| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izdelava tlačne posode DCF312
Tinej Babšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Naloga se ukvarja z izdelavo tlačne posode DFC312. V diplomski nalogi je predstavljeno podjetje, splošno področje dela ter cilji in predpostavke. Predstavljena je tlačna posoda DCF312, posebnosti posode in njene lastnosti, opisan pa je tudi postopek izdelave. Sledi predstavitev tehnoloških postopkov za: laserski razrez, razrez z abrazivnim vodnim curkom, varjenje, CNC struženje in CNC rezkanje. Vsak postopek je najprej splošno predstavljen, nato so opisani obdelovalni stroji, ki smo jih uporabili, glavni del pri vsakem tehnološkem postopku pa je prikaz načina programiranja in priprave tehnološke dokumentacije.
Keywords: tlačne posode, izdelava tlačne posode, tehnologija obdelave, CNC obdelava, lasersko rezanje, razrez, rezkanje, struženje
Published: 08.10.2018; Views: 443; Downloads: 101
.pdf Full text (3,37 MB)

2.
Izdelava lukenj za pravokotno spajanje priključkov na ploščate toplotne prenosnike
Mitja Podhostnik, 2018, master's thesis

Abstract: Diplomska naloga je nastala v sodelovanju s podjetjem Talum Izparilniki d.o.o., katero proizvaja Roll-Bond ploščate toplotne prenosnike. Predmet diplomskega dela je bilo poiskati primerno tehnologijo za izdelavo luknje v kanalski sistem Roll-Bond plošče, za potrebo serijske proizvodnje. V okviru praktičnega dela naloge je bilo opravljeno testiranje izreza luknje s CO2 laserskim strojem in s CNC rezkalnim strojem. Ugotovljeno je bilo, da uporaba laserja ni ustrezna za izrezovanje lukenj v Roll-Bond plošče. Prav tako je ekonomska učinkovitost laserja neupravičena. Kot mnogo boljša rešitev se je izkazalo odrezavanje z rezkarjem, ki je v našem primeru tehnološko kot tudi ekonomsko učinkovitejše.
Keywords: lasersko rezanje, CNC odrezavanje, stroškovno ovrednotenje
Published: 20.09.2018; Views: 521; Downloads: 0

3.
Stroškovna in časovna primerjalna analiza izbranih nekonvencionalnih postopkov rezanja
Sebastijan Domjan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Globalni trg in vse večja konkurenčnost na trgu usmerjata podjetja v investiranje v sodobne proizvodne tehnologije, ki so prilagodljivejše in produktivnejše. Nekonvencionalni postopki rezanja so se razvili do te stopnje, da v današnjem času predstavljajo nepogrešljiv tehnološki proces pri izdelavi določenega izdelka. Med najbolj razširjene postopke rezanja tako spadajo plazemsko, lasersko rezanje in rezanje z abrazivnim vodnim curkom. Vsaka od navedenih tehnologij rezanja ima svoje specifične fizikalne in tehnološke značilnosti, ki pomembno vplivajo na izbiro optimalnega postopka rezanja. Te značilnosti so v nalogi podrobno preučene in primerjane med seboj za izbrane postopke rezanja. Preučili pa smo tudi produktivnost in proizvajalne stroške posamezne tehnologije pri rezanju elementov iz konstrukcijskega jekla, nerjavnega jekla in aluminija. Ekonomska učinkovitost posamezne tehnologije rezanja je ugotovljena na podlagi primerjave strukture stroškov. V zaključku pa so predstavljene ključne prednosti in smernice razvoja posamezne tehnologije.
Keywords: nekonvencionalni postopki rezanja, plazemsko rezanje, lasersko rezanje, rezanje z abrazivnim vodnim curkom, proizvodni stroški
Published: 12.07.2016; Views: 960; Downloads: 197
.pdf Full text (6,23 MB)

4.
Metode odločanja za rezanje z laserjem ali vodnim curkom
Jernej Stegne, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Da bi podjetja v teh modernih časih bila konkurenčna, morajo iti v korak s časom. Ne gledajo več samo na hitrost, ampak je vedno več povpraševanja po zmogljivosti in fleksibilnosti obdelovalnih procesov. Še vedno ena najbolj priljubljenih postopkov rezanja, sta vsekakor rezanje z laserjem in vodnim curkom. Kljub temu, da imata veliko prednosti in slabosti, pa sta dva popolnoma različna postopka. [1] Rezanje z laserjem je zelo hiter obdelovalni postopek, omejen z nekaterimi materiali in debelino rezanja. Laserski žarek s pomočjo plina topi ali pa uparja material. Na drugi strani, je rezanje z vodnim curkom postopek, kjer voda pod visokim pritiskom, skupaj z abrazivom potuje proti obdelovancu, kjer erodira material in tako ustvarja rez. V diplomski nalogi je prikazana primerjalna metoda, ki nam na podlagi rezultatov poda ugotovitev, kateri obdelovalni postopek je bolj primeren glede na zahtevane želje in potrebe kupca.
Keywords: lasersko rezanje, rezanje z vodnim curkom, rezanje z abrazivnim vodnim curkom, materiali, abraziv, parametri, metodologija, primerjava
Published: 27.10.2015; Views: 1569; Downloads: 236
.pdf Full text (2,20 MB)

5.
Predstavitev in analiza preoblikovalnega postopka pri izdelavi trgalnika papirja
Stojan Pislak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana celotna tehnologija izdelave trgalnika papir, ki ga uporabljajo na bencinskih servisih. Največ pozornosti je v diplomski nalogi namenjeno operaciji globokega vleka, zanj je izdelana konstrukcija prototipnega orodja in predstavljena določitev sile pridržanja pločevine na analitično, numerično in z eksperimentiranjem. Cilj diplomske naloge je predstavitev tehnološkega postopka s poudarkom na preoblikovanju pločevine. Predstavljen je tehnološki postopek s poenostavljenim preoblikovalnim orodjem in izbrano tehnologijo. Konstrukcija orodja je izvedena s programom CATIA V5R20, simulacija vleka pa s programom AutoFormplusR5.
Keywords: Preoblikovanje pločevine, globoki vlek, lasersko rezanje
Published: 14.04.2015; Views: 1132; Downloads: 104
.pdf Full text (2,92 MB)

6.
VISOKOHITROSTNI LASERSKI RAZREZ MATERIALA
Robert Rošer, 2011, master's thesis

Abstract: V našem podjetju uporabljamo za izdelavo polizdelkov malih serij laserske obdelovalne sisteme, kateri omogočajo veliko fleksibilnost obdelave, poleg tega pa za izdelavo ne potrebujemo dragih namenskih orodij. V proizvodnji smo se hitro srečali s tehnološkim problemom, kako povečati produktivnost strojev in pri tem doseči ustrezno kvaliteto laserskega rezanja. Ugotovili smo, da kljub temu, da se celotni sistem obnaša zelo inteligentno, veliko časa izgubimo zaradi neustrezno definiranih tehnoloških parametrov rezanja in neustreznih nastavitev stroja. Glede na to smo se lotili optimizacije rezalnih parametrov, izdelali smo mikroskopsko analizo rezanih materialov ter izdelali ustrezne tehnološke baze materialov, katere obdelujemo na naših strojih. Z ustreznim definiranjem baz materialov v samem stroju ter izdelanimi tabelami napak smo povečali izkoristek naših rezalnih strojev do 20% in znižali porabo rezalnega plina. Na ta način sedaj programer in operater stroja uporabljata enake rezalne parametre, poleg tega pa je poenoten sam način nastavitve stroja med posameznimi operaterji.
Keywords: Laser, lasersko rezanje, laserski žarek, hitrost rezanja, moč laserja, goriščna razdalja, programiranje laserskega sistema, tehnološki parametri, natančnost obdelave, kvaliteta rezanja
Published: 14.11.2011; Views: 2909; Downloads: 537
.pdf Full text (15,99 MB)

7.
UPORABA SODOBNIH TEHNOLOGIJ PRI IZDELAVI TRAKTORSKIH PRIKOLIC
Sebastjan Zadravec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomi so predstavljene tehnologije, ki se uporabljajo pri izdelavi traktorskih prikolic. Na kratko je opisano samo podjetje in organizacija znotraj njega. Podrobneje so prikazane tehnologije, ki se uporabljajo pri izdelavi traktorskih prikolic, lasersko in plazemsko rezanje ter upogibanje pločevine. Na podlagi teh tehnologij je prikazan primer izdelave pločevine blatnika – vse od delavniške risbe, pripisovanja delovnih postopkov, izdelovanja programa za lasersko rezanje in upogibanje pločevine ter do končnega varjenja stičnih mest. Zaradi potrebe po inovacijah v podjetju je prikazana možnost izboljšave proizvodnega procesa traktorskih prikolic. Ta inovacija teži k izdelovanju izdelkov po zahtevi kupcev.
Keywords: Sodobne tehnologije, lasersko rezanje, plazemsko rezanje, upogibanje pločevine, delovni postopki, traktorske prikolice.
Published: 06.10.2011; Views: 2186; Downloads: 264
.pdf Full text (3,42 MB)

8.
POSTOPEK PROGRAMIRANJA IN ANALIZA LASERSKEGA IZREZA PLOČEVIN
Zoran Tišma, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Laserska tehnologija doživlja velike rasti po celem svetu, saj se je laser izkazal kot vsestransko orodje, ki obdeluje najzahtevnejše izdelke z največjo kakovostjo. Prikazan je postopek programiranja CO2 laserskega stroja in dodatne možnosti, ki nam jih ponuja programsko okolje TruTops 1.2.1. Opravljene so analize laserskega reza pločevine s 3D optičnim merilnikom in primerjava CAD modela z izrezanim. Prikazane so oblike obdelovancev, pri katerih morejo programerji laserskega stroja biti posebej pozorni pri določevanju tehnologije reza. S primerjavo vzorcev se je izkazalo, da gre za zelo natančno tehnologijo, katera upravičuje visoke začetne investicijske stroške.
Keywords: laser, teorija laserja, lasersko rezanje, vrste laserjev, optične meritve, postopek programiranja, določevanje tehnologije.
Published: 02.07.2010; Views: 2815; Downloads: 572
.pdf Full text (3,48 MB)

9.
10.
Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica