| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
ANALIZA ČLOVEŠKIH ODNOSOV V POTNIŠKI KABINI LETALA
Petra Studen, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo proučevali človeške odnose v neugodnem delovnem okolju, torej potniški kabini letala. Tam so razmere nenaravne in vzdrževane s pomočjo posebnih sistemov, prostor je majhen in zaprt, v njem je več ljudi, temperatura se vzdržuje s pomočjo klime, zrak po kabinah kroži, pritisk je drugačen kot na tleh, kisika je manj in tako naprej. Čeprav so to razmere, ki so večinoma na vseh letalih, smo se skoncentrirali na razmere, ki so na letalih Adrie Airways, d.d. Tudi v raziskovalnem delu smo proučevali podatke in mnenje zaposlenih na Adrii Airways ter potnikov, ki so z Adrio že potovali. Diplomsko delo vsebuje teoretični del, za katerega smo zbrali podatke iz različnih literatur, virov, predavanj, tečajev, podatke pa smo dobili tudi od podjetja Adria Airways, d.d. Ti interni podatki so pisni in ustni, podjetje pa smo tudi predstavili. V teoretičnem delu smo naprej opisali sisteme, ki vzdržujejo za življenje potrebne razmere in delovno okolje na letalih, to pa je tudi okolje, kjer so stranke — potniki. Prevoz z letalom je namreč storitvena dejavnost, zaposleni in stranke pa se večinoma nahajajo v istem prostoru. Opisali smo človeške odnose, med njimi še posebej komunikacijo, motivacijo in strah ter nato še stres. V raziskovalnem delu smo proučevali: • kako razmere v potniški kabini vplivajo na človeške odnose, • ali povzročajo stres, • ali poznavanje razmer pripomore k boljšim odnosom, • ali se nanje lahko pripravimo in podobno. Podatke, potrebne za raziskovalni del, smo dobili s pomočjo anketnih vprašalnikov, ki so bili namenjeni: • kabinskemu osebju, zaposlenemu v Adrii Airways, • potnikom, ki so že potovali z letalskim prevoznikom Adria Airways, d.d. Vprašalniki so bili narejeni v dveh oblikah: vprašalnik, tiskan na papir in spletna anketa. Vsebina je bila znotraj skupin enaka. Dva vprašalnika sta bila narejena, da vidimo, če iste razmere občutita obe strani enako. V zadnjem delu diplomske naloge smo podali predloge za izboljšavo, predlagali razmislek o možnosti implementacije le-teh ter možnosti razširitve rešitve.
Keywords: sistemi na letalu, razmere v potniški kabini letala, človeški odnosi, stres
Published: 14.12.2009; Views: 1573; Downloads: 214
.pdf Full text (942,23 KB)

8.
OCENA PRIMERNOSTI NAKUPA ORODJA ZA DVIG LETALA V PODJETJU ADRIA AIRWAYS TEHNIKA D.D.
Anže Ovijač, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljeno orodje za dvig letala v breztežnostno stanje, ki se uporablja na letalih družine Airbus A319, A320 ter A321. V povezavi s tem orodjem smo poiskali ugodnejše rešitve pri stroških vzdrževanja letal v podjetju Adria Airways, Slovenski letalski prevoznik, d.d. Na osnovi analiz in natančnih izračunov smo ugotovili, da je nakup orodja za dvig letala boljša rešitev v primerjavi z vsakokratno izposojo le-tega. Poleg cenejšega vzdrževanja ta rešitev prinese tudi krajše vzdrževalne roke, zmanjša izpad vzdrževalnih dejavnosti in posledično poveča nivo kvalitetnega vzdrževanja, za katerim podjetje stremi. Tako dolgoročni cilji Adrie Airways kot tudi trg letalske industije kažejo, da se za prihodnost vzdrževalnih del na letalih tipa Airbus ni treba bati, kar pomeni, da bo orodje za dvig letala tudi v prihodnosti lahko dobro služilo svojemu namenu.
Keywords: Vzdrževanje, vzdrževanje v letalstvu, orodje za dvig letala, stroški vzdrževanja
Published: 17.08.2011; Views: 1377; Downloads: 103
.pdf Full text (834,84 KB)

9.
Vloga brezpilotnih letal v vojski : diplomsko delo
Mojca Lavrič, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: vojska, brezpilotna letala, diplomske naloge
Published: 28.10.2011; Views: 1957; Downloads: 234
.pdf Full text (1,01 MB)

10.
ELEKTRIČNI VLAČILEC ZA ŠPORTNA LETALA
Andrej Dolinar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno dimenzioniranje električnega vlačilca za lahka športna letala. Vlačilec je namenjen za obratovanje v okviru vnaprej predpisanih tehničnih omejitev, vezanih na velikost in maso letal. V prvem delu diplomske naloge so predstavljeni ti okvirji, predvidene obremenitve, pogoji uporabe in zahteve za dimenzioniranje. Temu sledi dimenzioniranje pogonskega sklopa naprave. Za tem je na vrsti konstruiranje same naprave na podlagi teh zahtev s pomočjo CAD programske opreme. Poseben poudarek pri konstruiranju je bil dan na izbiro samih elementov, saj je vlačilec je v veliki meri sestavljen iz standardnih in lahko dobavljivih komponent, kar ima seveda velik vpliv na ceno in hitrost izdelave same naprave. Rezultat diplomskega dela je podrobno izdelan načrt za izdelavo učinkovitega električnega vlačilca, primernega tudi za delovanje v zaprtih prostorih.
Keywords: Električni, vlačilec, letala, konstruiranje, verižni
Published: 29.06.2012; Views: 1504; Downloads: 323
.pdf Full text (4,33 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica