| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza donosnosti proizvodnje aksialnega potisnega ventilatorja
Edo Trobiš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je s stroškovnega vidika analizirati in dokumentirati celoten postopek izdelave aksialnega potisnega ventilatorja v maloserijski proizvodnji in zajem vseh stroškov, ki odločilno vplivajo na lastno ceno izdelka. Izvedeni so vsi preračuni za določitev materialnih stroškov, stroškov dela in stroškov posameznega delovnega mesta. Rezultat dela je izračun lastne cene ventilatorja, ki služi prodajni službi kot osnova za določitev prodajne cene in ji omogoča analizo konkurenčnosti na trgu.
Keywords: proizvodnja aksialnega ventilatorja, stroškovna kalkulacija, lastna cena, donosnost
Published in DKUM: 29.09.2016; Views: 1511; Downloads: 102
.pdf Full text (1,78 MB)

2.
Uvedba proizvodnega procesa tabletiranja v podjetju Turno d.o.o.
Sašo Fluher, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena uvedba proizvodnega procesa tabletiranja v podjetju Turna d.o.o.. Težava, ki se pojavi med življenjsko dobo vakuumsko-izolacijskih panelov (VIP) je, da skozi folijo prehaja plin in vlaga, kar zvišuje notranji tlak in posledično dviguje toplotno prevodnost. Rezultati testiranj so pokazali, da vstavljanje granulata kalcijevega oksida (CaO) kot absorberja vlage v panel preprečuje dvigovanje notranjega tlaka in višanje toplotne prevodnosti. Vstavljanje CaO med plasti jedra panela povzroča odtis na površju vakuumsko-izolacijskega panela. Rešitev, ki je predstavljena v diplomskem delu, je v vstavitvi absorberja CaO v obliki tablete, ki se vstavi v posebej za to predviden prostor v jedru vakuumsko-izolacijskega panela. Tak način vstavitve pripomore k lažji manipulaciji CaO, boljši kvaliteti ter izgledu samega vakuumsko-izolacijskega panela. Izdelana tableta je primerne velikosti in želene teže ter kvalitete, saj ni opaziti kapičenja, ki je posledica prevelike sile na tabletirno maso. V sklopu celovitega obravnavanja uvedba proizvodnega procesa tabletiranja v podjetju Turna d.o.o., je opravljena tudi kalkulacija stroškov izdelave tablete. Zaključiti je, da je lastna proizvodnja smiselna, saj je izdelana tableta štiri ali večkrat ugodnejša od konkurenčnih izdelkov.
Keywords: vakuumsko-izolacijski panel, tabletiranje, tabletirka, absorber, kalcijev oksid, lastna proizvodnja, kalkulacija
Published in DKUM: 12.06.2013; Views: 2246; Downloads: 168
.pdf Full text (3,24 MB)

3.
POVEČANJE VARNOSTI NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO Z VGRADNJO DODATNEGA DIZELSKEGA AGREGATA
Danijel Vuk, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Jedrska nesreča na Japonskem je botrovala cilju diplomskega dela raziskati in predstaviti zanesljivost in varnost Nuklearne elektrarne Krško ob predpostavki, da primerjamo obstoječe stanje z možnostjo vgradnje dodatnega dizel agregata. Z namenom zagotavljanja stalne električne energije jedrskemu objektu in s tem povezano zmanjšanje možnosti poškodb sredice ob popolnem izpadu električne energije so na začetku predstavljene možnosti, s katerimi bi Nuklearna elektrarna Krško lahko zagotovila večjo varnost. Podano je obstoječe stanje Nuklearne elektrarne Krško s pripadajočimi faktorji zanesljivosti in ocenami tveganja, ter prednosti, ki bodo nastopile z vgradnjo dodatnega dizel generatorja. Izvedeni so izračuni kratkostičnih in normalnih obratovalnih razmer, ki bodo osnova za dimenzioniranje in izbiro opreme, za tretji dizel agregat.
Keywords: proizvodnja električne energije, Nuklearna elektrarna Krško, dizel agregat, varnost, lastna raba, verjetnostne varnostne analize, kratkostični tokovi.
Published in DKUM: 01.02.2012; Views: 3240; Downloads: 212
.pdf Full text (3,11 MB)

4.
ZAGOTAVLJANJE VARNEGA NAPAJANJA PRELIVNIH POLJ NA SPODNJI SAVI
Primož Mešiček, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo vsebuje predstavitev spodnjesavske verige hidroelektrarn, podroben opis hidroelektrarne Boštanj, lastne rabe, nujne lastne rabe in prelivnih polj s segmentnimi zapornicami. Opisan je tudi način delovanja in vodenje hidroelektrarne Boštanj v normalnem obratovalnem stanju, v stanju okvar in pri pojavu visokih voda. Diplomsko delo vsebuje opise prehodnih pojavov, ki nastanejo pri izpadu napajanja lastne rabe, vključitvi diesel agregata in pri vklopih različnih porabnikov.
Keywords: proizvodnja električne energije, hidroelektrarne, prelivno polje, lastna raba, napajanje, diesel agregat
Published in DKUM: 09.10.2011; Views: 3170; Downloads: 217
.pdf Full text (19,13 MB)

Search done in 5.55 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica