| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Merjenje trdih delcev pri zgorevanju lesnih peletov slovenskih proizvajalcev
Andrej Jug, 2018, master's thesis

Abstract: Namen zaključnega dela je prikaz kvalitete lesnih peletov s pomočjo meritev, ki so se izvajale na Inštitutu za energetiko v laboratoriju za termotehniko. Meritve so se izvajale na kurilni napravi Schmitt TKU3 Pellet s pomočjo profesionalnega merilnika Testo 380, ki omogoča zelo natančno merjenje vsebnosti trdih delcev, sočasno pa je sposoben meriti tudi prisotnost kisika in ogljikovega monoksida pri zgorevanju. Pri določevanju kakovosti peletov, glede na vsebnost trdih delcev v dimnih plinih, smo uporabljali štiri različne vzorce peletov slovenskih proizvajalcev, ki so se po sestavi in označbah na vrečah med sabo razlikovali. Postopek izvajanja meritev je temeljil na dveh različnih razponih dejanske moči Biotermec gorilnika in sicer prvi del meritev je bil opravljen pri moči 15 kW in drugi del meritev pri moči 35 kW. Dobljeni rezultati so se prenesli na računalnik od koder so se dodatno tabelarično obdelali in na podlagi teh izdelali grafi za lažji pregled in učinkovitejšo predstavo odčitkov, ki smo jih dobili pri meritvah.
Keywords: Lesni peleti, peletni gorilnik, zgorevanje, trdi delci
Published: 16.11.2018; Views: 797; Downloads: 135
.pdf Full text (1,95 MB)

2.
Vpliv lastnosti zgorevanja lesne biomase na razvoj male kurilne naprave
Tomas Zadravec, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je namenjeno predstaviti holističnega pristopa na področju zasnove modernih, malih kurilnih naprav. Predstavljene teoretične osnove, ki se navezujejo na lastnosti trdnih lesnih goriv in proces njihovega zgorevanja, predstavljajo fundamentalna znanja s katerimi je mogoče uspešno načrtovati zasnovo kurilnih naprav. Podrobneje so predstavljene še škodljive snovi, ki izstopajo iz sistema v katerem se odvija proces zgorevanja. Cilj razvoja malih kurilnih naprav na trdna lesna goriva je med drugim zagotovitev čistejšega zgorevanja, z namenom omejiti obremenitev okolja. Z upoštevanjem teoretičnega poznavanja področja zgorevanja trdnih lesnih goriv je mogoče načrtovati okolju prijazne in učinkovitejše naprave. Za namen uprizoritve procesa razvoja male kurilne naprave je predstavljen realen primer, kot ga je beležil avtor magistrskega dela tekom trajanja projekta. Predstavljen primer opisuje proces razvoja po principu »iz napak se učimo«. Tovrsten način razvoja dovoljuje hitre rezultate kadar je stopnja izkušenj in znanja sodelujočih oseb primerno visoka. Za reševanje dovolj enostavnih primerov zadostuje omenjena metoda, v primeru reševanja kompleksnejših problemov pa intuitivne metode ne zadostujejo več. Kot primer bolj primerne metode razvoja mailih kurilnih naprav na trdna lesna goriva je predstavljena računalniška dinamika tekočin. Za ta namen je bila pripravljena analiza predstavljene kurilne naprave s pomočjo numerične simulacije zgorevanja. Za namen popisa dogodkov v sloju goriva je bil uporabljen empirični ravnotežni model, ki služi za pridobitev sestave in lastnosti sinteznega plina, ki zapušča sloj. S pomočjo predpostavljenih in izračunanih robnih pogojev je bila izvedena numerična simulacija zgorevanja in prenosa toplote v mali kurilni naprav. Rezultati simulacije podajajo bogat vpogled v notranjost kurilne naprave tekom obratovanja, s tem pa možnost za razumevanje posledic različnih zasnov na obratovalne karakteristike, še pred njeno izdelavo.
Keywords: Zgorevanje, trdna lesna goriva, zgorevanje trdnih goriv, lesni peleti, male kurilne naprave, toplovodni kotli, modeliranje zgorevanja, model plasti goriva, ravnotežni model plasti, zgorevanje na fiksni rešetki, računalniška dinamika tekočin (RDT), numerična analiza male kurilne naprave, proces razvoja male kurilne naprave, preizkušanje karakteristik
Published: 22.11.2017; Views: 692; Downloads: 18
.pdf Full text (11,77 MB)

3.
Izraba potenciala biomase v kogeneracijskih procesih
Gašper Cehner, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen sistem za soproizvodnjo toplotne in električne energije, ki obratuje na principu uplinjanja lesnih pelet. Opisane so različne vrste biomasnih uplinjevalnikov in njihovo delovanje ter proces proizvodnje pelet. Zasnovan je model podjetja, ki s kogeneracijo proizvaja toplotno in električno energijo za potrebe proizvodnega postrojenja lesnih plet. Podjetje posluje s prodajo viška proizvedenih pelet in električne energije. Na podlagi tega modela so narejeni različni izračuni investicij, proizvodnih kapacitet, odhodkov in dohodkov podjetja.
Keywords: biomasa, lesni peleti, kogeneracija, energija
Published: 11.05.2017; Views: 1206; Downloads: 76
.pdf Full text (2,54 MB)

4.
PRIMERJAVA OGREVANJA STANOVANJSKE HIŠE MED KOTLOM NA LESNE PELETE IN LESNE SEKANCE
Mark Kramparšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V diplomski nalogi je predstavljeno ogrevanje stanovanjske hiše z lesnimi sekanci in peleti. V prvem delu naloge so navedeni splošni podatki o peletih ter sekancih kot gorivu za stanovanjske objekte in njihove cene. V nadaljevanju je opisana sestava in delovanje kotlov na lesne sekance in pelete z različnimi možnostmi shranjevanja in dovajanja tovrstnega goriva. Nato sledi še ekonomska primerjava med obema načinoma ogrevanja. V zaključku naloge pa je predstavljen toplotni izračun stanovanjskega objekta in energetska izkaznica, ki sem jo izdelal s pomočjo programskega orodja URSA Gradbena fizika 4.0 .
Keywords: biomasa, kotel na sekance, kotel na pelete, lesni sekanci, lesni peleti, učinkovite rabe energije v stavbah
Published: 03.08.2016; Views: 1111; Downloads: 146
.pdf Full text (3,73 MB)

5.
Snovanje, izdelava in testiranje male kurilne naprave na lesne pelete
Nejc Štumberger, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni postopki snovanja, izdelave in testiranja male kurilne naprave na lesne pelete po veljavnem standardu. Prikazane so konstrukcijske in varnostne zahteve pri načrtovanju naprave, uporabljeni materiali in tehnologija izdelave za točno določeno kurilno napravo. Prav tako so predstavljeni teoretični izračuni za določitev potrebnih ogrevalnih površin, grelne moči ter izkoristka kotla. Z namenom testiranja naprave so bile opravljene meritve obratovalnih karakteristik, ki so zajemale določanje grelne moči, izkoristka kotla ter emisije dimnih plinov. Za preizkusno gorivo so bili uporabljeni standardizirani lesni peleti. S pomočjo dobljenih rezultatov meritev smo potrdili energetsko ustreznost ter učinkovitost male kurilne naprave.
Keywords: male kurilne naprave, lesni peleti, snovanje, testiranje, obratovalne karakteristike, izkoristek naprave, zgorevanje, prenos toplote
Published: 11.12.2014; Views: 1067; Downloads: 302
.pdf Full text (2,71 MB)

6.
PRERAČUN TOPLOTNIH IZGUB IN IZBIRA PEČI NA LESNO BIOMASO V OŠ KOPRIVNICA
Matej Kozole, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava analizo obnovljivih virov energije za ogrevanje OŠ Koprivnica. Cena fosilnih goriv zadnja leta vztrajno narašča, še večji problem pa predstavljajo izpusti CO2 in drugih toplogrednih plinov, ki škodljivo vplivajo na okolje, v katerem živimo. Izvajanje občinskih projektov je pomembno za razvoj občine iz vidika okoljevarstva in ekonomike. V teoretičnem delu diplomskega dela je podan pregled stanja o lesni biomasi ter o toplotnih izgubah, ki so zelo pomembne za prehod iz fosilnih goriv na lesno biomaso. V praktičnem delu diplomskega dela je obravnavana primerjava uporabe lesnih peletov in lesnih sekancev na OŠ Koprivnica z ekstra lahkim kurilnim oljem. Narejen je informativni ekonomski izračun ter umestitev kotlovnice ob že obstoječi objekt.
Keywords: Biomasa, toplotne izgube, lesni sekanci, lesni peleti
Published: 12.11.2012; Views: 2253; Downloads: 274
.pdf Full text (4,36 MB)

7.
POVEČANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ATRIJSKE HIŠE S PREDELAVO OLJNE PEČI NA PEČ NA PELETE
Aleš Levičar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V času, ko se fosilna goriva zelo dražijo in s tem ogrevanje postaja ogrevanje velik strošek v družinskem proračunu, iščemo alternativne možnosti ogrevanja. Delež gozdnih površin v Sloveniji je okoli 60%, zato predstavlja lesna biomasa odlično in poceni alternativo fosilnim gorivom. Energetska učinkovitost stavbe se ob dobri toplotni izolaciji najlažje poveča z zamenjavo kurilne naprave. V tej diplomski nalogi je predstavljena možnost predelave oljne peči, s tem,da zamenjamo oljni gorilnik z gorilnikom na pelete. Preračunane so toplotne izgube izbrane atrijske hiše, potrebne spremembe na stari peči, ter razlika med stroškom ogrevanja s kurilnim oljem, ter lesnimi peleti.
Keywords: lesna biomasa, lesni peleti, kurilno olje, energetska učinkovitost, predelava peči
Published: 29.10.2012; Views: 2512; Downloads: 357
.pdf Full text (3,67 MB)

8.
IZRABA LESNE BIOMASE V POSAVJU
Boris Vovčko, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Les predstavlja za človeka enega od virov energije, ki je na voljo v naravi. Zaradi tega ga je smotrno uporabiti. Predvsem gre tukaj za izrabo odpadnega lesa, ki se ga lahko s ustreznimi tehnološkimi postopki preoblikuje v lesno biomaso. To pa se lahko uporabi kot gorivo za pridobivanje toplote, lahko pa se iz lesne biomase pridobi tudi biogorivo in električna energija. V tej diplomski nalogi je preučena izraba lesne biomase v Posavju, ter določena možna lokacija centralne enote, ki bi skrbela za predelavo odpadnega lesa in za njegovo izrabo.
Keywords: lesna biomasa, lesni peleti, kogeneracija
Published: 09.10.2011; Views: 2963; Downloads: 414
.pdf Full text (2,23 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica