| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
PRIMERJAVA REZULTATOV METODE Z VODORAVNIMI SILAMI Z REZULTATI MODALNE ANALIZE S SPEKTRI ODZIVA
Denis Imamović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Za zagotovitev potresne varnosti konstrukcije je potrebno določiti maksimalne projektne obremenitve konstrukcije v skladu s predpisom. Standard EN 1998-1:2006 pri analizi konstrukcije dovoljuje poenostavitve, ki so odvisne od tlorisne pravilnosti konstrukcije, in od pravilnosti konstrukcije po višini. Za konstrukcije, ki so pravilne po višini, je dovoljeno uporabiti metodo z vodoravnimi silami. Pri konstrukcijah, ki ne izpolnjujejo pogojev za pravilnost po višini, je potrebno uporabiti zahtevnejšo modalno analizo s spektri odziva. Čeprav ta metoda za konstrukcije pravilne po višini ni obvezna, jo je za take konstrukcije vseeno dovoljeno uporabiti namesto metode z vodoravnimi silami. Bistvo diplomskega dela je primerjava rezultatov metode z vodoravnimi silami in modalne analize s spektri odziva za izračun potresnih vplivov konstrukcije, ki je pravilna po višini. Za izbrano obravnavano konstrukcijo, pravilno tudi v tlorisu, smo tako na osnovi ravninskih modelov z obema metodama izračunali velikosti projektnih potresnih sil, ter pripadajoči horizontalni etažni pomiki. Tako smo ugotovili smiselnost uporabe metode modalne analize s spektri odziva pri konstrukcijah, pravilnih po višini. Primerjava rezultatov obeh metod je pokazala, da izračunane vrednosti opazno variirajo z izbiro metode.
Keywords: potresna analiza, prostostne stopnje, pravilnost po višini, dinamični model, Evrokod 8, masa in togost konstrukcije, lastne frekvence, nihajni časi, elastični spekter odziva, metoda z vodoravnimi silami, modalna analiza s spektri odziva
Published: 24.01.2012; Views: 2752; Downloads: 512
.pdf Full text (2,00 MB)

4.
Domnevna piščal iz Divjih bab I
Igor Mendek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju obravnavamo domnevno najstarejšo piščal na svetu. Razložimo, kako geometrijske lastnosti piščali in različne kombinacije pokritosti lukenj vplivajo na lastne frekvence pri sodobni piščali. To uporabimo, da za domnevno piščal izračunamo lastne frekvence. Za repliko domnevne piščali izmerimo osnovne lastne frekvence in jih primerjamo z izračunanimi osnovnimi lastnimi frekvencami. Preverimo konsonantnost izračunanih osnovnih lastnih frekvenc in frekvence primerjamo z znanimi toni današnje glasbene lestvice.
Keywords: najstarejša piščal, piščal iz Divjih bab I, lastne frekvence, akustika
Published: 15.10.2014; Views: 1046; Downloads: 70
.pdf Full text (1,15 MB)

5.
Modalna analiza zadnje ščitne stene vgradne pečice Gorenje
Jure Funtek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Pri pečniškem ventilatorju, ki je vgrajen na zadnji strani, prične ščitna stena, zaradi silnic magnetnega polja, vibrirati, kar se odraža v hrupnosti aparata. Za merjenje lastnih frekvenc smo uporabili udarno kladivo, pospeškomer, zajemanje podatkov pa je potekalo v programu Labview. Lastne frekvence smo merili z namenom, da bi videli katere so najbližje višjim harmonikom elektromotorja in s tem najbolj kritične. Nato smo izvedli simulacijo in jo primerjali z meritvami, da smo lahko potrdili natančnost računalniškega modela. S tem smo lahko geometrijo modela spremenili in ponovno izvedli simulacijo. Nato smo izdelali prototip in še enkrat opravili meritve. S spremembo geometrije modela smo povečali togost in maso izdelka, s tem pa tudi lastne frekvence. Amplitude so se znatno zmanjšale s tem pa tudi hrup aparata. Dokazali smo, da lahko s simulacijami dosežemo primerljive rezultate z meritvami. S tem se čas razvoja bistveno zmanjša, s čimer se zmanjšajo tudi stroški prototipiranja.
Keywords: vgradna pečica, mehanska nihanja, lastne frekvence ščitne stene, numerične simulacije
Published: 04.09.2019; Views: 142; Downloads: 35
.pdf Full text (3,59 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica