| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 56
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
PROJEKT MOVE V PODJETJU HOLZCLUSTER STEIERMARK GmbH
Klemen Klemenak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Holzcluster Steiermark GmbH je bil ustanovljen z namenom združevanja in povezovanja lesnopredelovalnih podjetij v partnerstvo. Podjetje se deli na več oddelkov. Eden od oddelkov je tudi oddelek internacionalizacije Njegova dejavnost je pomoč partnerjem v grozdu za širitev v jugovzhodno Evropo in promocija gradnje z lesom. Projekt MOVE je operacijski program med Slovenijo in Avstrijo, podprt s strani Evropske unije, pri katerem je partner tudi Holzcluster Steiermark GmbH. Holzcluster Steiermark GmbH je k projektu MOVE pristopilo, da bi s svojimi izkušnjami pomagal doseči še boljše rezultate na področju gradenj energijsko varčnih objektov. Sodobna gradnja z lesom velja za najbolj energijsko varčno gradnjo. Preko projekta bomo v podjetju podajali informacije potencialnim investitorjem, da bodo začeli vlagati v takšen način gradnje.
Keywords: les, lesena gradnja, nizkoenergetska gradnja, pasivna gradnja, energija, obnovljivi viri energije, učinkovita raba energije.
Published: 21.12.2009; Views: 2772; Downloads: 182
.pdf Full text (3,48 MB)

2.
MASIVNE LESENE HIŠE
Janez Belaj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisani različni sistemi lesene masivne gradnje. Starejši enostavni skladovni sistemi do najnovejših lepljenih masivnih konstrukcij. Osnovna naloga diplomske naloge je prikaz postopka načrtovanja, statične in dinamične analize in dimenzioniranja osnovnih konstrukcijskih elementov lesene masivne hiše. Obravnavana hiša ima tlorisne dimenzije 8 m × 9 m. Stene so sestavljene iz masivnih smrekovih brun. Osnovni konstrukcijski elementi so dimenzionirani po priporočilih, ki jih podajajo: EUROCODE 1, EUROCODE 5 - lesene konstrukcije in EUROCODE 8.
Keywords: lesene konstrukcije, analiza, lesena montažna gradnja
Published: 02.02.2010; Views: 4691; Downloads: 672
.pdf Full text (3,35 MB)

3.
MASIVNI SISTEMI LESENE STANOVANJSKE GRADNJE IN ANALIZA BRUNARICE
Mateja Arcet, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava masivne sisteme lesene gradnje, torej klasični skladovni sistem in masivni panelni sistem. Opisane so lastnosti lesa, ki so pomembne pri projektiranju konstrukcij. Predstavljen je tudi lepljen les, ki je osnova lepljenih masivnih konstrukcij. Prikazana je računska analiza stanovanjske hiše — brunarice iz smrekovega lesa. Zajeta je določitev obtežb, statična analiza in dimenzioniranje konstrukcijskih elementov objekta po Evrokod standardih.
Keywords: lesene konstrukcije, masivna lesena gradnja, skladovni sistem, masivni panelni sistem, analiza
Published: 13.05.2010; Views: 4264; Downloads: 456
.pdf Full text (4,43 MB)

4.
PRIMERJAVA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI GRADNJE MED HIŠO V PASIVNEM IN HIŠO V NIZKO ENERGIJSKEM STANDARDU NA OSNOVI PORABE RAZLIČNIH ENERGENTOV
Sebastjan Molnar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisane prednosti in slabosti lesene gradnje ter različni sistemi lesene montažne gradnje. Zajet je tudi opis uporabe stekla v gradnji. Predstavljeni so različni sistemi ogrevanja hiš in prezračevanja. Sledi analiza objekta samega, kjer je med drugim zajet tudi postopek, kako izbrati primerno toplotno črpalko za ogrevanje hiše. Opisane so smernice, ki jih moramo upoštevati, če želimo graditi nizkoenergijske, oziroma pasivne hiše. Nato so analizirani energenti, ki jih danes največ uporabljamo za ogrevanje hiš. Ker je narejena primerjava med nizkoenergijsko in pasivno hišo, so zajeti tudi stroški energetske nadgradnje ogrevalnega sistema, oken, izolacije hiše kot tudi primerjava same porabe energentov. Za izbiro ustreznih nadgradenj je bila v pomoč uporabljena programska oprema za načrtovanje in optimizacijo pasivnih in nizkoenergijskih hiš, PHPP 2007. Na koncu je narejena primerjava ekonomske upravičenosti nadgradnje nizkoenergijske na pasivno hišo. Z upoštevanje vseh investicij, kjer so zajete tudi subvencije Ekosklada, smo prišli do zaključka ali je smiselno nadgraditi nizkoenergijsko hišo ali ne. Za izračun ekonomske upravičenosti je bila uporabljena metoda neto sedanje vrednost
Keywords: lesena gradnja, ogrevanje, toplotna črpalka, energenti, ekonomska upravičenost
Published: 11.04.2016; Views: 596; Downloads: 93
.pdf Full text (4,50 MB)

5.
ZASNOVA NIZKOENERGETSKE MONTAŽNE LESENE HIŠE
Eva Rapoc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava različne sisteme montažne lesene gradnje, vrste nizkoenergetskih hiš in njihove lastnosti, razvoj stekla za potrebe gradbeništva ter njegove značilnosti in vrste. Sledi praktičen primer dimenzioniranja nizkoenergetske montažne lesene hiše v velikostenskem panelnem sistemu, s povečanim deležem steklenih površin na južni fasadi, zajeta je analiza obtežb in dimenzioniranje konstrukcijskih elementov objekta po Evrokod standardih, narejena pa je tudi primerjava med dimenzioniranjem zunanje stene brez upoštevanja oziroma z upoštevanjem togosti steklenih sten.
Keywords: montažna lesena gradnja, nizkoenergetske hiše, steklo, analiza konstrukcije, togost steklene stene
Published: 09.06.2010; Views: 3391; Downloads: 468
.pdf Full text (10,83 MB)

6.
STATIČNA IN DINAMIČNA ANALIZA NIZKOENERGIJSKE MONTAŽNE LESENE HIŠE
Nina Kolarič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava opis različnih sistemov montažne lesene gradnje ter opis nizkoenergijske gradnje. Predstavljene so materialne karakteristike materialov, ki so gradniki objekta — nizkoenergijske montažne lesene hiše v velikostenskem panelnem sistemu, ki v diplomski nalogi predstavlja praktičen primer. Izračunane so stalne, spremenljive in nezgodna obtežba za obravnavani objekt. Izvedena je statična in dinamična analiza s programom Tower 6 in dimenzioniranje osnovnih nosilnih elementov po Evrokod standardih.
Keywords: montažna lesena gradnja, panelni sistem, nizkoenergijske gradnje, statična analiza, dinamična analiza, dimenzioniranje
Published: 03.09.2010; Views: 2762; Downloads: 465
.pdf Full text (6,71 MB)

7.
LESENI TURISTIČNI OBJEKT NA IRSKEM
Tina Špegelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obdelana analiza lesenega gostinskega pritličnega in delno nadstropnega objekta. Tlorisno je objekt zelo razgiban. Največje zunanje dimenzije objekta so 51 x 40 m. Bruto tlorisna površina znaša 950 m2 v pritlični etaži in 390 m2 v nadstropju. Stene objekta so narejene po sistemu polno-stenskega masivnega sistema iz smrekovega lesa. Strešna konstrukcija se podpira s trapeznimi in trikotnimi vešali. Stropno konstrukcijo sestavljajo leseni stropniki in nosilci. Za prevzem horizontalnih sil so poševne opirače pod vešali in hrastovi mozniki med bruni. Obtežbe in njihove kombinacije so narejene skladno z določili Evrokod standardov. Analiza potresa ni zajeta, saj se vzamejo obtežbe za Irsko, kjer po Evrokod standardih ni potresne obtežbe. Analiza po mejnem stanju nosilnosti in dimenzioniranje je narejeno s pomočjo računalniškega programa Tower 3D Model Builder, ki omogoča analizo skladno z Evrokod standardi.
Keywords: lesene konstrukcije, masivna lesena gradnja, brunarice, analiza konstrukcij
Published: 20.10.2010; Views: 2424; Downloads: 182
.pdf Full text (5,55 MB)

8.
ANALIZA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI ENERGIJSKO VARČNE MONTAŽNE LESENE GRADNJE
Tomaž Štumberger, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava opis energijsko varčne gradnje, opis različnih sistemov montažne lesene gradnje, njihove lastnosti in vrste ter aktualno zakonodajo s področja energijsko varčne gradnje. Predstavljeni so osnovni kriteriji, ki vplivajo na načrtovanje energijsko varčne gradnje. V nadaljevanju sledi analiza porabe energije na simulacijskem modelu, na podlagi katerega smo izvedli modifikacije, ki vplivajo na zmanjšano porabo energije v hiši. Za simulacijski model smo izbrali energijsko varčno pasivno hišo. Na primeru te hiše so prikazani izračuni porabe energije po metodi PHPP 2007 pred in po modifikacijah. Prikazani so tudi izračuni stroškov in dobe vračanja teh modifikacij oziroma investicij. Ekonomsko upravičenost investicij smo presojali na podlagi prihranka energije za ogrevanje, z metodo neto sedanje vrednosti.
Keywords: energijsko varčna gradnja, montažna lesena gradnja, ekonomska upravičenost, doba vračanja investicij
Published: 21.01.2011; Views: 2738; Downloads: 418
.pdf Full text (2,29 MB)

9.
STATIČNA IN DINAMIČNA ANALIZA PANELNE MONTAŽNE LESENE HIŠE
Ivan Vogrinec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava statično in dinamično analizo panelne montažne hiše. Predstavljeni so različni sistemi lesene gradnje, med katerimi je tudi panelna montažna gradnja. Hiša, zgrajena po tem sistemu, v diplomski nalogi predstavlja praktičen primer. Izračunane so stalne in spremenljive obtežbe na podlagi katerih je izvedena statična in dinamična analiza. Nosilni elementi so dimenzionirani v skladu z Evrokod standardi, za statične izračune je uporabljen program Tower 6.
Keywords: montažna lesena gradnja, panelni sistem, dimenzioniranje, statična analiza, dinamična analiza
Published: 08.03.2011; Views: 2732; Downloads: 490
.pdf Full text (10,36 MB)

10.
ARHITEKTURNO OBLIKOVANJE IN STATIČNA ANALIZA LESENE MONTAŽNE HIŠE TIPA MARLES
Nina Butko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi želim proučiti odziv montažne lesene konstrukcije na vertikalno in horizontalno obtežbo. V teoretičnem delu bom opisala leseno montažno gradnjo, njene prednosti in slabosti. Predstavila bom osnovne konstrukcijske sisteme montažne gradnje in podrobneje opisala panelno gradnjo. V numeričnem delu diplomske naloge bom na konkretnem primeru hiše, ki sem jo sama zasnovala, naredila analizo obtežb in dimenzioniranje osnovnih nosilnih elementov v skladu z veljavnimi standardi Evrokod.
Keywords: montažna lesena gradnja, panelni sistem, statična analiza, dimenzioniranje
Published: 04.07.2011; Views: 2391; Downloads: 292
.pdf Full text (3,28 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica