| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Lastnosti prsti in vode v Občini Lenart : diplomsko delo
Monika Steiner, 2008, undergraduate thesis

Abstract:
Keywords: geografija, Lenart, prsti, voda, lastnosti, metode, analize, onesnaževanje, kmetijstvo, diplomska dela
Published: 25.01.2009; Views: 2554; Downloads: 0

2.
VPLIV REGIJSKEGA CENTRA ZA ODPADKE V PUCONCIH NA PRSTI
Aleksandra Nemet, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je raziskati, ali Regijski center za odpadke Puconci vpliva na okoliške prsti. V neposredni okolici centra smo odvzeli vzorce prsti in analizirali njihove fizikalne ter kemijske lastnosti. Metodologijo terenskega dela in meritve smo podrobno predstavili v metodološkem delu diplomskega dela. Merili smo gostoto prsti, pH, nitrate in nitrite, amonij, kalij, fosfor, tip prsti in barvo. Te lastnosti posredno in neposredno odražajo antropogene vplive. Za razumevanje vpliva delovanja Regijskega centra za odpadke Puconci smo podrobno predstavili delovanje le-tega ter veljavno zakonodajo, ki velja na odlagališčih. Upoštevali smo tekoče monitoringe izcednih vod, za prsti pa ne obstajajo meritve. Upoštevali smo tudi regionalne značilnosti Prekmurja, s poudarkom na Puconcih. V zadnjem delu diplomskega dela so grafično prikazane ugotovitve analiz prsti in podan zaključek o vplivu Regijskega centra za odpadke na prsti v okolici.
Keywords: Vpliv Regijskega centra za odpadke v Puconcih na prsti, kemijske in fizikalne lastnosti prsti, monitoring izcednih vod.
Published: 29.03.2011; Views: 1960; Downloads: 295
.pdf Full text (4,42 MB)

3.
POPLAVNE PRSTI V OBČINI POLJČANE
Špela Mohorič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene in analizirane poplavne prsti v občini Poljčane ob reki Dravinji. S pomočjo terenskega dela so bile določene fizikalne lastnosti poplavnih prsti. S pomočjo vzorcev, vzetih iz terena, so bile v laboratoriju izmerjene kemijske lastnosti poplavnih prsti. Vse lastnosti prsti so grafično in tabelarno prikazane kakor tudi analizirane in interpretirane. Glavni dejavniki, ki vplivajo na lastnosti poplavnih prsti ob Dravinji, so ravninski relief, reka Dravinja in podtalnica. Najpomembnejša lastnost poplavnih prsti je tekstura, ki vpliva na vse ostale lastnosti. Ena izmed pomembnejših lastnosti je tudi vlažnost prsti. Narejena je tudi primerjava z obstoječimi podatki vzorcev prsti, ki so bili odvzeti na poplavnem območju. Raziskave na terenu so pokazale, da ima večina prsti meljasto ilovnato teksturo, kar vpliva na vlažnost prsti, ki je v povprečju znašala 22%. Gre za rumene prsti, pri katerih se pojavlja sferična oblika strukturnih agregatov, katerih obstojnost proti vodnemu raztapljanju je tako slaba kot dobra. Poplavne prsti so bodisi brez skeleta oziroma velikosti do 10 mm. Njihov pH je nevtralen in ne vsebujejo kalcijevega karbonata. Raziskava v laboratoriju je pokazala, da prsti ne vsebujejo amonija, vsebnost nitratnega dušika je med 2 in 3 mg/kg, nitritnega dušika med 0,3 mg/kg in 1,5 mg/kg. Vsebujejo od 100 do 150 mg/kg kalija, vsebnost fosforja je okoli 200 mg/kg. Poplavne prsti so v občini Poljčane pomemben naravni vir za rast rastlin, dom živalim, pomembne so za shranjevanje vode. Poplave omogočajo izredno biotsko pestrost območja, kar je občina izkoristila kot učilnico v naravi.
Keywords: Ključne besede: lastnosti poplavnih prsti, poplavno območje, občina Poljčane, trajnostni razvoj.
Published: 20.07.2012; Views: 1766; Downloads: 133
.pdf Full text (2,51 MB)

4.
ZNAČILNOSTI VRTNIH PRSTI NA OBMOČJU MESTNE OBČINE CELJE
Katja Ožek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene značilnosti vrtnih prsti na izbranih lokacijah v Celjski kotlini. Za analizo prsti smo določili deset različnih lokacij in odvzeli dva vzorca prsti na vsaki lokaciji iz različnih globin. Empirični del naloge zajema terensko delo, kjer smo vzorcem določili prekoreninjenost in vlažnost ter laboratorijsko delo, kjer smo odvzetim vzorcem določili fizikalne in kemijske lastnosti. Vse lastnosti prsti so prikazane grafično in tabelno ter interpretirane. V lastnostih vrtnih prsti se kažejo antropogene spremembe v prsti.
Keywords: vrtne prsti, fizikalne in kemijske lastnosti, ekosostemski pomen prsti
Published: 12.06.2014; Views: 1075; Downloads: 255
.pdf Full text (1,69 MB)

5.
Organska snov v prsti na območju Celjske kotline
Milena Petauer, 2007, original scientific article

Abstract: Količina organske snovi predstavlja pomemben kazalec kakovosti prsti. Pomembno vpliva na številne fizikalne in kemijske lastnosti prsti, posledično na rodovitnost prsti ter določa vlogo prsti v ekosistemu. Količina organske snovi v prsti je odvisna odkoličine odmrlih organskih snovi, njihove sestave, procesa humifikacije, od naravnih dejavnikov, kot so podnebje, relief, matična podlaga, voda ter seveda od živih rastlin, živali in mikroorganizmov, ki živijo v prsti ter tudi od rabe tal. V prispevku je predstavljena količina organske snovi v zgornjem sloju kmetijskih zemljišč v Sloveniji ter količina organske snovi v horizontih v prevladujočih tipih prsti v celjski kotlini. Podatki kažejo, da je količina organske snovi v prsti v Sloveniji zadovoljiva. Prsti v Celjski kotlini imajo manj kot 6 % organske snovi, razlike v vsebnosti se največ kažejo v rabi tal, saj imajo prsti porasle z gozdom tudi do 35 % organske snovi v zgornjem horizontu.
Keywords: geografija, fizična geografija, prsti, kemične lastnosti, organske snovi, Celjska kotlina, upravljanje s prstmi, varovanje prsti
Published: 21.12.2015; Views: 703; Downloads: 76
.pdf Full text (854,56 KB)
This document has many files! More...

6.
Vpliv reliefa na lastnosti prsti na Boču, v dolini Dravinje in v Dravinjskih goricah
Ana Vovk Korže, 1995, original scientific article

Abstract: Relief je eden izmed pomembnih geofaktorjev, ki vplivajo na nastanek, razvoj in lastnosti prsti. Z metodo ugotavljanja stopnje povezanosti med reliefom in prstjo je prikazana medsebojna odvisnost teh dveh elementov v izbrani pokrajini v severovzhodni Sloveniji.
Keywords: značilnosti reliefa, lastnosti prsti, stopnja povezanosti, pedomorfološka karta, vertikalni reliefni profil
Published: 30.12.2015; Views: 473; Downloads: 19
URL Link to full text

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica