| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
KAKOVOST STORITEV LEKARNIŠKE DEJAVNOSTI NA URI-SOČA
Tjaša Lahovič, 2020, master's thesis

Abstract: Izhodišča: Kakovost storitev zaznavajo in ocenjujejo »porabniki storitev (npr. pacienti)« ter predstavlja razliko med pričakovano in dejansko prejeto storitvijo. Kakovost storitev lekarniške dejavnosti je temelj uspešnega zdravljenja. V vseh državah EU ima visoko raven ne glede na obseg liberalizacije. Posledica so visoki poklicni standardi v farmacevtski dejavnosti. Zanimalo nas je, kakšna je kakovost dejavnosti, zadovoljstvo uporabnikov z lekarniško dejavnostjo in zadovoljstvo uporabnikov z lekarniškim osebjem. Metode dela: Magistrsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. Na podlagi domače in tuje strokovne literature smo proučili in analizirali kakovost storitev lekarniške dejavnosti na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča. Z uporabo statističnih testov smo preverili konsistentnost posameznih sklopov vprašalnika, kakor tudi veljavnost merskih lestvic. Pri spremenljivkah smo opravili analizo opisne statistike in testirali normalnost porazdelitve s pomočjo Kolmorogov-Smirnovega testa. V nadaljevanju smo s parametričnimi in neparametričnimi testi preverili postavljene hipoteze (H1–H3), ki obravnavajo stopnjo zadovoljstva s kakovostjo lekarniške storitve. Rezultati: Pridobljeni rezultati izvedenih statističnih testov nam povedo, da so vrednosti višje od testne vrednosti. Izvedli smo tudi neparametrične teste, s katerimi smo preverili vrednost mediane in uspešno zavrgli ničelno domnevo. Na podlagi rezultatov lahko potrdimo zastavljene raziskovalne hipoteze. Zaključek: Ugotovitve raziskave predstavljajo pomembno izhodišče za oblikovanje rešitev s področja izboljšanja kakovosti storitev lekarniške dejavnosti in lekarniškega osebja.
Keywords: kazalniki kakovosti, standardi kakovosti, merjenje kakovosti, zadovoljstvo, lekarna, lekarniško osebje
Published: 30.10.2020; Views: 165; Downloads: 0

2.
PRODAJNI PRISTOP FARMACEVTOV V SLOVENIJI
Suzana Skubic Marković, 2015, master's thesis/paper

Abstract: Lekarne poleg zdravil tržijo tudi kozmetične izdelke, prehranska dopolnila, raznorazne pripomočke itd. Trženje je umetnost prodajanja. Trženje postaja vedno bolj zapleteno in je iz 4P prišel do 7P (izdelek, cena, tržne poti, trženjsko komuniciranje, ljudje, izvajanje – procesiranje in fizični dokazi). Prodaja je zgolj vrh ledene gore trženja. Del trženja je prodajni pristop. Do stranke je potrebno pristopiti strokovno, ji celovito svetovati, pri tem biti urejen in usposobljen. Osnova za dober prodajni pristop je zanje, ki se ga po končanem izobraževanju dopolnjuje s samoizobraževanjem. To je izrednega pomena na farmacevtskem področju, zaradi stalnih novosti in specifičnega trga. Podrobneje smo si pogledali osebno prodajo, ki je najstarejša in najbolj neposredna oblika trženja. Osebna prodaja ima čedalje pomembnejšo vlogo, saj smo že (pre)močno oblegani z oglasi, ki jih preprosto spregledamo oziroma nas ne prepričajo v nakup. Seveda ima osebna prodaja tudi nekaj negativnosti. V lekarni farmacevte velikokrat preganja čas in nekateri so mišljenja, da se prodaja odvija sama od sebe. Na uspešno prodajo vpliva veliko dejavnikov. Slovenske javne lekarne povprečno ustvarijo 23 % prihodkov od prodaje blaga in storitev na trgu, preostalih 77 % prihodkov z izvajanjem javne službe. Slovenski farmacevtski trg je eden najbolj razvitih trgov v srednji in vzhodni Evropi. Spada med manjše trge in zelo pozitivno vpliva na slovensko gospodarstvo. Slovenski farmacevtski trg gradi uspešno podobo slovenskega gospodarstva v tujini. Opravili smo raziskavo z anketnim vprašalnikom za farmacevte in stranke lekarn. Preverjali smo zadovoljstvo farmacevtov z opravljanjem svojega poklica, prodajni pristop farmacevtov, zainteresiranost za samoizobraževanje farmacevtov ter kakšne razlike se pojavljajo med javnimi in zasebnimi lekarnami. Stranke lekarn so nam zaupale, kakšen pristop je opravil farmacevt ob njihovem zadnjem obisku ter kakšen nakup so stranke opravile. Rezultati so pokazali, da na prodajno uspešnost ne vpliva organizacijska oblika lekarne. Prav tako ne kaže, da bi bili farmacevti v zasebnih lekarnah bolj motivirani ali prodajno usmerjeni v primerjavi s farmacevti zaposlenimi v javnih lekarnah. Pokazalo se je, da obstaja povezava med zadovoljstvom farmacevtov in njihovim prodajnim pristopom. Največji problem predstavlja negativen odnos farmacevtov do prodaje. Da bi njihovo miselnost spremenili, predlagamo obvezno krajše izobraževanje farmacevtov zaposlenih v lekarni na temo prodaje in prodajnega pristopa.
Keywords: prodajni pristop, farmacevt, lekarna, stranke
Published: 21.12.2015; Views: 1517; Downloads: 169
.pdf Full text (1,52 MB)

3.
ZASNOVA, RAZVOJ IN INTEGRACIJA SPLETNE LEKARNE Z IS RECIPE
Rok Meznarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana zasnova koncepta specifične spletne prodajalne z zdravili in drugimi izdelki, ki se prodajajo v lekarnah. Opisana je implementacija spletne prodajalne s pomočjo različnih spletnih tehnologij (HMTL,PHP, JavaScript, CSS). Poleg opisa osnovnih funkcionalnosti spletne prodajalne smo opisal tudi integracijo novo razvite spletne prodajalne z informacijskim sistemom RECIPE
Keywords: spletna aplikacija, spletna lekarna, integracija
Published: 01.10.2013; Views: 1799; Downloads: 208
.pdf Full text (2,59 MB)

4.
UPORABA INTERNETA NA PRIMERU SPLETNIH LEKARN V SLOVENIJI
Mateja Mencinger, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Zagotavljanje internetnih zdravstvenih storitev v Sloveniji predstavlja področje izjemne rasti. Možnost nakupa določenih zdravil in posredovanje informacij ter nasvetov o njihovi varni uporabi nedvomno izboljšuje dostop ljudi do zdravil, krajšanje čakalne vrste, omogoča večjo zasebnost in izbiro lekarniških storitev, hkrati pa niza cene zdravil in storitev, vse pod pogojem, da ustrezna zakonodaja ščiti potrošnike, preprečuje zlorabe ter varuje njihove osebne podatke. Ljudje si želijo in pričakujejo tudi po internetu kakovostno farmacevtsko storitev in svetovanje, četudi se ne nahajajo v pravi lekarni in ne govorijo osebno s svojim farmacevtom. Vsebine na internetu morajo zadovoljevati potrebe raznovrstnih uporabnikov. Spletne strani morajo biti torej prilagojene množični uporabi interneta. Poudarek ni več na sami prisotnosti na internetu ali na tehnološki in oblikovni dovršenosti spletne strani, ampak v ospredje prihaja uporabnost. Glavna funkcija uporabnosti je omogočiti enake možnosti dostopa do različnih informacij različno usposobljenim uporabnikom. Spletna lekarna predstavlja novo možnost za razvoj lekarniške dejavnosti. S prilagajanjem novim tehnologijam, daje možnost porabnikom za pridobivanje novih informacij tako o njihovih boleznih, kot tudi o možnostih zdravljenja in samozdravljenja. Naša analiza temelji na petih spletnih straneh slovenskih e-lekarn (e-lekarna Lekarnar, e-lekarna Ljubljana, e-lekarna Najlekarna, e-lekarna Goriška in e-lekarna Slovenska Bistrica), pri kateri smo ugotovili, da se najbolj razlikujejo v vsebini, interaktivnosti in uporabnosti.
Keywords: Spletna lekarna, internet, spletna stran, uporabnost, farmacevt, uporabnik.
Published: 29.08.2011; Views: 2438; Downloads: 215
.pdf Full text (1,34 MB)

5.
Prenova oskrbovalnega procesa oddelkov v Bolnišnici Topolšica : diplomsko delo
Petra Kodrun, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena problematika logistike v slovenskih bolnišnicah, zakaj se le-te v bolnišnicah ne poslužujemo in kaj sploh je logistika. V Bolnišnici Topolšica smo se dotaknili problema oskrbovanja oddelkov z zdravili in materialom iz bolnišnične lekarne. Priročna zaloga zdravil in sanitetnega materiala na oddelkih bolnišnice je namreč zaloga, ki jo zagotavlja bolnišnična lekarna za oskrbo oddelkov bolnišnice. Logistični problem v bolnišnici je v komunikaciji med bolnišnično lekarno in oddelki. Zaradi tega prihaja na oddelkih do prevelikih zalog zdravil, sanitetnega materiala oziroma v ključnih trenutkih potrebna zdravila in materiali niso na razpolago. Na oddelkih se kopičijo zdravila, ki niso pogosto uporabljena, zato jim lahko poteče rok uporabe, kar predstavlja dodatne stroške za bolnišnico.
Keywords: informacijski sistem, prenova oskrbnega procesa, lekarna, bolnišnica
Published: 03.09.2010; Views: 2046; Downloads: 281
.pdf Full text (1,64 MB)

6.
ZADOVOLJSTVO ODJEMALCEV IN PONUDNIKOV FARMACEVTSKIH IZDELKOV Z LANSIRANJEM SPLETNIH LEKARN NA TRŽIŠČE
Ines Mavrič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali temo, ki se nanaša na področje marketinga, bolj natančno na področje raziskave zadovoljstva odjemalcev. V teoretičnem delu smo se predvsem osredotočili na odjemalce in njihovo zadovoljstvo s storitvami in izdelki. Prav tako smo želeli ugotoviti razloge za merjenje zadovoljstva in kakšne metode obstajajo, s katerimi imamo možnost meriti zadovoljstvo odjemalcev. Z raziskavo, ki smo jo izvedli v praktičnem delu, smo želeli ugotoviti, kakšno je zadovoljstvo odjemalcev in ponudnikov farmacevtskih izdelkov z lansiranjem spletnih lekarn na tržišče. Raziskava je bila izvedena s pomočjo kvalitativne metode, in sicer s tehniko intervjuja. V diplomskem delu smo dosegli vse zastavljene cilje in v celoti potrdili vse hipoteze. Ugotovili smo, kakšno mnenje imajo porabniki in ponudniki farmacevtskih izdelkov glede lansiranja spletnih lekarn na tržišče, kakšne strahove imajo glede pojava spletnih lekarn, kaj vpliva na odločitev za nakup v spletni lekarni, kako bi dosegli najvišjo stopnjo zadovoljstva z nakupi in storitvami, ki jih nudijo spletne lekarne in kaj menijo porabniki o tem, da je nakup v spletnih lekarnah anonimen. Med drugim nas je prav tako zanimalo kakšno je mnenje porabnikov in ponudnikov farmacevtskih izdelkov o ponudbi na spletu in kje najpogosteje kupujejo izdelke. Rezultati raziskave so pokazali, da so generalno gledano odjemalci in ponudniki farmacevtskih izdelkov zadovoljni s pojavom spletnih lekarn. Čeprav je raziskava pokazala, da je splošno mnenje o pojavu spletnih lekarn pozitivno, smo opazili, da intervjuvanci niso bili zadovoljni s ponudbo v spletnih lekarnah in, da še vedno pretežen delež intervjuvancev kupuje izdelke v lekarnah in se ne odločajo za spletne nakupe. Na podlagi raziskave smo ugotovili, da sta kakovosten proizvod oziroma storitev in zadovoljstvo odjemalcev še vedno predpogoj za uspešno poslovanje podjetja. V vsakem pogledu pa seveda na konkurenčno zmožnost organizacij pomembno vpliva razvitost tudi preostalih funkcij v samem podjetju. Potrebe, želje in zahteve odjemalcev so vse večje. Iz tega razloga mora vsako podjetje nenehno izboljševati svoje izdelke oziroma storitve ter učinkovito zadovoljevati odjemalce, saj so ti gonilna sila napredka in uspeha vsakega podjetja.
Keywords: odjemalci, zadovoljstvo, spletna lekarna
Published: 19.08.2010; Views: 1519; Downloads: 190
.pdf Full text (2,62 MB)

7.
VZPOSTAVITEV SPLETNE PRODAJE ZDRAVIL BREZ RECEPTA
Petra Movh, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Ker želimo vzpostaviti spletno prodajalno za zdravila brez recepta, smo v diplomski nalogi preverili, ali v Sloveniji in po svetu takšne spletne lekarne že obstajajo. Zanimalo nas je, kakšna je njihova ponudba in kaj je potrebno za uspešno spletno prodajalno zdravil brez recepta. Z analizo statističnih podatkov smo ugotovili, kakšno je stanje na svetovnem farmacevtskem trgu prodaje, koliko ljudi uporablja internet, kolikšen delež je takšnih, ki preko spleta nakupujejo, in kakšne so njihove nakupovalne navade. V nalogi so predstavljene tudi prednosti in slabosti spletnega nakupovanja zdravil. Preverili smo zakonske predpise na področju spletnega lekarništva, dotaknili pa smo se tudi ponarejenih zdravil in kvalitete informacij, ki naj bi nam jih zagotavljala internetna ponudba. V empiričnem delu smo s pomočjo ankete ugotovili, kakšno je mnenje ljudi o spletnih prodajalnah zdravil brez recepta, ali podpirajo omenjen način nakupa ali imajo raje osebni stik in posvet s farmacevtom.
Keywords: Internet, Zdravila brez recepta, Zdravje, Spletno nakupovanje, Spletna lekarna
Published: 09.06.2010; Views: 1943; Downloads: 290
.pdf Full text (2,57 MB)

8.
ZAPOSLOVANJE V LEKARNIŠTVU - PRIMER LEKARNE AJDOVŠČINA
Miha Furlan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje predstavitev zaposlovanja novih delavcev v lekarništvu, med zaposlenimi v tej dejavnosti, pa je celovito opisan farmacevtski poklic in njegov položaj na trgu dela. Pri tem smo orisali organizacijo (Lekarna Ajdovščina), zgodovino lekarništva, položaj javnih zavodov in javnih uslužbencev, sistemizacijo dela, pripravništvo, študij, obravnavali pa smo tudi probleme, težave in nevarnosti, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Za opravljanje poklica lekarniški farmacevt je zahtevana univerzitetna izobrazba iz področja farmacije, poleg strokovnega znanja je pomembno tudi delo s strankami in sposobnost dobre komunikacije. Izvedena je bila anketa, s katero smo merili stopnjo zadovoljstvo med zaposlenimi in pogoji za delo v organizaciji. Na osnovi rezultatov ankete smo preverili tri hipoteze. Rezultati so pokazali, da sta zadovoljstvo z delom in organizacijska kultura med zaposlenimi na visoki ravni, presenetljiv je tudi podatek o zadovoljstvu s plačami, ki običajno ne dosega tako visokih ocen.
Keywords: Lekarna, farmacevti, analiza delovnega mesta, javni uslužbenci, zaposlovanje kadrov.
Published: 08.04.2010; Views: 2029; Downloads: 292
.pdf Full text (487,71 KB)

9.
Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica