprejemanja oz. implementacije aktov EU na področju boja zoper terorizem. Različni pokazatelji terorističnega ogrožanja pa kažejo, da je Slovenija za enkrat še vedno sorazmerno varna država, kar pa ne pomeni, da nam zaradi nizke nacionalno varnostne ogroženosti ni potrebno zagotavljati in izvajati tovrstnih ukrepov. Ti ukrepi se predvsem kažejo v civilnem letalskem prometu, ki v današnjem svetu predstavlja najpomembnejšo panogo v transportu oseb in tovora.
Keywords: terorizem, teroristični ukrepi, 11. september, protiteroristični ukrepi, letalski promet, letališča, varnost, diplomske naloge
Published in DKUM: 03.12.2012; Views: 1660; Downloads: 222
.pdf Full text (320,06 KB)

9.
10.
Search done in 1.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica