| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ozaveščanje o ponarejenih zdravilih v slovenskih lekarnah
Aljaž Seliškar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Prodaja ponarejenih zdravil je pojav globalnih razsežnosti. Ponarejena zdravila se prodajajo v tujini z natančno izdelavo kopij etiket in embalaže in se ne širijo le v državah v razvoju, ampak prodirajo na bogatejše trge v Evropi in ZDA (Sonc, 2012). Evropska zakonodaja omejuje prodajo ponarejenih zdravil na spletu in si prizadeva za večjo sledljivost ponaredkov s sodelovanjem pristojnih inštitucij, carine in organov pregona (Stepančič, 2018). Nakup prek spleta je enostaven, cenejši oziroma iz osebnih razlogov prikrit pred bližnjimi, s tem pa kupci tvegajo, da kupijo ponarejeno zdravilo. Z namenom preprečevanja vstopa ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo so v Sloveniji 6. oktobra 2016 ustanovili Zavod za preverjanje avtentičnosti zdravil (ZAPAZ). V diplomskem delu smo s pomočjo člankov v farmacevtskih revijah in na spletu ter ankete, ki smo jo izvedli v slovenskih lekarnah, raziskali poznavanje farmacevtov o nevarnostih in vstopu ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo in njihovo ozaveščanje kupcev ter na podlagi podatkov v člankih in odgovorov farmacevtov v anketi ugotovili, da se ozaveščanje o ponarejenih zdravilih in medicinskih pripomočkih v slovenskih lekarnah izboljšuje. K temu prispeva na eni strani izobraževanje farmacevtov in na drugi strani njihovo informiranje kupcev.
Keywords: diplomske naloge, ponarejena zdravila, ozaveščanje, slovenske lekarne
Published: 08.01.2020; Views: 358; Downloads: 50
.pdf Full text (454,28 KB)

2.
Značilnosti spletnih nakupov ponarejenih zdravil
Eva Blatnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ponarejena zdravila so prisotna po celem svetu in zato ogrožajo vsakega izmed nas. Nahajajo se tako v fizično dostopnih lekarnah kot tistih, ki poslujejo prek spleta. Vse večja raba in razširjenost internetnih storitev je eden od glavnih razlogov, da je ta problematika postala globalna. Ljudje se za nakup zdravil prek spleta odločajo zaradi različnih razlogov. Na spletnega kupca zdravil vplivajo njegovo finančno stanje, navade, nameni nakupa in okolje, v katerem živi. Glavni razlog za spletni nakup zdravil je nižja cena spletnih zdravil. Pomembna razloga sta tudi udobje pri opravljanju nakupa in dostopnost zdravil v njihovem življenjskem okolju. Nekateri nakupujejo zdravila prek spleta tudi zato, ker v takšen nakup zaupajo, verjamejo v obljubljeno diskretnost pri nakupu ali pa preprosto ne zaupajo zdravstvenemu sistemu svoje države. Večina kupcev zdravil se ne zaveda ali ne obremenjuje z nevarnostmi, ki jih lahko povzroči zaužitje ponarejenega zdravila. Hkrati se večina spletnih kupcev zaveda, da obstajajo spletne lekarne, ki delujejo nezakonito. Kljub temu ne vedo, kako ločiti goljufive spletne lekarne od legalnih. V diplomskem delu smo poskušali ugotoviti, kakšni so motivi spletnih kupcev pri odločanju za (tvegan) spletni nakup zdravil in ali poznajo (prepoznajo) nelegalno delujoče spletne lekarne. Predstavili smo tudi situacijo ponarejenih zdravil v Sloveniji.
Keywords: zdravila, ponarejanje, ponarejena zdravila, spletni nakupi, spletne lekarne, tveganja, diplomske naloge
Published: 20.10.2017; Views: 989; Downloads: 270
.pdf Full text (672,97 KB)

3.
NASTANEK, RAZVOJ IN DELOVANJE LEKARN V CELJU
Alenka Založnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Že pred srednjim vekom so ljudje iskali načine, kako bi si pomagali v stiski, nesreči in bolezni. Napredek je do konca srednjega veka tako veleposestnike kot deželne gospode privedel do ugotovitve, da jim medicina, farmacija in lekarništvo lahko koristita tudi pri obvladovanju velikih epidemij ter pogostih boleznih in nesrečah, ki so se pojavile med prebivalstvom. V 16. stoletju so po večletnih prošnjah deželnih stanov leta 1577 le potrdili koncesijo za nastanek prve lekarne v Celju. Lekarna pri Orlu je z letom 1638 dobila konkurenco, in sicer novo lekarno Pri Mariji Pomagaj. Lekarni sta sicer ostajali odprti, vendar z veliko težavami v njunem poslovanju, predvsem pri neprimernih lekarnarjih, ki dela niso opravljali skladno z normativi in moralnimi vrednotami zdravstvenih delavcev. Med letoma 1756 in 1878 je bila druga lekarna zaprta in v Celju je zopet obratovala le ena lekarna. Druga lekarna se je ponovno odprla leta 1878, tretja lekarna pa je nastala šele leta 1920. Lekarne so bile včasih v zasebni lasti, lekarnarje pa je plačevala dežela ali pozneje država. Po drugi svetovni vojni so sledile večje organizacijske spremembe in transformacija v organizirane zavode, ki so lekarne povezovali, hkrati pa jih z njihovo pomočjo lažje nadzorovali. V prvih dveh stoletjih je bilo v lekarnah zaslediti predvsem zmedo in neupoštevanje pravil, izdanih s strani dežele. Strožje predpise, prve, ki so jih vsaj približno upoštevali, je v letih 1770–1773 uvedla Marija Terezija. Ne glede na vse spremembe v lekarnah še vedno na prvem mestu ostaja dobrobit pacienta. Saj je kljub različnim faktorjem, npr. pritiskom farmacevtske industrije, ki briše linijo med etiko in moralo zdravstvenih delavcev, večini lekarniških delavcev enotna skrb za dobrobit sočloveka.
Keywords: lekarne v Celju, lekarništvo, razvoj, farmacija, predpisi, farmakopeja.
Published: 20.09.2016; Views: 1086; Downloads: 125
.pdf Full text (2,91 MB)

4.
POSEBNOSTI OBRAČUNAVANJA DDV V LEKARNIŠKI DEJAVNOSTI
Tatjana Valek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Tema, ki smo jo proučili v diplomskem delu so posebnosti obračunavanja davka na dodano vrednost v lekarniški dejavnosti. Osredotočili smo se na lekarniško dejavnost v okviru javnih zavodov, ter obračun davka na dodano vrednost ponazorili tudi na praktičnem primeru. Pri procesu obračunavanja davka na dodano vrednost obstajajo v lekarniški dejavnosti posebnosti, ki jo ločijo od klasične trgovinske dejavnosti, saj poleg običajne nabave in prodaje poteka pri njih še prodaja/izdaja na recept, ki pa za klasično trgovinsko dejavnost ni značilna. Predmet obdelave diplomskega dela je davek na dodano vrednost in njegove posebnosti v lekarniški dejavnosti. Na podlagi opredelitve in predstavitve davka na dodano vrednost smo prikazali celoten proces obračunavanja davka na dodano vrednost in njegovih posebnosti (recepti, računi) v lekarniški dejavnosti od samega začetka (njihovega prejetja oz. izdaje) pa vse do izdelave davčnega obračuna. Med lekarniško dejavnostjo in klasično trgovinsko dejavnostjo obstajajo številne splošne razlike. Sam obračun DDV je mogoče primerjati z trgovinsko dejavnostjo. Bistvena razlika je pri cenah (za zdravila), ki se v lekarniški dejavnosti obračunavajo po storitvenem sistemu (vrednost točke). Vse cene v lekarniški dejavnosti so določene z zgornjo mejo, medtem ko v trgovinski dejavnosti tako strogih omejitev ni. Razlika se pojavi tudi pri izdaji na recept, saj pacient računa ne plača. Za ugotovitev morebitnih ostalih razlik, bi bilo potrebno trgovinsko dejavnost še natančneje proučiti.
Keywords: lekarniška dejavnost, davek na dodano vrednost, javni zavodi, lekarne, zdravila
Published: 01.09.2016; Views: 837; Downloads: 95
.pdf Full text (3,91 MB)

5.
Regulativa, organizacija in vodenje v lekarnah
Milan Pukšič, 2006, published scientific conference contribution

Abstract: Javne službe, med katere sodi tudi lekarniška dejavnost, se urejajo na podlagi meril, ki jih določa zakonodaja. Ugotavljamo, da trenutno nimamo pravnih podlag za vzpostavitev lekarniške mreže, niti se ta, ko so še veljala, s strani pristojnih občin niso izvrševala v skladu z Zakonom o zdravstveni dejavnosti. Trenutno stanje pa je kljub temu, zaradi zavedanja udeležencev ter samega velikega pomena lekarniške mreže, dokaj urejeno. Prikazana je pomembnost strateškega načrtovanja. Snovanje poslanstev, vizij, smotrov in jasnih ciljev ter izpeljanih strategij je izrednega pomena za delovanje profitnih in neprofitnih organizacij.
Keywords: lekarne, organizacije, lekarniške dejavnosti
Published: 10.07.2015; Views: 687; Downloads: 44
URL Link to full text

6.
RAZVOJNI PROGRAM NA PRIMERU IZBRANEGA PODJETJA - JAVNI ZAVOD POMURSKE LEKARNE
Gorazd Zajc, 2013, master's thesis

Abstract: Velika gospodarska kriza je pokazala, da brez vlaganja v prihodnost ni možen razvoj podjetja in zato je pomembno, da imajo podjetja vedno plan kako obvladovati hitro spreminjajoče okolje. Podjetje si mora prizadevati za rast in razvoj, svoje poslovne priložnosti izkoriščati, sproti ukrepati za nadaljnji razvoj in investirati pravočasno. Ob številnih informacijah, ki jih lahko ob uporabi spleta dobimo, je za podjetja v današnjem času zelo pomembno, da imajo visoke etične in moralne standarde, saj si na ta način podjetje pridobi dobro ime in ugled. Dolgoročna stabilnost podjetja je možna samo ob vlaganju v prihodnost in pripravljenost na različne krize, ki lahko doletijo podjetje. Čeprav podjetje lahko prepozna vse znake krize, pa se je nemogoče izogniti morebitnim padcem. Najbolj pomembno je, da podjetje ne ignorira informacij, ki mu jih sporoča okolje in se prilagaja okolici in odjemalcem. Zahteve kupcev se hitro spreminjajo, konkurenca je vsak dan močnejša v globaliziranem svetu, zato je za dolgotrajni obstoj in razvoj podjetja potrebno, da se podjetje razvija in raste iz leta v leto.
Keywords: rast in razvoj, razvojni program, Pomurske lekarne.
Published: 09.01.2014; Views: 1017; Downloads: 239
.pdf Full text (4,35 MB)

7.
ANALIZA STRESA ZAPOSLENIH V JAVNEM ZAVODU POMURSKE LEKARNE
Gorazd Zajc, 2010, final seminar paper

Abstract: V diplomskem seminarju smo se osredotočili predvsem na stres, ki je pogojen z dejavniki stresa na delovnem mestu. Vzrokov za nastanek stresa je ogromno, saj vsak, ki je zaposlen v določeni organizaciji predstavlja en dejavnik. Stresnih situacij je ogromno, razlike so pa samo v vplivu kako delujejo na človeka. Visoka stopnja stresa dokazano zmanjšuje produktivnost zaposlenih, zato je pomembno, da se organizacije zavedajo tega in storijo vse kar je v njihovi moči, da bo posameznik čim manj izpostavljen tem stresnim situacijam, da se bo v organizaciji dobro počutil in tudi prispeval svoj delež k začrtanim ciljem organizacije. Temeljni cilj naše raziskave v Javnem zavodu Pomurske lekarne je bil ugotoviti vpliv in stopnjo stresa med zaposlenimi v tem podjetju. Tako smo v praktičnem delu tega diplomskega seminarja z izvedbo raziskave dokazali, da je prisotnost stresa v Javnem zavodu Pomurske lekarne, pričakovano nizka. Za zaposlene predstavljajo najmočnejše dejavnike stresa sprejemanje pomembnih odločitev, premajhna svoboda nad programom dela in delo s strankami.
Keywords: Stres, dejavniki stresa, stres na delovnem mestu, premagovanje stresa, izgorevanje na delovnem mestu, Pomurske lekarne.
Published: 21.12.2010; Views: 1987; Downloads: 237
.pdf Full text (665,71 KB)

8.
Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica