| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Prenova proizvodnega sistema v podjetju optiprint, d.o.o.
Edi Ibrahimkadić, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo temelji na podlagi analize in kritičnega ovrednotenja delovnih mest v proizvodnji. V poglavju teoretične osnove so predstavljeni pojmi o vrstah proizvodnje, proizvodnega sistema, vitka proizvodnja in sedem izgub v proizvodnji ter uporabljeni v nadaljevanju procesni diagrami, in sicer diagram poteka, špageti diagram in blok diagram. V poglavju obstoječega stanja je predstavljena proizvodnja in posamezna delovna mesta, kar je grafično ponazorjeno s pomočjo programa AutoCad Arhitecture. Poleg tega so izdelane diagrami poteka, s katerimi so prikazani poteki dela. V podpoglavju kritična analiza je uporabljen špageti diagram, s pomočjo katerega sem analiziral tok delavcev ter opravljene poti. Za vsako delovno mesto je izdelana procesna karta, s pomočjo katere smo analizirala delovna mesta. V poglavju predlogi za prenovo proizvodnega sistema smo s pomočjo programa SketchUp oblikovali nove delovne postaje in podali predloge nove razmestitve.
Keywords: vitka proizvodnja, prenova procesa, proizvodnja, layout, flowchart.
Published: 06.01.2020; Views: 458; Downloads: 168
.pdf Full text (2,76 MB)

2.
Posodobitev proizvodnje za izdelavo peskalnih strojev
Kristjan Špindler, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema posodobitev proizvodnje za izdelavo peskalnih strojev, v delu je podrobno predstavljena analiza obstoječe proizvodnje ter prav tako natančno opisana posodobitev proizvodnje. Za namen posodobitve je bilo izdelanih več različic, ki so bile popotnica do končne verzije, ki bo uporabljena za arhitekturna dela. Večina dela je bila opravljena s programoma GoSoft in AutoCAD. Analitični izračuni in primerjave rezultatov so bili izdelani v programu MS Excel. Program AutoCAD omogoča izris posodobitve v 3D-okolju, kar je uporabno za predstavitev, saj gre za projekt, ki ga podpirata Republika Slovenija in Evropska unija.
Keywords: Posodobitev, proizvodnja, tok materiala, razmestitev, layout, peskalni stroji
Published: 25.10.2017; Views: 590; Downloads: 80
.pdf Full text (3,26 MB)

3.
Kriteriji za določitev optimalne razporeditve delovnih sredstev na primeru proizvodnega obrata Mizarstvo Jezeršek d.o.o.
Marjeta Jezeršek, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali kriterije za določitev optimalne razporeditve delovnih sredstev na primeru proizvodnega obrata Mizarstvo Jezeršek d.o.o., ki je proizvajalec lesenih stopnic. Pri analizi obstoječega stanja smo ugotovili, da so delovna sredstva v proizvodnih prostorih razporejena neoptimalno. Ugotovili smo tudi, da ima podjetje že pri obstoječem obsegu bistveno premajhne prostore, da bi delovna sredstva sploh lahko ustrezno razporedili. Delovnih sredstev v obstoječih prostorih ne moremo razporediti tako, da bi imela dovolj vzdrževalne ter strežne površine in bi bile transportne poti ustrezne. Prav tako vlada pomanjkanje odlagalnih mest, kamor bi se odlagali obdelovanci med posameznimi fazami obdelave. Zaradi tega prihaja v postopku izdelave do velikih časovnih izgub in zmede zaradi gneče v proizvodnji. Rešitev problema vidimo v novogradnji proizvodne hale, katero sicer podjetje že načrtuje. Gre za zelo veliko investicijo, a glede na pozitivne napovedi pričakovanega povpraševanja druge možnosti podjetje nima. Z novo halo smo uredili problem prenatrpanosti, delovna sredstva smo razvrstili tako, da imajo vsa dovolj vzdrževalne ter strežne površine, uredili smo tudi primerne transportne poti. Sredstva smo razporejali s pomočjo trikotne metode, ki nam je služila kot izhodišče za razporejanje realnih delovnih mest ter s pomočjo računalniškega programa VIP-PLANOPT.
Keywords: planiranje povpraševanja, planiranje kapacitet, razporeditev delovnih sredstev − layout, ergonomski dejavniki pri oblikovanju delovnih mest, trikotna metoda
Published: 01.07.2016; Views: 748; Downloads: 103
.pdf Full text (7,83 MB)

4.
Združitev linij za sestavo sekljalnikov MCM6 in MCM4
Mihael Vitko, 2016, master's thesis

Abstract: Podjetje BSH Hišni aparati, d. o. o, je eno izmed vodilnih podjetij za izdelavo malih hišnih aparatov. Da se zagotovi konkurenčnost in rast v podjetju, so potrebni procesi stalnih izboljšav. Tako se izvaja optimiranje procesov, uvajanje novih projektov, povečevanje obratnega kapitala itd. Poleg tega smo se v podjetju srečevali tudi s prostorsko stisko. Ena izmed možnosti, kako pridobiti več prostora, je bila združitev linij za sestavo aparatov. V magistrskem delu je opisan natančen postopek izvedbe takšnega projekta, od predvidenega terminskega plana, internega prevzema pa vse do končnega obratovanja. Najprej je bilo treba analizirati, katere linije za sestavo aparatov bi bilo smiselno združiti in kako. Zato smo pridobili podatke o aparatih, ki jih v podjetju sestavljamo, in se nato na podlagi preproste statistike ter glede na konstrukcijo aparatov odločili, da združimo linije za sestavo kuhinjskih aparatov MCM6 in MCM4, saj so si najbolj sorodni glede sestave. Sledila je realizacija združitve linij ter uvajanje in razporeditev delavcev na nova delovna mesta.
Keywords: kuhinjski aparat MCM6, kuhinjski aparat MCM4, združitev linije, layout, delo preddelavke, določitev takta.
Published: 20.04.2016; Views: 781; Downloads: 96
.pdf Full text (2,36 MB)

5.
Analiza obstoječega stanja in postavitev nove linije za izdelavo aparatov
Miha Srt, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V proizvodnih obratih imajo danes delo podjetja, ki izdelujejo kvalitetne izdelke za nizko ceno. K nižanju cene izdelka veliko pripomore kratek čas izdelave izdelka, na čas izdelave pa vpliva postavitev delovnih mest, pretok materiala in zaporedje delovnih operacij na sestavni liniji. Zaradi vse večjega pomena zdravja zaposlenih v podjetjih se preko programov, ki so namenjeni izračunavanju optimalnosti delovnih pogojev v podjetjih ukvarjajo z izboljšanjem ergonomskih pogojev dela. S tem se dolgoročno prepreči morebiten nastanek delovnih nesreč zaradi preobremenjenega dela kratkoročno pa s tem dosegamo boljši učinek dela.
Keywords: layout, ergonomics, SMED, ergocheck, workfactor, 5S, one piece flow, poka – yoke
Published: 27.10.2015; Views: 1423; Downloads: 95
URL Link to full text

6.
Načrtovanje in organizacija delovnih mest pri izdelavi leželnika
Matej Polovšek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem se ukvarjal s problemom razmestitve elementov delovnega procesa pri proizvodnji ležalnika. V teoretičnem delu pod poglavjem ˝ Osnove organizacije proizvodnje in razmestitve proizvodne opreme, smo na hitro predstavili zgodovino organizacije, organizacije dela in navedli nekaj osnovnih teoretičnih predpostavk o razmestitvi elementov delovnega procesa. Predstavili smo tudi potrebni preračun, ki je potreben za uspešno izdelano razmestitev. Te teoretične predpostavke smo potem v tretjem poglavju prinesli na praktični primer proizvodnje ležalnika. Tako smo na podlagi teoretičnih izhodišč oblikovali optimalno razmestitev elementov delovnega procesa pri proizvodnji ležalnika.
Keywords: razmestitev delovnih mest, layout, upravljanje proizvodnje, organizacija, organizacija proizvodnje
Published: 27.10.2015; Views: 1180; Downloads: 86
.pdf Full text (2,83 MB)

7.
Organizacija in razvrščanje delovnih mest v podjetju Margo d.o.o.
Andrej Kocijančič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje proces v proizvodnem podjetju, ki ga imenujemo Organizacija in razvrščanje delovnih mest. V teoretičnem delu je opisan sam začetek organizacije, kaj je organizacija proizvodnje, kako pripravimo tehnologijo za izdelavo izdelka, kakšne so kapacitete strojev in ljudi, kako organiziramo delovna mesta ter vrste layout-a. V praktičnem delu so izračuni, ki jih potrebujemo za izdelavo končnega izdelka ter izbira najprimernejšega layout-a za izdelavo takšne vrste izdelka.
Keywords: Upravljanje proizvodnje, organizacija proizvodnje, layout, razvrščanje delovnih mest, pozicijska razmestitev, procesna razmestitev, celična razmestitev, linijsko-produktna razmestitev
Published: 27.10.2015; Views: 933; Downloads: 105
.pdf Full text (1,63 MB)

8.
Računalniška podpora pri načrtovanju razmestitve elementov proizvodnega sistema
Mitja Ozmec, 2015, master's thesis

Abstract: Konkurenca med podjetji v današnjem času je vse večja, zato si podjetja prizadevajo, da bi bili stroški proizvodnje čim manjši. Če želimo to uresničiti, je potrebno poskrbeti, da so tudi stroški transporta med delovnimi mesti minimalni. To lahko dosežemo s pravilno razporeditvijo delovnih mest, vendar je ročno razvrščanje delovnih mest precej zamudno, pa tudi najboljše rešitve ne najdemo vedno. Bistvo magistrskega dela je izdelava programa za samodejno razvrščanje delovnih mest v proizvodnem sistemu. V okolju Microsoft Excel 2013 smo izdelali računalniški program, ki zna delovna mesta v proizvodnem sistemu, glede na stroške transporta med njimi, razmestiti na najboljši možen način. Program deluje na podlagi metode zamenjav, izpisuje stroške pri vsaki posamezni razmestitvi, uporaben pa je za razvrščanje štiri in pet delovnih mest. Velikokrat se znajdemo tudi v situaciji, ko je potrebno razvrstiti več delovnih mest, zato smo se odločili, da izdelamo program, ki bo zmogel tudi to. Izdelali smo ga v programskem okolju Microsoft Visual Studio 2012. Je malo bolj zahteven za uporabo, njegova prednost pa je, da lahko razvrsti poljubno število delovnih mest oziroma toliko, kot jih zmore preračunati naš računalnik.
Keywords: Metoda zamenjav, proizvodni proces, računalniška podpora, optimizacija, layout.
Published: 07.05.2015; Views: 981; Downloads: 114
.pdf Full text (3,33 MB)

9.
Organizacija in razvrščanje delovnih mest v proizvodno usmerjenih podjetjih
Jernej Brečko, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem se ukvarjal z organizacijo in razvrščanjem delovnih mest v proizvodno usmerjenih podjetjih, s tako imenovanim ''layoutom'' v proizvodnji. V teoretičnem delu sem opisal organizacijo poteka proizvodnje ter predstavil štiri različne oblike layouta za razvrščanje delovnih mest: pozicijska razmestitev, procesna razmestitev, celična razmestitev in linijsko-produktna razmestitev. V praktičnem primeru sem predstavil teoretična izhodišča za oblikovanje poteka proizvodnje in pripravil predlog za oblikovanje razmestitve delovnih mest v navideznem podjetju, ki smo ga ustanovili v sklopu predmeta Projektni praktikum, razvoj izdelka ''Večnamenski stol''. Ker gre za navidezno podjetje, sem lahko poiskal najbolj optimalno in idealno rešitev razvrščanja delovnih mest v podjetju, ki pa najverjetneje odstopa od razvrstitve pri kakšnem, podobno industrijsko usmerjenem podjetju, ki obstaja v realnosti.
Keywords: Upravljanje proizvodnje, organizacija proizvodnje, razvrščanje delovnih mest, layout, pozicijska razmestitev, procesna razmestitev, celična razmestitev, linijsko-produktna razmestitev.
Published: 03.04.2014; Views: 1090; Downloads: 246
.pdf Full text (2,39 MB)

10.
RAZVOJ TEHTNICE ZA TEHTANJE MEDU NA TERENU
Tomaž Robida, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljen celoten razvoj daljinske tehtnice, ki bo namenjena merjenju prirastka medu v čebeljem panju. Te vrste tehtnic najpogosteje uporabljajo čebelarji, ki imajo panje postavljene na oddaljeni lokaciji. Podobna tehtnica je bila pred časom že razvita, vendar so bile težave zlasti pri oblikovanju ohišja za elektroniko, tiskano vezje je bilo veliko, pa tudi poraba tehtnice se je gibala okrog 100 mA. Osnovna ideja projekta je bila staro tehtnico posodobiti, predvsem pa zmanjšati ter poceniti. Ocenjujemo, da se mora tiskano vezje z uporabo SMD komponent poceniti, zmanjšanje porabe pa lahko dosežemo z dodatnimi programskimi triki. Prav zato smo najprej načrtali električno shemo za predstavitev delovanja. Nato je sledilo risanje ter izdelava tiskanega vezja z mikrokrmilnikom, programiranje in izvedba končnih meritev. Na zadnje je bilo potrebno elektronski modul vgraditi v primerno ohišje.
Keywords: daljinska tehtnica, čebelarstvo, merilna celica, Eagle, Sprint-Layout, #C
Published: 19.09.2013; Views: 2133; Downloads: 270
.pdf Full text (3,28 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica